NB I: a Honvéd megtörné az Újpest elleni rossz szériáját – még a Hidegkutiban

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.03. 09:01
null
A Honvéd és az Újpest januári felkészülési meccsét 3–2-re a piros-feketében játszó kispestiek nyerték meg (Fotó: Földi Imre)
Háromhetes szünet után többek között Budapest Honvéd–Újpest FC „dél–észak” derbivel, valamint Zalaegerszeg–Diósgyőr kiesési helyosztóval folytatódik a labdarúgó NB I. Utóbbi találkozón a zalaiaknál Waltner Róbert személyében új vezetőedző debütál, akárcsak a Kisvárdán fellépő Fehérvárnál – Szabics Imre. Lássuk a 27. forduló történelmi-statisztikai hátterét!

 

PAKSI FC–MTK BUDAPEST

♦ Eddig 27 alkalommal mérkőzött meg egymással a két csapat az NB I-ben, a mérleg 9 paksi siker, 7 döntetlen és 11 MTK-győzelem.

♦ Ősszel Pakson 4–0-ra nyertek a hazaiak, Hahn János triplázott. Michael Boris együttesének más csapat nem tudott egy mérkőzésen háromnál több gólt rúgni ebben a pontvadászatban.

♦ A kék-fehérek a legutóbbi, december 19-i fővárosi találkozón aratott 3–1-es diadalukkal véget vetettek a tolnaiakkal szembeni négymeccses vereségsorozatuknak.

♦ Az MTK közel hét éve nem tudott nyerni Pakson, a 2014. április 5-i találkozó (1–3) óta ötször kikapott, háromszor döntetlent játszott. A nyolc mérkőzésből hatszor gólképtelenek maradtak a fővárosiak, háromszor három, legutóbb négy góllal (0–4) kaptak ki.

♦ Ebben a bajnokságban mindkét találkozón az aktuális házigazda több mint egy félidőt emberelőnyben játszott: Pakson az MTK-s Baki Ákos a 37., az Új Hidegkuti Stadionban az akkor születésnapos paksi Hegedüs Lajos a 41. percben jutott a kiállítás sorsára.

♦ A Paks az előző négy fordulóban képtelen volt nyerni (2 döntetlen, 2 vereség), és mindig legalább két gólt kapott ezeken a mérkőzéseken. A legutóbbi hat bajnokija alapján pedig az NB I második legrosszabb formában lévő csapata (1–2–3 a mérlege). Egyedül a Kisvárdát tudta legyőzni ebben az időszakban, igaz, fölényesen (3–0).

♦ Az MTK legutóbb a ZTE ellen aratott győzelmével (3–0) négymeccses bajnoki nyeretlenségi szériáját (3 döntetlen, 1 vereség) szakította meg.

♦ Hazai pályán az egész mezőnyben a Paks talált be a legtöbbször az ellenfelek hálójába, összesen 29-szer. Vendéglátóként 7 siker, 2 iksz, 4 vereség a mérlege, ez az ötödik legjobb eredménysor jelenleg a bajnokságban, de a legutóbbi két otthoni meccsén nyeretlen maradt (1 döntetlen, 1 vereség).

♦ Látogatóként az MTK a harmadik legeredményesebb együttes az NB I-ben (5 diadal, 4 iksz, 4 vereség) – csak a Ferencváros és a Puskás Akadémia előzi meg –, pontjainak pontosan a felét (19) gyűjtötte be idegen pályákon.

♦ A legutóbbi hét fordulóban minden alkalommal legalább 3 gól esett a Paks meccsein. Ennek fényében nem meglepő, hogy a tolnai együttes kapta a legtöbb gólt (52) az egész mezőnyben, találkozónként átlagban pontosan kettőt.

ZALAEGERSZEGI TE FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez lesz az 50. találkozójuk az élvonalban. Az eddigi 49 mérkőzés alapján minimális a diósgyőriek fölénye: 16 ZTE-siker és 16 döntetlen mellett 17-szer győztek a miskolciak.

♦ A legutóbbi két egymás elleni meccsükön egyaránt 3–1-re nyertek a zalaiak, előbb Könyves Norbert, majd Zimonyi Dávid duplázott.

♦ A DVTK eddig 24 élvonalbeli bajnokit játszott Zalaegerszegen, és csak kettőt tudott megnyerni – az egyiket még 1975-ben (1–2), a másikat tavaly januárban (1–3).

♦ A ZTE az előző négy fordulóban nem tudott győzni, és csak egy pontot gyűjtött, sőt, az elbukott három találkozóján még gólt sem szerzett.

♦ A DVTK ugyancsak négy meccs óta nyeretlen a bajnokságban (3 döntetlen, 1 vereség), a legutóbbi három bajnokiján gólképtelen volt.

♦ A Zete otthoni mérlege 4 diadal, 3 iksz, 6 vereség, ezzel csak a Budafokot és a Honvédot előzi meg a hazai tabellán. Vendéglátóként a legtöbb gólt kapta az NB I csapatai közül, 25-öt.

♦ A Diósgyőr az előző 17 idegenbeli bajnokijából 15-öt elveszített, csupán a Ferencvárost és a Fehérvárt tudta legyőzni. Döntetlent legutóbb tavaly március 14-én a Vidi otthonában ért el (1–1).

♦ Waltner Róbert most mutatkozik be a Zalaegerszeg vezetőedzőjeként. Az előző kiírásban a Kaposvárral egy teljes idényt csinált végig az NB I-ben, csapata 33 meccsen csak 14 pontot gyűjtött. Akkor a DVTK elleni három mérkőzéséből a két hazait megnyerte (2–0 és 3–0), a miskolcit pedig elbukta (0–2) együttesével.

BP. HONVÉD–ÚJPEST FC

♦ A forduló legnagyobb múltú párosítása, a kispestiek és az újpestiek 1916 óta vívják csatáikat az első osztályban. Eddig 211-szer találkoztak a befejezett bajnokságokban (két félbeszakadt évadban még vívtak három további találkozót), a Honvéd 55, az Újpest 104 mérkőzést nyert meg, a döntetlenek száma 52.

♦ Az Újpest az örökmérlegben tapasztalható óriási fölényét 1926-tól 1942-ig alapozta meg: ebben a periódusban volt egy 33 mérkőzéses veretlenségi (és benne egy 18 mérkőzéses győzelmi) sorozata dél-pesti riválisa ellen.

♦ A legutóbbi 10 egymás elleni bajnokijukból öt döntetlenre végződött, a kispestiek pedig csak egyszer tudtak diadalmaskodni, 2019 augusztusában, az Illovszky Stadionban (2–3), amikor a lila-fehérek voltak a pályaválasztók.

♦ A Honvéd – illetve korábban KAC és KFC – pályaválasztása mellett 104 mérkőzést játszottak, ezeken 31 esetben nyertek a kispestiek, 42-szer a lila-fehérek,míg 31 találkozó döntetlennel zárult.

♦ Ebben a bajnokságban az Újpest egyedül a Honvéd ellen hibátlan még: oda-vissza 2–1-re győzte le a kispesti csapatot, sőt, összességében már hárommeccses győzelmi sorozatot számlál ellene.

♦ A Honvéd a Puskás Akadémia és az MTK legyőzése után megtorpant, és a legutóbbi két fordulóban úgy maradt nyeretlen, hogy közben gólt sem tudott szerezni (0–1 otthon a Kisvárda ellen, majd 0–0 Diósgyőrben).

♦ Az Újpest a legutóbbi hat tétmeccséből ötöt megnyert, és csak egyet veszített el, a felcsúti bajnokit (1–2) – igaz, két sikerrel megvívott Magyar Kupa-találkozója is volt ebben az időszakban.

♦ A pályaválasztóként még mindig az Új Hidegkuti Stadionban játszó kispesti csapat továbbra is utolsó a hazai tabellán, mindössze a Diósgyőrt és az MTK-t tudta legyőzni, ezenkívül öt döntetlen és hat vereség áll a neve mellett.

♦ Az Újpest idegenben közepesen teljesít (4 diadal, 2 iksz, 7 vereség), a tavaszi házon kívüli teljesítménye abszolút hullámzó, felváltva nyer és veszít. Ha folytatódik a sormintája, most egy győzelemnek kellene következnie.

♦ A két vezetőedző, Horváth Ferenc és Michael Oenning korábbi csapataival hatszor került egymással szembe, a mérleg a német szakvezető szemszögéből 2 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség (a Vasassal a Balmazújvárostól).

KISVÁRDA–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 8 meccset játszottak az élvonalban, egy kisvárdai siker és egy döntetlen mellett hatszor a Fehérvár győzött. A szabolcsi csapat négy alkalommal is gólképtelennek bizonyult.

♦ Kisvárdán eddig háromszor találkoztak, a mérleg teljesen kiegyenlített: 1–1–1. 2018 októberében 2–2-re végeztek, 2019 decemberében 2–0-ra a fehérváriak, idén januárban 2–1-re a szabolcsiak győztek.

♦ Az első két várdai meccsükön volt öngól, előbb a fehérvári Stopira, majd a másodikon a szabolcsi Rubus lábáról került saját csapatának hálójába a labda.

♦ A Kisvárda halványan teljesít az utóbbi időben, az előző öt forduló alapján a legrosszabb formában lévő együttes (1 győzelem, 4 vereség, 1–9-es gólkülönbség). Egyetlen sikerét ezalatt a Honvéd vendégeként érte el (1–0).

♦ A Fehérvár az előző öt bajnokijából – végig az ideiglenesen kinevezett Szalai Tamás irányításával – csak a kiesés ellen küzdő Budafok és ZTE ellenit volt képes megnyerni, igaz, mindkettőt idegenben. Emellett 2 döntetlent ért el, és legutóbb kikapott a Puskás elleni ezüstrangadón.

♦ A Várda otthoni találkozóin esett eddig a legkevesebb gól, 12 meccsen mindössze 21 (1.75-ös átlag). Vendéglátóként Supka Attila együttese vészes gólínségben szenved: mindössze 9-szer talált be az ellenfeleknek, a második legkevesebb találatot jegyző Budafok is közel kétszer ennyi gólt ért el (17).

♦ A szabolcsi együttes hazai mérlege 50 százalékos: 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség. Mivel a ZTE ellen megnyert meccsét vendégségben, Újpesten rendezte, Kisvárdán legutóbb januárban éppen a Fehérvár ellen tudott diadalmaskodni.

♦ A Vidi közepes teljesítményt nyújt látogatóként (5 diadal, 2 iksz, 5 vereség). Házon kívül legutóbb közel fél éve, október 18-án a Honvéd ellen játszott döntetlent (2–2), azóta négyszer győzött, ötször alulmaradt.

BUDAFOKI MTE–FERENCVÁROS

♦ Mind a négy eddigi élvonalbeli találkozójuk ferencvárosi győzelemmel végződött. 1945–1946-ban az Üllői úton 5:2-re, Budafokon 6:2-re nyertek a zöld-fehérek, utóbbi meccsen a hatodik találat a később a Barcelona sztárjává váló Kubala László nevéhez fűződött. Decemberben a Groupama Arénában 2–1-re, a januárra halasztott budafoki összecsapásukon 3–0-ra diadalmaskodott a Fradi.

♦ Az NB II-ben a 2006–2007-es idényben mérkőztek meg egymással, az Üllői úton 2–0-ra az FTC győzött, a budafokiak pályaválasztásával Tatabányán 2–2-es döntetlennel ért véget a másodosztályú bajnokijuk.

♦ 2017-ben a Magyar Kupa elődöntőjében kerültek össze, akkor a hazai 8–0 után Budafokon 4–2-re nyert a Ferencváros. A hazaiak első gólját a mostani vezetőedző, Csizmadia Csaba szerezte.

♦ Ebben a bajnokságban a Ferencváros három tizenegyest is rúghatott a BMTE ellen: Uzuni Budafokon, Haratin mindkét meccsen értékesített egyet-egyet.

♦ A Ferencváros az előző 11 bajnoki meccsén nem talált legyőzőre – 6 diadal, 5 döntetlen –, a Mezőkövesdé (13) után ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria a bajnokságban.

♦ Az újonc Budafok legutóbb január végén, Diósgyőrben ikszelt (1–1), azóta 2 győzelem és 4 vereség a mérlege.

♦ A BMTE az előző három bajnokiját úgy bukta el, hogy a félidőben mindig döntetlenre állt.

♦ Az FTC vendégként egyedüliként veretlen még a bajnokságban: a 7 győzelem mellett 6-szor ikszelt, a legutóbbi három idegenbeli fellépése 2–2-re végződött. A látogatóként elért 27 pontja kimagaslóan a legjobb teljesítmény jelenleg az élvonalban.

♦ A zöld-fehérek a legutóbbi 19 házon kívüli bajnokijukból csak egyet veszítettek el, tavaly június 23-án, Székesfehérváron 1–0-ra, még az előző szezon utolsó idegenbeli meccsén.

PUSKÁS AKADÉMIA–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 13 élvonalbeli mérkőzést játszottak egymás ellen, a mérleg egál, 5-5 mezőkövesdi és felcsúti siker, 3 döntetlen, a gólkülönbség 12–10 a PAFC javára.

♦ Nem gólgazdag párharc ez, hiszen 2014 óta egyik találkozójukon sem esett háromnál több gól (háromig is csak egyszer, 2018 májusában jutottak el a felek).

♦ A 2020–2021-es szezonban két 1–0-s eredmény született – mindig az éppen otthon játszó együttes győzött. Balutának mindkétszer főszerep jutott: Felcsúton győztes gólt szerzett, Kövesden kiállították.

♦ A Puskás Akadémia a legutóbbi kilenc bajnokijából nyolcat megnyert, és csak egyszer maradt alul, az előző öt fordulóban gyűjtött 12 pontjával a mezőny legjobb formában lévő csapata.

♦ A Mezőkövesd sem panaszkodhat, hiszen már 13 forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt 7-szer nyert és 6-szor ikszelt. Ez a leghosszabb élő veretlenségi széria az NB I-ben.

♦ A matyóföldi együttes az előző hét fordulóban csak egyszer nem talált be ellenfelének, a többi hat alkalommal mindig két gólt szerzett.

♦ A PAFC otthoni teljesítménye 8 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, amivel ott van az élmezőnyben, az előző öt hazai bajnokijából négyet megnyert, és csak a Honvéd tudott kibabrálni vele (1–2).

♦ A Kövesd vendégként eddig átlag alattit nyújtott (2 diadal, 6 iksz, 5 kudarc), idegenben a legutóbbi öt alkalommal ikszelt, háromszor még gól sem esett a mérkőzésein.

♦ Pintér Attila kétszer meccselt a Puskás Akadémia ellen, és még veretlen. 2013-ban az ETO-val ért el 2–2-t, decemberben pedig jelenlegi csapatával győzött 1–0-ra.

NB I, 2020–2021, 27. FORDULÓ

HELYSZÍN
ÁPRILIS 3., SZOMBAT
14.45: Paksi FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
17.00: ZTE FC–DVTK (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
19.30: Budapest Honvéd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
ÁPRILIS 4., VASÁRNAP
14.30: Kisvárda–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti Stadion
17.00: Budafoki MTE–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
19.15: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 18 7 1 55–18 +37 61
2. Puskás Akadémia 26 15 3 8 37–31 +6 48
3. Mol Fehérvár 26 11 7 8 50–32 +18 40
4. MTK Budapest 26 10 8 8 38–33 +5 38
5. Mezőkövesd 26 10 8 8 31–32 –1 38
6. Újpest FC 26 10 4 12 35–51 –16 34
7. Paksi FC 26 9 7 10 52–52 0 34
8. Kisvárda 26 9 7 10 23–34 –11 34
9. Budapest Honvéd 26 7 8 11 37–37 0 29
10. Zalaegerszegi TE 26 7 5 14 42–50 –8 26
11. Budafoki MTE 26 7 5 14 31–48 –17 26
12. Diósgyőri VTK 26 6 5 15 28–41 –13 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik