NB I: Lehiggadtam az elmúlt években – Dragóner Attila

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.05.06. 09:57
null
Dragóner Attila (Fotó: Meder István)
Dragóner Attila a ZTE FC új sportigazgatójaként olyan edzőt keres a következő idényre, aki bátran beveti a fiatal játékosokat.

 

– Váratlanul érte Végh Gábor megkeresése?
– A tulajdonos korábban is próbált Zalaegerszegre csábítani, de lényegében az elmúlt három hétben gyorsultak fel az események – kezdte Dragóner Attila, korábbi 28-szoros válogatott hátvéd, a ZTE FC 47 éves, napokban kinevezett sportigazgatója, aki labdarúgóként többek között a Ferencvárosban futballozott, sportvezetőként pedig az NB II-es Soroksár SC-nél töltött be hasonló tisztséget. – Közben egyeztettem a Ferencváros vezetőivel is, hogy hogyan is pótolhatnának a Soroksárnál a bajnoki hajrában, mert először az idény után akartuk bejelenteni a klubváltást, de mivel mindkét csapatnál eldőlt a bennmaradás, nem várhattunk tovább. Sok időnk ugyanis nincs, mert a következő idényre már most el kell kezdenem a munkát.

– Hivatalosan csak június elsején kezd Zalaegerszegen.
– Igen, de addig ismerkedem a közeggel, a klub felépítésével, működési mechanizmusával, szóval nem unatkozom. Soroksáron még elköszönni sem volt módom, de természetesen pótolom. Nehéz lesz, mert néhány hét múlva nekem már emlék marad, amit az elmúlt öt évben ott felépítettem.

– Mély víz, hogy az élvonalban dolgozhat?
– Mindenképpen éles a váltás, de bízom magamban, a tudásomban és a filozófiámban. Szerencsésnek tartom magam, mert amikor kétezertizenegyben befejeztem labdarúgó-pályafutásomat, a Ferencváros vezetői rögtön az utolsó mérkőzés után jelezték, számítanak rám az utánpótlásban. Öt éven keresztül feleltem a fiatalok neveléséért, majd öt éven keresztül sportigazgató lehettem az NB II-ben, ez idő alatt teljes képet kaptam egy klub felépítéséről, a munkafolyamatok jelentőségéről, nem utolsósorban a soroksári önkormányzattal közösen a létesítményfejlesztésben is szerepet vállaltam.

– Mondhatni, hogy az NB II-ben nyugodtan dolgozhatott?
– Mondhatni, persze, de ugyanakkora felelősséggel is jár, mintha másik osztályban töltöttem volna be hasonló tisztséget. Minden idegszálammal a fejlődést tartottam a legfontosabbnak. A klubnál hittek a kvalitásomban, a munkámban, a hozzáállásomban. Elsődleges stratégiai szempont volt, hogy a fiataloknak játék- és edzéslehetőséget biztosítsunk, elősegítsük a fejlődésüket. Elsősorban a Ferencváros utánpótlásából kikerülő ifjakra gondolok, akiknek a fejlődését Gárdos András, Gyömbér Gábor vagy Orosz Márk, mint idősebb, tapasztaltabb labdarúgók is segítették. Pászka Lórándot az NB III-ból vittük Soroksárra, most pedig megkapta a lehetőséget a Ferencvárosnál, s biztos vagyok benne, hogy él is vele, de említhetném Kovács Dánielt, aki jelenleg a Fehérvár kapusa. Összességében az elmúlt öt évben tizenhárom-tizennégy játékos került tőlünk az élvonalba.

– Hasonló az elképzelés a Zalaegerszegnél is?
– Lényegében igen, mert a ZTE hű marad korábbi elképzeléséhez, vagyis célunk, hogy a tizenhét–huszonkét éves srácok az NB I-es és az NB III-as keret mellett a klub partnercsapatánál, a szlovén Lendvánál is megkapják a megfelelő képzést, illetve hogy tudásszintjükhöz képest a megfelelő csapatban a legtöbbet fejlődhessenek. Ehhez társul a szenvedélyem és az elmúlt tíz évben megszerzett vezetői tapasztalatom, amelynek eredményeként remélhetőleg egész Zala megye büszke lesz a csapatra, és újra több néző lesz a stadionban.

– Milyen vezetőnek tartja magát?
– Lehiggadtam az elmúlt években, játékos-pályafutásomhoz és kezdő vezetőként betöltött szerepemhez képest is nyugodtabban, felelősségteljesebben hozok meg döntéseket, bár az igazságtalanságot továbbra sem szeretem. Soroksáron megtanultam, hogy ne az aktuális mérkőzés eredménye befolyásolja a döntésemet, sokkal inkább hosszú távú stratégiai folyamat. A rossz játékkal elért győzelem három pontot ér, de sokkal többre értékelem a becsülettel elvégzett munkát, amellyel hosszú távon többet nyerhetünk mindannyian.

– Lehet szakmai kapcsolat a Ferencváros és a Zalaegerszeg között?
– Ezen még nem gondolkoztam, de miért is ne lehetne jó a kapcsolat a két klub között?! Mint említettem, egyelőre a tulajdonos úrral egyeztetek, és ismerkedem a klub felépítésével, a jövőbeni lehetőségeinkkel.

– Az edzőkérdés is aktuális, mert közeleg a bajnokság vége, és kinevezésekor Molnár Balázs már jelezte, kizárólag az idény utolsó nyolc mérkőzésére vállalta a megbízott edző szerepét.
– Olyan szakembert keresünk, aki szenvedélyes és megtalálja a hangot a játékosokkal, akinek megfelelő tapasztalata van, hogy bátran dolgozzon a fiatalokkal. Biztos vagyok benne, hogy a magyar tehetségek felkarolása a jó irány, és a szurkolók is látják, hogy működőképes az elképzelésünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik