NB I: Budafokon nem néznek a tabellára, csalódás Felcsúton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.27. 10:20
null
Nemcsak nézett, hanem védett is: a Budafok sikeréhez kellettek Póser Dániel kapusbravúrjai is (Fotó: Szabó Miklós)
A Zalaegerszegen is remeklő Póser Dániel nem foglalkozik azzal, ki mit gondol csapatáról, a budafoki kapustcsak a pályán mutatott teljesítmény érdekli.

A FORDULÓ DICSÉRETE

Nem néznek a tabellára

Villámgyors alkalmazkodás
Oláh Lóránt, a BMTE sportigazgatója

Dobogós helyen állnak: meglepte a jó szereplés?
Az első tíz fordulóra azt a célt tűztük ki, hogy a játékosok megszokják az NB I magasabb színvonalát, nagyobb tempóját, más jellegű elvárásait. Az akklimatizálódás és az alkalmazkodás volt a fő szempont. Nem az lepett meg, hogy sikerült alkalmazkodnunk, hanem az, hogy ennyire gyorsan. Csak az első két-három meccsen tapasztaltam bizonytalanságot, utána felvettük a versenyt, és örömteli, hogy ez már az eredményekben is megmutatkozik.

Kinek az érdeme elsősorban az eddigi jó szereplés?
Ez sok összetevőből áll, nem lehet egy vagy több ember érdemeként feltüntetni. Senki sem képes egymaga gólt szerezni, védekezni, edzést tartani, játékost igazolni, fizetést utalni és így tovább. Ha mindenki jól végzi a munkáját, akkor működik hatékonyan egy klub, ha valahol elcsúszik valami, akkor jönnek a bajok. Egészen kivételes közösség alakult ki itt, Budafokon, és a nézők is egyre inkább vevők arra a „termékre”, amit kínálunk nekik.

Egymás után három meccset nyertek meg: az MTK, a DVTK vagy a ZTE legyőzése tetszett a legjobban?
Mindegyik tetszett, de például most, a ZTE ellen kissé könnyelműen kezdtünk, viszont amíg a legtöbb kiscsapat az ilyen meccseket elveszíti, mi megint erőt tudtunk meríteni,
s fordítottunk.

Változtak-e az idény előtti célok?
Mivel az idény előtt sem helyezésekben vagy pontszámokban gondolkodtunk, hanem azt akartuk elérni, hogy folyamatosan fejlődjünk, így a célunk továbbra is az, hogy meccsről meccsre javuljunk.
B. Z.

„Póser Dániel immár hetek óta válogatott formában véd.”

Ennél nagyobb dicséretet aligha kaphatott volna a Budafok kapusa, a Zalaegerszeg elleni 3–1-es győzelmet követően az újonc vezetőedzője, Csizmadia Csaba méltatta játékosát a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A 30 esztendős kapus 7-es osztályzattal lapunknál is a mezőny legjobbja lett, mindkét félidő elején akadtak bravúrjai, fontos pillanatokban hárított, és nagy szerepet játszott abban, hogy a Budafok sorozatban harmadik bajnokiját is megnyerte.

„Vasárnap este olvastam vezetőedzőnk szavait, természetesen jólesett a dicséret – mondta lapunknak Póser Dániel. A folytatásban is igyekszem a legtöbbet kihozni magamból. Csapatként nem foglalkozunk vele, ki mit gondol rólunk, csak az a fontos, hogy megnyerjük a soron következő meccset. Ami a védéseket illeti, talán Bobál Dávid közeli fejesét volt a legnehezebb hárítani, a negyedik percben még kevésbé éles a játékos. Közelről fejelte meg a labdát, gyorsan kellett reagálni, szerencsére lábbal tudtam védeni. A meccs után a társak kérdezgették, hogy miért térddel védtem, miért nem tudtam megfogni egy ilyen könnyű labdát... Mindenesetre a Zalaegerszeg nekünk esett a meccs elején, az első tíz perc után kicsit tartottam is a folytatástól. Fásultan kezdtünk, hátrányba is kerültünk, de szerencsére hamar egyenlítettünk, és felvettük a meccs ritmusát. Kulcsár Kornél szabadrúgásgólja után már elhittük, hogy a három pontot is megszerezhetjük. Végül elég hajtós, brusztos meccs kerekedett ki a találkozóból, és bár akadtak hibáink, összességében nem játszottunk rosszul. A mérkőzés elejét leszámítva stabilan védekeztünk, és a második félidőben is megoldottuk a feladatot. Hiába birtokolta többet a labdát a hazai együttes, nem tudott egyenlíteni.”

Az újonc önbizalommal telve várhatja a következő, Paks elleni hazai bajnokit. Az MTK (2–1), a Diósgyőr (2–1) és a Zalaegerszeg elleni győzelem után a Promontor utcában a három pont megszerzése lesz a cél, ám hiába áll a harmadik helyen az együttes, az esetleges dobogós helyezés nem téma az öltözőben.

„Szóba sem került, hogy a harmadik helyen állunk, vezetőedzőnk gyakran mondja, hogy nincs értelme a tabellát nézegetni. Az eddigi eredményeinkre nem panaszkodhatunk, most már nyilván az ellenfelek is máshogy állnak hozzánk. Az idény előtt többen rebesgették, hogy nem sok keresnivalónk lesz az élvonalban, ehhez képest a vetélytársak többségét vélhetően megleptük a játékunkkal, és azzal, mennyire harcosan és stabilan futballozunk.”

BABJÁK BENCE

Szendrei Norbert (középen) beindulásaiban bízott edzője (Fotó: Dömötör Csaba)
Szendrei Norbert (középen) beindulásaiban bízott edzője (Fotó: Dömötör Csaba)

A FORDULÓ POSZTVÁLTÁSA

A középpálya az otthona

Szendrei Norbert kényszerből játszott csatárt Pakson, egy sorral hátrébb érzi igazán jól magát a pályán.

A kispesti szakmai stáb törhette a fejét múlt héten, kit állítson a csatársorba a Paksi FC elleni bajnokin (0–0), miután több játékosnak pozitív lett a koronavírustesztje, így körülbelül egy hónapra kiesett a sorból. Eppel Márton éppen a múlt héten tért vissza Kispestre, egyből be is került a kezdőbe (nyolcvankilenc percet játszott), de kérdés volt, hogy a másik kiadó helyet ki kapja meg. Szóba jöhetett a 19 éves Tóth-Gábor Kristóf, aki a bajnokságban eddig csak epizódszerepet kapott, valamint további két fiatal, Cipf Dominik (19) és László Dávid (18), de egyelőre egyikük sem bizonyította, hogy az NB I-ben a helye. Az úgyszintén távol maradó vezetőedző, Bódog Tamás úgy döntött, Szendrei Norbertet vezényli előre.

„Túlzás lenne azt állítani, hogy otthonosan mozogtam e szerepkörben, bár korábban futballoztam már csatárként – mondta lapunknak Szendrei Norbert, a kispestiek húszéves labdarúgója. – Játszottam Kispesten is elöl évekkel ezelőtt, míg az utánpótlás-válogatottakban még csatárként, ékként is szerepeltem, s olykor jól is ment a játék. A szakmai stáb nyilván arra gondolhatott, amikor előrevezényelt, hogy mélységből jól indulok be, ezt a képességemet próbáltuk kamatoztatni, sajnos nem sok sikerrel. A középpályán érzem igazán otthon magam, benne van a pakliban, hogy legközelebb már ott kapok helyet – de ott futballozom, ahol kell,
ahol szüksége van rám a csapatnak.”


A Paks ellen nem játszottak jól a kispestiek, ennek ellenére megnyerhették volna a bajnokit, Eppel Márton és Ivan Lovric is eldönthette volna a mérkőzést.

„A meccset két részre bontanám, hetven percig szenvedtünk, nem futballoztunk jól, de végig küzdöttünk egymásért, utána viszont több helyzetet dolgoztunk ki. Látni kell, hogy nehéz helyzetbe került a csapat a megbetegedések miatt, húzóemberek estek ki a sorból, de nincs mit tenni, még inkább össze kell fogni, s nem a problémákkal foglalkozni. Szerdán a Magyar Kupában kötelező a továbbjutás a Zala megyei első osztályú Csácsbozsok-Nemesapáti ellen, majd szombaton odahaza meg kell vernünk a Mezőkövesdet.”

A kispestiek legutóbbi ellenfeléhez, a Pakshoz kapcsolódó hír, hogy Windecker József jobb térdében elszakadt a keresztszalag a mérkőzésen, ráadásul a porc is megsérült, így több mint féléves kihagyás vár a középpályásra. A tervek szerint a héten meg is műtik.

CS. A.

A FORDULÓ LEGJOBBJA

PÓSER Dániel (Budafok) 7
Bár csapata két góllal (3–1) nyert a ZTE FC otthonában, elsősorban a 30 esztendős kapus védéseinek (is) köszönhető a Budafok győzelme. Gól nélküli állásnál Bobál Dávid közeli fejesénél nagyot védett, illetve a második félidő elején, amikor csapata még csak egy góllal vezetett, több zalaegerszegi támadás végén is sikeresen őrizte meg kapuját a góltól. A távoli lövéseknél, Vass Patrik és Kovács Barnabás próbálkozásainál is jól oldotta meg feladatát.

Kovácsréti Márké a forduló gólja (Fotó: Tumbász Hédi)
Kovácsréti Márké a forduló gólja (Fotó: Tumbász Hédi)



A FORDULÓ FELFEDEZÉSE

Van benne akarat

A kisvárdai tehetség, Kovácsréti Márk az MTK ellen szerzett góljával kinyitott maga előtt egy kaput.
A Kisvárda Master Good jórészt a szünetben végrehajtott kettős cserének köszönheti, hogy végül ponttal távozott az MTK Budapest otthonából, hiszen az egyenlítő gólt a második félidőre beküldött Kovácsréti Márk szerezte. A 20 esztendős futballista idénybeli első találatát érte el.

„Már az első félidőben is több lehetőségünk volt a gólszerzésre, és így volt ez azok után is, hogy a szünet után pályára léptem – idézte fel a forduló nyitó mérkőzésén történteket Kovácsréti Márk.Több kontratámadás után veszélyeztettünk, és az egyikből sikerült betalálnom, Fernando Viana beadására érkeztem, és droppból lőttem a kapuba. Sikerült jól eltalálnom a labdát, a kapus nem érhette el.”

Kovácsréti a kisvárdai csapat egyik legnagyobb értéke, igaz, az utóbbi időben kevesebb lehetőséghez jutott. A ballábas, az MTK ellen amolyan tükörszélsőként a jobb oldalon játszó futballista az őszi szezonban szerepelt már a várdaiak NB III-as tartalékcsapatában, sőt, a két klub közötti kooperációs együttműködés alapján a Nyíregyháza Spartacus NB II-es együttesében is.

„Nem könnyű úgy készülni a hétvégére, hogy az embernek gyakorlatilag fogalma sincs arról, hol is játszik. Amikor tavaly rendszeresen pályára léptem, akkor rendre meghívót kaptam az U21-es válogatottba, és fontos célom, hogy ott legyek a jövő évi korosztályos Európa-bajnokságon.”

B. T.



A FORDULÓ KIFAKADÁSA

Ha dühös az edző

„Nem vagyunk jó passzban, rettenetes csalódás a végeredmény. Az a gond, hogy több játékos nem teljesíti azt a pályán, amit edzőként elvárhatnék. Igaz, hogy fiatal klub vagyunk, de éppen ezért kellene apait-anyait beleadni mindenkinek. Stabilan még nem vagyunk képesek lehozni egy-egy találkozót, és akik úgy gondolják, csak pénzt keresni jöttek ehhez a csapathoz, nagyot tévednek, mert rossz helyen keresgélnek. Nálam ez nem szempont, és kiüti a biztosítékot.”

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt csalódottan, ugyanakkor őszintén és kritikusan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, miután csapata 3–0-s vereséget szenvedett a sereghajtó DVTK-tól, és sorozatban a harmadik bajnokiján maradt pont nélkül.

Alighanem sokan emlékeznek, a Puskás Akadémia elhalasztotta az első két bajnokiját, miután kiderült, több játékosa koronavírussal fertőződött meg, majd Svédországban, Európa-liga-meccsen úgy kapott ki 3–0-ra a Hammarby vendégeként, hogy Tóth Balázs, Joao Nunes, Thomas Meissner, Yoell van Nieff, Luciano Slagveer, Alexandru-Mihail Baluta, Josip Knezevic, Urblík József és David Vanecek sem volt bevethető. Három nappal később az Újpest FC ellen már nem lehetett halasztani, ám az öt NB I-es újoncot (Auerbach Martin, Komáromi György, Ganbold Ganbajar, Vizler László és Corbu Marius) avató együttes minden tekintetben riválisa fölé nőtt, és 3–2-re legyőzte.

„Látható, remek fiatalok pallé­rozódnak Felcsúton” – mondta akkor Hornyák Zsolt, majd következett a Kisvárda Master Good 3–0-s legyőzése. Ha nem is egyszerre, de a betegek idővel felépültek, így borítékolni lehetett, a folytatásban elsősorban rájuk épül majd a csapat. Nos, a DVTK ellen nem ez történt, sőt néhány légiósnak a futballjával is bizonyítania kellene, miért van jobb szerződésük, mint azoknak a fiataloknak, akik nehéz helyzetben egyáltalán nem okoztak csalódást (sőt!), ám mostanra „kikoptak” a kezdő tizenegyből.

Z. A.

Hornyák Zsolt szerint remek fiatalok pallérozódnak Felcsúton (Fotó: Tumbász Hédi)
Hornyák Zsolt szerint remek fiatalok pallérozódnak Felcsúton (Fotó: Tumbász Hédi)

A FORDULÓ SZOMORÚSÁGA

Semmi pánik

Baj van az elmúlt bajnokságban remeklő, a mostaniban jó kezdés után zsinórban négy mérkőzést elveszítő Mezőkövesd Zsóry FC-nél: a tabella utolsó helyén áll a csapat.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
5 gólos
Tokmac Chol Nguen (Ferencváros)
Simon Krisztián (Újpest)
4 gólos
Loic Nego, Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár)
Gera Dániel (MTK Budapest)
Hahn János (Paksi FC)
3 gólos
Skribek Alen (Budafok)
Balogh Norbert, Gazdag Dániel (Bp. Honvéd)
Sztefan Drazsics, Molnár Gábor (Diósgyőr)
Isael da Silva Barbosa (Ferencváros)
Berecz Zsombor (Mezőkövesd)
Ivan Petrjak (Mol Fehérvár)
Babati Benjamin, Könyves Norbert (ZTE FC)

A Kuttor Attila edzette Mezőkövesd Zsóry hét pontot gyűjtve a 8. forduló után a tabella utolsó helyén várhatja a Budapest Honvéd elleni mérkőzést. Vasárnap a Mol Fehérvár mért csapást az együttesre, úgy, hogy csak a hajrában lőtt tizenegyesgóllal sikerült hazai pályán a szépítés. Ha górcső alá vesszük az együttes idei teljesítményét, megállapítható, hogy a gondok nem most, hanem tavasszal, a koronavírus megjelenésével kezdődtek. A bajnokság majd két hónapon át szünetelt, s miután a folytatás mellett döntött a szövetség, szombat-szerda-szombat ritmusban rendezték a meccseket, a viszonylag szűk kerettel rendelkező Mezőkövesd pedig nem bírta a sorozatterhelést. Nyáron aztán négy meghatározó labdarúgó távozott, s bár helyükre öt futballista érkezett, az újak beépítése nem zökkenőmentes.

„Korábban jobbára magyar labdarúgókkal dolgozott a stáb, mostanra változott a helyzet, ugyanis a hazai játékosok megfizethetetlenekké váltak – mondta Tóth László szakmai igazgató. – Jó képességű, ám olcsó, ezzel együtt gyengébb erőállapotban lévő légiósok kerültek hozzánk, akikre így sok-sok munka vár. Ráadásul két belső védőnk, Guzmics Richárd és Pillár Róbert sérült. Ugyanakkor már látni az elvégzett munka hatását, egyre inkább csapattá formálódik az együttes. Sokan megkongatták a vészharangot, ám szerintem nincs ok a pánikra. A szakmai stáb és a csapat ugyanis volt már nehezebb helyzetben, mégsem dőlt össze a világ, és most is bízhatunk a felemelkedésben. Az élvonal két kiemelkedő együttesén kívül a többiek a kiesés ellen vagy a bronzéremért küzdenek, s majd a bajnokság felénél tisztázódhat, melyik csapat miért is harcolhat.”

V. GY.

A FORDULÓ KÉPE

Nem bokszoltak, hanem örültek – az Újpest ellen megnyert rangadó után Somália és Eldar Civic öklözött jókedvűen az FTC-címer előtt (Fotó: Szabó Miklós)
Nem bokszoltak, hanem örültek – az Újpest ellen megnyert rangadó után Somália és Eldar Civic öklözött jókedvűen az FTC-címer előtt (Fotó: Szabó Miklós)
NB I, 2020–2021, 8. FORDULÓ
HELYSZÍNNÉZŐSZÁMJÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 24., SZOMBAT
MTK Budapest–Kisvárda 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion1084Antal Péter
Paks–Budapest Honvéd 0–0
Paks,Városi Stadion1701Farkas Ádám
Ferencváros–Újpest 2–0
Budapest,Groupama Aréna15 789
Bogár Gergő
OKTÓBER 25.,VASÁRNAP
ZTE–Budafoki MTE 1–3
Zalaegerszeg,ZTE Aréna1896Erdős József
Mezőkövesd–Mol Fehérvár 1–2
Mezőkövesd,Városi Stadion1670Berke Balázs
DVTK–Puskás Akadémia 3–0
Miskolc,DVTK Stadion1730Andó-Szabó Sándor
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC65114–3+1116
2. Mol Fehérvár74320–10+1015
3. Budafoki MTE741211–10+113
4. Paksi FC832312–120 11
5. Kisvárda731310–12–210
6. Újpest FC831411–17–610
7. Puskás Akadémia7349–13–49
8. MTK Budapest823310–13–39
9. Budapest Honvéd722313–130 8
10. Zalaegerszegi TE822415–17–28
11. Diósgyőri VTK721411–13–27
12. Mezőkövesd82157–10–37
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik