NB I: messze még a Bayern – interjú Dibusz Dénessel

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.01.04. 08:11
null
Dibusz Dénes szerint jó tanulságai voltak <br />a BL-csoportkörnek (Fotó: Szabó Miklós)
Szerhij Rebrov emberi oldaláról, a BL-csoportkörről és a kiegyensúlyozott teljesítmény fontosságáról is beszélt a Nemzeti Sportnak Dibusz Dénes.

– Mennyit gondolt a futballra a rövid téli pihenő idején?
– A médián keresztül értesültem a fontosabb hírekről, de igyekeztem kizárni az életemből a labdarúgást, és családi körben kikapcsolódni – válaszolta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros 30 éves, 12-szeres válogatott kapusa. – Ilyen kimerítő ősz után ezt könnyű volt teljesíteni, de pénteken és vasárnap már tesztelésen voltunk, úgyhogy az új évben hamar visszazökkentünk a hétköznapokba.

– A Ferencváros úgy készül a folytatásra, hogy egy bajnokival kevesebbet játszva is kilenc pont az előnye a Mol Fehérvár előtt. Egyetért azzal, hogy a csapat kezd olyanná válni az NB I-ben, mint a Bayern München a Bundesligában?
– Bár így lenne... Ennek nyilván mindenki örülne a klubnál, de ilyesmiről csak akkor beszélhetnénk, ha sorozatban öt-hat bajnoki címet nyerünk, úgyhogy négy-öt év múlva térjünk vissza erre a kérdésre. Jó úton járunk, ugyanakkor ennek az útnak még mindig csak az elején tartunk. Egyelőre kicsiben sem szerencsés a Bayern Münchenhez hasonlítani a Ferencvárost. Arra viszont építhetünk, hogy a legutóbbi két bajnokságot meggyőző fölénnyel nyertük meg, és most ősszel veretlenek maradtunk a bajnokságban. Ilyesmire még sohasem volt példa, amióta a Ferencvárosban védek.

– Minek köszönhető a folyamatos fejlődés?
– Többek között annak, hogy egyre inkább minőségi és mély a keret, így bárkihez is nyúl Szerhij Rebrov vezetőedző, nem tud rosszat húzni.

– Nyilván jövő ősszel is szeretnének a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelni, de lehet-e elvárás a BL-főtábla?
–Egyelőre a bajnoki címmel és a Magyar Kupa-arannyal kapcsolatban lehet kötelező feladatokról beszélni, elvégre a sikeres nemzetközi szereplést a hazai porondon alapozhatjuk meg. Az elsődleges feladat továbbra is a bajnoki aranyérem, egyetlen BL-csoportkörös szereplés miatt felelőtlenség lenne kötelező elvárásról beszélni a legrangosabb kupasorozatban. Az első selejtezőkört leszámítva az Európa-ligában és a BL-ben is papíron erősebb vetélytársakat kell búcsúztatni a főtábla eléréséhez. Az utóbbi két nyáron bizonyítottuk, ez nem lehetetlen, de annyi apróságon múlik egy-egy párharc kimenetele, hogy a Bajnokok Ligájával kapcsolatban még korai elvárásként tekinteni a csoportkörre.

– A sikerek egyik kulcsa Szerhij Rebrov, ám az ukrán szakember emberi oldaláról jóval kevesebbet tudunk. Hogyan reagált mondjuk a Juventus elleni hazai meccsen elkövetett hibájára, és mit mond, ha a bravúrjainak köszönhetően nyer a csapat?
– Viszonylag egyszerűen kezeli az ilyen helyzeteket. Akkor sem emel ki a többiek előtt, ha pozitív hős vagy – sohasem egy játékos teljesítményének tulajdonítja a győzelmet –, és akkor sem kritizál, ha a te hibádból kap gólt a csapat. A Juventus elleni hazai meccs másnapján a társak előtt elég tiszta és érthető véleményt fogalmazott meg rólam, azt mondta, sokat fejlődtem lábbal, de a jövőben kerüljem az olyan megoldást, mint ami a negyedik torinói gólhoz vezetett. A támadóknál hasonló a helyzet. Ha valaki kihagyja a ziccert vagy nem passzol a társának, azzal kezdi, hogy megérti a helyzetet, ő is volt csatár, de... És akkor elmondja, mi lett volna a helyes döntés. Többnyire érzelemmentesen kezeli az ilyen helyzeteket, és végül is igaza van, az élet a hibák után is megy tovább.

– Hogyan értékelné a BL-ben nyújtott teljesítményét?
– Teljesen elégedett egyik találkozóval sem lehetek. Hiába bíztam benne, hogy sikerül kapott gól nélkül hoznunk legalább egy találkozót, ez nem sikerült. Akadtak jobb meccseim, és igazán mérges csak a Juventus elleni hazai találkozó után lehettem. A társakhoz hasonlóan nekem is jó lecke volt a csoportkör, mert olyan játékosokkal találkoztunk, akiknek néhány tizedmásodperc és egy zsebkendőnyi terület is elég a tökéletes befejezéshez.

– Most aláírná, hogy a Ferencváros az idén ősszel is a BL-csoportkörben szerepel, de hat meccsen ismét tizenhét gólt kap?
– Nyilván egyik kapus sem ilyen mutatóról álmodik, de mivel hatalmas tettnek tartom a csoportkör elérését, ha valaki ezt garantálja, akár a tizennyolc gólt is aláírnám.

– A bajnokikon mutatott teljesítményét nem érheti kritika. Lapunk posztonkénti rangsorában ismét az első helyen végzett a kapusok között.
– Az egyéni teljesítményt mindig meghatározza a csapat szereplése. Az ősszel veretlenek maradtunk, mindössze hét gólt kaptunk, jó védelem mögött nekem is könnyebb jó osztályzatokat kapni. Az ilyen rangsor inkább a kiegyensúlyozottságot mutatja, annak persze örülök, hogy huzamosabb ideig tudtam – az osztályzatok alapján – az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik