NB I: Dzsudzsák még nem lőtt gólt az Újpestnek, most bepótolhatja

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.08.06. 14:30
null
Dzsudzsák Balázs megszerezné első gólját az Újpest ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
Öt mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó NB I, miután a prágai Bajnokok Ligája-visszavágóra készülő Ferencváros fehérvári fellépését szeptember 22-ére halasztották. A 2. forduló péntek este a Kisvárda és a  Gyirmót első élvonalbeli összecsapásával indul, szombaton a ZTE Mezőkövesdre látogat, az MTK pedig kereken 100. alkalommal fogadja eddigi albérlőjét, a Bp. Honvédot. Vasárnap Dzsudzsák Balázs pályafutása során először lőhet gólt az Újpestnek, a Puskás Akadémia pedig azt a Paksot látja vendégül, amelytől tavaly ősszel egyik legnagyobb vereségét szenvedte el az NB I-ben.


LABDARÚGÓ NB I, 2. FORDULÓ

KISVÁRDA–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Most találkoznak először az élvonalban. Az NB II-ben az elmúlt nyolc esztendőben hatszor mérkőztek meg egymással, a mérleg 1 kisvárdai siker, 3 döntetlen és 2 gyirmóti győzelem.

♦ A Gyirmót ezeken a meccseken sosem tudott egynél több gólt szerezni, a Kisvárda is csak egyszer.

♦ Kisvárdán háromszor csaptak össze 2013 óta a másodosztályban, 1-szer nyertek a nyírségiek, 1 iksz és 1 vendégdiadal mellett.

♦ A 2017–2018-as NB II-es idényben Kisvárdán 3–0-s hazai győzelem született, a gólok közül Délczeg Gergely kettőt, Sergiu Oltean egyet jegyzett. Ma már egyikük sem játszik a piros-fehéreknél. A várdaiak akkori győztes együtteséből ketten, Hej Viktor és Lucas, a vesztes gyirmóti csapatból négyen, Szegi Vince, Széles Imre, Lázár Patrik és Simon András tagjai most is a csapatuk keretének.

♦ A legutóbbi tétmeccsükre 2018 áprilisában Gyirmóton került sor, akkor Kiss Máté találatával 1–0-ra a házigazda kék-sárgák diadalmaskodtak.

♦ Az előző bajnokságban a Kisvárda volt a legtöbb öngólt szerző csapat. Négy játékosa, Roman Karaszjuk, Cornel Ene, Rubus Tamás és Sztavrosz Cukalasz – utóbbi kétszer is – úgy ért hozzá a labdához, hogy az a saját csapatának kapujában kötött ki. Közülük már csak Rubus játszik a piros-fehéreknél.

♦ A Gyirmót ebben az esztendőben tétmérkőzésen továbbra is veretlen, 13-szor nyert és ötször döntetlenre végzett. Legutóbb tavaly december 13-án az NB II-ben a Szentlőrinctől kapott ki 2–1-re. Érdekesség viszont, hogy előtte egy héttel Csákváron is ugyanilyen különbséggel maradt alul, és mindkét meccsen 1–1-es állásnál, a 88. percben kapta a második gólt.

♦ A Várda az előző bajnokságban saját otthonában 21 pontot gyűjtött, néggyel kevesebbet, mint idegenben. Összességében 50 százalékos teljesítményt nyújtott: 5 diadal, 6 iksz és 5 vereség a mérlege, ezzel csak a nyolcadik lett a hazai tabellán. Vendéglátóként a legkevesebb gólt érte el a mezőnyből, 14-et, a 16 hazai meccséből 10-en gólképtelennek bizonyult, legutóbb viszont 5–1-re lelépte a Paksot.

♦ Az újonc Gyirmót az előző idényben idegenben az NB II legeredményesebb csapata volt, 11–2–6-os mutatóval. Házon kívül négymérkőzéses győzelmi, és kilencmeccses veretlenségi sorozatban van. Legutóbb március 14-én a Vasas otthonában vesztett pontot (1–1), látogatóként máig utolsó vereségét tavaly december 6-án Csákváron szenvedte el (1–2).

♦ Csertői Aurél, a Gyirmót mestere edzőként még veretlen a Kisvárda ellen, a 2018-2019-es idényben a Paks szakvezetőjeként hazai pályán kétszer nyert, vendégként pedig gól nélküli döntetlent ért el.

♦ A két csapat edzője, Joao Janeiro – akkor még a Szeged-Csanád GA-t irányította – és Csertői Aurél eddig kétszer meccselt egymással, az NB II 2019-2020-as kiírásban mindkét találkozójuk 0–0-ra végződött.

MEZŐKÖVESD–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Csupán az előző két idényben találkoztak NB I-es mérkőzésen, a mérleg 2–2–2, a gólkülönbség 7–6 a borsodiaknak. Mezőkövesden kétszer a házigazdák, egyszer az egerszegiek nyertek, egyszer pedig döntetlenre végeztek. Legutóbb idén márciusban Cseri Tamás és Antonio Vutov góljaival 2–0-ra győzött Pintér Attila együttese.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi két bajnoki mérkőzését megnyerte, az előző bajnokság zárásaként 5–1-re lelépte az MTK-t, a mostani nyitányon pedig Paksról vitte haza a három pontot (3–2). Előtte hat meccsen át tartó nyeretlenségi sorozata volt (1 iksz, 5 vereség).

♦ A kövesdiek bosnyák középpályása, Dino Besirovic fejelte a 2021–2022-es bajnokság első gólját.

♦ A ZTE hárommeccses nyeretlenségi sorozatban van az NB I-ben (2 döntetlen, 1 vereség), legutóbbi sikerét még áprilisban, a Puskás Akadémia otthonában érte el (4–1), ami akkor a bennmaradást jelentette a zalaiaknak.

♦ A Mezőkövesd az előző idényben 9–2–5-ös mérleggel hazai pályán a mezőny negyedik legsikeresebb csapata volt, pontjai több mint kétharmadát – 69 százalékát – gyűjtötte be a saját stadionjában, 42-ből 29-et. Vendéglátóként döntetlent legutóbb február közepén a Ferencváros ellen játszott (2–2), azóta 4 diadal és 2 vereség a mérlege.

♦ A Zete 4–3–9-es mutatóval a kilencedik lett legutóbb a vendégtabellán. Az előző kilenc idegenbeli fellépéséből csak egyet tudott megnyerni, az említett felcsútit – 2 döntetlen és 6 vereség mellett.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi hat bajnokiján mindig legalább három gól született, úgy, hogy Pintér Attila együttese ezeken egy kivétellel legalább két gólt kapott.

♦ A ZTE előző 10 idegenbeli NB I-es meccséből 8-on legalább három gól esett.

♦ Waltner Róbertnek, a zalaiak mesterének eddig nem ment a Mezőkövesd ellen, a 2019–2020-as idényben a Kaposvárral bajnokin háromszor, a Magyar Kupában kétszer veszített.

♦ Pintér Attilának trénerként jelentősen pozitív a mérlege a Zalaegerszeggel szemben: 13 találkozón 6 siker, 4 iksz és csak 3 kudarc. Waltnerrel még sosem kerültek egymással szembe.

MTK BUDAPEST–BP. HONVÉD

♦ Ez a forduló legnagyobb hagyományokkal rendelkező összecsapása. A Ferencváros és az Újpest után ugyanis ez a két csapat játszotta eddig a legtöbb mérkőzést az NB I-ben: a Bp. Honvéd – korábban Kispest – 2958-at, míg az MTK 2871-et. A félbeszakadt bajnokságokat nem számítva a két fővárosi klub 1916 óta már 194-szer csapott össze az élvonalban, az örökmérleg a kék-fehérek szemszögéből 87–45–62.

♦ A kispestiek számára elképesztően rosszul indult a párharc, hiszen a 28. találkozójukig kellett várniuk ahhoz, hogy végre le tudják győzni az MTK-t. Ez 1930-ban jött össze (Kispest–Hungária 2:1), egy évvel később pedig már az MTK otthonában is nyerni tudtak a dél-pestiek (Hungária–Kispest 1:2). Az első másfél évtizedben kialakult tetemes MTK-fölény azóta is megmaradt az örökmérlegben. A legutóbbi kilenc bajnoki összecsapásukból viszont a kék-fehérek már csak egyet tudtak megnyerni a Honvéd ellen.

♦ Az MTK pályaválasztása mellett 53 kék-fehér siker, 20 döntetlen és 26 kispesti diadal született, így a szombati lesz a jubileumi, 100. élvonalbeli találkozójuk. A kék-fehér együttes az előző kiírásban is éppen a Honvéd ellen játszotta az első hazai mérkőzését, és újoncként 3–1-re győzött.

♦ Különlegesség, hogy bár a legutóbbi, márciusi bajnokijukon a Honvéd volt a pályaválasztó, a piros-feketék kérték, hogy a mérkőzést mégis az MTK otthonában, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezhessék meg, ahol közel három éven át albérlőként játszottak a kispestiek. A meccset 0–2-ről fordítva 3–2-re nyerte meg a Honvéd.

♦ Az MTK a gyirmóti 1–1-gyel együtt sorozatban a harmadik bajnokiján nem tudott győzni, a legutóbbi pontvadászatot két vereséggel fejezte be, előbb otthon a Fehérvártól 3–1-re, majd Mezőkövesden 5–1-re kapott ki.

♦ A Honvédnak kifejezetten rosszul sikerült az első tétmeccse az új Bozsik Arénában, hiszen egy 4–1-es zakóba futott bele az újonc Debrecen ellen, ráadásul a Ferencváros elleni tavaszi záró bajnokijával (1–2) együtt zsinórban a második bajnokiját vesztette el úgy, hogy a szünetben még 1–0-ra vezetett.

♦ Az MTK a legutóbbi idényben otthon két ponttal maradt el az idegenbeli teljesítményétől, a mutatója 5–5–6, és ezzel csak a két kiesőt sikerült megelőznie a mezőnyből. Hazai környezetben a legutóbbi nyolc meccséből csupán egyet tudott megnyerni (3–0 a Zete ellen), emellett háromszor végzett döntetlenre és négyszer kikapott.

♦ A kispesti gárda pozitív idegenbeli mérlegének – 7–3–6 – köszönheti, hogy sikerült megőriznie NB I-es tagságát, a 24 pontjával ugyanis a negyedik lett a vendégtáblázaton. Látogatóként a legutóbbi négy fellépésén háromszor gólt sem kapott – igaz, ezeken a meccseken a közvetlen riválisai ellen játszott.

♦ Horváth Ferencnek vereséget hozott a legutóbbi, 13. meccse a Honvéd kispadján, az MTK ellen pedig enyhén negatív a mérlege edzőként az NB I-ben (6 siker, 2 iksz, 7 vereség).


DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC


♦ A két csapat már 103-szor mérte össze tudását a magyar élvonalban, az örökmérleg 48 újpesti sikert, 34 döntetlent és 21 debreceni győzelmet mutat. A lila-fehérek eddig pontosan 200 góllal terhelték meg a hajdúságiak hálóját, akik csak 132 találattal tudtak válaszolni.

♦ Legutóbb a 2019–2020-as bajnokságban találkoztak, és mind a háromszor legalább négy gól esett, a fővárosban 3–2-re, majd 3–1-re a lila-fehér gárda nyert. Debrecenben a mindössze 12 találkozón irányító vezetőedző, Vitelki Zoltán bemutatkozó meccsén a Loki úgy győzött 4–0-ra, hogy a vendégektől Bacsa Patrikot a 67. percben 2–0-nál kiállították. A DVSC-nek a legutóbbi kilenc összecsapásukon ez volt az egyetlen diadala az Újpest ellen. Ötször a IV. kerületiek ünnepelhettek, három találkozó pedig döntetlen lett.

♦ A DVSC pályaválasztása mellett nagyon kiegyenlített a párharc, csupán egy győzelemmel billen a mérleg a Loki felé, 17-szer a hazai csapat 16-szor az Újpest győzött, 18-szor pedig ikszeltek.

♦ A Debrecen a nyitó fordulóban újoncként vesztes állásból fordítva fölényes, 4–1-es diadalt aratott a Bozsik Arénában a Honvéd ellen, méghozzá úgy, hogy a végén bő 30 percet emberelőnyben játszott. Így sorozatban a negyedik tétmeccsén hagyta el győztesen a pályát, és ezeken a találkozókon egyszer sem szerzett három gólnál kevesebbet.

♦ Az Újpest ezzel szemben az Európa-konferencialigában a liechtensteini Vaduz elleni kettős győzelem után két vereséggel folytatta: előbb a bajnoki rajton a Puskás Akadémiától, majd csütörtökön az Ekl-ben a svájci FC Baseltől egyaránt 2–1-re kapott ki a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ Az újonc Loki kimagaslóan a legjobb teljesítményt érte el házigazdaként a labdarúgó NB II-ben, 16-szor nyert, csak a Nyíregyháza ellen ikszelt, illetve a Gyirmóttal és a Vasassal szemben maradt alul.

♦ A lilák 4–4–9-es idegenbeli mérleggel zárták az előző pontvadászatot, amivel a nyolcadikok lettek a vendégtabellán. A legutóbbi öt házon kívüli fellépésükön viszont nyeretlenek maradtak (2 döntetlen, 3 vereség), legutóbb február végén Pakson tudtak győzni (3–1).

♦ A magyar élvonalba 13 és fél év után visszatérő Dzsudzsák Balázs eddig kétszer lépett pályára az Újpest ellen, de a 2007-ben a Szusza Ferenc Stadionban lejátszott találkozókon egyszer sem sikerült győztes csapat tagjának lennie, és még gólt sem tudott lőni a liláknak.

♦ Az Újpest mestere, Michael Oenning még a Vasassal nyolcszor mérkőzött a Debrecen ellen, háromszor győztesen, négyszer vesztesen került ki ezekből a csatákból, egy találkozó pedig döntetlenül zárult. Legutóbb, 2018 áprilisában 3–2-re nyerni tudott a hajdúsági városban, előtte viszont a fővárosban szaladt bele egy Loki elleni 5–1-es vereségbe.

PUSKÁS AKADÉMIA–PAKSI FC

♦ Eddig 19 NB I-es találkozót játszottak, a mérleg teljesen kiegyenlített, mindkét csapat nyolcszor nyert, a döntetlenek száma három. A legutóbbi hat bajnokijukból egy sem végződött döntetlenre.

♦ Az előző bajnokságban mindig az éppen aktuális házigazda győzött, és igazán gólgazdag meccseket játszottak a csapatok, hiszen öt találat alatt egyszer sem álltak meg. A Puskás Akadémia nyolcadik idényét kezdte meg az élvonalban, és az egyik legnagyobb különbségű idegenbeli vereségét 2020. november 7-én éppen Pakson szenvedte el, amikor 6–2-re maradt alul. Korábban 2016 és 2019 tavaszán a Groupama Arénában kapott ki 4–0-ra a Ferencvárostól.

♦ Amikor a felcsúti csapat volt a pályaválasztó, hétszer a Puskás Akadémia nyert, 2 döntetlen és 1 tolnai siker mellett. Az egyetlen idegenbeli paksi diadal 2017. szeptember végén született (1–2).

♦ Bár a Puskás Akadémia csalódást okozva, kettős vereséggel búcsúzott a lett FK Rigas FS ellen az Európa-konferencialigától, az új bajnoki pontvadászatot ott kezdte, ahol az előzőt abbahagyta: győzelemmel. Sorozatban elszenvedett három vereség után az előző idény záró fordulójában 5–0-ra verte a Budafokot, az elmúlt hétvégén pedig Újpestről tért haza három ponttal (2–1).

♦ Az NB I 2020-2021-es idényének leggólerősebb csapata, a Paks kétmeccses vereségszériában van: a legutóbbi bajnokságot Kisvárdán egy 5–1-es kudarccal zárta, a nyitó fordulóban pedig hazai pályán kapott 3–2-re a Mezőkövesdtől.

♦ A PAFC 11–2–4-es mérlegével második lett a hazai táblázaton, az előző hat otthoni meccséből ötöt megnyert és csak a Diósgyőrrel szemben maradt alul, igaz, 4–1-re. A Pancho Arénában bajnokin 2021-ben csak egyszer ikszelt, még az első meccsén a Ferencváros ellen (1–1), azóta hétszer győzött és kétszer kikapott.

♦ Az előző idényben a Paks szerezte (37), illetve kapta (43) a legtöbb gólt idegenben, ahol a mérlege 4–5–7 lett, ami a hetedik helyhez volt elegendő a vendégtabellán. Összességében átlagban öt gól esett azokon a mérkőzéseken, amelyeken a Paks nem otthon játszott.

♦ A párharc legeredményesebb gólszerzője a tavaly őszi találkozójukon mesternégyest elérő paksi Hahn János, aki 15 bajnokin 9-szer talált be egykori csapatának, ahol 2014-ig szerepelt. Nincs még egy olyan gárda az NB I-ben, amelyik ellen ennél több gólt szerzett volna.

NB I, 2021–2022, 2. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
AUGUSZTUS 6. (péntek)
20.00: Kisvárda–Gyirmót FC GyőrKisvárda, Várkerti StadionPintér Csaba
AUGUSZTUS 7. (szombat)
17.45: Mezőkövesd–ZTE FC
Mezőkövesd, Városi Stadion
20.00: MTK Budapest–Budapest Honvéd
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
AUGUSZTUS 8. (vasárnap)
17.45: DVSC–Újpest FC
Debrecen, Nagyerdei Stadion
20.00: Puskás Akadémia FC–Paksi FC
Felcsút, Pancho Aréna
SZEPTEMBER 22. (szerda)
20.00: Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik