Lehet, hogy a Magyar Kupa-döntőn is lehetnek majd nézők (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken elmondta, mivel már több mint 3.5 millió embert oltottak be hazánkban, fokozatosan egyre több minden nyithat újra. A jövő hét közepén meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Négymillió beoltottnál a tervek szerint ugyanis – a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők, uszodák satöbbi mellett – újra nézők előtt rendezhetik a sporteseményeket is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt már korábban bejelentette, hogy védettségi igazolványra lesz majd szükség a meccsre járáshoz és ez lesz a feltétele annak is, hogy valaki jegyet válthasson a nyári Eb-re. Erre tehát mindenképpen számítani kell, ugyanakkor ezen túl is számtalan kérdés vetődhet még fel a szurkolókban.

Például az, hogy gyerekek is lehetnek-e a lelátókon? Az eddig elhangzottak alapján arra lehet következtetni, hogy igen. A csütörtöki Kormányinfón ugyanis az is elhangzott, csak azoknak lesz majd szükségük majd védettségi igazolványra például a sportesemények megtekintéséhez, akik a hatályos szabályok szerint olthatók – azaz a 18 éven aluliak az igazolvány nélkül is részt vehetnek például a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein, és vélhetően az NB I-ben is ez lesz az érvényes.

 ÚJPESTEN MARADNAK

Mint ismert, az Európa-bajnokság előtti napokban két hazai felkészülési mérkőzést játszik a magyar válogatott: június 4-én Ciprust, négy nappal később pedig Írországot fogadja az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. Mivel már nem kizárt, hogy azon a két mérkőzésen is ott lehetnek a szurkolók, sokakban vetődött fel a kérdés, hogy abban az esetben is a lila-fehérek stadionja marad-e a helyszín, avagy átkerülnek a meccsek egy nagyobb létesítménybe. Erre a kérdésünkre az MLSZ megerősítette: mindenképpen a Szusza Ferenc Stadionban fogadjuk Ciprus és Írország válogatottját, az UEFA a héten el is végezte a hivatalos stadionbejárást. Az egyelőre szintén a leendő hatósági rendelkezések függvénye, hogy milyen kihasználtság mellett lehetnek majd jelen a nézők ezen a két találkozón.

A becslések szerint már a jövő hét közepén, szerdán vagy csütörtökön elérhetjük a négymilliós mérföldkövet a beoltottak számában – adva van kérdés, hogy ez esetben a jövő hétvégi NB I-es mérkőzéseken, tehát a 32. forduló találkozóin is lehetnek már nézők? Nyilván nem lesz egyszerű egy-két nap alatt megszervezni a jegyértékesítést adott esetben, de a Magyar Labdarúgó-szövetségtől kapott információnk alapján a szövetségben készülnek erre az eshetőségre, és bíznak abban, hogy ha a helyzet úgy hozza, a klubok is készen állnak majd. Az ugyanakkor nehezíti a dolgot, hogy abban a fordulóban a Magyar Kupa-döntő két résztvevőjének, a Mol Fehérvárnak és az Újpestnek a mérkőzése is előre került a hétvégéről csütörtökre, és mindenesetre furcsa lenne, ha a fordulóból két mérkőzést nézők nélkül, négyet pedig a nézők jelenlétében rendeznének meg. De ha már Magyar Kupa-döntő, az újabb oltási mérföldkőhöz kapcsolódó enyhítéseknek köszönhetően a Puskás Arénában esedékes május 3-i finálén, illetve a két nappal később az Új Hidegkuti Nándor Stadionban sorra kerülő női Magyar Kupa-döntőn és Amatőr Kupa-döntőn is lehetnek nézők. Sok idő ugyan ennek a megszervezésére sem lesz, de emlékezhetünk rá, tavaly még kevesebb idő alatt sikerült tető alá hozni a szurkolók számára is nyílt Honvéd–Mezőkövesd kupadöntőt.

Az is fontos kérdés, hogy amint lehetnek majd nézők, adott esetben akár telt ház is lehet-e a stadionokban? A logika azt diktálja: ha a júniusban kezdődő Európa-bajnokságra elvállaltuk, hogy telt házas meccseket rendezünk Budapesten, az előírásokat betartva NB I-ben sem lesz ez másként.

Kérdéseinkkel megkerestük az MLSZ kommunikációs osztályát is, ahol azt tudták megerősíteni, hogy a szövetség készenlétben áll, és várja a hivatalos kormányzati és hatósági határozatokat.

„Az irányelv teljesen egyértelmű: ahogy a védettségi arány növekszik az országban, úgy van lehetőség fokozatosan egyre szélesebb körű nyitásra, így a sportesemények nézők előtti megrendezésére is – mondta lapunknak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Az MLSZ várja a konkrét, hivatalos rendelkezéseket, amelyeket ahogy eddig is, ezután is maximálisan betart. Ameddig viszont írásban nem jelenik meg új rendelkezés, arra is fel vagyunk készülve, hogy akár minden mérkőzést zárt kapuk mögött tartsunk meg.”