NB I: kirobbanó formában az FTC csatára; a gödör fogságában a Honvéd

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 10:43
null
Lendületben a ferencvárosiak horvát támadója, Roko Baturina (22), aki még az MTK Budapest ellen szerezte meg első NB I-es gólját, szombaton pedig már sorozatban harmadszor volt eredményes (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 14. fordulójára visszapillantó cikkünkben fókuszában Roko Baturina, a Ferencváros kirobbanó formában lévő csatára, aki sorozatban harmadik bajnokiján szerzett gólt. Továbbá szót ejtünk Kata Mihályról, aki álomszerű körülmények között szerezte meg felnőttpályafutása első gólját, amellyel csapata legyőzte a Diósgyőri VTK-t, illetve a mezőkövesdi gólzáporról és a várakozáson alul teljesítő Honvédról is.

A FORDULÓ CSERÉJE: ROKO BATURINA

Első néhány ferencvárosi mérkőzésén nyújtott teljesítményét látva felvetődhetett a kérdés, hogy Roko Baturina érkezésével vajon erősödött-e a magyar rekordbajnok játékoskerete? A 20 éves horvát támadó a méltán híres Dinamo Zagreb akadémiáján nevelkedett, és az előző idényben remekelt (tizenhat bajnokin nyolc gólt szerzett a szlovén élvonalbeli NK Bravóban), de nem feltétlenül bizonyította, hogy Szerhij Rebrovnak a kezdőben kellene neki helyet szorítania.

Egészen mostanáig.

A csatár egymást követő harmadik bajnokiján talált a kapuba, s remek formának örvend. Az MTK Budapest ellen (2–0) pontos lövése, a Diósgyőri VTK ellen (3–1) remek fejese, míg szombaton a ZTE ellen (2–0) higgadt döntése eredményezett gólt. Erénye, hogy kevés pályán töltött idő is elegendő neki ahhoz, hogy hatékony legyen: eddig csak 238 percet játszott, átlagban tehát 79 perc szükséges neki a gólszerzéshez. A zalaegerszegiek ellen is csereként beszállva talált be, tíz perc alatt két helyzete volt, a másodikat értékesítette.

„Elégedett vagyok a mutatómmal, hiszen ha egy támadónak kilencven percre sincs szüksége ahhoz, hogy betaláljon, az jó teljesítmény – nyilatkozta lapunknak Roko Baturina.Az első fordulókban több lehetőséget elrontottam, nem voltam elégedett magammal, mostanában azonban egyre többet játszom, s így az önbizalmam nő, a játékom egyre hasznosabb. Megfelelően kezeltem a helyzetemet, könnyen feldolgoztam, hogy Szerhij Rebrov vezetőedző többnyire csereként számít rám. A klubnál értékelik a befektetett munkát, s mivel keményen dolgozom, tudtam, hogy eljön az én időm. Nagyon motiváltan készülök valamennyi mérkőzésre, hiszen szeretnék kezdőként minél több lehetőséget kapni. Ha már az első perctől fogva a pályán vagyok, könnyebb felvennem a ritmust, több időm van helyzetbe kerülni, csereként azonban el kell fogadni, hogy csak egy vagy két helyzetem lesz. Szerencsére tudtam segíteni a csapatnak, s bízom abban, hogy hasonlóan folytatom az idényt.”

Szívhez szóló felirat fogadta a Bajnokok Ligájában helytálló ferencvárosi labdarúgókat a ZTE elleni bajnokin (Fotó: Szabó Miklós)
Szívhez szóló felirat fogadta a Bajnokok Ligájában helytálló ferencvárosi labdarúgókat a ZTE elleni bajnokin (Fotó: Szabó Miklós)

A támadó gólja – nem vitás – szép volt, magabiztosan értékesítette ziccerét. Ennél is látványosabb volt azonban a gólöröme, amelyről nehéz eldönteni, hogy tigrisbukfencre vagy szaltóra hasonlított inkább.

„Különleges gólörömöt választottam, miután az egyik barátom kisfia megkért, hogy akrobatikus mozdulattal ünnepeljem a következő gólomat – árulta el a Nemzeti Sportnak a támadó. – Úgy voltam vele, kedvére teszek, s megpróbálok valamilyen különleges figurával kirukkolni. Henrih Mhitarjan is valami hasonlót szokott csinálni, és ha nem is nevezhető szaltónak, igyekeztem valami látványosat művelni.”

A rendhagyó gólöröm annak is betudható, hogy a gól rendkívül fontos volt, ekkor dőlt el ugyanis, hogy a Ferencváros szinte biztosan otthon tartja a három pontot a ZTE ellen. A címvédőből a hatvanadik percig hiányzott az átütőerő, nem találta ellenfele játékának ellenszerét, s alig jutott el a kapujáig.

„Kemény mérkőzés volt, ellenfelünk intenzíven letámadott minket. Elismerés jár neki, csaknem hetven percig képtelenek voltunk feltörni a védekezését. Nem tudom, mi volt velünk, a szokásosnál több hibával játszottunk az első játékrészben. A félidőben Szerhij Rebrov azonban jól reagált a helyzetre, s elmondta, min kellene változtatnunk. Rámutatott a hibáinkra, és elmondta, hogyan törhetjük fel az ellenfél védelmét, miként uralhatnánk a játékot. Mielőtt pályára küldött, azt kérte tőlem, hogy támadjam le az ellenfelet, tartsam meg elöl a labdát, és törjek kapura. Vezetőedzőnk húzásai bejöttek, s azt gondolom, megérdemelten nyertünk.”

A Ferencváros hétvégi sikerével továbbra is őrzi hétpontos előnyét legfőbb vetélytársával, a Mol Fehérvárral szemben, amelynél ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A zöld-fehérek kétségtelenül az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb szezonjának hajrájában járnak, ám a hosszú idény sokat kivesz a labdarúgókból, akik bizony nem bánnák, ha lenne idejük némi pihenésre.

„Imádok futballozni, és jó formának is örvendek, de megérdemeljük, hogy rövidke pihenőre vonuljunk – így Roko Baturina. – Úgy tervezem, hazamegyek a családomhoz és a barátnőmhöz Horvátországba. Amióta Magyarországra szerződtem, a járványhelyzet miatt nehézkes volt meglátogatnunk egymást. Az utóbbi négy hónapban csupán kétszer találkoztam velük, úgyhogy nagyon várom már, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt. Bízom benne, hogy nem lesz gond a határátkeléssel, és jövőre többet látom a szeretteimet. Hihetetlen fél év van mögöttünk, s ez rengeteg erőt ad. Nagyon jó szezonon vagyunk túl, a bajnokságot vezetjük, és a Bajnokok Ligájában is helytálltunk. Rendkívüli ellenfelekkel játszhattunk, amelyek sokkal erősebbek nálunk, de a Dinamo Kijev és a Juventus ellen is jó teljesítményt nyújtottunk. Olykor csak a szerencse hiányzott a jobb eredményhez. Önmagában az, hogy ott lehettünk a BL-csoportkörben, hatalmas élményt jelentett, de nem érjük be ennyivel. Szeretnénk jövőre is megmutatni magunkat ezen a színtéren. Eddig minden úgy alakul, ahogyan elterveztem. Jó döntést hoztam, amikor elfogadtam a Fradi ajánlatát. Előrelépés a pályafutásomban, hogy itt játszom, úgy vélem, a magyar élvonalban és a nemzetközi porondon is sokat fejlődhetek.” BORSOS LÁSZLÓ

Az FTC–ZTE (2–0) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ ÖRÖME: KATA MIHÁLY

Kata Mihály nemcsak látványos, 
hanem sikeres megoldást választott 
(Fotó: Tumbász Hédi)
Kata Mihály nemcsak látványos, hanem sikeres megoldást választott (Fotó: Tumbász Hédi)

Egy fiatal labdarúgónak nincs szüksége élénk fantáziára ahhoz, hogy elképzelje, milyen érzés lehet 18 évesen, a ráadás perceiben megszereznie élete első élvonalbeli gólját, amellyel csapata megnyeri a mérkőzést. Megvalósítani azonban már annál nehezebb feladat, ám az MTK Budapest középpályása, Kata Mihály a Diósgyőri VTK elleni vasárnapi bajnokin megvalósította ezt az álomszerű forgatókönyvet. A tehetséges játékos szép gólt szerzett, a diósgyőri kapu előterében egy lövőcsellel előbb elfektette Márkvárt Dávidot, majd 23 méterről Antal Botond kapujának jobb alsó sarkába lőtt.

„Nagyon boldog voltam, de nem tudom ennél pontosabban megfogalmazni, milyen érzések kavarogtak bennem a gólszerzés pillanatában – nyilatkozta lapunknak Kata Mihály.Arról csak álmodhattam, hogy az utolsó percekben szerezzem meg életem első NB I-es gólját, amellyel ráadásul nyerünk. Védekezőbb szellemű középpályásként nem a góllövés az elsődleges feladatom, de a meccsek néha olyan helyzet elé állítanak, hogy kapura kell lőnöm. Egyre több mérkőzés van a lábamban, kezdem megszokni az élvonal légkörét. A játék is megy, ezért az önbizalmam is egyre nő, így egyre többet vállalkozom. Szerencsém is volt, mivel az egyik védőn megpattant a labda, de megérdemelte a csapat, hogy legyen egy kis mázlija.”

A tehetséges labdarúgó ritkán szerez gólt, legutóbb 2018 szeptemberében, korosztályos bajnokin vette be a Győr kapuját. Miután mindig is a hatos vagy a nyolcas pozíciójában játszott, nem volt utánpótlásszinten sem kifejezetten gólerős futballista. Nem csoda tehát, ha elárasztották a gratuláló üzenetek, s családja büszkén várta haza zuglói otthonába. A három pontot érő megmozdulást a találkozót betegség miatt csak otthonról követő vezetőedző, Michael Boris sem hagyhatta szó nélkül.

„Üzenetet váltottunk, gratulált, illetve a hét elején említette, hogy vállalkozzak bátran lövésre, mert látja rajtam, hogy sokat fejlődtem – folytatta. – Hiába, fiatal labdarúgóként az MTK-nál aligha találnék jobb helyet Magyarországon. Nemcsak én, hanem rengeteg kortársam megkapja az esélyt a bizonyításra. Élvezzük a bizalmat, ilyen közegben könnyebb jó teljesítményt nyújtani. Örülök, hogy annak idején ehhez a klubhoz kerültem. Tizennyolc évesen nem lehetek elégedetlen a helyzetemmel, ebben az idényben már tíz élvonalbeli meccsen játszhattam. Ilyen fiatalon az a legfontosabb, hogy minél több időt töltsek a pályán, ugyanakkor a teljesítményemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, lehetne jobb is.” B. O. L.

Az MTK–DVTK (1–0) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ GÓLZUHATAGA: MEZŐKÖVESD–PAKS

Riadtan nézett az ég felé vasárnap csaknem 14 órakor egy stadionon kívül rekedt szurkoló a mezőkövesdi bajnoki előtt. Látva a sötéten tornyosuló felhőket, nagyot sóhajtva azt kívánta, bárcsak ne esne az eső, mert az nem kedvez a Paks ellen készülő hazaiaknak. Nos, a lelkes drukkert bizonyára meghallgatták az égiek, és eső helyett 4–3-as gólzáport küldtek. Emberemlékezet óta nem született összesen hét gól a kövesdi stadionban – még felkészülési meccsen sem.

„A sok gól nyilvánvalóan a két csapat támadófelfogásának tudható be – mondta megkeresésünkre Berecz Zsombor, a győztes mezőkövesdiek csapatkapitánya. – Remek mérkőzést játszottunk, kár, hogy csak a televízióban láthatták a szurkolóink. Négy háromra nyertünk, de győzelmünk lehetett volna akár nagyobb különbségű is, hiszen a támadásaink során kétszer is a kapufán csattant a labda, de ezeken kívül is voltak még ígéretes helyzeteink.”

A tapasztalt középpályás szerint a Mezőkövesd játékrendszerének betudható, hogy gyakran kerülnek az ellenfelek kapuja elé. Csakhogy míg korábban nem sikerültek a befejezések, vasárnap már jobban összpontosítottak a sárga-kékek.

A mezőkövesdiek ismét megmutatták, milyen hatékonyan tudnak futballozni (Fotó: Földi Imre)
A mezőkövesdiek ismét megmutatták, milyen hatékonyan tudnak futballozni (Fotó: Földi Imre)

„Jelenlegi helyzetünkben teljesen mindegy, hogy kik szerzik a gólokat – magyarázta a 25 éves egyszeres válogatott középpályás. – Taktikánk megköveteli, hogy mi, középpályások is a kapu elé érkezzünk, ebből következett, hogy nekem, Cseri Tamásnak és Dino Besirovicnak is volt helyzete, szerencsére bosnyák légiósunk a kapuba talált. Reméljük, hamarosan eljön az idő, amikor majd azt számolgathatjuk, hogy a centerünk hányszor volt eredményes. Addig azonban nincs fontosabb a győzelemnél.”

Az eseményekben bővelkedő mérkőzésen háromszor vezetett a hazai együttes, ám a minden erejével győzelemre törő Paksi FC állandó rettegésben tartotta. Hiába vezettek a hajrában 4–2-re a mezőkövesdiek, a vendégek Bognár István a forduló legszebbjének választott góljával a 93. percben szépítettek, és bizony akár az egyenlítés is összejöhetett volna.

„Ha nem is az életünkért – mint ahogyan azt Bognár György, a paksiak vezetőedzője a mérkőzés után nyilatkozta –, de a bennmaradásért küzdöttünk – folytatta a Mezőkövesd Zsóry játékosa. – Szeretnék mielőbb elkerüli a veszélyes zónából, ehhez mindenképpen a vasárnapihoz hasonló játékra van szükség. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy minden meccsen nem lehet gólzáporos győzelemmel levonulni a pályáról, de azért a vasárnapi siker erőt ad a további munkához. Meg vagyok győződve, hogy egyetlen társam sem bánná, ha szerdán csak egyetlen góllal múlnánk felül az újonc Budafokot.” V. GY.

A Mezőkövesd–Paks (4–3) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ GÓLJA: BOGNÁR ISTVÁN

A Mezőkövesd Zsóry–Paksi FC bajnoki (4–3) 93. percében, 4–2-es hazai vezetésnél történt, hogy Manuel Martic eladta a labdát, Bognár István a hazai térfél közepén megszerezte, a jobb oldalról középre húzott vele, majd 18 méterről úgy csavart jobb külsővel a jobb felső sarokba, hogy a menteni igyekvő Szappanos Péter csak beleérni tudott a labdába.

Bognár István gólja

A FORDULÓ TALÁNYA: BP. HONVÉD

Tovább tart a Bp. Honvéd mélyrepülése: a csapat nyolc bajnoki óta nem nyert, a kispestiek öt döntetlen mellett háromszor kaptak ki, ez pedig azt jelenti, hogy csak az utolsó előtti helyen szerénykednek. Legutóbb hat éve kezdett ennyire rosszul a fővárosi klub: akkor – csakúgy, mint most – tizenhárom bajnoki után tizenegy pont szerepelt a neve mellett, végül a tizenharmadik helyre futott be a 16 csapatos bajnokságban.

„Kétségkívül gyengén szerepelünk – mondta lapunknak Tamás Krisztián, a jelenleg utolsó előtti, 11. helyen szerénykedő Bp. Honvéd 25 éves bal oldali középpályása. – Borzalmas, hogy nyolc meccs óta nem győztünk, ez nyilván megviseli a csapatot. Legutóbb Kisvárdán szereztünk pontot, bizakodásra ad okot, hogy nem kaptunk gólt, ez alapján a védekezésünk rendben volt. A legfőbb célunk nem lehet más, mint hogy a hátralévő meccseinken nyerjünk – az már másodlagos, hogy milyen minőségű futballal tesszük.”

A Bódog Tamást váltó Pisont István megbízott edző csapatára még három bajnoki vár ebben az évben. A szerdai, sereghajtó Diósgyőri VTK elleni, pályaválasztóként vívandó meccs után következik két idegenbeli összecsapás: az Újpest, végül pedig a Budafok elleni.

Tamás Krisztián (elöl) elégedetlen csapata idénybeli szereplésével (Fotó: Tumbász Hédi)
Tamás Krisztián (elöl) elégedetlen csapata idénybeli szereplésével (Fotó: Tumbász Hédi)

„Néztem a következő ellenfelünk, a Diósgyőr vasárnapi bajnokiját az MTK ellen, amelyen egy nullára kikapott – folytatta Tamás Krisztián. – Csakúgy, mint nálunk, a DVTK-nál is vannak egyéniségek, ettől függetlenül nem úgy szerepel, ahogyan várják. Beszéltük az öltözőben, hogy a következő három mérkőzés jelentősen befolyásolhatja az idényünket, hiszen közvetlen vetélytársakkal játszunk. Mindegyik meccsen csak a győzelem elfogadható. Hogy miért nem sikerült az utóbbi időben nyernünk? Ha tudnánk a választ, változtattunk volna. Az biztos, hogy a koronavírus-fertőzés igencsak megtizedelte a keretünket, minden héten más esett ki a sorból, folyton változott a kezdőcsapat is. Hiszem, hogy egy győzelem sok erőt és bizalmat adna a folytatásra, s akkor végre elindulnánk felfelé a tabellán.”

Tamás Krisztián nagy reményekkel érkezett a nyáron Kispestre, de érthetően ő sem ilyen eredményekre számított: „Természetesen nem vagyok elégedett a magam és a csapatom teljesítményével sem, sokkal jobbra számítottam, amikor a Honvédhoz szerződtem. Előre kell néznünk, nincs más út előttünk.”

A kerettel kapcsolatos hír, hogy Eppel Márton bokasérülést szenvedett a Kisvárda elleni bajnokin (0–0), egyelőre azonban nem tudni, mennyire komoly a baj. A napokban derül ki, mennyi időt kell kihagynia a nyolcszoros válogatott csatárnak. Az azonban nem sok jót sejtet, hogy ketten segítették be az öltözőbe a játékost sérülése után. CS. A.

A Kisvárda–Budapest Honvéd (0–0) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ JÁTÉKOSA: IVAN PETRJAK 7 (Mol Fehérvár)

Elemében volt a Budafoki MTE elleni bajnoki (4–1) első félidejében. A jobb oldalon rendszeresen átjátszotta magát a védelmen, s kétszer is ziccerbe hozták a csapattársai. Első góljánál Alef emelését, illetve Bolla Bendegúz sarkazását követően került helyzetbe, s nem hibázott, kétgólosra növelve csapata előnyét. Aztán a 35. percben Budu Zivzivadze önzetlenségének köszönhetően az üres kapuba is betalált, eldöntve ezzel a bajnokit.

A Mol Fehérvár–Budafok (4–1) mérkőzés összefoglalója

A 14. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA (1–3–4–3)

Antal(Diósgyőri VTK) 7 – Rus(Mol Fehérvár) 6, Pillár(Mezőkövesd Zsóry) 7, Dvali (Ferencváros) 7 – Karnyicki (Mezőkövesd Zsóry) 7, Alef(Mol Fehérvár) 7, Houri(Mol Fehérvár) 7, Laidouni(Ferencváros) 7 – Ádám M.(Paksi FC) 7, Baturina(Ferencváros) 7, Petrjak(Mol Fehérvár) 7

A forduló játékvezetője:Káprály Mihály (9) (Ferencváros–ZTE FC) – Georgiou Theodoros, Bornemissza Norbert, Iványi Zoltán, Szilai Szabolcs

A 14. forduló válogatottja a Nemzeti Sport szerint
A 14. forduló válogatottja a Nemzeti Sport szerint

Az Újpest–Puskás Akadémia (1–2) mérkőzés összefoglalója

NB I, 2020–2021, 14. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
DECEMBER 11., PÉNTEK
Újpest FC–Puskás Akadémia 1–2 Budapest,Szusza Ferenc StadionZierkelbach Péter
DECEMBER 12., SZOMBAT
Kisvárda–Budapest Honvéd 0–0 Kisvárda,Várkerti StadionSolymosi Péter
Ferencváros–Zalaegerszeg 2–0Budapest, Groupama ArénaKárpály Mihály
Mol Fehérvár FC–Budafoki MTE 4–1
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóFarkas Ádám
DECEMBER 13., VASÁRNAP
Mezőkövesd–Paksi FC 4–3Mezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás
MTK Budapest–Diósgyőri VTK 1–0 Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBogár Gergő
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 12 10 2 26– 5 +21 32
2. Mol Fehérvár 13 7 4 2 31–16 +15 25
3. Puskás Akadémia 14 7 1 6 19–22 –3 22
4. MTK Budapest 14 6 4 4 21–18 +3 22
5. Kisvárda 13 6 4 3 16–14 +2 22
6. Paksi FC 14 6 3 5 27–24 +3 21
7. Budafoki MTE 12 4 3 5 15–21 –6 15
8. Zalaegerszegi TE 13 4 2 7 21–24 –3 14
9. Mezőkövesd 14 4 2 8 14–22 –8 14
10. Újpest FC 13 3 3 7 14–28 –14 12
11. Budapest Honvéd 13 2 5 6 16–19 –3 11
12. Diósgyőri VTK 13 3 1 9 16–23 –7 10
NB I, 2020–2021, 15. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
DECEMBER 15., KEDD
18.00: Kisvárda–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti StadionFarkas Ádám
20.15: Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBogár Gergő
DECEMBER 16., SZERDA
18.00: Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
18.00: Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest (Tv: Duna World)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
20.15: Budafoki MTE–Mezőkövesd (Tv: Duna World)Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
20.15: Paksi FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Paks, Paksi FC Stadion
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik