A bennmaradásért küzdő DVTK múlt héten Grozav góljával létfontosságú győzelmet aratott a Kisvárda fölött, de már itt is az újabb meccs az Újpest ellen, és a diósgyőrieknek továbbra is csak a győzelem elfogadható (Fotó: Árvai Károly)

 

Két fordulóval a vége előtt még négy csapat – Diósgyőr, Bp. Honvéd, ZTE FC és Újpest FC – érintett a bennmaradásért folytatott küzdelemben. Közülük a kupadöntőn keresztül a nemzetközi szereplésért is harcban lévő lila-fehéreknek már a döntetlen is elég csütörtökön Miskolcon ahhoz, hogy megtartsák élvonalbeli tagságukat.

A már bajnok Ferencváros két rekord megdöntésére hajt. Egyrészt a 12 csapatos, 33 fordulós lebonyolítási rendszer bevezetése óta a 2015–2016-os idényben saját maga által felállított (és a 2019–2020-as idényben beállított) 76 pontos csúcsot adná át a múltnak. Ehhez a hátralévő két fordulóban két győzelemre lenne szükségük a jelenleg 72 pontos zöld-fehéreknek. Másrészt ugyanabban az évben 23 kapott góllal zártak Dibusz Dénesék, hogy ez is megdőljön, ahhoz két gólnál többet nem szabadna kapniuk a Mezőkövesd, majd a Honvéd ellen az eddig 20-szor kapituláló ferencvárosiaknak.

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK AZ NB I 32. FORDULÓJA ELÉ

DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC

♦ Már 113 mérkőzésük volt az élvonalban, 22 találkozót nyert meg a Diósgyőr, 40 végződött döntetlenre és 51 alkalommal győzött az Újpest.

♦ Ebben a bajnokságban Diósgyőrben először csapnak össze a pályán, az őszi mérkőzésük ugyanis elmaradt. A lila-fehérek keretében olyan sok koronavírusos játékos volt, hogy szerették volna a meccset elhalasztani. A DVTK ebbe nem egyezett bele, a lila-fehérek végül nem álltak ki, így a három pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ (az örökmérlegbe ezt az eredményt is belevettük).

♦ A DVTK pályaválasztása mellett a miskolciaknak csak egy diadal hiányzik ahhoz, hogy teljesen kiegyenlített legyen a mérlegük: 17 hazai siker, 21 iksz, 18 újpesti diadal.

♦ Diósgyőrben az előző öt lejátszott mérkőzésükön mindig három gól esett, a legutóbbi 14 találkozójukon pedig egyszer sem ikszeltek (a borsodiak tízszer, a fővárosiak négyszer nyertek). A legutóbbi döntetlent 2008 októberében játszották, amikor 0–0-ra végeztek.

♦ A DVTK az előző három bajnokiját megnyerte, mindegyiket egy góllal. Hasonló hármas győzelmi szériára ezt megelőzően a 2017–2018-as idény 12. és 14. fordulója között, még Bódog Tamás edzősége idején volt példa (5–0 a Vasas és 2–1 a Honvéd ellen Debrecenben, majd 3–0 Szombathelyen).

♦ Az Újpest a legutóbbi négy bajnokijából hármat elvesztett (Fehérvár, FTC, MTK), ezeken legalább három gólt kapott, közben egyedül a Kisvárdát győzte le (3–0).

♦ A Diósgyőr otthon eddig 50 százalékosan teljesített (5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, 22–22-es gólkülönbség), ezzel a kilencedik a mezőnyben.

♦ A lila-fehérek vendégként a második legtöbb gólt kapták (36) a mezőnyben,  és a második legtöbb vereséget szenvedték el (9). Emellett idegenben 4 diadal és 3 iksz áll a nevük mellett.
Házon kívüli a legutóbbi négy fellépésükön csak egy pontot kapartak össze (2–2 a Honvéd ellen).

♦ Az Újpest a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésén egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.

MTK BUDAPEST–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 101 meccset játszottak egymással az élvonalban, az örökmérleg teljesen kiegyenlített: mindkét csapat 40-szer győzött, a döntetlenek száma 21. A legutóbbi két bajnoki összecsapásukon a fővárosiak diadalmaskodtak: novemberben az Új Hidegkuti-stadionban 3–1-re, februárban Fehérváron 2–1-re.

♦ Az MTK pályaválasztása mellett 50 találkozón kerültek szembe egymással, 27 alkalommal a kék-fehérek, 13-szor a a fehérváriak győztek, 10 találkozó döntetlen lett.  

♦ Április 15-én a Magyar Kupa elődöntőjében is megmérkőztek az MTK stadionjában, akkor – már Szabics Imre irányításával – hátrányból felállva 2–1-re a Fehérvár nyert és bejutott a fináléba.

♦ A legutóbb hat egymás elleni tétmeccsükön egyszer sem végeztek döntetlenre, és mindig legalább három gól esett. Egy kivételtől eltekintve mind a két csapat betalált ellenfele kapujába.

♦ Az MTK az előző bajnoki fordulóban idegenben verte meg az Újpestet, és ezzel véget vetett a négy fordulón át tartó nyeretlenségének, amely során csak egy pontot szerzett (1 döntetlen, 3 vereség).

♦ A Fehérvár viszont éppen ellentétes úton jár: legutóbb a Ferencváros elleni hazai rangadóján első vereségét szenvedte el Szabics Imre munkába állása óta (1–2). Ezt leszámítva április folyamán háromszor nyert és egyszer ikszelt az NB I-ben.

♦ A kék-fehérek újpesti diadaluknak köszönhetően most már kevesebb pontot gyűjtöttek be vendéglátóként (20), mint látogatóként (22). A hazai teljesítményük abszolút közepes (5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség), viszont az előző hét otthoni bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, a ZTE ellenit (3–0).

♦ A Vidi idegenben a második legtöbb pontot (24) szerezte a mezőnyben, ugyanannyit mint a Kisvárda, csak sokkal jobb a gólkülönbsége, a mérlege 7–3–5.  Az előző hat vendégfellépéséből csak egyet bukott el, a Puskás Akadémia ellenit (0–1).

♦ Három vagy több gól esett a Vidi legutóbbi négy bajnokiján.


PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A mérleg szinte teljesen kiegyenlített 18 NB I-es találkozó után, a Paks hétszer nyert, a Puskás Akadémia nyolcszor, a döntetlenek száma három. A legutóbbi öt találkozójukból egy sem lett döntetlen.

♦ Pakson ez lesz a kilencedik összecsapásuk, jelentős a hazaiak fölénye (6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség). Az első öt találkozó kivétel nélkül a tolnaiak sikerét hozta, 2019 áprilisában 0–0-ra végeztek, tavaly februárban úgy nyert 2–0-ra a Puskás Akadémia, hogy az első félidő végén a paksiaktól három percen belül Könyves Norbertet, majd Böde Dánielt is kiállították.

♦ A novemberi paksi találkozójuk sokáig emlékezetes marad, hiszen a zöld-fehérek a gólkirályjelölt Hahn János négy találatával 6–2-re kiütötték a felcsútiakat. Hatnál több gólt csak az előző fordulóban a Budafok kapott ebben a bajnokságban, szintén a Pakstól.

♦ A Paks az előző öt forduló alapján az NB I legjobb formában lévő csapata: négyszer nyert és egyedül a Zalaegerszeggel ikszelt (1–1). Legutóbb a Ferencváros otthonában maradt alul, de ott 5–2-re.

♦ Bognár György együttese eddig 71 gólt ért el ebben az idényben, a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta ennél többre csak a Ferencváros volt képes 2018–2019-ben (72). A tolnaiak új csúcsot állítanak fel, ha a hátralévő két fordulóban tudnak lőni legalább két gólt.

♦ A Puskás Akadémia egy hatmeccses veretlenségi sorozat után az előző két fordulóban kikapott, mindkét alkalommal kiesés ellen küzdő ellenféltől (DVTK, majd ZTE).

♦ A Paks otthon a fordulóig a harmadik legjobb a mezőnyben (9 diadal, 3 iksz, 4 vereség), ezzel még a Fehérvárt is megelőzte. Az előző nyolc hazai bajnokijából csak egyet vesztett el, a Ferencváros ellenit, a legutóbbi négyen veretlen maradt.

♦ A PAFC-nak idegenben – éppen Hahnénak köszönhetően – negatív a gólkülönbsége (20–21), a 7–2–6-os mérlegével nincs az első háromban.    

♦ A Paks az előző nyolc bajnokijából hétszer legalább két gólt szerzett.

♦ A Puskás Akadémia előző három bajnokiján minimum három gól esett.


ZALAEGERSZEGI TE FC–KISVÁRDA


♦ Mindössze ötször találkoztak NB I-es mérkőzésen, egyszer a zalaiak, kétszer a kisvárdaiak győztek, kétszer pedig ikszeltek.  

♦ Ebben a bajnokságban mindkétszer a Kisvárda nyert 2–1-re. Novemberben Egerszegen Fernando Viana kiállítása miatt a záró mintegy fél órát emberhátrányban játszották le a szabolcsiak, februárban pedig Újpestre vitték a hazai meccsüket, és Futács Márkó piros lapja következtében a záró negyedórára ők kerültek létszámfölénybe. Az utóbbi találkozón Horváth Zoltán ráadásban lőtt emlékezetes, félfordulatos góljával csikarta ki a győzelmet a Várda.

♦ Zalaegerszegen kétszer feszültek egymásnak az élvonalban és a Zete még nyeretlen (1 döntetlen, 1 vereség).

♦ Március közepén ugyan a Magyar Kupában is meccseltek, de akkor úgy győzött 6–1-re a házigazda Kisvárda, hogy a zalaiak akkor – a bajnokságra koncentrálva – az NB III-as csapatukat szerepeltették.

♦ A Zetének jót tett a márciusi edzőváltás, Waltner Róbert érkezése óta ugyanis bajnokin csak egyszer maradt alul (a Bp. Honvéd ellen otthon 1–0-ra), emellett háromszor nyert és egyszer ikszelt. Ezzel a Paks és az FTC mögött harmadik az előző öt forduló „formatabelláján".

♦ A ZTE a legutóbbi két bajnokiján kilenc gólt szerzett. Előbb otthon 5–0-ra kiütötte a Budafokot, majd legutóbb hátrányból felállva aratott 4–1-es győzelmet a Puskás Akadémia otthonában. Ennek következtében a hosszú ideig negatív gólkülönbsége pozitívba fordult (54–53).

♦ A Kisvárda a legutóbbi 10 bajnokijából hétszer gólképtelennek bizonyult (2 iksz, 5 vereség), a többi három mérkőzést 1–0-ra nyerte meg.

♦ A ZTE hazai pályán rendkívül gólerős, 33-szor talált be az ellenfeleknek (2.06-os átlag). Ebben a tekintetben egyedül a Paks előzi meg (35), míg a Fehérvár szintén 33 találatnál jár.

♦ A Várdánál a 31 forduló alatt csak a bajnok Ferencváros gyűjtött több pontot idegenben (34), a Fehérvár pedig ugyanannyit (24), mint Supka Attila együttese, viszont a nyírségieknek a 7–3–6-os mérlegük ellenére rosszabb a gólkülönbségük (–6).  Az előző négy vendégfellépéséből hármat megnyert a Kisvárda (a Honvéd, a Mezőkövesd, majd az MTK ellen), egyedül Újpesten vallott kudarcot (0–3).


FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 16-szor találkozott a két csapat egymással NB I-es mérkőzésen, a mérleg 10 ferencvárosi siker, 4 döntetlen, 2 mezőkövesdi győzelem, a gólkülönbség 29–15 a zöld-fehéreknek.

♦ A Ferencváros pályaválasztóként még sosem kapott ki a Mezőkövesdtől (6 győzelem, 3 döntetlen). A három ikszből a második alkalommal, 2016 augusztusában (2–2) ugyanúgy Pintér Attila volt a borsodiak vezetőedzője, mint most.

♦ A már bajnok Fradi 16 forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt 9-szer nyert és 7-szer ikszelt, ez a leghosszabb veretlenségi sorozat most az élvonalban. Egyedül január 20-án a Diósgyőrrel szemben maradt alul a Groupama Arénában (0–1).

♦ A Mezőkövesd az előző héten fordulatos meccsen 2–2-t ért el a Honvéd vendégeként. Ezzel megszakadt a négy meccsen át tartó vereségsorozata és egyben bebiztosította jövő évi élvonalbeli tagságát. Pintér Attila együttese a legutóbbi öt körben csak egy pontot szerzett, a formatabellán utolsó előtti, csupán jobb gólkülönbségével előzi meg a Budafokot.  

♦ Az FTC pályaválasztóként magasan a legjobb a mezőnyben, 12 győzelem mellett mindössze kétszer ikszelt (1–1 a Kisvárdával, majd a Puskás Akadémiával) és csak egyszer szenvedett vereséget (a DVTK ellen), továbbá a legkevesebb gólt kapta, hetet.

♦ A matyóföldi együttes a legutóbbi nyolc házon kívüli fellépésén nem tudott győzni (6 iksz, 2 vereség), csupán Pakson és Budafokon gyűjtötte be a három pontot, de még az ősz folyamán.

♦ A Mezőkövesd az előző öt idegenbeli bajnokiján mindig legalább két gólt kapott.


BUDAFOKI MTE–BP. HONVÉD

♦ Kétszer mérkőztek meg eddig az élvonalban. A karácsony előestéjére elhalasztott budafoki találkozón 2–1-re nyert a Honvéd, majd az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezett visszavágón 3–2-re a BMTE diadalmaskodott. A kispesti csapatot mind a kétszer az azóta már távozott Pisont István irányította, utódjának, Horváth Ferencnek ez lesz az első meccse az NB I-től már biztosan búcsúzó budai együttes ellen.

♦ Budafoki gólok foglalták keretbe az eddigi két összecsapást. Az elsőn Skribek Alen már a  34. másodpercben betalált, a másodikon Ihrig-Farkas Sebestyén a 92. percben döntötte el a három pont sorsát.

♦ Nyolc forduló óta tart a BMTE nyeretlensége, ezalatt mindössze egy pontot tudott szerezni, az MTK vendégeként játszott gól nélküli döntetlent. A többi hét találkozón rendre legalább két gólt kapott. A vasárnapi, Paks elleni 9–2-es hazai vereség után távozott Csizmadia Csaba vezetőedző.

♦ A Budafokot a hátralévő két bajnokin a klubhoz április 9-én csatlakozó eddigi pályaedző, Pacsi Bálint irányítja. Neki már van élvonalbeli tapasztalata: 2017 őszén nyolc mérkőzésen át megbízott vezetőedzőként dolgozott a Haladásnál, a mérlege egy győzelem mellett 2 döntetlen és 5 vereség volt, 7 rúgott, illetve 14 kapott góllal.

♦ A Honvéd három forduló óta nyeretlen, ezeken a találkozókon mindig legalább két gólt kapott. A legutóbbi hat bajnokijából – 2 iksz és 3 vereség mellett – csak egyet tudott megnyerni, a zalaegerszegit (1–0).

♦ A Budafok hazai pályán a legtöbb vereséget (10) szenvedte el a mezőnyben, a legtöbb gólt kapta (39) és a legrosszabb a gólkülönbsége (-19), a 4–2–10-es mutatójával mégsem utolsó, mert megelőzi soros ellenfelét, a kispesti csapatot.

♦ A Honvéd vendégként közepesen teljesített eddig (6 diadal, 3 iksz, 6 vereség, 18–18-as gólkülönbség), legutóbb 2–0-ra kikapott Pakson, előtte azonban látogatóként három meccsen hét pontot gyűjtött (2 győzelem, 1 döntetlen, és kétszer gólt sem kapott).

♦ A BMTE úgy bukta el a legutóbbi három bajnokiját, hogy közben mindig már a szünetben is vesztésre állt.

NB I, 2020–2021, 32. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 29., CSÜTÖRTÖK
17.30: DVTK–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK StadionAndó-Szabó  Sándor
20.00: MTK Budapest–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionErdős József
ÁPRILIS 30., PÉNTEK
20.00: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Paks, Paksi FC Stadion 
MÁJUS 1., SZOMBAT
17.00: ZTE FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)Zalaegerszeg, ZTE Aréna 
19.30: Ferencvárosi TC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Budapest, Groupama Aréna 
MÁJUS 2., VASÁRNAP
17.00: Budafoki MTE–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep 
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC31219  165–20+4572
  2. Puskás Akadémia311741045–38  +755
  3. Mol Fehérvár31148  961–37+2450
  4. Paksi FC311381071–57+1447
  5. MTK Budapest311191142–41  +142
  6. Kisvárda311191125–35–1042
  7. Mezőkövesd311091234–43  –939
  8. Újpest FC311151541–63–2238
  9. Zalaegerszegi TE311061554–53  +136
10. Budapest Honvéd31  8101344–46  –234
11. Diósgyőri VTK31  951734–49–1532
12. Budafoki MTE31  761834–68–3427


A Ferencváros már bajnok, a Budafok már kiesett.