NB I: a PAFC ellen a legalacsonyabb Rebrov győzelmi mutatója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 10:13
null
A PAFC megszerezte a vezetést a Ferencváros ellen, de a fővárosiaknak sikerült egyenlíteniük (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 17. fordulójára visszatekintő gyűjtésünkben fókuszban a listavezető Ferencváros felcsúti pontvesztése és a Mol Fehérvár Újpest elleni, kiütéses győzelme, de szó lesz a budafoki Skribek Alen hiányérzetéről, a paksi Papp Kristóf visszatéréséről és a zalaegerszegi Bedi Bence góljáról is.

A FORDULÓ MUMUSA – PUSKÁS AKADÉMIA

A Ferencváros ukrán vezetőedzőjének, Szerhij Rebrovnak a Puskás Akadémia ellen a legalacsonyabb a győzelmi mutatója az NB I-es csapatok közül, és ez a statisztika a szombati 1–1 után sem javult. Az FTC Rebrovval a kispadon nyolc meccset játszott eddig a PAFC ellen, és csak kétszer győzött, négy döntetlen és két vereség mellett.

Ráadásul csak a Puskás Akadémia tudott egyetlen meccsen négy gólt is szerezni a Rebrov irányította a Fradi ellen, amikor 2019-ben 4–1-re megverte a Ferencvárost. A múlt szombati egymás után a második olyan meccs volt a két csapat között, amikor a PAFC szerezte meg a vezetést, de a zöld-fehérek egyenlíteni tudtak, tavaly októberben az Üllői úton 0–1-ről fordítottak is.

A teljesítményt pontokban, illetve százalékban mérve (az összes tétmeccset hárompontos rendszerben számolva) egyébként nem a PAFC, hanem a tabellán 2. helyen álló Fehérvár ellen a legalacsonyabb Rebrov mutatója: 40.7 százalék (a PAFC ellen 41.6). Az összes tétmeccset nézve a Fehérvárt kilenc alkalomból háromszor verte meg az FTC az ukrán sikeredzővel, viszont négy vereséget is szenvedett, két döntetlen mellett. P. K.

A FORDULÓ ELŐRELÉPÉSE ÉS A NÉGY MESTERLÖVÉSZ – FEHÉRVÁR

Ha úgy vesszük, a vesztett pontokat tekintve a Mol Fehérvár néhány nap alatt öt ponttal közelebb került a listavezető Ferencvároshoz, miután a zöld-fehérek szerdán a Groupama Arénában szenvedtek vereséget (0–1) a sereghajtó Diósgyőrtől, majd szombaton a Puskás Akadémia otthonában 1–1-es döntetlent értek el, s közben a Mol Fehérvár 5–0-val átgázolt a botladozó Újpesten. A gyakorlatban persze ez úgy néz ki, hogy Márton Gábor vezetőedző második helyen nyomuló csapata két ponttal csökkentette hátrányát, s így most hét pontra megközelítette a Ferencvárost. Némi problémát azért jelenthet a fehérváriaknál, hogy riválisuknál hárommal kevesebb a győzelmeik száma, márpedig egy esetleges pontazonosság esetén ez rangsorolna. Mindenesetre mostantól azonos mérkőzésszámmal koncentrálhatnak az arany­éremért küzdő riválisok a folytatásra.

Rögvest szerdán mindkét együttes pályára is lép, mivel a szeptemberi, ötödik fordulóban elhalasztott bajnokikat pótolják. A Ferencváros a kieső helyen szerénykedő Budafoki MTE otthonában játszik, míg a Mol Fehérvár hosszabb útra indul, s a Kisvárda Master Good vendégeként próbálja megszerezni az újabb három pontot. Az élvonalban eleddig kétszer utazott a keleti országrészbe, s 2–2-es döntetlen mellett 2–0-s győzelemnek örülhetett. Nyilván a piros-kékek még nem tettek le a bajnoki cím megszerzéséről, de a hátralévő tizenhét mérkőzésen hiába hangoztatják, hogy csak saját mérkőzéseikre figyelnek, az aranyéremhez ez nem elegendő. A bajnoki címvédő ugyanis idegenben még veretlen, mindössze három döntetlennel veszített pontokat, míg a Mol Fehérvár már tíz pontot is elkótyavetyélt, amikor nem pályaválasztó volt, ráadásul még tízszer játszik idegenben, ellenben a Ferencváros csak kilencszer.

Ha nem is matematikailag, gyakorlatilag a tavaszi szezon első felében vélhetően el is dől, melyik együttes szerzi meg az aranyérmet, március 13-ig ugyanis mindkét klub tíz-tíz bajnokit játszik, s a válogatott világbajnoki selejtezőit követően már csak hét forduló lesz hátra. Ráadásul a 20. fordulóban, február 7-én a Groupama Arénában találkozik a két rivális, s bár négy nappal korábban a zöld-fehérek rangadót játszanak a Szusza Ferenc Stadionban, valójában az Újpest eddig mutatott teljesítménye alapján kijelenthető, a mérkőzés csupán presztízsértékű.

A tizenkét csapatos bajnokság visszaállítása óta ugyanis a Ferencváros nem kapott ki ősi riválisától idegenben, háromszor győzött s háromszor döntetlent ért el. Ugyanakkor persze előfordulhat a diósgyőrihez hasonló megingás, éppen ezért kellene a fehérváriaknak valamennyi mérkőzésüket megnyerniük. Némi előrelépés látható Márton Gábor együttesénél, a védelem mintha összeállt volna, elvégre a legutóbbi hét bajnokin mindössze három gólt kapott, igaz, a Paksi FC ellen (0–1) ez vereséget jelentett. Még ha Márton Gábor vezetőedző olykor hangot is ad elégedetlenségének, a helyzetek értékesítésével nincs gond, mivel az említett hét legutóbbi bajnokit figyelembe véve a Mol Fehérvár tizennyolc gólt szerzett, s összességében már negyvennél tart, míg a listavezető csak harminckettőnél.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

Egyébiránt a támadók hatékonyságát tekintve jelenleg a fehérváriak állnak jobban, Ivan Petrjak nyolc-, Nikolics Nemanja hét-, Funsho Bamgboye hat-, míg Budu Zivzivadze ötgólos (az Újpest ellen mind a négyen a kapuba találtak, Bamgboye kétszer is) . Hasonló teljesítményre a fővárosiaknál egyelőre csak a hétgólos Tokmac Nguen volt képes, igaz, a kenyai-norvég légiós a bajnokságban november 28. óta nem volt eredményes.

Amennyiben a válogatott világbajnoki selejtezőit követően is hét, esetleg kevesebb pont különbség lenne a két csapat között, a 31. fordulóban kiélezett összecsapásra lehet számítani a Mol Aréna Sóstóban. A legutóbbi kilenc Mol Fehérvár–Ferencváros mérkőzésből a vendégek csak egyet nyertek meg, ötször viszont a házigazda örülhetett.


EZ VÁR MÉG RÁJUK

A Ferencváros hátralévő mérkőzései:

Budafok (i), Kisvárda (o), Újpest (i), Mol Fehérvár (o), Mezőkövesd (i), Bp. Honvéd (o), MTK Budapest (i), Diósgyőr (o), ZTE FC (i), Paksi FC (o), Budafok (i), Puskás Akadémia (o), Kisvárda (i), Újpest (o), Mol Fehérvár (i), Mezőkövesd (o), Bp. Honvéd (i)

A Mol Fehérvár hátralévő mérkőzései:

Kisvárda (i), Bp. Honvéd (o), Mezőkövesd (o), Ferencváros (i), MTK Budapest (o), Diósgyőr (i), ZTE FC (i), Paksi FC (o), Budafok (i), Puskás Akadémia (i), Kisvárda (i), Újpest (o), Bp. Honvéd (i), Mezőkövesd (i), Ferencváros (o), MTK Budapest (i), Diósgyőr (o)

Tősér Norbert

A FORDULÓ KUDARCA – ÚJPEST

Az új seprű jól seper, tartja a futballberkekben is jól ismert mondás. Újpesten is abban reménykedhettek, ezúttal is érvényt nyerhet, s a Predrag Rogan helyére kinevezett Michael Oenning új impulzust ad a csapatnak, s ennek hozadékaként megindul felfelé a tabellán. Nos, az első tavaszi meccs alapján úgy fest, semmi biztatót nem lehet elmondani a lilák edzőváltásával kapcsolatban, a felkészülési idényben játszott tesztmeccsek botlásai után az év első bajnokiján szenvedtek csúfos vereséget, a Szusza Ferenc Stadionban kaptak ki 5–0-ra a Mol Fehérvár FC-től.

„Azért is különösen bántó és fájdalmas ez a vereség, mert az utolsó, Puskás Akadémia elleni előkészületi meccsen mutatott teljesítményünk után nem gondoltam volna, hogy képesek lehetünk hasonlóan rosszul játszani – mondta megkeresésünkre csalódottan Banai Dávid, az Újpest FC kapusa. – A szombati kiütés okait most már nem érdemes kutatni, ez a mérkőzés már a múlt. Különösen a második félidőt nehéz megemészteni, teljes katasztrófa volt a pályán megélni, ilyen mértékben nem zuhanhat össze egy csapat. Mindössze egy hét áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy rendbe tegyük magunkat mentálisan is. Utána már szerda-szombat ritmusban következnek a mérkőzések, nem lesz sok időnk elemezni a helyzetünket. Egyetlen pozitívuma lehet ennek a vereségnek, mégpedig az, hogy időben jött. Tizenhat bajnoki van még hátra az idényből, igyekszünk javítani a következő fordulókban!” B. O. L.

A FORDULÓ HIÁNYÉRZETE – BUDAFOK

Az MTK Budapest elleni döntetlen miatt hiányérzete lehet a Budafoki MTE-nek, s bár a támadójátéka ezúttal működött, ám a védekezésen csiszolni kell.

Rögzítsük a tényt: a Budafoki MTE döntetlent ért el első idei bajnoki mérkőzésén, 2–2-re végzett hazai pályán az MTK Budapest ellen. Nézőpont kérdése, miként értékelhető a vasárnapi találkozó kimenetele a házigazda szempontjából: ha úgy vesszük, hogy a kiesés elkerüléséért teperő együttes pontot csent dobogós ellenfelétől, és kétszer is ledolgozta hátrányát, dicséret illeti, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy ezúttal sem sikerült nyernie, máris árnyaltabb a kép.

„Van bennünk hiányérzet, mert a pályán úgy éreztük, megvoltak a lehetőségeink ahhoz, hogy győzzünk – nyilatkozta lapunknak Skribek Alen, a BMTE 19 éves szélsője. – Amit Csizmadia Csaba vezetőedző támadásban kért tőlünk, azt nagy vonalakban teljesítettük, ezért részben elégedettek lehetünk. Miután a két csapat legutóbbi, októberi egymás elleni mérkőzésén a széleken bontottuk meg az MTK-t, ezúttal is ugyanerre törekedtünk. A jobb és bal oldalon egyaránt veszélyesek voltunk, sokszor kerültem én is a védelem mögé, úgyhogy támadásban rendben voltunk. Az pedig külön öröm, hogy góllal segítettem a csapatot.”

Vajon miben kellene fejlődnie az együttesnek, hogy mérkőzést nyerjen? Mihamarabb orvosolni kellene a problémákat, hiszen a listavezető Ferencváros érkezik szerdán a Promontor utcába.

„A felkészülési mérkőzések játékához képest előreléptünk, koncentráltabban játszottunk, ám vasárnap is könnyelmű hibákat követtünk el – mondta Skribek Alen. – Kontrából kaptunk gólt, a védekezésünkön feltétlenül javítanunk kell. Szerdán a Ferencvárost fogadjuk, amelyről tudjuk, hogy kegyetlenül kihasználja az ellenfele megingásait. Ám az elmúlt két mérkőzéséből kiindulva úgy vélem, el lehet kapni a listavezetőt, s a siker hatalmas lendületet adna nekünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Ferencváros ellen törjön meg a kilenc mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatunk.”

A csapattal kapcsolatos hír, hogy Mervó Bence az idény hátralévő részét az NB II-es Szentlőrincnél tölti kölcsönben. B. O. L.

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – PAPP KRISTÓF

Szinte úgy zajlott Papp Kristóf visszatérése, mint a mesében, hiszen legutóbb 2019 novemberében játszott végig NB I-es bajnoki mérkőzést a 27 esztendős középpályás. A Paksi FC játékosának 2020-ban a fájdalom, az orvosi vizsgálatok, a műtét, a rehabilitáció voltak a kulcsszavai – futball, labda, mérkőzés nem szerepelt a szótárában, mígnem vasárnap visszatért a tolnai csapatba, és azonnal gólt szerzett a DVTK ellen. Bő egy év után így újrakezdeni – tényleg mint a mesében.

„Ahogyan már többször is nyilatkoztam: a múlt évet jobb lenne elfelejteni – mondta a szentendrei illetőségű labdarúgó, aki Vácról került Paksra 2015 nyarán.– Egy évvel ezelőtt, a törökországi edzőtáborból már haza kellett jönnöm, mert érezni lehetett, valami nem stimmel. Kezelésekre jártam, injekciókat kaptam, próbálkoztam a mozgással, edzettem, de nem lett jobb a helyzet. Aztán kiderült, több ez, mint megerőltetés, gyulladás, az oldalszalagom nem volt rendben. Műtétre volt szükség.”

Csakhogy közben a tolnai együttes borotvaélen táncolt, az utolsó pillanatig kérdéses volt, bent tud-e maradni az élvonalban – így Papp Kristóf nagyon rosszkor kényszerült a partvonalon kívülre.

„Természetesen szerettem volna a pályán a csapat segítségére lenni – idézte fel az előző idény végét. – Kívülről nézni a társaid meccseit mindig szörnyű érzés, de ha a tavalyi záró fordulóra, a Debrecen elleni bajnokira, arra az utolsó, lécről levágódó labdára gondolok, amelyen eldőlt, a Loki esik ki, még borzasztóbb élmény volt. Nyilvánvalóan szerettem volna minél előbb visszatérni, de amikor túl­estem a műtéti beavatkozáson, már láttam a végét a rossz időszaknak. Talán az volt a szerencsém, ha lehet így fogalmazni, hogy nem az elülső keresztszalag, hanem az oldalsó volt csak sérült, így az operációt követő rehabilitáció sem volt olyan elviselhetetlenül hosszú.”

Fordulat a mesében: az ősszel edzőt váltott a Paks, Bognár Györggyel pedig úgy indult el felfelé a paksi futballcsapat, hogy az új szakvezető nem számolhatott a védekező középpályással.

„Bognár György nem az a sokat beszélgető, lelkizős típusú edző – mondta erre Papp Kristóf. – Itt voltam a klubban, végeztem a rehabilitációt, egyszer megkérdezte, mi van velem, mennyi idő múlva térhetek vissza. A téli edzőmeccseken már éreztem a bizalmat, és a DVTK elleni mérkőzés előtt beszélgettünk arról, hogy ne zavarjon, ha esetleg úgy érzem, nem vagyok olyan dinamikus, mint a sérülés előtt. Az ilyen kihagyás után ez a természetes, a meccsekkel majd visszajön a játékban megszokott sebesség.”

Nos, erre már az újrakezdést követő első meccsen sem lehetett panasz: Papp Kristóf fontos gólt szerzett a Diósgyőr ellen – lesről.

„A pályán nem éreztem, hogy szabálytalan pozícióban vagyok, az öltözőben hallottam, hogy nagyon elöl voltam, azóta megnéztem az esetet . Azt láttam, hogy Bognár István érkezik a labdára, ő meg nagyon jól lő, biztos voltam benne, hogy gólt szerez, ezért nem igyekeztem visszafelé. Aztán elém került a labda, és nagyon örülök, hogy sikerült gólt szereznem. Nagyon sokat vártam arra, hogy újra bajnoki mérkőzésen játszhassak.” S. ZS.

A FORDULÓ VÁLTOZTATÁSA – BEDI BENCE

A zalaegerszegi Bedi Bence leginkább a középpályássor bal szélén futballozik, nagyon ritkán a védelem bal oldalán, de vasárnap este, a Bp. Honvéd elleni bajnokin (2–2) a jobb oldalon kezdett. Bár a kék-fehérek a 27. percben Hidi Patrik gyönyörű góljának következtében hátrányba kerültek, már az első félidőben is sok helyzetet alakítottak ki, s Könyves Norbert és Zimonyi Dávid is csaknem gólt szerzett. Az offenzív játékstílus aztán a második félidőben érvényesült, előbb Szépe János a 66. percben egyenlített, majd Bedi Bence a 74. percben vezetéshez juttatta csapatát.

„Az ősszel ugyanezen a pályán csaknem ugyanarról a helyről rúgtam gólt, a labda ugyanúgy a bal felső sarokba ment, csak akkor jobbal lőttem és az MTK ellen. Kicsit csalódott vagyok, hogy csak döntetlent értünk el. Megtartottuk a labdát, sőt jellemzően az ellenfél térfelén futballoztunk, helyzeteket alakítottunk ki, aztán a Honvéd egy tizenegyesből egyenlített, pedig előtte Bobál Dáviddal szemben szabálytalankodtak a tizenhatosunkon belül.” T. N.

NB I, 2020–2021, 17. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
JANUÁR 23., SZOMBAT
Kisvárda–Mezőkövesd 0–0Kisvárda,Várkerti StadionBerke Balázs
Puskás Akadémia–Ferencváros 1–1Felcsút,Pancho ArénaAntal Péter
Újpest FC–Mol Fehérvár 0–5
Budapest,Szusza Ferenc StadionKáprály Mihály
JANUÁR 24., VASÁRNAP
Budafoki MTE–MTK Budapest 2–2
Budapest, Budafoki MTE SporttelepBogár Gergő
Paks–DVTK 2–1
Paks, Paksi FC StadionKarakó Ferenc
Budapest Honvéd–ZTE 2–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
Az összes mérkőzés zárt kapus.
A következő forduló párosítása és a góllövőlista itt tekinthető meg!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC16123132–9+2339
2. Mol Fehérvár1695240–17+2332
3. MTK Budapest1775526–23+326
4. Paksi FC1773731–31024
5. Puskás Akadémia1773721–25–424
6. Kisvárda1666417–18–124
7. Zalaegerszegi TE1763830–30021
8. Mezőkövesd1763816–22–621
9. Újpest FC1754820–37–1719
10. Budapest Honvéd1746726–25+118
11. Budafoki MTE1644819–28–916
12. Diósgyőri VTK17411220–33–1313
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik