NB I: a Lokinál, a ZTE-nél és a Honvédnál is új korszak veszi kezdetét

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.07.27. 12:55
null
A nyáron Joao Janeiro vette át a DVSC irányítását (Fotó: Török Attila)
Pénteken este a Budapest Honvéd–ZTE mérkőzéssel rajtol a labdarúgó NB I 2022–2023-as idénye, amelynek kezdetét megelőzően sorra vesszük az élvonal csapatainak nyári felkészülését, illetve átigazolásait. A második részben a legutóbb a mezőny második felében végzett három együttessel, a Debrecennel, illetve a nyitó mérkőzést játszó Zalaegerszeg, Honvéd párossal foglalkozunk. A három klubban közös, hogy nemcsak vezetőedzőt, hanem sportigazgatót is váltottak a nyáron.

 

DEBRECEN: FRANCIA TULAJDONOS, ÖRMÉNY SPORTIGAZGATÓ, DZSUDZSÁK VISZONT MARADT

Több területen is jelentős változások történtek nyáron az előző bajnokságot feljutóként hetedik helyen záró Debreceni VSC-nél. A több külföldi érdekeltséggel is rendelkező Noah Football Group megvásárolta a DVSC Zrt. tulajdonrészét, a társaságot képviselő francia Ike Thierry Zaengel lett a klub elnöke, aki a csapat számára az európai kupaporondra való visszajutást tűzte ki célul. A cégvezető Makray Balázs lett, míg a sportigazgatói teendőket az örmény Hajk Hovakimjan látja el (hivatalosan klubigazgatóként).

A vezetőedzői posztra a spanyol Joan Carrillo helyett azt a portugál Joao Janeirót nevezték ki, aki egy évvel ezelőtt repülőrajtot vett a Kisvárdával, a 12. forduló után szerződését felbontva Dunaszerdahelyre távozott, ott azonban már nem volt annyira sikeres, az idény végén távoznia kell a DAC-tól. A sors úgy hozta, hogy a Janeiro tétmeccsen éppen a jól ismert Kisvárda otthonában debütál majd a DVSC kispadján.

Szinte egy csapatra való labdarúgó távozott a hajdúsági városból, a Diósgyőrbe igazolt Bényei Ágostont leszámítva főleg olyan magyarok, akik szabadon igazolhatóvá váltak. Köztük a két legismertebb futballista a volt válogatott Korhut Mihály és Ugrai Roland, de az elmúlt időszakban a Loki nevével összeforrt Pávkovics Bence, valamint Pintér Ádám és Tischler Patrik is máshol folytatja.

A klub újabb egy évvel meghosszabbította legnevesebb játékosa, a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs szerződését. Hét szabadon igazolható légiós érkezett a Lokihoz, igaz, a tulajdonváltást követően közülük a horvát középcsatár, Ante Herceg már tovább is állt. Mivel az előző szezonban a Loki kapta a harmadik legtöbb gólt az NB I-ben, a tavalyi nyárhoz hasonlóan ezúttal is a védelem megerősítését tartották a legfontosabbnak a piros-fehéreknél: négy külföldi igazolás, valamint az osztrák másodosztályból hazatért, de 2017-ig Debrecenben nevelkedett Major Sámuel is bevethető ebben a csapatrészben (Major eredeti posztja középpályás, de Ausztriában az utóbbi időben jobbhátvédként játszott) .

A legértékesebb új játékos, a Transfermarktnál 500 ezer eurósra taksált korábbi ukrán utánpótlás-válogatott középhátvéd, Olekszandr Romancsuk. Értékben nem sokkal marad el tőle (450 ezer euró) a spanyol bal oldali védő, Christian Manrique, aki a középpályán is szerepeltethető. Szintén a hátsó alakzatban jelenthet erősítést a két montenegrói játékos, Meldin Dreskovics és Dusan Lagator, előbbi egyszeres, utóbbi kilencszeres válogatott. Kapusposztra a román Raul Balbarau érkezett és szintén új szerzemény, a középső középpályás görögJorgosz Neofitidisz.

A bő egy hétig Ausztriában is zajlott felkészülés során – a Sényő elleni 8–0-t leszámítva – gólokban szegény, szoros mérkőzéseket játszott a Debrecen. A Nyíregyházát és az ukrán Veresz Rivnét 1–0-ra verte meg, az osztrák Wolfsberggel és a Sturm Graz második csapatával szemben egy-egy góllal alulmaradt, a mérlege három győzelem és három vereség. Dorian Babunszki jó formáját mutatja, hogy a felkészülési meccseken három ellenfélnek is betalált.

A DVSC-nek kedvező a sorsolása, az őszi szezon elején alig kell utaznia: a kisvárdai vendégjáték után ugyanis a két újoncot, a Kecskemétet, majd azt a Vasast fogadja a Nagyerdőben, amelytől július elején edzőmeccsen 1–0-ra kapott ki a fővárosban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Raul Balbarau (román, CSA Steaua – Románia), Meldin Dreskovics (montenegrói, Szutjeszka Niksics – Montenegró),Ante Erceg (horvát, Bröndby IF – Dánia, legutóbb kölcsönben NK Osijek – Horvátország; május 25-én érkezett), Dusan Lagator (montenegrói, Wisla Plock – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Major Sámuel (Admira Wacker – Ausztria, szabadon igazolhatóként),Christian Manrique (spanyol, Olympiakosz Nicosia – Ciprus), Jorgosz Neofitidisz (görög, Zlaté Moravce – Szlovákia), Olekszandr Romancsuk (ukrán, PFK Lviv – Ukrajna)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Lakatos Benjámin (Debreceni EAC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Erdélyi Benedek, Sipos Szabolcs

Kiszemeltek:
Távozók:Bényei Ágoston (Diósgyőri VTK), Ante Erceg (horvát, szabadon igazolható; július 18-án távozott), Gyönyörű Gergő (Karcag – szabadon igazolhatóként), Korhut Mihály (Debreceni EAC), Tomás Kosicky (szlovák-magyar, szabadon igazolható). Kovács Gergő (Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Kovács Péter (szolnoki kölcsön után Pécsi MFC),Marko Nikolics (szerb, szabadon igazolható), Pávkovics Bence (szabadon igazolható), Pintér Ádám(Szeged-Csanád Grosics Akadémia, szabadon igazolhatóként), Tischler Patrik (Budafoki MTE, szabadon igazolhatóként), Ugrai Roland(szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Kalafat Álmos
(Besiktas – Törökország), Soltész Dominik (Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A DEBRECENI VSC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése: június 20.
Edzőtábor:
Ausztria, július 9–17.
Felkészülési mérkőzések
DVSC-Sényő (NB III.) 8–0
(Charleston, Szécsi, Bévárdi, Rácz B. 11-esből, Sós 11-esből, Do. Babunszki 2).
Július 9. Vasas FC–DVSC 1–0
Július 14., (Ausztria): DVSC–Wolfsberg (osztrák) 1–2 (Babunszki)
Július 16. (Ausztria): Sturm Graz II–DVSC 1–0 (Kiállítva: Dzsudzsák 75.)
Július 23: DVSC–Nyíregyháza 1–0 (Do. Babunszki)
Július 24.:
DVSC–Veresz Rivne (ukrán) 1–0 (Dzsudzsák)

 

ZTE: A LEGFIATALABB KERETTEL, DE TAPASZTALT HOLLAND EDZŐ IRÁNYÍTÁSÁVAL

A tavaszi szezont sorozatban hat vereséggel záró, de a nyolcadik helyet így is megcsípő Zalaegerszegnél a volt ferencvárosi védőt, a tavasszal még az NB II-es Soroksárnál dolgozó Dragóner Attilát nevezték ki sportigazgatónak, aki a korábban a zöld-fehéreket 2012 nyarától másfél évig irányító holland Ricardo Monizt szerződtette vezetőedzőnek.

A zalaiak a Transfermarkt szerint eddig pozitív mérleggel állnak az átigazolási időszakban, hiszen a védelem oszlopának számító középső védőt, Nikola Szerafimovot 400 ezer euróért eladták a Fehérvárnak, míg az érkezési oldalon többségében ingyen igazolható játékosok szerepelnek. Bobál Dávid és a bosnyák Emir Halilovic szabadon igazolhatóként távozott, Zimonyi Dávid pedig a kölcsönszerződése lejártával végleg a Vasasé lett.

Szerafimovot az ukrán U20-as válogatott középhátvéddel, Olekszandr Szafronovval igyekeznek pótolni. A középpályára Fehérvárról az utánpótlás válogatott Szendrei Norbert, a csatársorba a kongói-francia Christy Manzinga érkezett, aki az előző szezonban az északír Linfield labdarúgójaként 25 meccsen 17 gólt szerzett. Két év elteltével visszatért a klubhoz az 50-es lábméretű, nigériai-amerikai kettős állampolgárságú támadó, Eduvie Ikoba, továbbá a klub kölcsönbe megszerezte a nagyon gyors szélső hírében álló, a tavasszal a lengyel Jagielloniában szerepelt barzil Diego Santos Cariocát is.

A Zalaegerszegnél olyan keretet állítottak össze, hogy a klub meg tudjon felelni az MLSZ, U21-es játékosok szerepeltetését támogató „fiatalszabályának", nem véletlen, hogy a játékosok átlagéletkora (23 év) a legalacsonyabb az NB I-ben, a labdarúgók összértéke viszont a harmadik legkevesebb a mezőnyben. Ennek szellemében számos magyar U-válogatott fiatalt szerződtettek, köztük még 17 éves labdarúgókat is, mint például Klausz Milánt, akinek a leigazolása heves reakciókat váltott ki Győrben – édesapjának, Klausz Lászlónak ugyanis a bejelentés másnapján távoznia kellett az ETO kispadjáról.

A ZTE nem utazott külföldi edzőtáborba, hanem az NB III-as Nagykanizsa elleni siker után július közepéig a környékbeli országok csapataival vívott felkészülési meccseket, amelyeken rendre rúgott is, kapott is gólt. A kék-fehérek legemlékezetesebb találkozója a legutóbbi volt, amikor is a múlt heti Zete Fieszta keretében, telt ház előtt megrendezett gálameccsen meglepetésre 3–2-re legyőzték az idei olasz bajnok Milant. A felkészülés során a csapat legeredményesebb játékosa a négygólos Tajti Mátyás volt, Szalay Szabolcs, valamint a Honvédtól igazolt Májer Milán pedig egyaránt kétszer volt eredményes.

A zalai együttes az első három meccsét fővárosi csapatok ellen vívja: a bajnokság pénteki esti nyitányán pályára lép a Honvéd otthonában, ezt követően a bajnok Ferencvárost fogadja, majd Újpestre utazik, ahol legutóbb egy sima négyest kapott.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS ZALAEGERSZEGEN
Érkezők: Boros Zsombor (Vasas Kubala Akadémia), Csóka Dániel (AFC Wimbledon – Anglia), Gergely Botond (magyar-román, FK Csíkszereda – Románia), Huszti András (Puskás Akadémia, kölcsön után végleg), Eduvie Ikoba (nigériai-amerikai, AS Trencín – Szlovákia), Klausz Milán (ETO FC Győr), Májer Milán (Budapest Honvéd, szabadon igazolhatóként), Christy Manzinga (francia-kongói DK-beli, Linfield – Észak-Írország), Olekszandr Szafronov (ukrán, NK Nafta Lendava – Szlovénia), Szendrei Norbert (Mol Fehérvár)
Kölcsönbe érkezők: Diego Santos Carioca (brazil, Kolosz Kovalivka – Ukrajna, legutóbb kölcsönben Jagiellonia – Lengyelország), Mim Gergely (Puskás Akadémia, csákvári kölcsönjáték után)
Kölcsönből visszatérnek: Kovács Barnabás
(Tiszakécske), Németh Dániel (NK Nafta Lendava – Szlovénia), Németh Erik (NK Nafta Lendava – Szlovénia), Szabó Bence (NK Nafta Lendava – Szlovénia), Szökrönyös Dániel? (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Bobál Dávid (Mezőkövesd), Emir Halilovic (bosnyák, Velez Mostar – Bosznia-Hercegovina), Köcse Bence (Kelen SC), Majnovics Martin (legutóbb SV Horn – Ausztria), Nikola Szerafimov (északmacedón, Mol Fehérvár), Zimonyi Dávid (Vasas FC)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Liviu Antal (román, Szombathelyi Haladás, onnan CS Mioveni – Románia), Halmai Ádám (Mol Fehérvár), Sime Grzan (horvát, NK Osijek – Horvátország), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Mihael Rebernik (horvát, NK Nafta Lendava – Szlovénia), Josip Spoljaric (horvát, NK Osijek – Horvátország), Zsóri Dániel (Mol Fehérvár, onnan MTK)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A ZALAEGERSZEGI TE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése: június 13.
Június 25.: Nagykanizsa (NB III)–Zalaegerszegi TE 0–2 (Fehér B., Tajti)
Június 29.: Borac Banja Luka (bosnyák)–ZTE FC 2–1 (Májer)
Július 2.: Slaven Belupo (horvát)–ZTE FC 1–2 (Bedi, Kovács B.)

Július 6.: Slask Wroclaw (lengyel)–ZTE FC 3–2 (Szalay Sz., Tajti – 11-esből)
Július 9.: TSV Hartberg (osztrák)–ZTE FC 1–2 (Szalay Sz., Meshack)
Július 13.: Vasas FC–Zalaegerszegi TE FC 1–1 (Radó, ill. Májer)
Július 16.: ZTE FC–NK Krsko (szlovén II) 4–1 (Tajti 31., Manzinga 59., Huszti 67., Németh D. 79., ill. Kuntic 13.)
Július 23.: Zalaegerszegi TE–AC Milan (olasz) 3–2
(Meshack, Mocsi, Tajti)

 

BP. HONVÉD: SZERBRŐL SKÓT VONALRA VÁLTOTTAK

A bennmaradását tavasszal a Puskás Akadémia elleni felcsúti diadalával csak az utolsó fordulóban bebiztosító Bp. Honvédnál a tulajdonosok a nyáron megint „megnyomták az újratervezés gombot". Május végén jelentették be, hogy a horvát Ivan Kepcija szakmai tanácsadóként, a skót Chris Docherty pedig sportigazgatóként dolgozik Kispesten. Pár nappal később a szerb vezetőedzővel, Nebojsa Vignjeviccssel közös megegyezéssel szerződést bontottak, majd utódjául a teljesen más futballkultúrából érkező skót Tam Courtsot nevezték ki, aki az előző szezonban sikeresen dolgozott a Dundee Unitednél. Szerződése lejártával távozott Dajka László másodedző is, így az első csapat szakmai stábjában már csak egyedül Lázár Zsolt erőnléti edző maradt a hazai szakemberek közül.

Játékosfronton szinte ugyanaz történt Kispesten, mint egy évvel korábban: több mint másfél csapatra való labdarúgó intett búcsút a piros-feketéknek. Idén annyi volt a különbség, hogy olyan futballisták is elmentek a klubtól, akik tagjai voltak a 2017-es bajnokcsapatnak, mint például Baráth Botond, Hidi Patrik és Nagy Gergő, de Bőle Lukácsról is lemondtak a fővárosi klubnál. Az érkezők száma eddig jóval alatta van a távozókénak, de a közeljövőben még lehet számítani további igazolásokra.

Az új légiósok közül a legutóbb Újpesten szereplő 35 éves szerb játékszervező, Nikola Mitrovics a legismertebb név, bár a Kisvárdáról érkezett albán középső védőt, Hedi Prengát sem kell talán bemutatni a hazai focikedvelőknek. Hozzájuk hasonlóan szabadon igazolhatóként érkezett a védelem közepén bevethető szenegáli-francia Christian Gomis és az izraeli-ukrán középső középpályás, Makszim Plakuscsenko, míg a lett centert, Richlord Ennint kölcsönbe sikerült megszerezniük a piros-feketéknek. Kölcsönből tért vissza Kispestre a védekező középpályás Bocskay Bertalan, valamint két támadó, Kocsis Dominik és László Dávid.

A Honvéd a szlovéniai edzőtáborozás során a szlovén Rudar Velenjét és a Nafta Lendavát fölényesen győzte le, ikszelt a montenegrói Arszenal Tivattal és egy góllal alulmaradt a horvát NK Varazdinnal szemben. A hazatérést követően előbb a másodosztályú ETO-t, legutóbb pedig a délpesti klub akadémiai csapatát verte meg. Biztató jel volt, hogy a gyakorló mérkőzések során a mali Boubar Traoré négyszer is eredményes tudott lenni.

A kispestiek vívják a bajnokság nyitó mérkőzését péntek este a Bozsik Stadionban a Zalaegerszeg ellen, majd Fehérvárra utaznak, utána pedig a Paksot fogadják.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Albi Doka (albán, HNK Gorica – kölcsön után végleg), Christian Gomis (szenegáli-francia, PFK Lokomotiv Plovdiv – Bulgária), Nikola Mitrovics (szerb, Újpest FC, szabadon igazolhatóként),Makszim Plakuscsenko (izraeli-ukrán, Maccabi Haifa – Izrael), Herdi Prenga (albán, Kisvárda, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Richlord Ennin
(kanadai, Spartaks Jurmala – Lettország, legutóbb Nyizsnyij Novgorod – Oroszország)
Kölcsönből visszatérők: Bocskay Bertalan(Topolyai SC – Szerbia), Kocsis Dominik (Diósgyőri VTK), László Dávid (Budafoki MTE), Szabó Alex (Szolnok)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Ian Harkes (amerikai, Dundee United – Skócia)
Távozók:
Balogh Norbert (FC DAC 1904 – Szlovákia, kölcsön után végleg), Banó-Szabó Bence (Kecskeméti TE),Baráth Botond (Vasas, szabadon igazolhatóként), Berla Attila,Bőle Lukács (Paksi FC, szabadon igazolhatóként), Artur Craciun (moldovai-román, Hapoel Kfar Saba – Izrael, szabadon igazolhatóként), Hidi Patrik (Vasas FC), Horváth András (Budafoki MTE),Irimiás Gergő (FC Dunaújváros),Májer Milán (Zalaegerszegi TE FC, szabadon igazolhatóként),Nagy Gergő (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként),Dusan Pantelics (szerb, szabadon igazolható), Soltész Dominik (Gyirmót FC Győr, legutóbb kölcsönben: Debreceni VSC), Thierry Gale (barbadosi, Dila Gori – Grúzia), Tóth-Gábor Kristóf (Haladás-kölcsön után Pécsi MFC – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Horváth Milán (siófoki kölcsön után Mezőkövesd)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Dejan Drazsics (szerb, Slovan Bratislava – Szlovákia), Mohammed Kadiri (ghánai, Dinamo Kijev – Ukrajna), Zinédine Machach (francia, Napoli – Olaszország, onnan Ionikosz – Görögország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Marko Petkovics (szerb)

A BP. HONVÉD FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése: június 13.
Edzőtábor:
Moravske Toplice (Alsómarác, Szlovénia), július 3–16.
Felkészülési mérkőzések
Július 6. (Szlovénia): Nafta Lendava (Lendva, szlovén, II.)–Honvéd 0–4 (B. Traoré (33., 42., 44.), V. A. Jónsson (84.)
Július 9. (Szlovénia): Honvéd–NK Varazdin (Varasd, horvát) 0–1
Július 13. (Szlovénia): Honvéd–Arszenal Tivat (montenegrói) 2–2 (B. Traoré, Kocsis D.)
Július 16. (Szlovénia): Honvéd–Rudar Velenje (szlovén) 3–0 (Jónsson, Zsótér, Klemenz)
Július 22.
Honvéd–ETO FC Győr (NB II) 1–0 (Prenga)
Július 23.Honvéd–Honvéd MFA 3–1 (Eördögh, B. Traoré, Jónsson)


AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA:
Július 29., péntek
20.00 óra:
Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 30., szombat
17.45: Kecskeméti TE–Vasas FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Újpest FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 31., vasárnap
15.45:
Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00:
Paksi FC–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik