NB I: irány a tavasz – útra kelnek az élvonalbeli csapatok

Vágólapra másolva!
2023.01.03. 08:32
null
A Ferencváros játékosainak Spanyolországban, Benidormban tarthat majd eligazítást Sztanyiszlav Csercseszov Fotó: Fradi.hu)
A katari világbajnokság miatt hosszabb lesz az NB I-es csapatok téli felkészülése, a klubok többségénél már a múlt év végén voltak edzések, míg most, január elején jellemzően külföldön, kellemesebb éghajlaton dolgozhatnak a vezetőedzők a keretekkel – csupán a ZTE-nél döntöttek úgy, inkább maradnak hazai pályán.

Hosszú felkészülés vár a csapatokra a téli szünetben – az utóbbi években megszokhattuk, hogy az NB I-es együttesek zöme külföldi edzőtáborba vonul januárban, s jó minőségű pályákon, kellemesebb, enyhébb időben, ezen a szinten erős csapatok ellen mérik össze tudásukat. Nincs ez másképp idén sem, a mezőny tagjai közül csak a ZTE FC nem utazik, a zalaegerszegiek úgy gondolták, idehaza is megfelelően fel lehet készülni a tavaszi folytatásra. A klubok többsége Törökországot választotta, de Spanyolország és Horvátország is úti cél. A bajnokság 17. fordulóját január 28-án és 29-én rendezik, de a 2. fordulóból elhalasztott ZTE FC–Ferencváros összecsapásra január 24-én, 18.30-kor kerül sor.

BP. HONVÉD – Spórolósabb felkészülés Horvátországban

A csapat eredetileg Törökországba utazott volna, de az anyagi gondokkal terhelt Honvédtól távozó Kun Gábor ügyvezető igazgató helyére érkező Kun Gergely és a tulajdonosi kör megkezdte a kiadások racionalizálást: a kispestiek lemondták az edzőtábort. A Magyar Futball Akadémián készültek a futballisták, majd a költséghatékonyabb horvát felkészülés mellett döntött a pesti egyesület vezetősége. A Dean Klafuric edzette csapat január 6. és 17. között Umagban edzőtáborozik, s a tervek szerint öt felkészülési mérkőzést játszik. Ami a keretet illeti: Nagy Dominik távozott Kispestről, a 27 éves, tízszeres válogatott szélsőnek december 31-én lejárt a szerződése, s mivel a felek nem egyeztek meg a hosszabbításról, a játékos két év után búcsúzott. Továbbra is kérdéses, hogy Szappanos Péter hol folytatja pályafutását – már hosszú hetek óta tárgyal egymással a Honvéd és a Mol Fehérvár FC, a fővárosiak több ajánlatot is kaptak a kapusért. Bár hivatalosan megegyezés még nem született, szinte biztos, hogy az egyszeres válogatott 32 éves labdarúgó Székesfehérvárra szerződik.

DEBRECENI VSC – A Loki majd' három hetet tölt Antalyában

A szakmai stábot nem különösebben foglalkoztatta az ünnepek miatti szünet, úgyhogy Szrdjan Blagojevics vezetőedző december 24-én reggel és 26-án délután is tartott edzést a játékosoknak – persze mindent a siker érdekében. A csapat december 30-án már játszott egy felkészülési mérkőzést, az Újpest FC ellen nyert 1–0-ra, a gólt Sós Bence szerezte. A DVSC a január 28-i, ZTE FC elleni bajnoki folytatás előtt csak egy hetet tölt el Debrecenben, ugyanis a keret január 2. és 20. között a törökországi Antalyában edzőtáborozik, s hat nemzetközi felkészülési mérkőzést vív. A Lokitól a télen távozott a brazil védő, Charleston és a kapus Hrabina Alex.

Kezdődik a háttérmunka: Sigér Dávid a sérülését és az operációt követően teljes értékű edzéseket végezhet (Fotó: Fradi.hu)
Kezdődik a háttérmunka: Sigér Dávid a sérülését és az operációt követően teljes értékű edzéseket végezhet (Fotó: Fradi.hu)

FERENCVÁROS – Ismét Spanyolországba utazik a Fradi

A spanyol környezet ismerős lesz a listavezető Ferencvárosnak, amely január 4-én folytatja a felkészülést, a decemberi, mezőkövesdi edzőtábort követően a Népligetben találkoznak újra a futballisták, hogy aztán néhány napos ráhangolást követően délnyugat felé vegyék az irányt. A magyar bajnok nem változtat a jól bevált helyszínen, hiszen az elmúlt években is Spanyolországban készült, igaz, a pandémia miatt egy ízben olyan sok volt a beteg, hogy az edzőtábort le kellett mondani. A csapat újra Benidormba utazik, korábban Szerhij Rebrov irányításával is itt készültek a zöld-fehérek. A Fradi gépe Alicantéban landol, onnan egyórás buszút vár az együttesre, a város a Földközi-tenger partján fekszik Spanyolország keleti részén, kedvelt úti célja a nyugat-európai topligák csapatainak is. Az edzőmeccseket illetően egyelőre annyi biztos, hogy a Fradi január 11-én 15 órától a Bundesliga 14. helyén telelő Augsburggal méri össze erejét, a kint töltött idő alatt várhatóan három-négy felkészülési mérkőzés vár a magyar bajnokra. Átigazolási fronton egyelőre nagy a bizonytalanság, a klub vezetői nem kommentálják a találgatásokat, s tartják magukat ahhoz, hogy csak a sikeres szerződéskötés után jelentik be az érkezőket.

KECSKEMÉTI TE– Belekben hangolhat az újonc

Már a múlt év végén edzésbe állt a Kecskeméti TE, s rövid pihenő után január 2-án folytatódott a felkészülés, kedden 13 órakor az NB II-es Békéscsaba Előre FC-vel csap össze hazai környezetben. A meccset követően csomagolás, majd szerdán indul az együttes a törökországi Belekbe, ahol tíz napon át gyakorol. A tervek szerint négy felkészülési meccs szerepel az edzésekkel sűrített programban. A visszatérés után hazai környezetben folytatódik a munka, majd január 29-én 17.30-kor a Mol Fehérvár ellen folytatódik a bajnokság.

KISVÁRDA MASTER GOOD – Bajnoki főpróba az Olomouc ellen

Január 3-án hazai környezetben kezdi a felkészülést az együttes, majd január 11-től tíz napon keresztül a törökországi Sidében edzőtáborozik – csakúgy, mint egy évvel korábban. Törökországban három felkészülési találkozót játszik a csapat, közülük a harmadik, a cseh Sigma Olomouc elleni jelenti a bajnoki főpróbát. Ami a keret átalakítását illeti, Jasir Asanit a dél-koreai Kvangdzsu kivásárolta szerződéséből, szélsőkből ennek ellenére nem áll rosszul a klub. Balszélsőként, támadó középpályásként jelenthet erősítést a 25 esztendős szerb Milos Szpaszics, a bosnyák válogatott Aleksandar Jovicic megszerzése pedig a védelem tengelyében jelenthet versenyhelyzetet. A 19 éves Raúl Martin Stefan Madridban született, de magyar az édesanyja: a Getafénél az U19-es csapatig jutott, folyamatban van a honosítása, a jobbhátvédként bevethető labdarúgónak a Kisvárda az első profi klubja.

A mezőkövesdi Cseri Tamás (balra) edzőmeccsen decemberben már összecsapott Muhamed Besiccsel (Fotó: Fradi.hu)
A mezőkövesdi Cseri Tamás (balra) edzőmeccsen decemberben már összecsapott Muhamed Besiccsel (Fotó: Fradi.hu)

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC – Hat új játékos már bevetésre vár

Hétfőn megkezdte a felkészülést a Mezőkövesd Zsóry FC, délelőtt orvosi vizsgálaton vettek részt a játékosok, délután pedig már edzést vezényelt a vizsgálaton átesetteknek a szakmai stáb. Sokáig nem maradnak hazai környezetben, mert január 4-én Törökországba utazik a keret, ahol egy héten át dolgozik. A tervek szerint több edzőmeccs is szerepel a programban. A Kuttor Attila vezetőedző irányította együttes már a világbajnokság alatt négy játékos szerződtetéséről állapodott meg: a román Steliano Filip és a grúz Ilja Beriasvili mellett Csontos Dominik (az FTC labdarúgója az ősszel Soroksáron szerepelt), Márkus Attila (Nyíregyháza) érkezését is bejelentette, majd a torna után az orosz Nyikolaj Prudnyikovot is szerződtette, Lehoczky Rolandot pedig kölcsönvette az MTK-tól.

MOL FEHÉRVÁR FC – A keretet kicsit át kell alakítani

Január 2-án találkoztak először a labdarúgók, délelőtt orvosi vizsgálaton vettek részt, délután viszont már a pályán gyakoroltak. A keret néhány napig hazai környezetben készül, majd 8. és 20. között Horvátországban, Novigradban edzőtáborozik, s várhatóan három előkészületi meccset játszik, többek közt horvát élvonalbeli ellenfelekkel, a pontos program azonban még nem ismert. Az idény közben kinevezett vezetőedző, Huszti Szabolcs többször is elmondta, a keret átalakításra szorul, ennek lehet része, hogy Artem Sabanov és Caudiu Bumba a tartalékokkal készül, ugyanakkor négy fiatal, Menyhárt Zsombor, Kovács Bence, Pető Milán és Cserkuti-Németh Olivér az első kerettel gyakorol. Arról már korábban is lehetett hallani, hogy Budu Zivzivadze megfelelő ajánlat esetén távozhat, egyelőre vele kapcsolatban annyit tudni, hogy nem edz a kerettel.

PAKSI FC – Másfél hétig Törökországban

Hahn Jánoséknál már a taktikán a hangsúly (Fotó: Koncz Márton)
Hahn Jánoséknál már a taktikán a hangsúly (Fotó: Koncz Márton)

Decemberben három héten keresztül alapozó munkát végeztek a labdarúgók, karácsony után pedig egyéni program alapján készültek, így januárban már a taktikai gyakorláson lesz elsősorban a hangsúly. A keret január 2-án, hétfőn találkozott először, öt nappal később pedig az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a törökországi Belekben folytatódik a felkészülés. Az edzőtáborban a tervek szerint három mérkőzést játszik a csapat, január 18-án érkezik haza, a bajnoki főpróbát pedig három nap múlva két másodosztályú csapat, a PMFC és a Kozármisleny ellen tartja – egy napon. Az őszi szezon során rengeteg sérülés sújtotta a csapatot, Lenzsér Bencére például tavasszal sem számíthat a szakmai stáb.

Aligha a Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt cipeli majd a labdazsákot – a csapat ismerős helyszínen, Marbellában készülhet január 8-tól (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás
Aligha a Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt cipeli majd a labdazsákot – a csapat ismerős helyszínen, Marbellában készülhet január 8-tól (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás

PUSKÁS AKADÉMIA – Edzőtábor a megszokott környezetben

Nem először és vélhetően nem is utoljára végzi a téli felkészülés érdemi részét Dél-Spanyolországban a felcsúti együttes: Spandler Csabáék január 8-án, vasárnap kelnek útra, hogy aztán egy héttel a bajnoki rajt előtt térjenek haza. A kerettagok egyébként január 3-án, kedden találkoznak először, átesnek az ilyenkor megszokott orvosi vizsgálaton és különböző teszteken, majd a spanyolországi edzőtáborig hazai környezetben gyakorolnak. Új játékos érkezését egyelőre nem jelentette be a klub, ugyanakkor svéd sajtóértesülések szerint nincs kizárva, hogy a Norrköping 26 éves szélsője, Jonathan Levi a Puskás Akadémiánál folytatja.

ÚJPEST FC – Török, lengyel és szerb ellenfél

Az újpestiek január 4. és 14. között edzőtáboroznak a törökországi Antalyában, a Milos Kruscsics edzette keretre három nemzetközi felkészülési mérkőzés is vár, majd hazatérve Újpesten folytatja a munkát. A lila-fehérek a tizedik helyen állnak a bajnoki tabellán, s csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően előzik meg a már kieső helyen szerénykedő Bp. Honvédot – a két csapat épp egymás ellen folytatja a bajnokságot január 29-én a Szusza Ferenc Stadionban. Ami a keretet illeti, a szerb Miroszlav Bjelos távozott a Megyeri útról, de a keret nyilván erősítésre szorul, s nem csak új igazolásokkal: Yohan Croizet visszatérésére nagyon várnak a klubnál, a francia szélső térd­szalag-szakadása után rehabilitációs munkáját végzi, a tervek szerint február végén, március elején játszhat először tétmérkőzést.

VASAS FC – Féltucatnyi edzőmeccs a tervben

Az angyalföldiek január 2-án álltak újra edzésbe, majd 7-én utaznak edzőtáborba, s 18-áig készülnek Törökországban. Az NB I-es sereghajtó egyelőre Hegedűs Jánost szerződtette, a védő Diósgyőrből érkezett. A keretben akadtak sérültek, Vida Máté bal lábában elszakadt az elülső keresztszalag az egyik edzésen, a középpályás már túl van a műtéten, ebben az idényben már biztosan nem léphet pályára, az ősszel öt bajnoki gólig jutó Holender Filip a combjával, Feczesin Róbert a térdével, míg Silye Erik a vádlijával bajlódott. A bajnokin legutóbb október elsején pályára lépő középpályás, Pátkai Máté is felépült már, és csatlakozott a társaihoz. Hogy a pestiek nem unatkoznak a felkészülés során, arra bizonyíték, hogy a klub hat edzőmeccset is lekötött, ebből ötöt Törökországban, egyet pedig idehaza játszik.

ZTE FC –     Hazai pályán marad a csapat

Alakul a ZTE felkészülési programja. A keret első edzését január 3-án tartja az eltiltását letöltő Ricardo Moniz vezetőedző irányításával, s eldőlt, hogy ezúttal nem megy edzőtáborba. Hacsak az időjárás nem szól közbe, megfelelőek a zalaegerszegi körülmények. Amúgy is az egerszegieknek, no meg a ferencvárosiaknak lesz a legrövidebb a felkészülés, hiszen a két csapat január 24-én az őszről elhalasztott bajnokit pótolja. A tervek szerint első edzőmérkőzését január 10-én játssza az együttes, amelyen már vélhetően a korábban kiszemelt labdarúgók is bizonyíthatják, érdemesek a klub által kínált szerződésre. Egyébiránt nagy változások nem várhatóak a keretben, de ha az egyre kapósabb Eduvie Ikobát eladja a klub, a helyére mindenképpen gólerős csatár érkezése várható. Ám az biztos, az ősszel tíz gólig jutó amerikai labdarúgó esetleges pótlása nem ígérkezne könnyű feladatnak.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC14111234–12+2234
2. Kecskeméti TE1668223–16+726
3. Kisvárda1674527–29–225
4. Puskás Akadémia1667322–18+425
5. Zalaegerszegi TE1564524–17+722
6. Paksi FC1563627–26+121
7. Debreceni VSC1655627–270 20
8. Mol Fehérvár1654720–23–319
9. Mezőkövesd1644818–26–816
10. Újpest FC1644819–29–1016
11. Budapest Honvéd1644816–27–1116
12. Vasas FC1636713–20–715
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik