NB I: a koszovói kapitány is gratulált Kastratinak a bombagóljához

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.02.02. 08:29
null
Lirim R. Kastrati (jobbra) legközelebb a Ferencváros ellen csillogathatja meg rúgótechnikáját (Fotó: Szabó Miklós)
A Honvéd ellen saját bevallása szerint pályafutása legszebb gólját szerző Lirim R. Kastrati bizakodik az Újpest bennmaradásában, a koszovói válogatott jobbhátvéd úgy érzi, összeállt a lila-fehér csapat, amely elszántan várja a Ferencváros elleni vasárnapi derbit.

Micsoda gól volt! Az Újpest és a Bp. Honvéd hétvégi meccsének 61. percében a télen szerződtetett Ognjen Mudrinszki gurított a jobb oldalon felfutó Lirim R. Kastratihoz, aki átvételt követően 25 méterről kilőtte a jobb felső sarkot, Szappanos Péter kapus hiába nyújtózkodott a levegőben úszva. A gól roppant fontos volt, ezzel egyenlítettek a lila-fehérek, akik a 74. percben Nemanja Antonov tizenegyesével megfordították a mérkőzés állását, s megszerezték a három pontot.

„Érzelmekkel teli pillanat volt – elevenítette fel a Nemzeti Sportnak a koszovói Lirim R. Kastrati, aki 2020 nyara óta erősíti a hússzoros bajnokcsapatot. – Dolgozott bennem a bizonyítási vágy, nyilván azzal a szándékkal álltam be a szünetben, hogy lendítsek az együttes játékán. Negyedóra elteltével lövőhelyzetben éreztem magam, s úgy voltam vele, megpróbálom kilőni a hosszú sarkot – sikerült. A gól különlegessége, hogy fanatikusaink éppen néhány másodperccel azelőtt árasztották el görögtűzzel a lelátót, hogy áthaladt volna a labda a gólvonalon, úgyhogy mondhatni, a lehető legjobban időzítettem, elképesztő volt ilyen hangulatban ünnepelni. Ez volt a harmadik gólom, amelyet az Újpest színeiben a tizenhatoson kívülről szereztem, egyben eddigi pályafutásom legszebb találata. Bár nagy szerepe volt a fordításban, nem ez volt a legfontosabb, hanem a Magyar Kupa döntőjében a Mol Fehérvár elleni: akkor is a jobb oldalról, hasonló szögből próbálkoztam, a labda szintúgy a jobb sarokban kötött ki, s mivel a fehérváriaknak nem volt válaszuk, miénk lett a trófea. A mostani gólom után sokan gratuláltak, Alain Giresse, a koszovói válogatott szövetségi kapitánya is jelezte, csak így tovább. Figyelemmel követi a teljesítményemet, bízom benne, hogy a tavasszal is számít rám az Eb-selejtezőben.”

Alighanem jót tesz a 23 esztendős jobbhátvéd lelkének a gól, hiszen az utóbbi időben kevesebb játéklehetőséghez jut, mint korábban: ez volt az idénybeli hetedik bajnokija, igaz, az ősszel megsérült.

„Az őszi szezon szörnyű volt, a csapat várakozáson alul teljesített, engem pedig két hónapon keresztül makacs bokaszalag-sérülés hátráltatott a játékban. A téli felkészülés azonban minden szempontból jól sikerült, az érkező játékosok erősségei lehetnek a csapatnak, egyben van a társaság, úgyhogy bizakodó vagyok a bennmaradásért folytatott harcot illetően. Érzek némi hasonlóságot az előző és a most zajló évad között, akkor sem sikerült jól az első fele, de a tavaszt megnyomtuk és jól zártunk. Viccesen mondhatnám, a jó idő beköszönte a játékunk feljavulásának oka, de szó sincs erről, szerintem csupán annyi volt ősszel a gond, hogy nem állt össze a csapatjátékunk, a nyári szerzemények beilleszkedése a télig váratott magára. A Honvéd elleni fordítás nagy lökést adhat.”

Elkel az önbizalom az Újpestnél, hiszen vasárnap rangadó vár az együttesre, a Groupama Arénában vendégszerepel. A papírforma alapján egyértelműen a Ferencváros a derbi esélyese, hiszen a legutóbbi huszonegy egymás elleni találkozón veretlen, legutóbb 6–0-ra nyert a Megyeri úton.

„Borzasztó emlék a szeptemberi összecsapás, és elsősorban nem azért, mert az ominózus bajnokin szenvedtem sérülést. Szeretnénk visszavágni a fiaskóért, a társaságot elnézve mindenki elszántan várja a vasárnapi derbit. Dühít minket a szeptemberi mérkőzés végeredménye, saját közönségünk előtt szenvedtünk nagy különbségű vereséget a Fraditól, ami megengedhetetlen. Egész héten azon dolgozunk, hogy tökéletes állapotban várjuk a rangadót. A bajnokságban nincsenek óriási különbségek a csapatok között, amit bizonyít, hogy a tabella utolsó helyezettje döntetlent játszott az éllovassal. A Vasas úgymond beparkolta a saját kapuja elé a buszt, ezzel a taktikával vitt el egy pontot a Ferencváros otthonából. Úgy vagyok vele, mindegy, milyen játékkal, de eredményesnek kell lennünk a riválisunk ellen, amire csak akkor lesz esélyünk, ha szervezetten, az edzői utasításokat betartva futballozunk. Győztes bajnoki után vagyunk, jól halad a felkészülésünk, magabiztosan utazunk a Fradihoz.”

KASTRATI GÓLJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik