NB I: itt a legek fordulója, „ezüstrangadó” Felcsúton; bejön-e a 13-as a Kövesdnek?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 09:01
null
A Fehérvár és a Puskás Akadémia legutóbbi, decemberi összecsapása 1–1-es döntetlennel zárult (Fotó: Földi Imre)
A válogatott meccsek miatti háromhetes szünetet megelőző 26. kört a legek fordulójának is lehet nevezni a labdarúgó NB I-ben. A Ferencváros, a Honvéd és a Kisvárda is olyan csapattal találkozik a hétvégén, amely ellen egy meccsen a legtöbb gólt szerezte ebben a bajnokságban. A Groupama Arénában ráadásul az egyik leggólerősebb támadósor kerül szembe az egyik leggyengébb védelemmel, míg a Puskás Akadémia a Fehérvár ellen nagy lépést tehet a második hely megszerzése felé, és az is kiderül, sikerül-e a Mezőkövesdnek sorozatban a 13. bajnokiján is veretlennek maradnia.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 26. FORDULÓJA ELÉ

ÚJPEST FC–KISVÁRDA


♦ Eddig nyolcszor mérkőzött meg egymással a két csapat az NB I-ben, négyszer az Újpest nyert, háromszor a Kisvárda, egyszer végeztek döntetlenre.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett négyszer találkoztak, és az első három alkalommal 1–0-ra nyert a Várda ellen (egyszer az Illovszky-stadionban). Legutóbb viszont, tavaly szeptemberben 4–2-re a vendég szabolcsiak győztek, ez volt az egyetlen eset a mostani bajnokságban, amikor egy meccsen négyszer találtak be az ellenfelüknek.

♦ Továbbra is a Kisvárda szerezte a legkevesebb gólt a mezőnyben, 23-at, mérkőzésenkénti átlaga még az egyet sem éri el (0.92).

♦ A Várda ebben a kiírásban kétszer játszott a Szusza Ferenc Stadionban, és még százszázalékos ezeken a meccseken. Az Újpest már említett legyőzése mellett, éppen négy hete, a ZTE-t pályaválasztóként fektette két vállra (2–1).

♦ Az Újpest az előző 11 bajnokiján egyszer sem végzett döntetlenre (6 győzelem, 5 vereség). Legutóbb december 15-én éppen a két csapat legutóbbi randevúján, Kisvárdán ikszelt (1–1). (A szériába a ZTE ellen december 23-án bepótolt összecsapást is beleszámítottuk.)

♦ A legutóbbi öt fordulóban nyújtott teljesítményével a lila-fehér alakulat a második legjobb formát mutató együttes: kilenc pontot gyűjtött, akárcsak a listavezető Ferencváros.

♦ A Kisvárda hárommeccses vereségsorozatnak vetett véget a Honvéd fővárosi felülmúlásával (1–0), Supka Attila együttese több mint 360 perces gólszünet után talált be újra. Érdekesség, hogy az NB I-ben a legutóbbi két – egyébként győztes – gólját egyaránt a második félidő hosszabbításában lőtte a piros-fehér gárda.

♦ Az Újpest hazai pályán 50 százalékos teljesítményt nyújtott eddig (5 diadal, 2 iksz, 5 vereség), viszont az összes csapat közül a legrosszabb a gólkülönbsége (–10). Vendéglátóként a második legkevesebb gólt szerezte, 14-et, és – a Budafokkal holtversenyben – a második legtöbb gólt kapta, 24-et.

♦ A Várda idegenben közepes mérleggel rendelkezik (5 siker, 3 döntetlen, 5 kudarc), viszont több pontot gyűjtött (18), mint pályaválasztóként (16).

MTK BUDAPEST–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ A két csapat 72 első osztályú mérkőzésen mérte össze eddig az erejét, az örökmérleg 31 MTK-győzelmet, 15 döntetlent és 26 zalaegerszegi sikert mutat.

♦ Kilencéves szünet után találkoznak ebben a kiírásban ismét az élvonalban. A ZTE megnyerte a legutóbbi öt, MTK elleni bajnokiját, s a legutóbbi nyolcból pedig hetet. Az egyetlen kivételt a 2009 augusztusában játszott meccs jelenti, amelyen Balogh Béla találatával győztek 1–0-ra a fővárosiak a Hidegkuti-stadionban.

♦ Hihetetlenül hangzik, mégis igaz: a legutóbbi 27 NB I-es találkozójukból egy sem végződött döntetlenre, 13-szor az MTK, 14-szer a ZTE nyert. A zalaiak a most zajló bajnokságban aratott két diadalukkal (3–0 a fővárosban, majd 2–0 Egerszegen) billentették maguk felé a mérleget.

♦ A párharc legutóbbi élvonalbeli döntetlenje több mint 20 éve, 2000. augusztus 27-én született (0–0 a Hungária körúton). Azóta még egy tétmeccsükön ikszeltek: 2011 márciusában a Magyar Kupa negyeddöntőjében, az is 0–0 lett a fővárosban. A visszavágón 2–1-re a zalaiak nyertek és továbbjutottak, az MTK egyenlítő gólját akkor az a Könyves Norbert szerezte, akinek most a ZTE a munkaadója.

♦ Az MTK négy forduló óta nyeretlen, ezalatt háromszor ikszelt és egyszer kikapott, mégpedig a saját pályáján vendégként az albérlőjétől, a Honvédtól. Legutóbbi bajnoki győzelmét négy hete, Fehérváron aratta (2–1) Michael Boris együttese.

♦ A Zete az előző három körben nem tudott győzni (1 döntetlen, 2 vereség), a legutóbbi 9 bajnokijából pedig csak egyet nyert meg, az Újpest ellenit, igaz, azt fölényesen, 3–0-ra. Az előző öt játéknap alatt a legkevesebb pontot (4) gyűjtötte a mezőnyből.

♦ A Zalaegerszeg az egyetlen csapat az élvonalban, melynek hálójába az MTK még nem tudott betalálni ebben a bajnokságban.

♦ Az MTK kiegyenlített hazai szereplését a 4-es számmal és annak négyzetével, a 16-ossal lehet leírni: 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 16–16-os gólkülönbség, 16 pont. Michael Boris alakulata otthon az utóbbi négy meccsén nem győzött (2 iksz, 2 kudarc), legutóbb még 2020 decemberében a Paksot múlta felül (3–1).

♦ A ZTE elég halványan szerepel idegenben, a 3–2–7-es mérlegével csak a Paksot és a DVTK-t előzi meg, a legutóbbi nyolc vendégfellépéséből csupán a diósgyőrit tudta megnyerni.

♦ A zalaegerszegi együttes – a paksival holtversenyben – kapta a második legtöbb gólt az NB I-ben, 47-et, ami meccsenként közel 2-es átlagnak felel meg (1.88).

DIÓSGYŐRI VTK–BP. HONVÉD

♦ Eddig 111 élvonalbeli bajnokin találkozott a két csapat, a Diósgyőr 27, a Honvéd 58 alkalommal nyert, a döntetlenek száma 26.

♦ A Honvédnak 2012 óta nem megy Diósgyőrben: 12 mérkőzéséből csak hármat nyert meg és kilencet elveszített; az előző hat találkozóból csak egyszer, a legutóbbin tudott diadalmaskodni, 1 döntetlen és 4 vereség mellett.

♦ A Honvéd a legtöbb gólt, kilencet, éppen a DVTK ellen érte el a jelenlegi bajnokságban (idegenben 4–2, majd Budapesten 5–1). Ez majdnem a kispestiek találatainak egynegyede (24.3 %). Gazdag Dániel néggyel vette ki a maga részét a kilencből: mindkét meccsen duplázott a miskolciak ellen.

♦ A Diósgyőrnél a második edzőváltás sem hozott áttörést: a sereghajtó az előző három fordulóban győzelem nélkül maradt (2 döntetlen, 1 vereség), a legutóbbi két bajnokiján gólt sem szerzett. Az előző öt kör alapján a DVTK az NB I második legrosszabb formában lévő gárdája.

♦ A kispestiek továbbra is hullámzóan szerepelnek, a hátrányból megnyert két bajnokijuk után legutóbb vendéglátóként szenvedtek vereséget az előtte három meccsen át gólképtelen Kisvárdától. Az előző hat fordulóban nem ikszeltek, ezalatt 2 diadal és 4 vereség a mutatójuk. Legutóbb még február elején, a Paks ellen végeztek döntetlenre (1–1), úgy, hogy akkor szűk félórát emberelőnyben játszottak.

♦ A DVTK az idei négy otthoni találkozóján ugyan nem kapott ki, de az egyetlen győzelem – a Kisvárdát verték 2–0-ra – melletti három döntetlenre nem lehet különösebben büszke, a hazai tabellán pedig eddig eredményei alapján a középmezőnyben tűnik fel (4 győzelem, 4 iksz, 4 kudarc).

♦ A Honvéd vendégként 5–2–5-ös mutatóval rendelkezik, ezzel még éppen a mezőny első felében foglal helyet. Az előző hat idegenbeli fellépésén egyszer sem ikszelt (3 győzelem, 3 vereség). Legutóbb tavaly december közepén Paksról tért haza egy ponttal (0–0).

♦ Horváth Ferenc, a kispestiek szakvezetője edzői pályafutása során 10-szer került szembe a Diósgyőrrel, és általában jól jött ki ezekből az összecsapásokból, hiszen 5 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség a mérlege. A legutóbbi öt találkozón veretlen ebben az összevetésben, a Haladással egyszer ikszelt és egyszer nyert, a Balmazújvárossal viszont háromszor győzött a miskolciak ellen.

MEZŐKÖVESD–BUDAFOKI MTE

♦ Ebben a bajnokságban csaptak össze először az élvonalban: mindkét találkozójukat a Mezőkövesd nyerte meg 1–0-ra. A borsodi városban Szerder Szerderov, Budafokon Martin Jurina volt a gólszerző. A közelmúltban alacsonyabb osztályban vagy a Magyar Kupában nem meccseltek.

♦ A Mezőkövesd legutóbb kétszer is vezetett Pakson, végül mégis be kellett érnie a döntetlennel (2–2). A veretlensége így már 12 bajnoki óta tart (6 győzelem, 6 iksz), ez klubrekord, és az FTC szezon eleji 14 meccses szériája után a második leghosszabb sorozat ebben a pontvadászatban.

♦ A Budafok legutóbb január utolsó napján, Diósgyőrben ikszelt (1–1), azóta 2 győzelem és 3 vereség a mérlege, a legutóbbi két bajnokiját elbukta, így ismét kiesésre áll.

♦ A Kövesd vendéglátóként 7-szer nyert, 2-szer ikszelt, és 3-szor szenvedett vereséget, nála több pontot a forduló kezdetéig csak a Ferencváros gyűjtött be hazai pályán. Otthon a legutóbbi hét bajnokiján veretlen: egy döntetlen mellett hat győzelmet aratott, és az utóbbi találkozókon a félidőben is mindig vezetett. Saját stadionjában legutóbb a 11. fordulóban, az MTK bánt el vele (0–1).

♦ A BMTE idegenbeli teljesítménye 3 győzelem, 3 iksz és 6 vereség, ezzel a középmezőnyben foglal helyet a vendégtabellán. Házon kívül továbbra is akadozik a támadójátéka: mindössze 13 gólt szerzett, ennél kevesebbet, kilencet csak a DVTK és mostani ellenfele, a Mezőkövesd ért el.

♦ Mindössze két olyan csapat van a mezőnyben, amelynek a Budafok eddig nem tudott betalálni, az egyik éppen a Mezőkövesd, a másik a Puskás Akadémia.

♦ A Budafok az előző hat vendégfellépésén ötször legalább két gólt kapott, csak Diósgyőrben úszta meg eggyel.

FERENCVÁROS–PAKSI FC

♦ Eddig 29 élvonalbeli mérkőzést játszott egymással a két csapat, a mérleg 15–10–4 a Ferencváros javára.

♦ A Paks lassan négy éve, 2017. április 12-én tudta legutóbb legyőzni az FTC-t, azóta nyeretlen ellene (4 döntetlen, 7 vereség).

♦ A Paks eddig 15 alkalommal látogatott a Ferencváros otthonába (vagy az ideiglenes otthonul szolgált Puskás Ferenc Stadionba), és ugyan csak egyszer (2016 őszén) győzött, de a mérkőzések több mint felén, 8 találkozón ponttal távozott.

♦ Az FTC ukrán vezetőedzője, Szerhij Rebrov még veretlen a Paks ellen (6 győzelem, 1 döntetlen). A gólkülönbség 24–3, a tolnaiak csupán a legutóbbi két paksi meccsen találtak be a fővárosi zöld-fehéreknek, akik mindig legalább két góllal verték meg őket.

♦ A Ferencváros immár sorozatban tíz bajnokiján nem szenvedett vereséget – 5 diadal, 5 döntetlen – , a Mezőkövesdé (12) után ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria a bajnokságban.

♦ A Paks háromfordulós nyeretlenségi sorozatban van (2 iksz, 1 vereség), a legutóbbi két bajnokiját az utolsó negyedórában tudta döntetlenre menteni – a Fehérvár ellen két-, a Kövesddel szemben egygólos hátrányból.

♦ Az FTC hazai mérlege 10 siker, 1 döntetlen és 1 vereség, ez kimagaslóan a legjobb az NB I-ben. A zöld-fehérek még mindig csak négy gólt kaptak otthon eddig a bajnokságban, egynél többet egy alkalommal sem.

♦ A tolnai csapat egyáltalán nem muzsikál valami fényesen idegenben (2 diadal, 5 iksz, 5 vereség), egyedül a DVTK-t előzi meg a vendégtabellán, ráadásul házon kívül a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 30-at.

♦ A Ferencváros a legnagyobb gólkülönbségű győzelmét (5–0) a Paks ellen aratta ebben a kiírásban, bár hozzá kell tenni, hogy a tolnaiak a koronavírusos megbetegedések miatt eléggé tartalékosan álltak ki a szeptemberi Üllői úti összecsapásra. A Paks halasztani szeretett volna, a Fradi azonban ehhez nem járult hozzá. A zöld-fehérek az eddigi 25 forduló alatt máskor nem tudtak egy meccsen legalább ötször betalálni.

♦ Abból a szempontból is különleges ez a párosítás, hogy a Ferencváros és a Paks is 50 gólt szerzett eddig a 2020–2021-es szezonban, ennél többre egyetlen másik csapat sem volt képes a mezőnyben. Az élen egyébként hármas holtverseny van, mert a Fehérvár is kereken félszáz találatnál jár.

♦ Továbbra is a paksiak mérkőzései a leggólgazdagabbak, összesen 97 találat esett eddig a meccseiken, így jó esély van arra, hogy vasárnap akár a 100. is megszületik a Groupama Arénában. Az persze nem mindegy, hogy ők rúgják vagy kapják majd...

PUSKÁS AKADÉMIA–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A forduló talán legnagyobb tétű összecsapása, hiszen a második hely sorsáról dönthet, másfelől az előző öt forduló alapján legjobb formában lévő csapat fogadja a negyediket.

♦ Eddig 18 NB I-es mérkőzést játszott a két csapat egymás ellen, a Fehérvár jókora fölényben van, tízszer nyert, öt döntetlen és három felcsúti siker mellett.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett kilencszer találkoztak, egy felcsúti győzelem, 3 döntetlen és öt fehérvári diadal a mérleg. Az egyetlen PAFC-diadal a 2018 szeptemberében rendezett, bunyóval véget érő meccsen született (2–1). A kilenc hazai találkozóból a Puskás Akadémia ötször nem tudott gólt szerezni.

♦ A PAFC a legutóbbi nyolc bajnokijából hetet megnyert, és csak a Honvéd ellen veszített.

♦ A Fehérvár is magához tért a hosszú hullámvölgy után, az előző három fordulóban már nem kapott ki, és 7 pontot gyűjtött (2 győzelem, 1 döntetlen).

♦ A Puskás Akadémia hazai teljesítménye 7 siker, 2 döntetlen, 3 kudarc, otthon a harmadik legkevesebb gólt kapta, 13-at.

♦ Legutóbbi, budafoki győzelmével a Vidi is pozitívba billentette az idegenbeli mérlegét, amely így most már 5 diadal, 2 iksz, 4 vereség. Két egymást követő kudarca után ez már a második idegenbeli sikere volt egymást követően.

♦ A Fehérvár a legutóbbi öt tétmérkőzésén (3 bajnoki és 2 Magyar Kupa) mindig két gólt szerzett.

♦ A Ferencváros (6) mögött a Puskás Akadémia került a második legkevesebb alkalommal hátrányba a bajnokságban. Viszont mind a nyolc olyan meccset elvesztette, amikor az ellenfele szerzett vezetést.

NB I, 2020–2021, 26. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 13., SZOMBAT
14.45:Újpest FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport) Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
17.00:MTK Budapest–ZTE FC (Tv: M4 Sport) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Andó-Szabó Sándor
19.30: DVTK–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) Miskolc, DVTK Stadion Bogár Gergő
MÁRCIUS 14., VASÁRNAP
14.05:Mezőkövesd–Budafoki MTE (Tv: Duna World) Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00:Ferencvárosi TC–Paksi FC (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
19.15: Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC25177150–16+3458
2. Puskás Akadémia25143836–31+545
3. Mol Fehérvár25117750–31+1940
4. MTK Budapest2598835–33+235
5. Mezőkövesd2598829–31–235
6. Paksi FC2597950–47+334
7. Kisvárda2597923–31–834
8. Újpest FC25941232–51–1931
9. Budapest Honvéd25771137–37028
10. Zalaegerszegi TE25751342–47–526
11. Budafoki MTE25751330–46–1626
12. Diósgyőri VTK25641528–41–1322
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik