Ferencváros: hétmérföldes lépés a bajnoki cím felé!

Vágólapra másolva!
2020.02.15. 19:20
A címvédő Ferencváros nagyon fontos győzelmet aratott odahaza a Mol Fehérvár FC ellen a labdarúgó NB I 21. fordulójának záró mérkőzésén, a találkozó egyetlen gólját Olekszandr Zubkov szerezte.

Közelről nincs kegyelem! (Fotó: Török Attila)
Közelről nincs kegyelem! (Fotó: Török Attila)
Közelről nincs kegyelem! (Fotó: Török Attila)
Közelről nincs kegyelem! (Fotó: Török Attila)
Közelről nincs kegyelem! (Fotó: Török Attila)

LABDARÚGÓ NB I
21. FORDULÓ

Ferencváros–Mol Fehérvár FC 1–0 (Zubkov 51.)
Budapest, Groupama Aréna, 15 271 néző. Vezette: Berke
Kiállítva: Elek Á. (86., Mol Fehérvár FC)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Lehet szidni a magyar futballt, szapulni a légiósokat, számon kérni a reményvesztett tehetségeket, ám ezen a szombaton ismét bebizonyosodott, hogy ha magyar futballról van szó, az emberek igenis képesek megőrülni. Szombat este talpig zöldbe öltözött drukkerek, arcfestékkel kipingált tinédzserek, apukájuk nyakában üldögélő, sálat szorongató gyerkőcök vonultak a Groupama Aréna felé. Azt is írhatnánk: minden a régi szép időket idézte, annyi különbséggel, hogy míg tíz-tizenöt esztendővel ezelőtt a lovas rendőrök és a vízágyúval felszerelt rohamkocsik is hozzátartoztak egy-egy Üllői úti rangadóhoz, most mindenki fegyelmezetten, rendben sétált a járdákon.

A stadion környékét ellepték a ferencvárosi szurkolók, a főbejárat melletti étkezde és kávézó zsúfolásig megtelt bizakodó drukkerekkel, a sör, a szendvicsek, a sós ropi és a perecek úgy fogytak, hogy a büfések alig győzték feltölteni a készleteket. Nagy nap volt a szombati a Ferencváros és a Mol Fehérvár életében.

Hiszen bárki bármit is mondott a kezdő sípszó előtt, az esti rangadó a bajnoki címről is dönthetett. Ha nyer a két mérkőzéssel eleve kevesebbet játszó Fradi, már február közepén hatalmas lépést tehet újabb bajnoki aranyérme felé, ha viszont a fehérváriak elhozzák a három pontot a Groupama Arénából, igenis lőtávolon belül lehetnek, és megszoríthatják a Fradit. A szurkolók nem véletlenül voltak a megszokottnál jóval hamarabb az aréna környékén. Mindenki izgatott volt, mindenki az esélyekről akart beszélni, senkit sem érdekelt az ázsiai koronavírus és az elmúlt napok hírei. Elvégre a hazai pályán legjobban szereplő csapat fogadta a legeredményesebb idegenben játszót. Olyannyira különleges volt a rangadó, hogy a ferencvárosi kabalát, az élő sast reptető állatidomító is a családjával érkezett az arénába. Míg máskor egymaga hozza karján a madarat, most párjával és két kisgyermekével lépdelt a pálya szélén.

Ha a kezdés után szárnyalni nem is kezdett a Fradi, egyértelműen jobban indult a mérkőzés a hazaiak számára. Uralták a játékot, az ő akaratuk érvényesült. Az elöl futballozó négyes – Olekszandr Zubkov, Isael, Tokmac Nguen és Franck Boli – többször is zavarba hozta a fehérvári védelmet. Az első harminc percben kapufáig és több helyzetig jutott a Ferencváros, volt olyan támadás, amelynek végén négy méterre a kaputól, ziccerben is passzolni akartak a hazaiak – finoman fogalmazva is túljátszották.

Érdekes volt ugyanakkor megfigyelni, hogy míg az elmúlt időszakban jobbára „csontzene” volt a két együttes összecsapásán, a játékosok most nem utaztak egymásra, kulturált játékkal telt az első játékrész. Néhányszor ugyan elő kellett kapnia a sárga lapot Berke Balázs játékvezetőnek, ám egyszer sem durvaságért, a korábbi találkozókon látott sportszerűtlen mozdulatért.

Noha a félidőre gól nélkül vonultak a csapatok, a hazai szurkolók bizakodva fogyasztották félidei söreiket, forró teáikat. A legtöbben biztosak voltak benne, hogy előbb-utóbb góllá érik csapatuk fölénye.

Isael tizenegyest rontott a hajrában (Fotó: Földi Imre)
Isael tizenegyest rontott a hajrában (Fotó: Földi Imre)

És milyen igazuk lett! Alig telt el néhány perc a második félidőből, a Ferencváros megszerezte a vezetést. A hazaiak alighanem tudatosan vezettek több támadást a bal szélen, ráéreztek, hogy a fehérvári védelem jobb oldalán Hangya Szilveszter igencsak sebezhető pont, nem lehetetlen vállalkozás mögéje kerülni. Említeni sem kell, a zöld-fehérek bal oldali akció végén jutottak vezetéshez, Olekszandr Zubkov jókor volt jó helyen, gólja után önfeledten ünnepelt a hazai tábor előtt.

Nyugodtan írhatjuk, érett a hazai gól, hiszen továbbra is a ferencvárosiak akarata érvényesült, veszélyesebben támadtak, kapkodásnak, idegeskedésnek pedig a legkisebb jele sem látszott rajtuk. A pályán eközben egyre több lett a szabálytalanság, ahogy telt az idő, úgy nőtt a feszültség, a fehérvári kispadtól a szertárost piros lappal elküldte a játékvezető, a pályára viszont érkezett Nikolics Nemanja, mintegy jelezve, a vendégek nem nyugszanak bele a vereségbe. De Joan Carrillo hiába küldött később újabb támadót a pályára, az igazi átütőerő ezen a napon hiányzott az együtteséből.

A Ferencváros magabiztosan múlatta a hátralévő időt, és a csereként pályára küldött Varga Roland hiába harcolt ki büntetőt, a brazil Isael kihagyta, így az utolsó néhány perc még annyi izgalmat mindenképpen tartogatott, hogy a vendégek vajon eljutnak-e Dibusz Dénes kapujáig. Nem jutottak, így a találkozó végén zöld színű görögtüzek gyúltak a lelátón. Labdarúgók és szurkolók együtt ünnepelték a rendkívül fontos győzelmet, amely egyben azt jelentette, hogy a Fradi a Groupama Arénában továbbra is veretlen bajnoki mérkőzésen a Mol Fehérvár ellen. 1–0

Ez a siker különösen sokat érhet a Ferencváros számára, nem zárható ki, hogy Zubkov 51. percben szerzett gólja bajnoki címet jelent a zöld-fehéreknek. A bajnokság legvalószínűbb forgatókönyve mostantól ez...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Zubkov győztes gólja

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC19144136–15+2146
2. Mol Fehérvár FC21124535–20+1540
3. Mezőkövesd Zsóry FC21115529–19+1038
4. Puskás Akadémia FC2197534–24+1034
5. Budapest Honvéd2195723–22+132
6. Diósgyőri VTK21921026–29–329
7. Debreceni VSC2083933–35–227
8. Újpest FC2074926–31–525
9. Kisvárda21731126–32–624
10. Paksi FC21721225–37–1223
11. Zalaegerszegi TE FC21561027–31–421
12. Kaposvári Rákóczi FC21311719–44–2510
NB I, 2019–2020, 21. FORDULÓ
FEBRUÁR 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–3
Debrecen, Nagyerdei StadionBognár Tamás
3020
Zalaegerszegi TE FC–Újpest FC 2–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaIványi Zoltán
3089
Kaposvári Rákóczi FC–Budapest Honvéd 0–1
Kaposvár, Rákóczi StadionAndó-Szabó Sándor
1013
Puskás Akadémia FC–Kisvárda 3–1
Felcsút, Pancho ArénaBogár Gergő
821
Diósgyőri VTK–Paksi FC 2–0
Miskolc, DVTK StadionVad II István
3245
Ferencváros–Mol Fehérvár FC 1–0
Budapest, Groupama Aréna
Berke Balázs
15 271
GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik