„Az utóbbi időben kevesebbet támadok, mint korábban, de most ez a feladatom a csapatban. A stabilitás, a biztonság megtartása.” (Fotó: Török Attila)

 

 Visszatérés
Szerhij Rebrovnak nem lehetnek jó emlékei Horváth Ferencről. Két idénnyel ezelőtt, 2018 novemberében szombathelyi edzőként első Ferencváros elleni meccsén 1–0-ra legyőzte Rebrovékat, az más kérdés, hogy az idény végén a Fradi bajnok lett, a Hali meg utolsóként kiesett. Horváth Ferenc most visszatér az NB I-be, de az akkorihoz hasonló meglepetés elmarad. Már a döntetlen is sikerrel érne fel csapatának.

–Telik az idő. Hat éve májusban győztes gólt szerzett a kispestiek ellen, az a legutóbbi találata ellenük. Emlékszik rá?
–Hogyne emlékeznék! Szöglet után találtam a kapuba, de azt már ne kérdezze, ki csavarta be a labdát oldalról. Arra viszont emlékszem, hogy lepattanó labdát lőttem a kapuba, azzal a góllal nyertünk egy nullára. Nem mondom, hogy minden gólomra emlékszem, de ez valamiért beugrott, előttem van a jelenet.

–A gólörömre is emlékszik?
–Na, arra nem.

–Roland Lamah-val különös táncot járt.
–Rolanddal jó barátok voltunk, edzéseken is sokat bohóckodtunk. Alighanem akkor is kieszeltünk valami különleges gólörömet. A Groupama Arénában telt ház volt azon a találkozón, zsúfolt lelátók előtt játszhattunk – de jó is volt!

–Nagyon hiányoznak a szurkolók a lelátókról?
–Gondolhatja. Nekem az a legfurcsább, hogy üres, csendes arénában kell futballoznunk, azokat a kiáltásokat is halljuk, amelyek a pálya másik végéből érkeznek. Szurkolókkal ez nem így volt. Nagyon hiányoznak a lelátókról, de el kell fogadnunk, most így vagyunk kénytelenek futballozni.

–Három gólt szerzett eddig az idényben, elégedett vele?
–A három gól nem rossz. Már csak azért sem, mert védekező középpályásként nem ez az elsődleges feladatom. Sőt, Szerhij Rebrov kifejezetten kéri tőlem, hogy elsősorban a védekezésre koncentráljak, csak akkor menjek előre, ha biztos vagyok a dolgomban. Az utóbbi időben kevesebbet támadok, mint korábban, de most ez a feladatom a csapatban. A stabilitás, a biztonság megtartása.

–Szeret a Honvéd ellen játszani?
–Ha jól emlékszem, elég jól megy ellene az utóbbi időben – felelte lapunknak a brazil Somália, aki a nagy konkurenciaharc ellenére is alapember Szerhij Rebrovnál, és megbízható futballjával nagy hasznára van a zöld-fehéreknek.

Legutóbbi négy mérkőzését megnyerte ellene!
–Akkor nem tévedtem. Nem rossz mutató. Pedig rendre nehéz mérkőzést játszunk a Honvéddal. A játékosok általában a kapujuk elé húzódnak, és onnan próbálnak váratlan ellencsapásokkal veszélyt teremteni, meglátjuk, ezúttal mit eszeltek ki.

–Ezúttal is legyőzik a Honvédot?
–Jó lenne. Ahogy mondtam, tényleg mindig nehéz mérkőzést játszunk a kispestiekkel, szerintem ezúttal sem lesz másként. Már csak azért sem, mert nehéz helyzetben vannak, a tabella utolsó előtti helyén állnak, égető szükségük van a pontokra. Láttam a legutóbbi mérkőzésüket a Budafok ellen, nem mindennapi összecsapás volt, lelkileg megtörhettek, amikor az utolsó pillanatokban gólt kaptak, s azzal veszítettek.

–A honvédosokat Horváth Ferenc személyében új vezetőedző készíti fel, és ő remekül motiválja a játékosait.
–A motivációjukkal normál esetben sem lenne gond, bármilyen új edző érkezik, a futballista tudat alatt is kettőzött erővel készül. Meg akarja mutatni az új stábnak, hogy igenis ott a helye a csapatban, hogy lehet rá számítani. A váltást követően nyilvánvalóan szeretnének kijönni a gödörből, mi viszont erőtől és önbizalomtól duzzadva várjuk az összecsapást.


 Zsótér Donát is érzi, vékony jégen táncolnak
(Fotó: Földi Imre)

Lassan négy éve, hogy megszerezte első, s eddigi utolsó bajnoki gólját Zsótér Donát a Ferencváros ellen – 2017. április 1-jén a Honvéd 2–1-re győzte le a zöld-fehéreket, s végül bajnoki címet ünnepelhetett. Jelenleg teljesen más célokért küzdenek a kispestiek, az utolsó előtti helyen szerénykednek, s egyre vékonyabb jégen táncolnak.

„Természetesen emlékszem arra a gólra: sokáig vezettem a labdát, majd ballal kilőttem a bal alsót, s csakúgy, mint szombaton, négy éve is Dibusz Dénes állt a ferencvárosi kapuban” – mondta lapunknak Zsótér Donát, a Bp. Honvéd 25 éves középpályása.

„Így vezettünk egy nullára, majd Eppel Márton is betalált, végül kettő egyre nyertünk, és ez a siker is kellett ahhoz, hogy bajnoki aranyérmet szerezzünk! A kétezertizenhetes győzelmi forgatókönyvet az Üllői úton is elfogadnám.”

Erre jelenleg csekély a esély, hiszen a Fradi toronymagasan vezeti a bajnokságot, s bár játéka kevésbé meggyőző a tavasszal, mint az ősszel volt, ettől függetlenül egyértelmű esélyese a párharcnak a Szerhij Rebrov edzette csapat. De ne feledjük, a hét elején Pisont Istvánt felállították a Bp. Honvéd kispadjáról, helyét Horváth Ferenc vette át, s az edzőváltás általában pozitív hatást gyakorol a csapatra.

„Óriási bravúr lenne, ha nyernénk idegenben, a helyzetünkben kellenek is a meglepetésgyőzelmek, így ennek szellemében lépünk pályára. Mi sodortuk magunkat kínos szituációba, a játékosok futballoznak, nem az edzők, így együtt, csapatként kell kilábalnunk ebből a helyzetből. Más felfogásban lépünk pályára, azt tapasztaltam, a keret még motiváltabban dolgozott a héten, átérezve a helyzet súlyát. A folytatásban a lényeg nem a szép és látványos futball, hanem az eredményesség lesz, egyetlen cél lebeg előttünk: minél magabiztosabban benn maradni az NB I-ben! Bár egyelőre csak a Fradira koncentrálunk, tisztában vagyunk azzal, milyen nehéz sorozat előtt állunk, az élbolyhoz tartozó együttesek várnak ránk. A sorsunk a saját kezünkben van, tizenkét bajnoki áll a rendelkezésünkre, hogy helyrehozzuk az eddigi hibáinkat. Hiszek benne, hogy sikerül, ehhez a Groupama Arénában tehetjük meg az első lépést.” 

 

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
19.30: Ferencvárosi TC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 21 15 5 1 44–12 +32  50
2. Puskás Akadémia 21 11 3 7 29–28 +1  36
3. Mol Fehérvár 21 9 6 6 43–25 +18  33
4. MTK Budapest 22 9 6 7 31–28 +3  33
5. Kisvárda 21 8 7 6 22–25 –3  31
6. Mezőkövesd 22 8 6 8 23–27 –4  30
7. Paksi FC 21 8 5 8 42–40 +2  29
8. Újpest FC 21 7 4 10 26–45 –19  25
9. Budafoki MTE 21 6 5 10 27–39 –12  23
10. Zalaegerszegi TE 21 6 4 11 37–41 –4  22
11. Budapest Honvéd 21 5 7 9 32–32 0 22
12. Diósgyőri VTK21521423–37–14 17