NB I: Horváth mérlege rosszabb, mint Pisonté, ráadásul most az Újpest jön!

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.08.13. 12:36
null
Horváth Ferencnek eddig 4 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség a mérlege a Honvédnál (Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
Ismét teljes fordulót rendeznek a labdarúgó NB I-ben. A háromnapos 3. kör nyitányaként péntek este a még hibátlan Kisvárda az MTK otthonában lép fel. Szombaton a gólerős Paks és Debrecen feszül egymásnak, a pont nélkül álló címvédő Ferencváros a táblázat élén található Mezőkövesdet fogadja, majd a a Fehérvár az újonc Gyirmóthoz látogat. Vasárnap a Zalaegerszeg a legutóbb fél tucat gólt kapó Puskás Akadémiát látja vendégül, a forduló pedig az Újpest–Honvéd fővárosi derbivel zárul, amelyen mindkét csapat az idénybeli első győzelmét szeretné megszerezni.  

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 3. FORDULÓJA ELÉ

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA

♦ Ez lesz a hetedik találkozójuk az élvonalban, a mérleg egyértelműen a szabolcsiak felé billen: 1 MTK-győzelem, 1 döntetlen és 4 Kisvárda-siker. A fővárosiak az egyetlen diadalukat az utolsó előtti összecsapásukon, idén februárban, a nyírségi városban aratták Schön Szabolcs és Varga Roland egy-egy találatával (2–0). Ma már egyikük sem játszik a kék-fehéreknél.

♦ Pályaválasztóként az MTK még nyeretlen a Várda ellen, egyszer ikszelt, háromszor kikapott, mindegyik alkalommal 1–0-ra. A győztes gól mindig az első félidő közepén született.

♦ Tétmérkőzésen még további négyszer csaptak össze az előző tíz évben, kétszer az NB II-ben és kétszer a Ligakupában: háromszor a szabolcsi együttes nyert, egyszer ikszeltek. Ezeket is beszámítva a legutóbbi tíz találkozójukból is csupán egyet tudott megnyerni az MTK, így kijelenthető, hogy a kék-fehéreknek mumusa a Kisvárda.

♦ Az MTK az előző bajnokságot két vereséggel zárta, előbb otthon a Fehérvártól 3–1-re, majd Mezőkövesden 5–1-re kapott ki. A 2021–2022-es idényt gyirmóti 1–1-gyel kezdte, majd legutóbb megszerezte első győzelmét: 1–0-s sikert aratott odahaza a Bp. Honvéd ellen. Ezzel három bajnokin át tartó veretlenségének vetett véget.

♦ A Kisvárda remekül kezdte az új szezont, előbb a jubileumi, 100. élvonalbeli bajnokiján idegenben verte meg 2–1-re a bajnok Ferencvárost, majd hazai pályán ugyanilyen különbséggel diadalmaskodott az újonc Gyirmót ellen, pedig Ötvös Bence kiállítása miatt az első félidő hosszabbításától kezdve emberhátrányban játszott. A Várda a negyedik idényét futja az élvonalban, de ez az első alkalom, hogy két játéknap után a maximális hat ponttal áll.

♦ A szabolcsi csapat sorozatban három bajnoki győzelmet legutóbb 2020 őszén, a 9. és a 11. forduló között tudott aratni: 1–0 otthon a DVTK ellen, 2–1 Zalaegerszegen, majd 3–1 házigazdaként a Pakssal szemben.

♦ A kék-fehérek a Honvédtól nem kaptak gólt (1–0), előtte ilyen legutóbb április 10-én, az Új Hidegkuti-stadionban, a Budafok ellen (0–0) fordult elő velük. A közben lejátszott hét tétmérkőzésükön mindig betaláltak a hálójukba az ellenfelek.

♦ A 2020–2021-es bajnokságban a Kisvárda szerezte a legkevesebb gólt a mezőnyben: 33 meccsen csupán 30-at. Az előző három NB I-es találkozóján viszont jelentősen előrelépett ezen a téren, hiszen összesen 9-et ért el, ami kereken 3-as átlagnak felel meg.


♦ Az MTK hazai pályán a március közepi, ZTE elleni 3–0-s diadal óta egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni. Idegenben is csak egyszer, az Újpest otthonában, amikor a 31. fordulóban 3–1-re nyert.

♦ A Várda az előző pontvadászatban vendégként a harmadik legtöbb pontot gyűjtötte be a mezőnyben, a mérlege 7 siker, 4 iksz, 6 vereség volt. Látogatóként az előző négy bajnokiján nem kapott ki, háromszor nyert és egyszer ikszelt. Idegenben legutóbb március közepén, az Újpest ellen maradt alul 3–0-ra.

♦ Az NB I-es mezőny mindössze egynegyedénél történt edzőváltás a nyáron: a Ferencváros mellett az MTK és a Kisvárda is ebbe a kategóriába tartozik. A szabolcsi csapatot irányító Joao Janeiro eddig egyszer vezette korábbi csapatát, a Szeged-Csanádot az MTK ellen és 2019 novemberében hazai pályán 1–1-et ért el vele.

PAKS–DEBRECENI VSC

♦ A debrecenieknek kellemetlen emlék a paksiak elleni legutóbbi találkozó, hiszen tavaly júniusban a záró fordulóban csak 1–1-et értek el a Nagyerdei Stadionban, ami azt jelentette, hogy 27 év után búcsút kellett mondaniuk az élvonalnak. A találkozót 9400 néző tekintette meg, ami a legnagyobb érdeklődés volt az eddigi 33 NB I-es találkozásuk során. A meccs arról is emlékezetes marad, hogy a lefújás után az elkeseredett szurkolók beszaladtak a pályára és megtámadták a Loki játékosait.

♦ Összességében 2006 óta a Paks mindössze 5 győzelmet tud felmutatni a Loki ellen, 12 döntetlen és 16 DVSC-diadal mellett.

♦ Amikor a Paks volt a pályaválasztó, 3 tolnai siker született, 8 alkalommal ikszeltek, 5 ízben a debreceniek győztek.

♦ A tolnai csapat hullámzó teljesítménnyel indította a bajnokságot: hazai vereség a Mezőkövesdtől (2–3), majd kiütéses diadal a Puskás Akadémia otthonában (6–1). Az előző hat bajnokiján egyszer sem ikszelt (4 győzelem, 2 döntetlen), legutóbb április közepén otthon, a ZTE ellen végzett döntetlenre (1–1).

♦ Mivel a DVSC a 2019–2020-as bajnokságot két győzelemmel és az említett, Paks elleni döntetlennel fejezte be, az élvonalban öt találkozó óta veretlen (3 diadal, 2 iksz). NB I-es meccsen legutóbb a Fehérvártól kapott ki, idegenben 1–0-ra.

♦ Az újonc DVSC az előző kilenc tétmeccsén nem maradt alul (6 diadal, 3 iksz). Ezeken a mérkőzéseken mindig szerzett gólt is, sőt, egy kivétellel legalább kettőt. Az NB II-ben máig utolsó vereségét április 7-én Dorogon szenvedte el (0–2).

♦ Eddig mindkét együttes nagyon erős a támadójátékban, az NB I első két fordulójában a Paks szerezte a legtöbb gólt a mezőnyben, nyolcat, a Loki pedig – holtversenyben a Mezőkövesddel – a második helyen áll hattal.

♦ A bajnokság első két fordulójában a Loki volt a legeredményesebb gárda hátrányból. Mindkétszer az ellenfele szerzett vezetést, de a debreceni csapat a Honvéd vendégeként nyerni tudott, az Újpest ellen pedig 0–2-ről is otthon tartott egy pontot (2–2).

♦ Bár az előző bajnokság gólkirálya, Hahn János külföldre készül és ezért eddig mindössze 25 perc játéklehetőséget kapott, mégis egyik csapattársa, a három találattal álló Sajbán Máté vezeti a góllövőlistát. A gólokat és gólpasszokat összegző kanadai táblázat élén pedig három paksi játékos áll: Bognár István (5 pont), Sajbán Máté (4), Nagy Richárd (3).

♦ A Paks legutóbbi 16 bajnokijából 14-en legalább 3 gól esett. A két kivételt a Honvéd (2–0) és a ZTE (1–1) elleni áprilisi hazai összecsapások jelentik.

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY

♦ Eddig 17-szer csapott össze a két csapat egymással az NB I-ben, a mérleg 11 ferencvárosi diadal, 4 döntetlen, 2 mezőkövesdi győzelem. A zöld-fehérek majdnem kétszer annyi gólt értek el ezeken a mérkőzéseken, mint ellenfelük, a gólkülönbség ugyanis 31–16.

♦ A Ferencváros pályaválasztóként még egyszer sem kapott ki a Mezőkövesdtől (7 győzelem, 3 döntetlen). A borsodiak második Üllői úti pontszerzése alkalmával, 2016 augusztusában (2–2) ugyanúgy Pintér Attila volt a borsodiak vezetőedzője, mint jelenleg.

♦ A zöld-fehérek a kövesdiek elleni legutóbbi kilenc hazai meccsükből hétszer úgy tudtak nyerni, hogy már a félidőben is vezettek.

♦ A címvédő FTC a Kisvárda ellen egy váratlan 2–1-es hazai vereséggel indította a bajnokságot, a második fordulóra kisorsolt, Fehérvár elleni mérkőzését pedig elhalasztották, hogy a Slavia Praha elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra tudjon koncentrálni, így az NB I-ben még pont nélkül áll.

♦ Az idény eddigi tétmérkőzései alapján mégis imponáló a Fradi mérlege: 5 győzelem, 2 vereség, 3 sikeres megvívott párharc a BL selejtezőjében.

♦ A Mezőkövesd két forduló után nagy meglepetésre a táblázat élén áll, több rúgott góljával előzi meg az ugyancsak hatpontos Kisvárdát. Bajnokikon hárommeccses győzelmi sorozatban van, miközben összesen 11 gólt szerzett, ami 3.66-os mérkőzésenkénti átlag – az ennyire eredményes támadójáték korábban nem volt jellemző Pintér Attila gárdájára.

♦ A Ferencvárossal ezt megelőzően legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy elvesztette a bajnokság első meccsét. Érdekesség, hogy akkor a második találkozóját is elbukta: 0–1 otthon a Fehérvár, majd 1–3 a Bozsik-stadionban a Honvéd ellen.

♦ A kövesdiek életében nem példa nélküli, hogy nagyon bekezdenek a bajnokságban. Két évvel ezelőtt – még Kuttor Attila irányításával – egy négyes győzelmi sorozattal rajtoltak, ami azóta is klubrekord a borsodiaknál.

♦ Az FTC mindössze egyszer maradt alul hazai környezetben az előző pontvadászatban, január 20-én a Diósgyőr ellen (0–1). Érdekesség viszont, hogy azt a vereséget követően a bajnokságban megint nem tudott nyerni a Groupama Arénában: 1–1-et játszott a Kisvárdával.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi hét idegenbeli mérkőzésén sosem kapott két gólnál kevesebbet.

GYIRMÓT FC GYŐR–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Háromszor találkoztak eddig egymással az élvonalban, és a fehérváriak még hibátlanok a kék-sárgákkal szemben, sőt még gólt sem kaptak tőlük, a gólkülönbség 9–0.

♦ Gyirmóton kétszer randevúztak az élvonalban, az első alkalommal 4–0-ra, másodszorra 1–0-ra győzött a Vidi.

♦ További három tétre menő összecsapásuk volt még az elmúlt másfél évtizedben, 2011 őszén a Ligakupában mindkét meccset 4–2-re nyerte a fehérvári együttes. A most is kerettag Nikolics Nemanja mindkétszer duplázott. A gyirmótiak egyetlen sikert tudnak felmutatni: 2006 októberében NB II-es csapatként a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében hazai pályán a rendes játékidőben 3–3-ra végeztek a Fehérvárral, majd a hosszabbításban Tóth Norbert találatával 5–4-re felülkerekedtek.

♦ Az újonc Gyirmót két forduló után még nyeretlen az NB I-ben, pedig legutóbb Kisvárdán a teljes második félidőt emberelőnyben futballozhatta végig. Ráadásul a 2–1-es vereséget előidéző gólt is akkor kapta, amikor a szabolcsiak már eggyel kevesebben voltak a pályán. 2021-ben ez volt az első tétmeccs, amelyen alulmaradt Csertői Aurél együttese.

♦ A Fehérvár tavalyhoz hasonlóan ezúttal is egy zalaegerszegi döntetlennel rajtolt az NB I-ben (1–1), a Ferencváros elleni találkozóját pedig szeptemberre halasztották. Mivel előtte az Európa-konferencialigában már az első fordulóban búcsúra kényszerült az örmény Ararattal szemben (1–1 és 0–2), a nyári idénykezdet óta egyelőre nem nyert tétmérkőzést (2 döntetlen, 1 vereség). Legutóbb még az előző bajnokság utolsó fordulójában tudott győzni, amikor 4–0-ra verte idegenben a DVTK-t.

♦ A tavasszal még NB II-es Gyirmót hazai pályán tétmeccsen még veretlen 2021-ben: 6 győzelem, 3 döntetlen. Otthon legutóbb tavaly december 13-án, a Szentlőrinccel szemben marad alul egy hajrában esett góllal (1–2).

♦ A Vidi Szabics Imre érkezése óta idegenben még nem kapott ki az NB I-ben, a mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen. Legutóbb március közepén, a Puskás Akadémia otthonából távozott vesztesen (0–1), de akkor még Szalai Tamás dirigálta az együttest.

ZTE FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Az élvonalban először 2019 augusztusában találkoztak, és egy iksszel nyitottak. Azóta viszont jelentős a zalaiak fölénye, négy meccset nyertek a kék-fehérek, miközben a felcsútiak csak egyet.

♦ Zalaegerszegen kiegyenlített a mérleg, minden kimenetel egyszer fordult eddig elő (1–1–1).
Idén februárban az azóta távozott Josip Knezevic duplájával 2–1-re a vendég Puskás Akadémia győzött.

♦ Futballtörténelmi szempontból emlékezetes a 2020. június 7-én lejátszott meccsük: a házigazda Zete ugyanis úgy nyert 2–0-ra, hogy góljait a Bobál ikrek, Gergely és Dávid szerezték, akik a 82. percben egymást váltották a pályán.

♦ Az előző fordulóban mindkét csapatnak két-két játékosát is kiállították a játékvezetők. Ezen felül még a ZTE mestere, Waltner Róbert is begyűjtött egy piros lapot.

♦ A bajnokságban még nyeretlen Zalaegerszeg sorozatban a negyedik bajnokiján volt képtelen győzni (2 döntetlen, 2 vereség). NB I-es meccsen legutóbb április 24-én, éppen a Puskás Akadémia ellen, a Pancho Arénában tudott három pontot szerezni, amikor fölényes (4–1) diadalt aratott.

♦ A legutóbbi bajnokságot a második helyen záró Puskás Akadémia az előző körben a Paks elleni hazai 1–6-tal NB I-es története legsúlyosabb kudarcát szenvedte el. Mentségére szól, hogy Nagy Zsolt kiállítása miatt több mint egy félidőt emberhátrányban volt kénytelen futballozni. A felcsúti csapatnak korábban legfeljebb négygólos különbségű vereségei voltak.

♦ Az Európa-konferencialiga selejtezőjében is érintett PAFC a finn Inter Turku kiejtése után a legutóbbi négy tétmeccséből hármat elveszített és csak egyet nyert meg, a bajnoki rajtján Újpesten (2–1). Ezalatt 3 szerzett és 12 kapott gól áll a neve mellett.

♦ Amióta Waltner irányít, a ZTE hazai pályán csak egyszer kapott ki, 1–0-ra a Honvédtól. Ezen kívül 2 győzelem és 1 döntetlen a mutatója, és ezeken a találkozókon minimum egyszer mindig betalált az ellenfeleknek.

♦ Legalább három gól esett a Puskás Akadémia legutóbbi hét NB I-es mérkőzésén.

♦ A két együttes vezetőedzője eddig négyszer meccselt egymással, Waltner Róbertnek az áprilisi felcsúti diadal volt az egyetlen sikere Hornyák Zsolt ellen. 2020 januárjában korábbi csapatával, az élvonalba csak átszállójegyet váltó Kaposvárral hazai pályán döntetlent ért el, a maradék két alkalommal a PAFC trénere örülhetett győzelemnek.

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD

♦ Bár a két alakulat eddig összesen gyűjtött egy pontot a bajnokságban, mégis ez a forduló presztízsmeccse. A két félbeszakadt évadban lejátszott három találkozót nem számítva ez lesz a 213. összecsapásuk, az örökmérleg 104 újpesti győzelem, 53 döntetlen, 55 kispesti siker. Találatokban gazdag ez a párharc, hiszen átlagban 3.6 gól esett rajta mérkőzésenként.

♦ Az Újpest a tetemes fölényét azzal alapozta meg, hogy 1926-tól 1942-ig volt egy 33 meccsen át tartó veretlenségi szériája, benne 1935-ig egy olyan időszak, amikor zsinórban 18 találkozót nyert meg a kispesti együttessel szemben.

♦ Az előző 11 egymás elleni bajnokijukból hat zárult döntetlennel, a piros-feketék pedig csak egyszer tudtak diadalmaskodni, 2019 augusztusában, az Illovszky-stadionban (2–3), amikor a lila-fehérek voltak a házigazdák. Legutóbb, áprilisban az MTK pályáján úgy játszottak 2–2-t, hogy 25 perc után az újpesti együttes már 2–0-ra vezetett, ám az azóta eligazoló Gazdag Dániel duplájával egy pontot megmentett a vendéglátó Honvéd.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 107-szer találkoztak, 62-szer nyertek a lila-fehérek, 24-szer a kispestiek, 21-szer pedig ikszeltek a csapatok.

♦ A kupagyőztesként az Európa-konferencialiga selejtezőjében is szerephez jutó újpestiek a tétmeccseket tekintve a Vaduz elleni kettős győzelem óta négyes nyeretlenségi sorozatban vannak. A svájci FC Basel oda-vissza megverte Mitrovicsékat, előtte a Puskás Akadémia a Szusza Ferenc Stadionból tért haza győztesen, az egyetlen pontot az újonc Debrecen otthonában gyűjtötték be (2–2).

♦ A Bp. Honvéd sorozatban a harmadik idényét kezdte két vereséggel, 1–5-ös gólkülönbséggel, pont nélkül, a sereghajtó pozícióból vág neki a fővárosi rangadónak. A bennmaradást biztossá tevő budafoki győzelme óta mind a három bajnokiját elvesztette, ráadásul az első kettőt előnyből.

♦ Az Újpest az előző hat bajnokijából ötön legalább két gólt kapott.

♦ Támadásban csupán két gólra volt képes a Honvéd a legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén. Igaz, a Zalaegerszegen és Budafokon aratott 1–0-s diadalával ebből kihozta a legtöbbet, a maximálisan bezsebelhető hat pontot.

♦ Michael Oenningnek, az Újpest mesterének eddig jól ment a Honvéd ellen. Nyolc találkozóból négyet megnyert a német szakember és csak kettőt veszített el, ezeket még korábbi csapatával, a Vasassal.

♦ A 2012 óta nyolcadik NB I-es csapatánál dolgozó Horváth Ferencnek vezetőedzőként ez lesz a 180. mérkőzése az élvonalban, a kispestiekkel pedig a tizenötödik. Vele a megszerezhető pontok alig több mint egyharmadát (35.7 százalékát) gyűjtötte be a Honvéd (4 győzelem, 3 iksz, 7 vereség). Ez elmarad elődje, Pisont István teljesítményétől, akivel az előző két bajnokságban, két részletben 43.1 százalékot ért el (6 diadal, 4 döntetlen, 7 vereség) a piros-fekete együttes.

AZ ÁLLÁS
1. Mezőkövesd226–4+26
2. Kisvárda224–2+26
3. Debreceni VSC2116–3+34
4. MTK Budapest2112–1+14
5. Paksi FC2118–4+43
6. Puskás Akadémia2113–7–43
7. Mol Fehérvár111–101
8. Zalaegerszegi TE2113–4–11
8. Újpest FC2113–4–11
10. Gyirmót FC Győr2112–3–11
11. Ferencvárosi TC111–2–10
12. Budapest Honvéd221–5–40
NB I, 2021–2022, 3. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
AUGUSZTUS 13. (péntek)
20.00: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
AUGUSZTUS 14. (szombat)
16.00: Paksi FC–DVSC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
18.15: Ferencvárosi TC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
20.30: Gyirmót FC Győr–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer Stadion
AUGUSZTUS 15. (vasárnap)
17.45: ZTE FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
20.00: Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion

 

 



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik