NB I: bajnokavatás szombaton? Már csak a Puskás Akadémia akadályozhatja meg

Vágólapra másolva!
2021.04.09. 14:53
null
A Fradi bajnok lesz a hétvégén, ha nyer, de a PAFC még megakaszthatja szombaton a Ferencvárost (Fotó: Árvai Károly)
Bár még hat forduló hátravan a labdarúgó NB I-ből, már szombaton biztossá teheti bajnoki címét a Ferencváros, ha az Üllői úton legyőzi első számú üldözőjét, a Puskás Akadémiát. A péntek estétől vasárnapig tartó 28. forduló másik nagy érdeklődéssel várt találkozója az Újpest fehérvári vendégjátéka. A Vidi 50. győzelmét arathatja a lilák ellen, Szabics Imrének viszont ez lehet az első a vezetőedzői pályafutása során. 

 

A 28. forduló legnagyobb kérdése: meg tudja-e akadályozni a Puskás Akadémia a Ferencvárost abban, hogy biztossá tegye bajnoki címét? Ha ugyanis a zöld-fehérek a Groupama Arénában legyőzik a második helyen álló felcsútiakat, behozhatatlan előnyre tesznek szert és megvan a 32. elsőségük. A 33 fordulós rendszer bevezetése óta ilyen korán, a 28. fordulóban legutóbb 2016-ban volt példa bajnokavatásra, igaz, akkor a Fradinak egy debreceni vereség is elegendő volt az ünnepléshez. Most viszont ehhez nyerniük kell Dibusz Déneséknek.

LABDARÚGÓ NB I, 28. FORDULÓ

MEZŐKÖVESD–KISVÁRDA


♦ Eddig 8-szor találkoztak az élvonalban, a mérleg 3 mezőkövesdi győzelem, 3 döntetlen, 2 kisvárdai siker. Egy gólnál nagyobb különbség egyszer sem volt a csapatok között.

♦ Mezőkövesden három meccset játszottak az NB I-ben, 1–1–1 a mutató. Először 2–2-re végeztek, majd úgy nyertek 1–0-ra a matyóföldiek, hogy egy félidőt emberelőnyben játszottak, míg legutóbb, tavaly októberben 2–1-re a vendég szabolcsiak győztek.

♦ Az első és a harmadik kövesdi találkozójukon is volt várdai öngól, először az azóta már távozó Sztavrosz Cukalasz, másodszor Cornel Ene fejéről került saját csapata kapujába a labda.

♦ A várdai Szlobodan Szimovicsnak főszerep jutott a csapatok legutóbbi két kövesdi randevúján: 2020 januárjában a 45. percben második sárga lappal kiállították, októberben pedig ő szerezte a szabolcsiak első gólját.

♦ A Mezőkövesdnek 13 bajnokin át tartó veretlenségi sorozata ért véget legutóbb Felcsúton a Puskás Akadémia ellen (0–2), a teljességhez tartozik, hogy Pillár Róbert kiállítása miatt Pintér Attila együttese az első félidő végétől tíz emberrel játszott.

♦ A Kisvárda két forduló óta nyeretlen és gólképtelen (0–3 Újpesten, majd 0–0 otthon a Fehérvár ellen). Supka Attila gárdája vészes gólszegénységben szenved: legutóbbi öt bajnokiján csupán egyszer talált be – igaz, az a gól győzelmet ért a Honvéd otthonában.

♦ Nem várható találatokban gazdag meccs, hiszen eddig a Várda szerezte a legkevesebb gólt a mezőnyben (23), a Kövesd 31 gólos teljesítménye pedig – holtversenyben a Budafokéval – a harmadik legrosszabb mutató.

♦ A Mezőkövesd elsősorban otthon veszélyes, pontjainak több mint kétharmadát (68 százalék), pályaválasztóként gyűjtötte be, 38-ból 26-ot. A hazai tabellán a negyedik helyet foglalja el a csapatok között (8 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség).

♦ A matyóföldi együttes a legutóbbi nyolc hazai bajnokija közül hetet megnyert, csak a Ferencváros ellen végzett döntetlenre (2–2).

♦ A Mezőkövesd az előző öt otthoni tétmeccsén mindig kétszer volt eredményes.

♦ A Kisvárda az előző öt idegenbeli bajnokijából négyet elvesztett, csak a Honvéd vendégeként nyert az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Jobb őszi szereplésének köszönhetően azonban 5–3–6-os idegenbeli mérlegével így is középmezőnyben van az NB I-ben.

♦ Supka Attila együttese a legutóbbi nyolc vendégfellépése közül haton nem szerzett gólt.

♦ Pintér Attila és Supka Attila vezetőedzőként eddig hatszor meccselt egymással – kétszer a másodosztályban –, a mérleg 3–2–1 Pintér javára. Supka egyetlen diadalát még az első összecsapásukon, 2006-ban, a DVSC mestereként érte el a Vasas otthonában (1–0).

MTK BUDAPEST–BUDAFOKI MTE

♦ Eddig négyszer mérkőztek meg az élvonalban, a mérleg kiegyenlített, 1–2–1. Az 1945–1946-os idényben az MTK 5:1-re nyert pályaválasztóként az Üllői úton, míg Budafokon 3:3-re végeztek. Októberben a kék-fehérek otthonában úgy diadalmaskodott 2–1-re a Budafok, hogy a három pontot érő találatot emberhátrányban érte el! A januári Promontor utcai találkozón 2–2 lett a végeredmény.

♦ A Budafok a 2020–2021-es bajnokságban mindkét MTK elleni meccsét 10 fővel fejezte be: ősszel Huszti András, januárban Marko Nikolics kapott piros lapot.

♦ A Budafoknak kedvenc meccshelyszíne az Új Hidegkuti Nándor Stadion, hiszen az eddigi két fellépésén 100 százalékos ebben a bajnokságban. Októberben az MTK, februárban a Honvéd vendégeként (3–2) nyert ott Csizmadia Csaba együttese, ráadásul mindkétszer a meccs hajrájában, Ihrig-Farkas Sebestyén révén szerezte a győztes gólt.

♦ Az MTK az előző hat bajnokijából – három döntetlen és két vereség mellett – csupán egyet tudott megnyerni, a ZTE ellenit, igaz, azt fölényesen (3–0). Legutóbb 3–1-re alulmaradt a Paks vendégeként.

♦ A BMTE a legutóbbi négy bajnokiját kivétel nélkül a második félidőben veszítette el, a szünetben mindannyiszor döntetlenre állt. Az előző kilenc fordulóban viszont egyszer sem ikszelt (3 győzelem, 6 vereség).

♦ A Budafoknak a legrosszabb a gólkülönbsége jelenleg az NB I-ben, mínusz 21. A 31 szerzett gólja holtversenyben a harmadik legkevesebb, míg a kapott 52 a harmadik legtöbb a mezőnyben.

♦ Csizmadia Csaba együttese az előző nyolc fordulóban csak egyszer úszta meg két kapott gól alatt (2–0 a Kisvárda ellen).

♦ Az MTK hazai pályán eddig közepes teljesítményt nyújtott (5 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség). Egyetlen 2021-es otthoni sikere az említett Zalaegerszeg elleni diadal volt.

♦ A BMTE idegenben 3–3–7-es mutatóval rendelkezik, ez alapján még ott van a középmezőnyben, viszont a legutóbbi kilenc házon kívüli meccséből csak egyet tudott megnyerni, a Honvéd ellenit, kétszer ikszelt, hatszor vesztett.

MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST FC

♦ A forduló legnagyobb múltú párharca 1968 óta 113 NB I-es meccsre nyúlik vissza. A Fehérvár javára billen az örökmérleg, mely jelenleg 49–24–40-en áll, Nikolicsék tehát szombaton 50. győzelmüket ünnepelhetik az Újpest ellen. A gólkülönbség 177–163 a piros-kékeknek, a mérkőzésenkénti gólátlag így már 3 fölött van.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 57-szer csaptak össze, a vendéglátók 28-szor nyertek, az újpestiek 13-szor, 16 találkozó döntetlennel zárult. 2008 óta a lila-fehérek bajnokin csak egyszer tudtak győzni Fehérváron, 2019 szeptemberében Onovo és Feczesin góljával 2–0-ra.

♦ Ebben az idényben a Vidinek nagyon megy az Újpest ellen, októberben 5–1-re, januárban 5–0-ra nyert. Utóbbi holtversenyen a legnagyobb különbségű diadal eddig a 2020–2021-es bajnokságban. (A Ferencváros a Paks felett diadalmaskodott ugyanilyen eredménnyel.)

♦ A Megyeri úti 5–0 egyben rekordbeállítás is volt, hiszen a fehérváriak 2002 májusában a Sóstói Stadionban verték meg ugyanilyen különbséggel a lilákat, ennél jobban még sosem. A IV. kerületiek 6:1-es rekordgyőzelméig egészen 1968-ig kell visszalapozni.

♦ A Fehérvár az előző öt bajnokiján csak 8 pontot gyűjtött (2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség), a legutóbbi két fordulóban nyeretlen maradt és gólt sem szerzett.

♦ Az Újpest a legutóbbi öt forduló „formatabelláján” a Vidi előtt van, 10 pontjával (3 siker, 1 iksz, 1 vereség) a harmadik legjobb a mezőnyben. A Fehérvárhoz hasonlóan egyedül a Puskás Akadémiával szemben maradt alul.

♦ Bármilyen hihetetlen, a Vidi 2021-ben otthon még nem nyert a bajnokságban (2 döntetlen, 3 vereség), legutóbb tavaly december közepén a Kisvárdát győzte le. A hazai táblázaton 6–5–3-as mutatóval a középmezőny tagja.

♦ Az Újpest házon kívül hullámzóan szerepel, vendégként 4 diadal, 3 iksz, 7 vereség a mérlege. Legutóbb kétgólos előnyről 2–2-re végzett a Honvéddal, előtte öt meccsen át felváltva nyert és vesztett.

♦ A Fehérvár az előző három hazai meccsén egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.

♦ A két csapat éppen ellentétes úton jár: míg a Fehérvár az első félidei eredmények alapján 3 ponttal többet gyűjtött (44), mint a 90 percek alatt (41), addig az Újpest 8-cal kevesebbet (27–35).

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A jelenlegi helyezések alapján ezt a párosítást a tavasz csúcsmérkőzésének is lehet tekinteni, hiszen az első fogadja a második helyezettet. Másfelől ha a Ferencváros győz, már biztos az újabb bajnoki címe, amely a 32. lesz a sorban.

♦ A IX. kerületi klub történetében harmadszor fordulhat elő, hogy a zöld-fehér csapat három egymást követő évben az élen végez a bajnokságban. Hasonló triplázásra legutóbb 93 éve, 1926 és 1928 között volt példa, amikor a legendás edző, Tóth Potya István irányította a Fradit.

♦ A két csapat 18-szor mérkőzött meg egymással az NB I-ben, 8 alkalommal a Ferencváros, 3 alkalommal a Puskás Akadémia győzött, a döntetlenek száma 7.

♦ A Puskás Akadémia még sosem tudott bajnoki mérkőzést nyerni a Ferencváros vendégeként, a mérleg 7 Fradi-siker és 2 döntetlen. A felcsútiak minden vendégjátékukon kaptak gólt (9 mérkőzésen 21-et).

♦ Ez a két együttes rendelkezik a magyar élvonalban a két leghosszabb aktív veretlenségi sorozattal: Ferencváros 12, a Puskás Akadémia 4 forduló óta nem talált legyőzőre. A zöld-fehérek ezalatt 7-szer nyertek és 5-ször ikszeltek, míg a felcsútiak mind a négy bajnokijukat megnyerték.

♦ Bármilyen furcsa, a PAFC a legutóbbi öt, illetve tíz forduló alatt is több pontot gyűjtött, mint a Ferencváros. Az ötmeccses „formatabellán” a Puskás egy ponttal előzi meg a zöld-fehér alakulatot (12, illetve 11), a tíztalálkozóson viszont öttel (27, illetve 22 pont).

♦ Házigazdaként az FTC kiemelkedik a mezőnyből, 11 győzelem mellett egyszer ikszelt (1–1 a Kisvárdával) és egyszer szenvedett vereséget (0–1 a DVTK ellen), és a legkevesebb gólt kapta, mindössze hatot.

♦ A PAFC vendégként is a második legeredményesebb csapat a mezőnyben, a mérlege 7–1–5, egyedül december közepén, Fehérváron ikszelt (1–1). Idegenben a legutóbbi négy bajnokiját megnyerte.

♦ Szerhij Rebrov (FTC) és Hornyák Zsolt (PAFC) az NB I két legrégebben hivatalban lévő vezetőedzője. Előbbit 2018 augusztusában, utóbbit 2019 júliusában nevezték ki. Egymás ellen kiegyenlített a mérlegük (1–3–1).

♦ A Puskás Akadémia eredményessége szempontjából döntő jelentőségű, hogy melyik csapat lövi vagy fejeli a meccs első gólját. Bár a felcsúti gárda csak 8-szor került hátrányba ebben a bajnokságban – ez a második legkevesebb alkalom a mezőnyben –, azokat a találkozókat kivétel nélkül mind el is vesztette.

DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC

♦ Eddig 33-szor kerültek szembe egymással az élvonalban, 11-szer a diósgyőriek győztek, 8-szor játszottak döntetlent, 14-szer a paksiak diadalmaskodtak.

♦ Utóbbi hét összecsapásukból egy sem végződött döntetlenre: négyet a DVTK, hármat a Paks nyert meg, éppen a legutóbbi hármat. Ebben a kiírásban októberben Miskolcon, majd januárban Pakson is 2–1-re győztek Bödéék.

♦ A DVTK pályaválasztása mellett majdnem kiegyenlített a mérleg, 7 hazai siker, 4 döntetlen, 6 vendéggyőzelem. 2018 májusa és 2020 februárja között a Paks négy diósgyőri fellépésén még gólt sem szerzett (1–0, 0–0, 1–0, 2–0), legutóbb viszont tavaly ősszel Szakály Dénes hosszabbításban elért találatával megtörte a több mint kétéves nyeretlenségi szériáját.

♦ A sereghajtó Diósgyőr ötös nyeretlenségi szériában van (3 döntetlen, 2 vereség, ezzel a legrosszabb formában lévő együttes most az NB I-ben. Az előző négy fordulóban még gólt sem tudott szerezni, legutóbb fontos kiesési helyosztót bukott el Zalaegerszegen (0–2).

♦ A Paks viszont négyfordulós szünet (2 iksz, 2 vereség) után nyert újra – az MTK-t győzte le 3–1-re –, pedig a vezetőedzője és annak segítője, idősebb és ifjabb Bognár György sem ülhetett le a kispadra.

♦ A DVTK kizárólag a hazai produkciója alapján nem lenne kieső, eddig 4 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség áll a neve mellett. 2021-ben ugyan pályaválasztóként még nem kapott ki, de győzni is csak egyszer tudott, a Kisvárda ellen (2–0) – négy iksz mellett.

♦ A tolnai együttes nem lehet büszke a házon kívüli teljesítményére – 2 diadal, 5 döntetlen, 6 vereség –, hiszen ebben a tekintetben csupán épp a DVTK-t előzi meg, ráadásul a legtöbb gólt kapta az egész mezőnyben, 35-öt (2.69-es átlag).

♦ A Paks nyeretlen az előző kilenc idegenbeli bajnokiján (4 iksz, 5 vereség). Legutóbb november 1-jén a Budafok otthonából távozott három ponttal.

♦ Kimagaslóan a Paks meccsein született a legtöbb gól, 27 találkozón összesen 108, ami kereken 4-es meccsenkénti átlagot jelent.

♦ A Diósgyőr az előző idényben a bajnokság ezen szakaszában a negyedik helyen állt: 27 forduló után 17 ponttal volt többje, mint most…

ZALAEGERSZEGI TE FC–BP. HONVÉD

♦ A két csapat eddig 78 mérkőzésen találkozott egymással, az örökmérleg 23 ZTE-diadal, 17 döntetlen és 38 kispesti siker.

♦ Legutóbb a fővárosban 2–2-re végeztek, előtte több mint 11 éven keresztül nem ikszeltek.

♦ Zalaegerszegen a 40. élvonalbeli meccs következik, a ZTE 16-szor, a Honvéd 15-ször nyert, 8 találkozó döntetlennel zárult. A zalai városban az előző négy bajnoki összecsapásukból három Honvéd-diadalt, egy ZTE-sikert hozott. Ez utóbbi tavaly júniusban egyben a bennmaradást jelentette a kék-fehéreknek.

♦ Februárban a Mol Magyar Kupában is összekerültek, az egerszegi találkozón a ZTE hátrányból felállva, a hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást (2–1). A forró hangulatú meccsen a honvédos Klemenz már a 10., a kapus Tujvel a 77. percben jutott a kiállítás sorsára.

♦ Zalában a legnagyobb különbségű hazai sikert a 1998. május 23-i találkozó hozta, amikor a ZTE 6–1-re mosta le a kettős emberhátrányba kerülő kispestieket. A Honvéd zalai rekordsikere két 4–0, egy 1973-ból, egy 2011-ből.

♦ A ZTE-nek jót tett az edzőváltás, legutóbb, Waltner Róbert bemutatkozó meccsén hazai pályán 2–0-ra legyőzte a DVTK-t, amivel véget vetett négymeccses nyeretlenségi sorozatának, amely során csak egy pontot szerzett, ám azt éppen az élen álló Ferencváros ellen.

♦ A Honvéd viszont a Horváth Ferenc érkezését követő két biztató győzelem után megtorpant, és az előző három fordulóban nyeretlen maradt (2 döntetlen, 1 vereség).

♦ A Zalaegerszeg pontjainak több mint 60 százalékát hazai pályán kasszírozta be, a 29-ből 18-at, otthoni mérlege 5–3–6.

♦ A kispestiek viszont éppen ellenkezőleg, idegenben eredményesebbek, a 30-ból 18 pontjukat szerezték meg látogatóként, ez alapján a középmezőnyben vannak a vendégtabellán (5 diadal, 3 iksz, 5 vereség).

♦ A két csapatban közös, hogy mindkettő 19-szer került eddig hátrányba a bajnokságban – ennél többször csak a Budafok (20) –, viszont a Honvéd a teljes NB I-es mezőnyből a legtöbb pontot (14) gyűjtötte be ezekből a szituációkból, miközben a ZTE csak 7-et.

NB I, 2020–2021, 28. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 9., PÉNTEK
20.00: Mezőkövesd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
ÁPRILIS 10., SZOMBAT
14.45: MTK Budapest–Budafoki MTE (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.00: Mol Fehérvár FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
19.30: Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
ÁPRILIS 11., VASÁRNAP
14.30: DVTK–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
17.00: ZTE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 19 7 1 59–18 +41 64
2. Puskás Akadémia 27 16 3 8 39–31 +8 51
3. Mol Fehérvár 27 11 8 8 50–32 +18 41
4. MTK Budapest 27 10 8 9 39–36 +3 38
5. Mezőkövesd 27 10 8 9 31–34 –3 38
6. Paksi FC 27 10 7 10 55–53 +2 37
7. Újpest FC 27 10 5 12 37–53 –16 35
8. Kisvárda 27 9 8 10 23–34 –11 35
9. Budapest Honvéd 27 7 9 11 39–39 0 30
10. Zalaegerszegi TE 27 8 5 14 44–50 –6 29
11. Budafoki MTE 27 7 5 15 31–52 –21 26
12. Diósgyőri VTK 27 6 5 16 28–43 –15 23

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik