Az FTC 70 percnyi emberhátránya ellenére is nyert Kispesten

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 14:35
A Budapest Honvéd annak ellenére 1–0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Ferencvárostól a labdarúgó NB I 6. fordulójában, hogy a zöld-fehérek Botka Endre kiállítása miatt a 23. perctől kezdve emberhátrányban futballoztak.
Nguen megpattanó lövése döntött a három pontról (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nguen megpattanó lövése döntött a három pontról (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ

Bp. Honvéd–Ferencváros 0–1 (Nguen 16.)
Budapest, Bozsik Aréna, 4046 néző. Vezette: Karakó
Kiállítva: Botka (23., Ferencváros)

PERCRŐL PERCRE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

Az Ady Endre út szokatlanul zsúfolt volt. A villamosmegállókban piros-fekete mezekbe öltözött kispesti szurkolók várták a szerelvényt, az út menti kocsmák előtt tíz-húsz fős brigádok kortyolgatták söreiket. Rengeteg volt a rendőr, ám az egyenruhások még véletlenül sem szerettek volna feltűnést kelteni, villogó autóikkal a környező kis utcákon át lépésben közelítették meg a Bozsik Arénát. Nem véletlen volt a felfokozott hangulat, a párharcnak először volt helyszíne a megújult, nyáron átadott stadion; aki nem járt még erre, elégedetten csettintett, mennyire pofás lett a helyi aréna. Míg a meccs előtt nem is volt túlzottan ingerült a hangulat, a pályán nyomban pattanásig feszültek az idegek.

Bölöni László is a lelátón volt
Az új Bozsik Aréna VIP-szektorában foglalt helyet Bölöni László. A neves tréner édesanyja kilencvenhetedik születésnapjára érkezett haza, és ha már Budapesten tartózkodik ezekben a napokban, eleget tudott tenni a szívélyes szombat délutáni meghívásnak, és a helyszínen nézte végig a Ferencváros kispesti vendégjátékát. A legutóbb a görög Panathinaikosznál dolgozó tréner először járt az elkészült XIX. kerületi arénában, amely természetesen elnyerte a tetszését.

Az első fél óra mindent tartogatott, ami egy jó futballmérkőzéshez kell: gól, helyzetek, nagy mentések, szép keresztlabdák, kiállítás és izgalmak is voltak. A Ferencváros viszonylag korán, a 16. percben megszerezte a vezetést, csakhogy a hátul szabálytalankodó Botka Endre kiállításával nehéz helyzetbe került.

Peter Stöger vezetőedző cserével reagált a piros lapra, lehívta a pályáról Olekszandr Zubkovot, helyére az inkább védekezni tudó Henry Wingót küldte be, a négy védő így megmaradt, a zöld-fehérek a középpályán kerültek emberhátrányba. A játékosok nem kímélték egymást, Karakó Ferenc játékvezetőnek nemegyszer elő kellett húznia zsebéből a sárga lapot is, de nemcsak a pályán voltak kemény szócsaták, a két kispad sem volt kibékülve egymással. A kispesti Szamosi Tamás nem éppen úriember módjára üvöltözött át a ferencvárosiaknak, ám Peter Stöger habitusából adódóan elegánsan lereagálta a dolgot, az első ivószünetnél odasétált a hazai kispadhoz, és lepacsizott Horváth Ferenc vezetőedzővel. A kiállításig egyértelműen a Ferencváros irányította a játékot, ám érdekes módon azt követően sem szorultak kapujuk előterébe, sőt, ha Tokmac Nguen jobban céloz, második gólját is megszerezhette volna.

A Honvéd hiába próbálkozott, nem tudott pontot menteni emberelőnyben sem (Fotó: Árvai Károly)
A Honvéd hiába próbálkozott, nem tudott pontot menteni emberelőnyben sem (Fotó: Árvai Károly)


A fordulás után némileg monotonná vált a játék.

BOLI VISSZAKERÜLHET A KERETBE, HA…
Franck Boli nincs az Európa-liga keretben. Az elefántcsontparti játékost néhány nappal ezelőtt azért tették a kereten kívülre, mert hamarabb elutazott hazája válogatottjának összetartására. Nos, a következő hetekben biztosan nem edz az első csapattal, de a szakmai stáb úgy döntött, ha úgy viselkedik, a jövőben visszakerülhet az öltözőbe.

A kapuk jóval kevesebbet forogtak veszélyben, hiába voltak többen a hazaiak, a labdabirtokláson kívül nemigen mutatkozott meg az emberelőny. Érkeztek ugyan beadások jobbról és balról is Dibusz Dénes kapuja elé, de a ferencvárosi védők a légtér urai voltak. Az idő előrehaladtával Horváth Ferenc pályára küldte jószerivel összes támadóját, Eppel Márton, Zinédine Machach és Balogh Norbert is beállt, ehhez képest a Fradi állt ismét közelebb a gólhoz, a hajrában Ryan Mmaee helyzetet verekedett ki magának, lövése után a lécről vágódott a gólvonal elé a labda. Sőt, kis híján az akciót követő Wingo is a kapuba találhatott volna. Ekkor már Stöger is frissített együttesén, Somália és Myrto Uzuni hoztak színt a játékba, és látható volt, milyen sokat ér a nemzetközi színtéren felszedett tapasztalat, a Ferencváros pontosan azt játszotta, amit ilyen helyzetben kell. Okosan, türelmesen járatta a labdát, hátul zártan védekezett, a megszerzett labdával pedig higgadtan, megfontoltan szövögette támadásait. A rutin rendkívül sokat ér ilyen helyzetekben, szó sem volt kapkodásról, idegeskedésről, a legnagyobb gondot a fáradtság okozta, hiszen emberhátrányban mégis csak többet kell futni... Az utolsó percekre alaposan beszorította ellenfelét a Honvéd, Dibusz Dénesnek is kellett védenie, de a hazai gól csak nem jött össze.

A Ferencváros profi módon hozta le a szombati bajnokit, és azt is kibírta, hogy közel hetven percen át játszott emberhátrányban. A ferencvárosi szurkolók nem véletlenül éltették a lefújást követően csapatukat, amellett, hogy fontos három pontot szereztek a bajnokságban, az (egyik) fővárosi riválist győzték le – méghozzá idegenben. 0–1

PERCRŐL PERCRE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 5 4 1 9–5 +4 12
2. Paksi FC 6 3 1 2 17–13 +4 10
3. Ferencvárosi TC 4 3 1 10–5 +5 9
4. Puskás Akadémia 4 3 1 7–8 –1 9
5. Mol Fehérvár 5 2 3 8–6 +2 9
6. Debreceni VSC 6 2 2 2 17–12 +5 8
7. Mezőkövesd 6 2 2 2 9–12 –3 8
8. MTK Budapest 6 2 1 3 8–9 –1 7
9. Budapest Honvéd 6 2 1 3 8–9 –1 7
10. Zalaegerszegi TE 5 1 1 3 7–11 –4 4
11. Gyirmót FC Győr 6 3 3 3–10 –7 3
12. Újpest FC 5 2 3 6–9 –3 2
NB I, 2021–2022, 6. FORDULÓ
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 10., péntek
Debreceni VSC–Gyirmót FC Győr 5–0
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Andó-Szabó Sándor
3089
Szeptember 11., szombat
Budapest Honvéd–Ferencváros 0–1
Budapest, Bozsik Aréna
Karakó Ferenc
4046
Paks–MTK Budapest 3–2
Paks, Paksi FC StadionBerke Balázs1175
Mezőkövesd–Mol Fehérvár 2–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Bognár Tamás800
Szeptember 12., vasárnap
17.30 Puskás Akadémia–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
Farkas Ádám
Szeptember 13., hétfő
20.00: Újpest FC–Zalaegerszegi TE (Tv: M4 Sport) Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik