NB I: Dzsudzsák 15 év után játszhat újra a Fradi ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.08.27. 15:04
null
Dzsudzsák Balázs 2006 után léphet pályára ismét a Ferencváros ellen (Fotó: Török Attila)
Újra teljes, háromnapos fordulót bonyolítanak le a labdarúgó NB I-ben. Az 5. kör péntek este a Honvéd zalaegerszegi fellépésével indul, szombaton az újonc Debrecen a Ferencvároshoz látogat, Dzsudzsák Balázs 15 év után szerezhet újra gólt a Fradi ellen, de először a Groupama Arénában. A listavezető Kisvárda a harmadik Mezőkövesdet fogadja, a bajnokságban hátrányba eddig még nem kerülő Mol Fehérvárhoz az MTK látogat. Vasárnap első élvonalbeli meccsét vívja a Gyirmót és a Puskás Akadémia, az Újpest pedig sereghajtóként utazik Paksra, ahol a legutóbbi négy alkalommal nyerni tudott.

 

LABDARÚGÓ NB I
5. FORDULÓ

ZALAEGERSZEGI TE FC–BP. HONVÉD

♦ Ez lesz a két csapat 80. mérkőzése az NB I-ben, az örökmérleg 23 ZTE-diadal, 17 döntetlen és 39 kispesti siker.

♦ Zalaegerszegen a 41. élvonalbeli meccsük következik, mindkét együttes 16-szor győzött, 8 találkozó pedig döntetlennel végződött. A ZTE stadionjában megrendezett előző öt bajnoki összecsapásukból négy Honvéd-diadalt, egy zalai sikert hozott. Legutóbb áprilisban Nagy Dominik lövésével 1–0-ra nyertek a fővárosiak.

♦ A zalai városban több mint 12 éve, 2009. március 21-én fordult elő, hogy ikszelt egymással a két csapat (1–1). Azóta ötször a Honvéd győzött, és csak kétszer a Zete.

♦ Februárban a Mol Magyar Kupában is találkoztak, és a házigazda ZTE hátrányból felállva, a hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást (2–1). A kispestiektől Klemenz már a 10., a kapus Tujvel a 77. percben gyűjtött be piros lapot.

♦ Mindkét gárda a legutóbbi fordulóban aratta első győzelmét a bajnokságban, az előző szezon hajráját is hozzászámítva a Zete ötmeccses, a Honvéd négytalálkozós bajnoki nyeretlenségi sorozatának vetett véget.

♦ A ZTE otthon még nyeretlen ebben a bajnokságban, legutóbb április 20-án a Budafokot győzte le (5–0), azóta 2 döntetlen és 1 vereség a mutatója.

♦ Két gólnál több egyszer sem született a Honvéd legutóbbi hat idegenbeli bajnokiján, a kispestiek háromszor maradtak gólképtelenek, a többi három alkalommal egyszer találtak be a házigazdájuknak.

♦ A Zete találkozói viszont gólgazdagabbak, az előző három fordulóban mindig legalább három gól esett a meccsein.

♦ Waltner Róbertnek, a zalaiak mesterének edzőként eddig tragikus a mérlege a Bp. Honvéd ellen: a 2019–2020-as bajnokságban a Kaposvárral mindháromszor kikapott, majd tavasszal a Zetével is alulmaradt, ráadásul a csapatai háromszor még gólt sem tudtak szerezni ezeken a meccseken a kispestiek ellen.

 

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD

♦ Ennél kiegyenlítettebb párharcot nehéz lenne találni! A eddigi kilenc élvonalbeli meccsükből hármat az egyik, hármat a másik csapat nyert meg, háromszor pedig mindketten egy-egy ponttal gazdagodtak. Még a szerzett gólok száma is azonos: 10–10.

♦ Egyszer sem volt példa arra ebben a párosításban, hogy valamelyik együttes két gólnál többet szerzett, vagy egygólosnál nagyobb különbségű győzelmet aratott volna.

♦ Eleinte a Mezőkövesd dominált, az első öt meccsükből ugyanis hármat megnyert, aztán fordult a kocka: a legutóbbi négy bajnokijukból a Kisvárda már egyet sem bukott el (2 diadal, 2 iksz).

♦ Kisvárdán ötször csaptak össze az NB I-ben, 1 hazai győzelem és 2 döntetlen mellett 2 vendégsiker született. Az aktuális győztes csapat minden alkalommal 2–1-re nyert, legutóbb idén januárban gól nélküli döntetlenre végeztek a felek.

♦ Legalább két gólt kapott a Mezőkövesd a legutóbbi nyolc házon kívüli bajnokiján.

♦ Fehérvári veresége ellenére továbbra is a táblázat éléről tekint le a mezőnyre a Kisvárda, amelynek legutóbbi négy bajnokija egyaránt 2–1-re végződött: háromszor a szabolcsi együttes, egyszer az ellenfél (Fehérvár) javára.

♦ Egyszer sem született három gólnál kevesebb a Kövesd előző öt idegenbeli NB I-es meccsén.

♦ Előnymegtartásban a Kisvárda a legjobb eddig az NB I mezőnyében. Joao Janeiro csapata a négy forduló alatt három meccsen jutott előnyhöz, és ezeket a találkozókat mind győztesen fejezte be.

♦ A Pintér Attila által irányított borsodi gárda a legutóbbi 11 idegenbeli bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, a nyitó fordulóban Pakson diadalmaskodott 3–2-re.



FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta eddig összesen 95-ször találkoztak a legfelső osztályban, 44-szer a Ferencváros győzött, 25 a döntetlenek száma, 26 a Loki-győzelmeké.

♦ Az előző 18 bajnoki összecsapásukból a DVSC mindössze kettőt tudott megnyerni, a legutóbbi négy meccs kivétel nélkül a zöld-fehér alakulat sikerével zárult. 2016. április 2-án Debrecenben 2–1-re nyertek a hazaiak, ám a fradisták sem bánkódtak, mert a vereség ellenére is biztossá vált a bajnoki címük. A 2019. február 16-i – ugyancsak 2–1-es – Loki-diadal pedig arról marad emlékezetes, hogy Zsóri Dániel a 93. percben lőtt győztes góljáért kapta meg a Puskás-díjat.

♦ A Ferencváros vendégeként nem sok babér termett a debrecenieknek, 48 alkalomból 12 döntetlen mellett csupán négyszer – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben és 2012-ben – tudtak győzni. Az FTC 1943-tól 55 éven át őrizte meg hazai veretlenségét a Lokival szemben (22 győzelem, 2 döntetlen), s közel tíz éve, pontosan 2012. március 3. óta nem kapott ki pályaválasztóként a DVSC-től (7 diadal, 4 iksz).

♦ A Loki csupán egyszer tudott kettőnél több gólt szerezni NB I-es mérkőzésen az Üllői úton – 1995-ben 3–3-as döntetlent ért el, a Ferencvárosnak viszont akkor az iksz is elég volt a bajnoki cím megszerzéséhez.

♦ Tétmeccsen több mint négy hónapja nem játszott döntetlent a Ferencváros. Április 17-én Kisvárdán végzett 0–0-ra, azóta 10 győzelem és 4 vereség mérlege. Háromszor BL-találkozón kapott ki, és csak egyszer az NB I-ben.

♦ A DVSC szerezte a második legtöbb gólt eddig a bajnokságban, tízet. Huszti Szabolcs együttese mind a négy mérkőzésen eredményes volt, és előtte az NB II utolsó hét fordulójában is rendre betalált az ellenfelének. Legutóbb április 7-én Dorogon volt gólképtelen, azt a meccset el is bukta (0–2).

♦ Az eddigi négy fordulóban a Debrecen került a legtöbbször hátrányba az NB I-ben, összesen négyszer, de ezekből csak egy meccset veszített el. Kétszer 0–2-es állás után végzett döntetlenre, a Honvéd elleni nyitányon pedig fordítani tudott.

♦ Az FTC a 2019-es őszi idényrajt óta 35 bajnokit játszott a Groupama Arénában, és csupán kétszer vonult le vesztesen a pályáról, mindkét alkalommal vidéki csapattól kapott ki (Diósgyőr és Kisvárda).

♦ Legalább három gól esett a Ferencváros előző hat bajnokiján.

♦ Dzsudzsák Balázs több mint 15 év után lőhet ismét gólt a Ferencvárosnak. A DVSC jelenlegi csapatkapitánya eddig egyszer játszott a zöld-fehérek ellen, amikor a Loki 2006. május 21-én Debrecenben 3–1-re nyert, a második hazai gólt Dzsudzsák jegyezte. A 108-szoros válogatott középpályás Loki-mezben most először lép pályára a Groupama Arénában a Fradi ellen.


MOL FEHÉRVÁR FC–MTK BUDAPEST

♦ Eddig 102 meccset játszottak egymással az NB I-ben, az örökmérleg minimális mértékben a fehérváriak javára billen: 41-szer győztek a piros-kékek, miközben az MTK csak 40-szer, a döntetlenek száma pedig 21.

♦ Mivel áprilisban a Magyar Kupa elődöntőjében is megmérkőztek – 2–1-re a Vidi nyert a fővárosban –, idén ez már a negyedik összecsapásuk lesz, és az eddigi hármat rendre az éppen aktuális vendégcsapat nyerte meg.

♦ A legutóbb hét, egymás elleni tétmeccsükön egyszer sem ikszeltek, és mindig legalább három gól esett. Egy kivételtől eltekintve mind a két csapat betalált az ellenfelének.

♦ Amikor a Vidi volt a vendéglátó, 27-szer nyert a házigazda, 13-szor a fővárosi együttes, 11-szer pedig ikszeltek.

♦ A székesfehérváriak pályaválasztása mellett 2003 szeptembere óta, vagyis közel 18 éve nem játszott egymással döntetlent a két csapat. Azóta 11-szer a Vidi győzött, ötször az MTK.

♦ A Fehérvár az előző körben a tabellát vezető Kisvárda ellen aratta első diadalát a bajnokságban, és ezzel véget vetett a – tétmérkőzéseket tekintve – négyes nyeretlenségi sorozatának (3 iksz, 1 vereség).

♦ Az MTK ezzel szemben legutóbb Újpesten vesztett állásból felállva a hosszabbításban harcolta ki a győzelmet, és idegenben még veretlen ebben a pontvadászatban (1 siker, 1 döntetlen).

♦ A Fehérvár előző hat hazai bajnokiján egyszer sem született három gólnál kevesebb.

♦ A Vidi az egyetlen csapat a mezőnyben, amely ebben a bajnokságban még egyetlen percig sem játszott hátrányban.

♦ A Debrecen mögött az MTK-nak kellett a második legtöbbször futnia az eredmény után, összesen háromszor. Egyszer-egyszer tudott fordítani és döntetlent kiharcolni, és ugyancsak egyszer maradt alul, de a megszerzett négy ponttal még így is második legtöbbet gyűjtötte be úgy, hogy az ellenfele került előnybe.

 

GYIRMÓT FC GYŐR–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A felek még sohasem találkoztak egymással az élvonalban.

♦ 2012–2013-ban az NB II Nyugati csoportjában mindkétszer a Puskás Akadémia győzött. Hazai pályán úgy nyert 5–2-re a felcsúti csapat, hogy a 37. perctől emberhátrányban játszott, Gyirmóton pedig 1–0-ra diadalmaskodott. A Benczés Miklós vezette PAFC akkor bajnokként feljutott az NB I-be, a Csank János irányította kisalföldi együttes harmadikként zárt.

♦ A Gyirmót a tavaszi idényt veretlenül tudta le az NB II-ben (12 diadal, 5 döntetlen), az élvonalban azonban eddig még nem nyert meccset (3 döntetlen, 1 vereség).

♦ A Ferencváros elleni mérkőzésének elhalasztása miatt még csak három bajnokin van túl a Puskás Akadémia, és eddig hullámzóan teljesített. Nyerni tudott az Újpest, majd a ZTE otthonában, viszont közben kiadós verést kapott otthon a Pakstól (1–6).

♦ A Gyirmót mindkét eddigi hazai meccsén 1–1-et ért el, előbb az MTK, majd a Fehérvár ellen, viszont otthon több mint nyolc hónapja veretlen. Legutóbb tavaly december közepén a Szentlőrinctől kapott ki 2–1-re, még a másodosztályban.

♦ A PAFC idegenben két mérkőzés után még százszázalékos, 5–2-es gólkülönbségével vezeti a vendégtabellát. Ráadásul mindkét sikerét úgy érte el, hogy a labdabirtoklásban alulmaradt vendéglátójával szemben.

♦ A Gyirmót szerezte eddig a legkevesebb gólt a bajnokságban, hármat. Nem volt olyan mérkőzés, amelyen egy találatnál többet ért volna el Csertői Aurél együttese.

♦ Legalább három gól született a Puskás Akadémia legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzésén.

♦ Csertői Aurél a Tatabánya, majd a Paks vezetőedzőjeként mostanáig összesen 15-ször meccselt a Puskás Akadémia ellen, és abszolút kiegyenlített a mérlege: 6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 21–21-es gólkülönbség.

 

PAKS–ÚJPEST FC

♦ 2006 szeptemberében csaptak össze először az élvonalban, az örökmérleg 11 paksi siker, 15 döntetlen és 10 újpesti győzelem ebben a párharcban.

♦ A Paks sokáig az Újpest mumusa volt, ám 2015. október 17. óta, vagyis majdnem hat éve nem tudta legyőzni. Az Újpest immár 16 bajnoki óta veretlen a Paks ellen (5 győzelem, 11 döntetlen).

♦ A tolnai városban 6–7–5 a mérleg a hazaiak szemszögéből, a legutóbbi négy találkozót kivétel nélkül a vendég Újpest nyerte meg (0–2, 2–4, 1–2, 1–3).

♦ A legutóbbi öt bajnokijából csak egyen tudott diadalmaskodni a Paks, igaz, azon gálázott, hiszen a Pancho Arénában 6–1-re lelépte a Puskás Akadémiát.

♦ A tétmeccseket számítva immár hatos nyeretlenségi szériában van az Újpest (2 iksz, 4 vereség), a bajnokságban is mindössze két pontja van. Legutóbb július végén a Vaduz otthonában tudott nyerni (3–1) az Európa-konferencialigában.

♦ Akárcsak az előző bajnokságban, eddig a mostaniban is a Paks meccsein született a legtöbb gól. A 2020–2021-es szezonban 4.24 volt a meccsenkénti átlag, a jelenlegiben még ennél is magasabb, 5.5.

♦ Az Újpest sereghajtóként utazik a Pakshoz. Legutóbb több mint két éve, a 2019-2020-as bajnokság nyitó fordulójában a Puskás Akadémiától elszenvedett 3–1-es vereség után állt a utolsó helyen a lila-fehér alakulat.

♦ A tolnai csapat hazai pályán még nyeretlen (1 döntetlen, 1 vereség), ráadásul mindkét meccsén három gólt kapott.

♦ A lilák eddig csak egyszer léptek pályára idegenben, és 2–0-s vezetésüket követően egy ponttal tértek haza Debrecenből. Vendégként legutóbb április 20-án a Ferencváros otthonában veszítettek (0–3), azóta bajnokikon két iksz a mérlegük.

♦ Bognár György, a Paks mestere ötből mindössze egyszer tudott nyerni eddig az Újpest ellen, még 2004 novemberében, amikor a Honvédot irányította (2–1), az összmérlege 1–1–3 a lilákkal szemben.

♦ Michael Oenning, a lilák vezetőedzője még sosem játszott döntetlent a Paks ellen. A Vasassal 2 győzelem és 6 vereség volt a mérlege, ezen javított tavasszal, amikor az Újpesttel 3–1-re nyerni tudott az atomvárosban.

NB I, 2021–2022, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Augusztus 27., péntek
20.00: ZTE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE ArénaAntal Péter
Augusztus 28., szombat
16.00: Kisvárda–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti Stadion
18.15: FTC–DVSC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Groupama Aréna
20.30: Mol Fehérvár FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Augusztus 29., vasárnap
17.45: Gyirmót FC Győr–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, ALCUFER Stadion
20.00: Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Paks, Paksi FC Stadion
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 4 3 1 7–5 +2 9
2. MTK Budapest 4 2 1 1 5–4 +1 7
3. Mezőkövesd 4 2 1 1 7–8 –1 7
4. Puskás Akadémia 3 2 1 6–8 –2 6
5. Debreceni VSC 4 1 2 1 10–8 +2 5
6. Mol Fehérvár 3 1 2 4–3 +1 5
7. Paksi FC 4 1 1 2 12–10 +2 4
8. Zalaegerszegi TE 4 1 1 2 6–8 –2 4
9. Budapest Honvéd 4 1 1 2 5–7 –2 4
10. Ferencvárosi TC 2 1 1 5–3 +2 3
11. Gyirmót FC Győr 4 3 1 3–4 –1 3
12. Újpest FC 4 2 2 5–7 –2 2

A Mol Fehérvár FC–Ferencváros találkozót szeptember 22-ére, a Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzést 2022. január 26-ára halasztották el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik