Az Újpest vezetőedzője, Michael Oenning elmondta, aszerint futballozott a csapata, amit kijelölt a játékosoknak (Fotó: Kovács Péter)

 

KISVÁRDA MASTER GOOD–ÚJPEST FC 0–0

JOAO JANEIRO, a Kisvárda Master Good vezetőedzője

– Nagyobb az értéke a pontnak, hogy több mint hatvan percig emberhátrányban játszottak?
– Nem feltétlenül értékesebb, mint máskor, de jobb egy pontot szerezni, mint veszíteni. Lassan hozzászokhatunk, hogy emberhátrányba kerülünk, ez volt a harmadik ilyen hazai meccsünk ebben a bajnokságban. Elképesztő, amit a játékosaim hétről hétre művelnek. Arra is büszkék lehetünk, hogy a mindenkinek betaláló Újpesttől nem kaptunk gólt, hangsúlyozom, emberhátrányban.

– Ilyenkor különösen nagy helyzet egy olyan tizennyolc méteres szabadrúgás, amelyet Lazar Csirkovics fölé lőtt. Bosszantja, hogy így alakult?
– Nem jobban, mint más elrontott lehetőség. Volt még több más helyzetünk is. Emberhátrányban sem csak a bekkeléssel törődtünk.

– Azt mondta, sosem nézegeti a tabellát, de szólt már valaki, hogy megint az élen állnak?
– Volt, aki jelezze... Nagy dolog ennek a kisvárosnak, hogy erről beszélnek velünk kapcsolatosan, de túl sok szót nem szeretnék vesztegetni rá, mert meglehet, a következő héten csak másodikak leszünk. A futball játék, ennél sokkal komolyabb, ami egyik szurkolónk kislányával, Annácskával történt, ezúton szeretném kifejezni a családjának legmélyebb együttérzésemet.

MICHAEL OENNING, az Újpest FC vezetőedzője

– Egy pontot szereztek, vagy kettőt veszítettek?
– Egy pontot szereztünk, ami nem sokat jelent a mi helyzetünkben. A saját szempontunkból arra voltam kíváncsi, hogy a játékosaim miként reagálnak a Gyirmót elleni pocsék teljesítményre. Emiatt a felállást is módosítottam, ebben a rendszerben most játszottunk először.

– És milyennek találta így a csapata játékát?
– Megfelelőnek, aszerint futballoztunk, amit kijelöltem a játékosoknak. Tudtuk, milyen eredmények születtek szombaton, ez nyomást helyezett ránk, tisztában voltunk vele, mi az egyetlen igazán elfogadható eredmény. Ám hiába játszottunk sokáig emberelőnyben, nem nyertünk. A teljesítményt tekintve megfelelő volt a játékunk, az eredményt nézve nem.

– A biztonságot fokozatosan feladva vállalt némi kockázatot az idő előrehaladtával. Mennyire elégedett a bevetett csatárok produkciójával?
– Kezdetben védekezésre rendezkedtünk be, aztán támadóbb szellemre váltottunk, már csak a létszámfölény miatt is. A Kisvárda védekezését is dicsérni kell, mi pedig ugyanilyen támadó szellemben kell, hogy játszunk a Fehérvár ellen, ahogy most. Csapatként játszottunk, a támadóinknak voltak villanásai, de a győztes gólt sajnos ők sem tudták megszerezni.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–DVSC 1–0

SUPKA ATTILA, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Vélhetően ilyen bemutatkozásra számított.
– Természetesen! Ám ez a siker nem az én érdemem, hanem a játékosoké, akik fegyelmezetten, akaratosan és a gól alapján hatékonyan is futballoztak. Tulajdonképpen visszakaptuk azt, amit ideérkezésem óta gyakoroltunk.

– Nem tartozik a gesztikuláló edzők közé, most mégis négyszer is a fejéhez kapott egy-egy nagy helyzetnél.
– Még legalább két gólt szerezhettünk volna, ha jobban koncentrálnak a játékosok a kapu előtt. Ehhez azonban kell más is, mégpedig az, hogy legyen önbizalmuk, legyen türelmük, ne kapkodjanak, és jó döntéseket hozzanak.

– Mennyire hatott a csapatra a forduló eredményeinek alakulása, hiszen pénteken még vonal fölött, szombaton estére pedig már vonal alatt volt a Mezőkövesd?
– Természetesen követtük a forduló eseményeit, ám nem foglalkoztunk az eredménnyel. Azon voltunk, hogy azt produkáljuk, amit gyakoroltunk. A győzelem erőt és önbizalmat adhat, sőt kell hogy adjon a folytatásra.

TOLDI GÁBOR, a Debrecen vezetőedzője

– A mérkőzés elején úgy tűnt, ráérzett a csapata a Mezőkövesd sebezhető pontjaira, ám mégsem történt semmi olyan, ami eldönthette volna a Debrecen javára a mérkőzést. Miért?
Mert a döntő pillanatokban pontatlanok voltak az átadások, a helyzetbe hozható játékosok rosszul vették át a labdát, és ezért nem volt eredményes ezen a mérkőzésen a csapat.

– Mindvégig győzelemre játszott a csapat?
– Természetesen mindegyik meccsen nyerni szeretnék, így Mezőkövesden is ez volt a cél. Ám mint mondtam, nem játszottunk jól, s ez a hullámzó teljesítmény nemigen érthető, sőt változtatni is kell rajta.

– A hajrában is úgy tűnt, a csapat képes lenne meglepni a Mezőkövesdet azzal, hogy letámad, és visszaszerzi a labdát...
Mi is láttuk ezt a kispadról, sőt örültünk is ennek a harcosságnak, de a minőség ezúttal nem volt benne a futballunkban. Nem beszélve arról, hogy hiányzott az összpontosítás is, ennek a hiánya miatt kaptunk gólt az utolsó percekben.

NB I, 2021–2022, 9. FORDULÓ
 HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Október 15., péntek
MTK Budapest–Puskás Akadémia 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1675
Október 16., szombat
Gyirmót FC Győr–Paksi FC 2–1
Gyirmót, Alcufer StadionAndó-Szabó Sándor
1024
Ferencvárosi TC–ZTE FC 1–2
Budapest, Groupama ArénaFarkas Ádám
8169
Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
 2914
Október 17., vasárnap
Kisvárda–Újpest FC 0–0
Kisvárda, Várkerti StadionPintér Csaba2520
Mezőkövesd–DVSC 1–0Mezőkövesd, Városi Stadion
Bogár Gergő
1600
AZ ÁLLÁS 
  1. Kisvárda 9 6 1 2 13–  8 +5  19
  2. Ferencvárosi TC 8 6 2 18–  9 +9  18
  3. Puskás Akadémia 8 5 1 2 10–  9 +1  16
  4. Mol Fehérvár 9 3 5 1 11–  9 +2  14
  5. Paksi FC 9 4 1 4 24–20 +4  13
  6. Budapest Honvéd 9 4 1 4 15–14 +1  13
  7. Zalaegerszegi TE 9 3 2 4 15–19 –4  11
  8. Mezőkövesd 9 3 2 4 10–15 –5  11
  9. MTK Budapest 9 3 1 5   9–12 –3  10
10. Debreceni VSC 9 2 3 4 19–16 +3    9
11. Gyirmót FC Győr 9 2 3 4 10–16 –6    9
12. Újpest FC 9 4 5 10–17 –7    4