NB I: Carrillo már ismeri az FTC elleni győztes receptet. Most is bejön?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.08. 16:14
null
Joan Carrillo az előző két alkalommal győzelemre vezette aktuális csapatát az FTC ellen (Fotó: Kovács Péter)
Megszakítja-e a Honvéd a ZTE veretlenségi sorozatát, illetve véget vet-e Demjén Patrik kapus góltalansági szériájának? Már a labdarúgó NB I 27. fordulójának péntek esti mérkőzésén választ kapunk ezekre a kérdésekre. A szombati folytatásban a Puskás Akadémia Gyirmótra látogat, a Kisvárda a Mezőkövesdet fogadja. Az Üllői úton eldől, hogy Joan Carrillo tud-e a Lokival újra borsot törni a Ferencváros orra alá. Vasárnap a jó formában lévő Újpest FC a gólszerzésben visszaesett Pakshoz utazik, az MTK–Fehérvár meccs különlegessége pedig az, hogy a két edző, Michael Boris és Márton Gábor az elmúlt idényben még az ellenfelet irányította.    

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 27. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

ZALAEGERSZEGI TE FC–BP. HONVÉD

♦ Ez lesz a két csapat 82. mérkőzése az élvonalban, az örökmérleg 23 ZTE-diadal, 18 döntetlen és kereken 40 kispesti siker.

♦ Zalaegerszegen a 42. NB I-es meccsük jön, a hazai együttes 16-szor, a Honvéd 17-szer győzött, 8 találkozó pedig döntetlenre végződött. A ZTE stadionjában megrendezett előző hat bajnoki összecsapásukból öt kispesti diadalt, egy zalai sikert hozott. Legutóbb, a tavaly augusztusi bajnokin úgy nyert 3–1-re a fővárosi gárda, hogy már az első negyedóra végén két góllal vezetett.

♦ A zalai megyeszékhelyen több mint 13 évvel ezelőtt, 2009. március 21-én fordult elő, hogy ikszelt egymással a két csapat (1–1). Azóta hatszor a Honvéd győzött, és csak kétszer a Zete.

♦ A sors úgy hozta, hogy 2021-ben két Magyar Kupa-mérkőzést is játszottak egymással Zalaegerszegen, és mind a kétszer csak a hosszabbításban dőlt el a továbbjutás. Februárban hátrányból felállva a ZTE (2–1), októberben a már eligazolt Nono találatával a Honvéd győzött (0–1).

♦ Már hat forduló óta veretlen a Zalaegerszeg (2 siker, 4 iksz), sőt közben gólt sem kapott. Legutóbb február 13-án, a ferencvárosi Botka Endre talált be a kapujába. Demjén Patrik kapus góltalansági szériája így – a hosszabbítások nélkül – már 581 játékperce tart, ami a leghosszabb aktív sorozat pillanatnyilag az NB I-ben. (A hazai élvonalban az abszolút magyar csúcsot Szűcs Lajos tartja, aki a Ferencváros kapusaként a 2003–2004-es idényben 768 percen keresztül nem kapott gólt.)

♦ Egymás után harmadszor játszott gól nélküli döntetlent a zalai csapat, amely ebben a kiírásban először február 26-án a Kisvárda ellen végzett 0–0-ra, majd a következő négy meccséből hármat is így zárt. A bajnokságban ebből a szempontból a Kisvárda vezet, összesen öt gólmentes meccsel.

♦ A ZTE ugyanakkor 277 perce nem talált be az ellenfeleknek, legutóbb március 6-án, a Fehérvár ellen a már távozott Koszta Márk volt eredményes a kék-fehérektől. Csak egy csapat van, amely hosszabb ideje eredménytelen, a Gyirmót, 318 perce.

♦ Az előző hét bajnokijukból csupán egyet vesztettek el a kispestiek, igaz, épp a sereghajtó MTK ellenit (0–1). Emellett háromszor nyertek és háromszor ikszeltek ebben az időszakban.

♦ A Zalaegerszeg 5–4–4-es mérlegével hetedik a hazai tabellán. A negyedik legkevesebb gól szerezte (17) és a negyedik legtöbbet kapta (18), így a gólkülönbsége negatív.

♦ A kispesti csapat négymeccses idegenbeli nyeretlenségének (1 iksz, 3 vereség) vetett véget a legutóbb Újpesten aratott 2–0-s diadallal, így jelenleg 4–2–7-es a mutatója, amivel ugyancsak hetedik a vendégtáblázaton.

♦ Nebojsa Vignjevicsnek, a Honvéd vezetőedzőjének – még az Újpesttel – pozitív a mérlege a Zalaegerszeggel szemben (3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség). A hat találkozó közül – az első négy még Magyar Kupa-meccs volt – egyedül éppen a legutóbbin, 2020 februárjában (1–2 a ZTE Arénában) kapott ki.

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY

♦ Tizenegy összecsapásuk volt eddig a legfelső osztályban, az örökmérleg az ebben a bajnokságban aratott két 2–0-s győzelemmel billen a hazaiak felé: 5 Várda-diadal, 3 döntetlen, 3 kövesdi siker.

♦ Egyszer sem volt példa arra ebben a párosításban, hogy valamelyik együttes egy találkozón két gólnál többet szerzett, illetve kétgólosnál nagyobb különbségű győzelmet aratott volna.

♦ Eleinte a Mezőkövesd dominált, az első öt meccsükből ugyanis hármat megnyert, aztán fordult a kocka: a legutóbbi hat bajnokijukból a Kisvárda már egyet sem bukott el (4 győzelem, 2 iksz). A matyóföldiek máig utolsó győzelme több mint két évvel ezelőtt, 2020 januárjában a borsodi városban született (1–0).

♦ Kisvárdán hatszor csaptak össze az NB I-ben, és a mérleg teljesen kiegyenlített (2–2–2). A leggyakoribb eredmény a 2–1 volt, kétszer a vendégek, egyszer a hazaiak javára.

♦ A Várda az előző fordulóban háromgólos vezetésről 5–3-as vereséget szenvedett Fehérváron. Bár élvonalbeli történetét 2018-ban két 4–0-s zakóval indította, ez volt az első alkalom, hogy egy meccsen öt gólt kapott.

♦ A Kövesd legutóbb fontos alsóházi helyosztót nyert meg a Gyirmót ellen, ezzel megszakította ötmeccses nyeretlenségi sorozatát (2 döntetlen, 3 fiaskó).

♦ Ha a Gyirmót és az MTK közül egyik sem nyer ebben a fordulóban, a Kisvárda már biztos bennmaradó, és ezzel az első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gárda lesz, amely megszakítás nélkül öt idényt tölt el a legfelső osztályban.

♦ Az NB I két, legtöbb sárga lapot összegyűjtött csapata találkozik ebben a párosításban: a Mezőkövesd játékosainak 78-szor, a kisvárdaiaknak 75-ször mutatták már fel a játékvezetők a figyelmeztető kártyát. A kiállításokban 7–3-ra a Szabolcs megyeiek „vezetnek".

♦ Otthoni teljesítménye alapján a Kisvárda a legjobb az NB I-ben: 8 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség (0–4 az FTC ellen) a mérlege.

♦ A Mezőkövesd az előző három bajnokiját kivétel nélkül elvesztette idegenben, legutóbb még Debrecenben szerzett pontot, amikor 4–1-re nyert.

♦ A várdaiaknál eltiltása leteltével újra játszhat a házi gólkirályjelölt, a nyolc találatnál járó bosnyák Jasmin Mesanovic, aki ebben a kiírásban a kövesdiek elleni mind a kétszer eredményes volt. A Vidi ellen kiállított Anton Kravcsenko viszont nem szerepelhet.

GYIRMÓT FC GYŐR–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Csak ebben a bajnokságban találkoztak egymással az élvonalban. Mindkét meccset a Puskás Akadémia nyerte meg, a gyirmótit Nagy Zsolt találatával 1–0-ra, a felcsútit 3–0-ra. Utóbbin Luciano Slagveer duplázott, Marius Corbu egyszer talált be.

♦ A 2012–2013-as idényben az NB II Nyugati csoportjában mind a kétszer a Puskás Akadémia diadalmaskodott. Gyirmóton 1–0-ra győzött, hazai pályán pedig úgy nyert 5–2-re, hogy a 37. perctől emberhátrányban volt. A Benczés Miklós vezette Puskás AFC akkor aranyérmesként feljutott az NB I-be, a Csank János irányította kisalföldi együttes harmadikként zárt.

♦ Hat forduló óta nem nyert a Gyirmót, és közben csupán két fővárosi gárda, a Ferencváros és az MTK ellen szerzett egy-egy pontot.

♦ A legutóbbi három találkozóját úgy vesztette el Csertői Aurél együttese, hogy közben egyszer sem talált be az ellenfelek kapujába, és mindig már a szünetben hátrányban volt. A góltalansági szériája 318 perce tart, legutóbb március 4-én a az MTK elleni hazai találkozón Szegi Vince volt eredményes a kisalföldiektől.

♦ A Puskás Akadémia az előző körben kétgólos hátrányból mentette döntetlenre az FTC elleni rangadót. Igaz, hogy a legutóbbi három fordulóban nem kapott ki, viszont az előző hét bajnokijából csak egyet nyert meg, a Paks ellenit (2–0). Emellett háromszor ikszelt és háromszor vesztett a vizsgált időszakban.

♦ A Gyirmót vendéglátóként elért 11 pontjával (2 győzelem, 5 iksz, 6 vereség) a mezőny legrosszabban teljesítő csapata, csak a Paksot és az Újpestet tudta eddig legyőzni hazai pályán.

♦ A PAFC idegenben épp úgy 23 pontot kasszírozott, mint otthon, a 6–5–2-es mérlegénél csak a Ferencváros tud jobbat felmutatni. Vendégként csupán Pakson és Újpesten veszített.

♦ Két gólnál több egyszer sem esett a Gyirmót legutóbbi nyolc hazai bajnokiján.

FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta ez lesz a 98. találkozójuk a legfelső osztályban, 45-ször a Ferencváros győzött, 25 a döntetlenek száma, 27 a Loki-győzelmeké.

♦ Az előző 20 összecsapásukból a DVSC mindössze hármat tudott megnyerni, legutóbb decemberben a zöld-fehérek ötmeccses győzelmi sorozatának vetett véget a Loki. A 2–0-s siker egyben edzőbuktató eredmény volt, hiszen utána menesztették a bajnokcsapattól Peter Stögert.

♦ Az eggyel korábbi, 2019. február 16-i 2–1-es DVSC-diadal pedig arról marad emlékezetes, hogy Zsóri Dániel a 93. percben lőtt ollózásos góljáért kapta meg a Puskás-díjat.

♦ A Ferencváros vendégeként kevés babér termett eddig a debrecenieknek, a 49 alkalomból 12 döntetlen mellett csupán négyszer – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben és 2012-ben – tudtak győzni. Az FTC 1943-tól 55 éven át őrizte meg hazai veretlenségét a Lokival szemben (22 győzelem, 2 döntetlen), most pedig bajnokin már több mint tíz éve, egészen pontosan 2012. március 3. óta nem kapott ki pályaválasztóként a DVSC-től (8 győzelem, 4 iksz).

♦ Az előző Üllői úton találkozójukon úgy nyert 4–2-re a Ferencváros, hogy Róbert Mak kétszer is betalált. Ez volt a szlovák légiós eddigi egyetlen magyarországi duplája, ezen kívül még összesen két gólt szerzett az NB I-ben. A Gyirmót elleni február 26-i meccsen öngólt hozott össze, és azóta egyetlen percnyi játéklehetőséget sem kapott.

♦ A Ferencváros hét forduló óta nem talál legyőzőre (4 siker, 3 döntetlen), ez a leghosszabb ideje tartó aktív veretlenségi széria az NB I-ben. Legutóbb február 6-án hazai közönség előtt a Pakstól szenvedett vereséget (0–3).

♦ Az előző héten a ZTE ellen megszakadt a Loki hétfordulós döntetlenmentes szériája, ráadásul akárcsak a sorozat kezdete előtt a Kisvárdával, most is 0–0-t játszott. Dzsudzsák Balázsék így a paksi találkozót (0–1) követően újabb meccsüket hozták le kapott gól nélkül.

♦ A zöld-fehérek házigazdaként öt ponttal kevesebbet gyűjtöttek eddig (24), mint idegenben (29). A Mezőkövesd elleni 1–0-val már a harmadik hazai győzelmüket aratták 2022-ben, de mindegyik csak egygólos különbségű volt.

♦ Veszélyes ellenfél idegenben ezen a tavaszon a Debrecen, a legutóbbi házon kívüli mérkőzéséből ugyanis hármat megnyert (Fehérváron, Felcsúton és Pakson), és csak a Honvéd otthonában kapott ki.

♦ Joan Carrillónak, a Loki mesterének ugyan eddig enyhén negatív a mérlege a Ferencvárossal szemben (2–1–3), de éppen a legutóbbi két mérkőzését nyerte meg. 2020 júniusában a Fehérvárral 1–0-ra, tavaly decemberben a Debrecennel 2–0-ra tudott győzni. Így a zöld-fehérek előző hat bajnoki vereségéből kettőnél is tevékeny részt vállalt, hiszen ő ült az ellenfél kispadján. További érdekesség, hogy a spanyol edző FTC elleni meccsein mindig legalább az egyik csapat gólképtelen volt.

♦ A Loki az előző hat alkalommal egyszer sem úszta meg két gól alatt a Ferencváros vendégeként és egy kivételtől eltekintve legalább három gól esett ezeken a meccseken.

VASÁRNAP

PAKSI FC–ÚJPEST FC

♦ Először 2006 szeptemberében mérték össze erejüket az élvonalban, az örökmérleg minimális különbséggel a tolnaiak felé billen: 12 paksi siker, 15 iksz és 11 újpesti győzelem.

♦ A Paks éveken át az Újpest mumusának számított, de aztán fordult a kocka és 2015 októberétől egészen tavaly augusztusig, tehát majdnem hat éven át nem tudta legyőzni a lila-fehér csapatot (11 döntetlen, 5 vereség). Legutóbb megint a fővárosi gárda nyert (4–3), és a Paks az egyetlen csapat, amelynek ebben a bajnokságban négyszer is betalált az Újpest.

♦ A tolnai városban megrendezett első hét bajnokin veretlen maradt a házigazda (5 győzelem, 2 iksz), azóta viszont a lila-fehérek jelentősen csökkentették a lemaradásukat, így most már a mérleg 7 paksi győzelem, 7 döntetlen, 5 újpesti diadal.

♦ Jelentősen visszaesett a Paks támadójátékának eredményessége az utóbbi időben, Bognár György együttese ugyanis csupán egy gólt ért el az előző három fordulóban (0.33 gól/meccs), azt is tizenegyesből. Pedig előtte 23 bajnokin 60 gólt termelt, ami 2.6-os meccsenkénti átlagot jelentett.

♦ Az előző öt kör alapján az Újpest az élvonal legjobb formában lévő gárdája: 4 győzelem mellett csak két fordulóval ezelőtt, a Honvéd ellen csúszott be egy 2–0-s vereség a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ A legutóbbi hét hazai bajnokiján egyszer sem játszott döntetlent a Paks (4 siker, 3 kudarc). Meglepő viszont, hogy idén otthon csak olyan együttesektől (Gyirmót és Debrecen) kapott ki, amelyek a mezőny alsó régiójában tanyáznak.

♦ Bár az Újpest az előző két idegenbeli NB I-es meccsét egyaránt behúzta (2–1-es siker Fehérváron, majd Debrecenben), olyan mélyről indult, hogy 26 forduló után még mindig csak két vetélytársát előzi meg a vendégtabellán.

♦ Az előző hat bajnokijából ötön legalább kétszer betalált az Újpest és ezeket a meccseket mind meg is nyerte.

MTK BUDAPEST–MOL FEHÉRVÁR FC


♦ Az 5. fordulóra kisorsolt mérkőzésüket eredetileg a Hungária körúton rendezték volna meg, ám a gyep gombásodása miatt a két klub akkor az MLSZ jóváhagyásával felcserélte a pályaválasztói jogot. Így a legutóbbi, decemberi találkozójukat követően most ismét az Új Hidegkuti Nándor Stadionban csapnak össze.

♦ Ez lesz a 105. meccsük az NB I-ben, az örökmérleg szerint a fehérváriak állnak jobban: 40-szer győzött az MTK, 43-szor nyertek a piros-kékek, a döntetlenek száma 21.

♦ Az előző kilenc tétmeccsükön egyszer sem ikszeltek, és a legutóbbi, decemberi találkozójuk – 2–0 lett a vendég Vidi javára – kivételével eközben mindig legalább három gól esett. A legutóbbi három egymás elleni bajnokijukat és a tavalyi kupaelődöntőt is a fehérvári együttes nyerte meg.

♦ Amikor az MTK volt a vendéglátó, 27-szer nyert a házigazda, 15-ször a fehérvári együttes, 10-szer ikszeltek. A Hungária körúton 2009 ősze óta csak egyszer remiztek, 2017 áprilisában, amikor már a 9. percben kialakult az 1–1-es végeredmény.

♦ A kék-fehéreknél továbbra is késik a feltámadás, az újpesti 0–2-vel véget ért a háromfordulós veretlenségük (1 győzelem, 2 döntetlen). A megszerzett öt ponttal így is csak két csapatot előznek meg a mezőnyből az ötfordulós „formatabellán".

♦ A Vidi a hosszú nyeretlenségi szériája lezárása után már két mérkőzést nyert meg egymás után. A Kisvárda ellen ebben az idényben először szerzett öt gólt egy meccsen, előtte három volt a maximum, az is csak kétszer, a ZTE és a Gyirmót ellen jött össze.

♦ Az előző három otthoni bajnokiján veretlen maradt az MTK (1 győzelem, 2 iksz), a 4–3–6-os összmérlegével azonban csak a Gyirmótot előzi meg a hazai táblázaton.

♦ Két fordulóval ezelőtt Gyirmóton még csak idénybeli második idegenbeli diadalát aratta a Fehérvár. Mivel emellett csak négy döntetlenre volt képes, hétszer pedig kikapott, így 10 pontjával a vendégtabellán is csak jobb gólkülönbségével előzi meg az utolsó MTK-t.

♦ A két vezetőedző, Michael Boris (Mol Fehérvár) és Márton Gábor (MTK) eddig kétszer került egymással szembe, amikor az előző bajnokságban még mind a ketten a mostani ellenfelet irányították. A német szakember még hibátlan, miután akkor az MTK-val otthon 3–1-re, idegenben 2–1-re verte meg a Vidit.

♦ Három gólnál kevesebb született az MTK legutóbbi hat bajnokiján.

♦ Az előző nyolc fordulóban csak egyszer, Gyirmóton fordult elő, hogy a Fehérvár két gólnál kevesebbet kapott.

♦ A legutóbbi három hazai találkozóján nem találtak be az ellenfelek az MTK kapujába.

A korábbi bajnokságok hajrájának statisztikai érdekességeiről itt olvashatnak bővebben.

AZ 1–3. ÉS A 11–12. HELYEZETTEK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
FTC Puskás AFC Kisvárda MTK Gyirmót
27. forduló DVSC (otthon) Gyirmót (idegenben) M.kövesd (o) Fehérvár (o) PAFC (o)
28. forduló Honvéd (i) Kisvárda (o) PAFC (i) Paks (i) DVSC (i)
29. forduló Újpest (o) Fehérvár (i) DVSC (o) M.kövesd (o) Honvéd (o)
30. forduló Paks (i) M.kövesd (o) Honvéd (i) ZTE (i) Újpest (i)
31. forduló ZTE (o) MTK (i) Újpest (o) PAFC (o) Paks (o)
32. forduló MTK (o) DVSC (i) Paks (i) FTC (i) ZTE (i)
33. forduló Gyirmót (i) Honvéd (o) ZTE (o) DVSC (o) FTC (o)

 

NB I, 2021–2022, 27. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Április 8., péntek
20.00: ZTE FC–Budapest Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE ArénaKarakó Ferenc
Április 9., szombat
14.45: Kisvárda Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti StadionCsonka Bence
17.00: Gyirmót FC Győr–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer StadionZierkelbach Péter
19.30: FTC–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs
Április 10., vasárnap
14.30: Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
17.00: MTK Budapest–Mol Fehérvár FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 16 5 5 44–21 +23 53
2. Puskás Akadémia 26 13 7 6 35–27 +8 46
3. Kisvárda 26 12 9 5 42–29 +13 45
4. Zalaegerszegi TE 26 9 9 8 33–39 –6 36
5. Paksi FC 26 10 5 11 61–50 +11 35
6. Mol Fehérvár 26 10 5 11 35–36 –1 35
7. Újpest FC 26 9 6 11 35–38 –3 33
8. Budapest Honvéd 26 9 5 12 42–41 +1 32
9. Debreceni VSC 26 8 8 10 40–40 0 32
10. Mezőkövesd 26 8 7 11 27–39 –12 31
11. Gyirmót FC Győr 26 6 7 13 24–37 –13 25
12. MTK Budapest 26 6 7 13 18–39 –21 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik