NB I: Fehérváron az Újpest ellen kezdődik a Szabics utáni éra

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 16:10
null
A Fehérvár új edzővel készül az Újpest ellen (Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap)
Újabb, sorrendben már a nyolcadik csapatnál történt edzőváltás a labdarúgó NB I-ben, így a hétvégi 21. fordulóban az Újpest FC elleni meccsen arra is választ kaphatunk, vajon a korábbi tréner, Szabics Imre volt-e a fő oka a Fehérvár gyászos tavaszi idénykezdetének. Az újabb háromnapos kör péntek este a Bp. Honvéd mezőkövesdi vendégjátékával indul, amely eddig még sosem hozott döntetlent, viszont a két csapat vezetőedzője meg mindig ikszelt egymással. Szombaton a tavasszal még pontveszteség nélkül álló Gyirmót a ZTE-t fogadja. Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban sorra kerülő örökrangadón az MTK-t irányító Márton Gábor első győzelmet arathatja trénerként a Ferencváros ellen.

LABDARÚGÓ NB I
21. FORDULÓ

PÉNTEK

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–BP. HONVÉD

♦ Kiegyenlített a párharc, hiszen a mezőkövesdiek csak egy győzelemmel és egy góllal állnak jobban ellenfelüknél. Az eddigi 18 élvonalbeli ütközetükből 8 végződött borsodi, 7 kispesti sikerrel, a döntetlenek száma 3. Az összesített gólkülönbség 27–26 a Mezőkövesd javára.

♦ Az első három találkozójukat a Honvéd nyerte meg, az előző négy bajnokin viszont nyeretlen maradt a Kövesddel szemben (2 iksz, 2 vereség). A legutóbbi kispesti győzelem 2020. június 12-én született, amikor idegenben nyert 2–1-re a Honvéd.

♦ Az előző kilenc egymás elleni találkozójukon rendre mindkét gárda betalált az ellenfél kapujába.

♦ Az elmúlt évek legfontosabb párharcát 2020 júniusában a Puskás Arénában vívták, amikor a Magyar Kupa döntőjében 2–1-re a Honvéd diadalmaskodott.

♦ Mezőkövesden 10 bajnokit játszottak és a kispestiek az eredményesebbek: 6-szor tértek haza győztesen, 4-szer kikaptak. A döntetlen Borsodban még hiányzik a közös múltjukból.

♦ Közös az együttesekben, hogy olyan négyfordulós nyeretlenségüknek vetettek véget az előző héten, amely alatt csak csak egy pontot kapartak össze. Ezt követően a Mezőkövesd Debrecenben, a Honvéd a Fehérvár ellen tudott nyerni.

♦ A Kövesd pontjainak éppen a felét zsebelte be hazai pályán, 26-ból 13-at. Az első hat otthoni bajnokiján veretlen maradt, a legutóbbi négy találkozón viszont csupán egy döntetlenre volt képes, az MTK ellen. Az is igaz, hogy ezalatt a három vereségét a dobogón helyet foglaló együttesektől szenvedte el.

♦ A Honvéd a legutóbbi hét idegenbeli meccsén csak egyszer úszta meg két gól alatt, a Groupama Arénában, de akkor is kikapott (0–1).

♦ A kispestiek az előző hat idegenbeli meccsükből ötöt elbuktak, egyedül december elején Pakson tudtak 3–2-re győzni.

♦ A Honvéd előző 14 bajnokijából csak kettő olyan volt, amelyiken három gólnál kevesebb esett (0–1 az FTC és a Gyirmót ellen).

♦ Nebojsa Vignjevics még az Újpest FC vezetőedzőjeként négyszer meccselt az akkoriban a Honvédot irányító Supka Attila ellen, és valamennyiszer döntetlenre végeztek, ráadásul háromszor 0–0-ra.

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–PAKSI FC

♦ Tíz NB I-es meccsük után minimális a kelet-magyarországi együttes fölénye. Az örökmérleg ugyanis 4 Kisvárda-győzelmet, 3 döntetlent és 3 paksi sikert mutat. A találkozóik felén minimum az egyik csapat nem talált be az ellenfelének.

♦ Az előző négy összecsapásukon rendre legalább három gól esett.

♦ A Paks öt fellépés után is nyeretlen még Kisvárdán: először, 2019 februárban megcsípett ugyan egy gól nélküli döntetlent, azóta viszont mind a négyszer kikapott, sőt gólt is csak kettőt szerzett. Legutóbb az előző bajnokság záró fordulójában csaptak össze Kisvárdán, és a hazaiak 5–1-es győzelmet arattak.

♦ A Kisvárda jelenleg a leghosszabb ideje veretlen együttes az NB I-ben, legutóbb november 7-én hazai pályán a Ferencvárostól kapott ki 4–0-ra. Azóta 4 győzelmet és 4 döntetlent ért el.

♦ A Paks hármas győzelmi szériája szakadt meg az előző héten a Gyirmót FC Győr elleni hazai vereséggel (2–3). Bognár György együttese az elmúlt időszakban nem ismeri a középutat: az előző hat fordulóban vagy nyert, vagy vesztett – mindkettőre háromszor volt példa.

♦ A Kisvárda 7–2–1-es mérlegével vezeti a hazai tabellát, ráadásul 10 kapott góljánál csak a Fehérvár tud felmutatni kevesebbet, 9-et. Otthon az Újpesttel és a Puskás Akadémiával ikszelt, az FTC-től kapott ki.

♦ A Paks 4–1–5-ös mérlegével épphogy nem fér fel a dobogóra a vendégtáblázaton. Az egyetlen döntetlenjét Debrecenben játszotta. Legutóbb 3–0-ra nyerni tudott a Ferencváros otthonában.

♦ A tolnai zöld-fehérek 20 forduló után már 50 góllal állnak, hasonlóra még egyetlen másik gárda sem volt képes a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta. Tavaly ilyenkor a Paks az azóta távozott gólkirállyal, Hahn Jánossal is még csak 40 találatnál járt.

♦ A Kisvárda legutóbbi 6 hazai bajnokijából csak egy olyan volt, amikor három gólnál kevesebb született.

♦ A góllövőlistát vezető Ádám Martin az előző nyolc bajnokiján mindig szerzett gólt, legutóbb a 12. fordulóban Mezőkövesden nem volt eredményes.

GYIRMÓT FC GYŐR–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Csupán egy meccsük volt eddig az NB I-ben. Októberben a ZTE Arénában 2–1-re nyertek a házigazdák, Koszta Márk és Nikola Szerafimov találatára csak Szegi Vince tudott válaszolni.

♦ A másodosztályban 2012 óta 12-szer mérkőztek meg egymással, a mérleg 6 gyirmóti diadal, 2 döntetlen, 4 zalai siker. Ezekből csak két olyan találkozó volt, amelyiken háromnál kevesebb gól született.

♦ Az előző három egymás elleni tétmeccsüket a Zalaegerszeg nyerte meg, mindegyiket egy góllal. A Gyirmót legutóbb 2017 decemberében tudott győzni, idegenben 4–2-re.

♦ A gyirmótiak pályaválasztása mellett hatszor csaptak össze a második vonalban és jelentős a Gyirmót fölénye, a mérleg a kisalföldiek szemszögéből 4 győzelem, 1 iksz, 1 vereség. Az egyetlen zalai siker éppen a legutóbbi győri találkozójukon, 2019 áprilisában jött össze, az is 2–1 lett.

♦ A kisalföldi együttes az egyetlen csapat, amely idén mind a három bajnokiját megnyerte – valamennyit egy góllal. Előtte ikszelt otthon a Lokival, ez a négymeccses veretlenség – a Kisvárdáé mögött – a második leghosszabb aktív széria a mezőnyben.

♦ A Zalaegerszeg az előző négy körben felváltva nyert, illetve kikapott. Ha továbbra is ebben az ütemben játszik, most győzelemnek kellene következnie.

♦ Bár a gyirmóti gárda az előző két bajnokiján nem kapott gólt az Alcufer Stadionban, 2–4–4-es egyenlegével csak az MTK-t előzi meg a hazai tabellán.

♦ A ZTE a 3–3–4-es mérlegével a középmezőnyben van a vendégtabellán, házon kívül a legtöbb gólt szedte be, a Honvédhoz hasonlóan 21-et. Ez 2.1-es meccsenkénti átlagot jelent.

♦ Ebben a párosításban döntő lehet, melyik gárda lövi, vagy fejeli az első gólt. Az NB I-ből ebben az idényben ugyanis csak a Gyirmót és a ZTE nem tudott még hátrányból nyerni. Az előbbinek 12-szer, az utóbbinak 11-szer kellett eddig futnia az eredmény után.

♦ A Gyirmót az egyetlen a mezőnyben, amely még egyik félidő hosszabbításában sem tudott gólt elérni.

♦ A Zalaegerszeg az előző három idegenbeli bajnokiján rendre kétszer talált be az aktuális vendéglátójának.

♦ A Gyirmót az előző három fordulóban mindig rúghatott tizenegyest, és összesen már hatot ítéltek meg a javára. Mindegyiket Varga Barnabás végezte el, és csak egyszer hibázott. Hatnál több büntetőt csak a Ferencváros (9) és a Paks (8) lőhetett.

MTK BUDAPEST–FERENCVÁROS

♦ Bár a kék-fehérek jelenlegi 11. helyezése nem indokolja, ezt a párosítást továbbra is örökrangadónak nevezik, amelyre 220. alkalommal kerül sor szombaton – tegyük hozzá, hogy a különböző adatbázisokban eltérő adatok szerepelnek, de maguk a klubok így tartják nyilván. Az eltérés oka két 1925-ös mérkőzés (országos bajnoki döntő, 0:0 és 4:1-es MTK-siker, amelyeket a bajnokságon kívül rendeztek meg a vidék legjobbjainak részételével.) Az örökmérleg 78 MTK-siker, 51 döntetlen és 90 ferencvárosi diadal.

♦ Az FTC az előző kilenc bajnokin nem kapott ki az MTK-tól, négy döntetlen mellett ötször győzött, valamennyiszer legalább két góllal (3–1, 4–1, 2–0, 3–1, 2–0). A máig utolsó MTK-diadal 2016 szeptemberében Dunaújvárosban jött össze, amikor Torghelle Sándor 93. percben értékesített tizenegyesével győztek 2–1-re a kék-fehérek.

♦ A Hungária körúton az MTK felé billen a mérleg, 28 győzelem, 20 iksz, 23 vereség. A Ferencváros legutóbb 2014 márciusában kapott ki a Hidegkuti Nándor Stadionban (2–3, a győztes gólt akkor is Torghelle szerezte), az új létesítményben még veretlen (3 diadal, 2 iksz).

♦ Ha az FTC nyer, a Nemzeti Labdarúgó Adattár (NELA) kimutatása szerint jubileumot is ünnepelhet, hiszen – a félbeszakadt bajnokságok meccseit is beszámítva – ez lesz élvonalbeli történelmének 1800. győzelme.

♦ Az MTK az előző fordulóban ért egy mérföldkőhöz, hiszen Felcsúton a Puskás Akadémia ellen 1500. győzelmét aratta az első osztályban.

♦ A kék-fehérek a legutóbbi három otthoni találkozójukat úgy bukták el, hogy legalább két gólt kaptak és már a szünetben is vesztésre álltak.

♦ Ebben a párharcban a hazai táblázat utolsó előttije, a 3–1–6-os otthoni mutatójú MTK fogadja a vendégtabella legjobbját, az FTC-t (8–0–2).

♦ A Ferencváros az előző 12 idegenbeli bajnokijából 10-et megnyert, csak Debrecenből, valamint Felcsútról tért haza pont nélkül.

♦ Márton Gábornak korábban még sosem sikerült vezetőedzőként meccset nyernie a Ferencváros ellen. A ZTE-vel és a Fehérvárral is volt egy hazai 1–1-es döntetlenje, majd legutóbb, tavaly februárban a Vidivel 2–0-ra alulmaradt a Groupama Arénában.

VASÁRNAP

PUSKÁS AKADÉMIA–DEBRECENI VSC


♦ Ősszel 3–0-ra nyert idegenben a Puskás Akadémia, ennek ellenére 17 NB I-es meccsük után jelentős a Loki fölénye: 3 felcsúti siker mellett 8-szor győztek a debreceniek, a döntetlenek száma 6.

♦ Az első 12 összecsapásukon egyszer sem tudott nyerni a Puskás Akadémia (8 DVSC-győzelem, 4 döntetlen), a 13. meccsükön tört meg a jég a Fejér megyeieknek, akik attól kezdve veretlenek a vasutasokkal szemben (3 győzelem, 2 iksz).

♦ Felcsúton hétszer találkoztak, és csak egy olyan meccsük volt, amikor mind a két csapat eredményes tudott lenni (1–1). Idegenben is a hajdúságiaknak ment eddig jobban: háromszor nyertek – mindig 1–0-ra –, ugyancsak három alkalommal végeztek döntetlenre. Az egyetlen PAFC-siker 2019 márciusában Josip Knezevic duplájával jött össze (2–0).

♦ Hétmeccses veretlensége (4 siker, 3 iksz) szakadt meg a Puskás Akadémiának az előző fordulóban az MTK ellen (1–2).

♦ Sorozatban négy bajnoki fordulóban nem kapott ki a Debrecen, ám a múlt héten jött a Mezőkövesd, és látogatóként 4–1-re-re oktatta ki a Lokit.

♦ Érdekesség, hogy sem Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia mestere nem vesztett még a DVSC ellen, sem kollégája, Joan Carillo a felcsúti csapattal szemben. A két szakvezető egyszer került szembe egymással, 2020 márciusában a Carillo vezette Fehérvár idegenben 4–1-re lelépte a Puskás Akadémiát.

MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST FC

♦ A két együttes 1968 óta 115-ször csapott össze az élvonalban. Az örökmérleg 50 fehérvári győzelem, 24 döntetlen, 41 újpesti diadal. A meccsenkénti gólátlag kereken 3.

♦ Eleinte nagy fölényben voltak a lila-fehérek, hiszen az első tíz mérkőzésükből nyolcat megnyertek, az elmúlt bő egy évtizedben azonban fordult a kocka. 2010 óta 30 NB I-es találkozót játszottak, és az Újpest ezek közül csak ötöt nyert meg, ötször ikszeltek, a többi 20 alkalommal fehérvári siker született.

♦ Az előző bajnokságban a Fehérvár mind a háromszor fölényes diadalt aratott a lila-fehérek felett: 2020 októberében 5–1-re, tavaly januárban 5–0-ra, majd áprilisban 4–0-ra nyert, így az összesített gólkülönbség 14–1 volt. Azóta mind a két tétmeccsük újpesti diadalt hozott: előbb a Puskás Arénában rendezett májusi Magyar Kupa-finálét, majd az októberi, Megyeri úti bajnokit is 1–0-ra nyerték meg a IV. kerületiek. Ráadásul legutóbb ezt úgy tették, hogy Branko Pauljevics kiállítása miatt több mint 70 percet emberhátrányban játszottak.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett rendezett 58 találkozó pontosan felét, 29-et a vendéglátók nyerték meg, 16 találkozó döntetlen lett, míg az újpestiek 13-szor diadalmaskodtak. 2008 óta a lila-fehérek bajnokin csak egyszer tudtak győzni Fehérváron, 2019 szeptemberében a most visszatért Vincent Onovo, valamint az azóta már eligazolt Feczesin Róbert góljával 2–0-ra.

♦ A Vidi az egyetlen csapat az NB I-ben, amelyik a tavasszal megrendezett három forduló alatt nem gyűjtött pontot – bár a szünetben még mindig ikszre állt. A történtek után nem meglepő, hogy az Újpest ellen Szabics Imre helyett már Michael Boris irányítja a piros-kékeket.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
november 8.Debrecen
Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
november 10.KisvárdaJoao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
november 12.MTKTeodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
december 13.FTC
Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként), majd december 20-tólSztanyiszlav Csercseszov
december 31.Újpest FC
Michael Oenning helyettVíg Péter (ideiglenesen), majd 2022. január 13-tól Milos Kruscsics
2022. január 30.
Budapest Honvéd
Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics
február 16.Mol FehérvárSzabics Imre helyett Michael Boris


♦ Az Újpest sem győzött még ebben a naptári évben az NB I-ben, sőt, gólt sem szerzett. A Kisvárda ellen viszont legutóbb egy pontot már bezsebelt a gól nélküli döntetlennel. A nyeretlensége már négy forduló óta tart (1 iksz, 3 vereség).

♦ A lila-fehéreké a magyar élvonal leghosszabb aktív góltalansági sorozata, amely már 403 játékperce tart. Legutóbb a 16. fordulóban, a Paksi FC ellen Yohan Croizet volt eredményes.

♦ A Fehérvár 20 forduló után hazai pályán 7–1–2-es mérlegével a mezőny második legeredményesebb csapata. Pontjai háromnegyedét vendéglátóként kasszírozta be, 29-ből 22-t. Ötmeccses otthoni győzelmi sorozata szakadt meg legutóbb a DVSC elleni 2–1-es hazai vereséggel.

♦ Az Újpest FC vendégként a legrosszabb a bajnokságban, csupán 6 pontot szerzett (1 győzelem, 3 iksz, 6 vereség). November 21-én a Bp. Honvéd stadionjában tudott nyerni, azóta mind a három idegenbeli találkozóját a második félidőben vesztette el, hiszen a szünetben mindig döntetlenre állt.

♦ Michael Boris magyarországi edzői karrierjét 2016 szeptemberében a magyar U21-es válogatott trénereként a Liechtenstein elleni 4–0-s győzelemmel kezdte. Az MTK-val 2019 augusztusában az NB II-ben egy csákvári 3–2-es vereséggel, majd egy évre rá az élvonalban a Ferencváros elleni hazai 1–1-gyel indított.

♦ Boris az MTK-val háromszor mérkőzött az Újpest FC ellen, a mérlege 2 győzelem, 1 vereség. Érdekesség, hogy az idegenbeli találkozóit nyerte meg, és a hazait bukta el.

NB I, 2021–2022, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Február 18., péntek
20.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence
Február 19., szombat
14.45: Kisvárda–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti Stadion
17.00: Gyirmót FC Győr–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Gyirmót,Alcufer Stadion
19.30: MTK Budapest–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
Február 20., vasárnap
15.30: Puskás Akadémia–DVSC (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
17.45: Mol Fehérvár FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 20 13 2 5 36–17 +19 41
2. Puskás Akadémia 20 12 4 4 30–21 +9 40
3. Kisvárda 20 11 6 3 34–19 +15 39
4. Mol Fehérvár 20 8 5 7 25–24 +1 29
5. Paksi FC 20 8 3 9 50–41 +9 27
6. Mezőkövesd 20 7 5 8 25–31 –6 26
7. Zalaegerszegi TE 20 7 5 8 30–39 –9 26
8. Budapest Honvéd 20 7 2 11 35–37 –2 23
9. Gyirmót FC Győr 20 6 5 9 22–30 –8 23
10. Debreceni VSC 20 5 7 8 33–34 –1 22
11. MTK Budapest 20 5 4 11 16–35 –19 19
12. Újpest FC20461024–32 –818
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik