NB I: a Fradinál nem ugrabugráltak; pirosözön a nyitányon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.24. 11:31
null
Varga Roland kétszer is gólt ünnepelhetett a DVTK ellen (Fotó: Török Attila)
A hétvégén elkezdődött a labdarúgó NB I 2018–2019-es szezonja, így az első forduló után szokásunkhoz híven összegyűjtöttük a játéknap „legjeit”, érdekességeit.

VARGA ROLAND: NEM VOLT UGRABUGRÁLÁS, TOMBOLÓ ÜNNEPLÉS

Az egyik legfontosabb kérdése ez lehetett a vasárnap délutáni Ferencváros–Diósgyőr (4–1) bajnoki mérkőzésnek: mennyire tudja túltenni magát a házigazda az Európa-ligából való kiesésen? Nos, az eredmény azt mutatja, hogy a ferencvárosiak sikerrel jártak, mert könnyedén, három góllal legyőzték borsodi ellenfelüket.

Varga Roland, a zöld-fehérek játékosa két góllal vette ki részét a győzelemből.

„Nyilván nem volt egyszerű a csütörtöki kupakiesés után a bajnoki mérkőzésre összpontosítani – mondta a szélső. – Muszáj volt, és örülök, hogy ezt megoldottuk. Mindenkit nagyon bántott, hogy a Maccabi Tel-Aviv ellen nem tudtunk továbblépni. Az első mérkőzés nem indult rosszul, szerintem jól nézett ki a csapatunk, legalább egyenrangú ellenfelek voltunk. El kell ismerni, hogy a visszavágón nem tudtuk megismételni azt a teljesítményt, amelyet a Groupama Arénában nyújtottunk. Bosszantó, frusztráló érzés, hogy hiába próbálunk évről évre sikert elérni, nem jön össze, pedig ezért dolgozunk.”

A futballista hozzátette: a kiesést követően nem maradt más lehetőségük, azonnal, a lehető leggyorsabban túl kellett lépni a történteken, hogy a bajnokit ne befolyásolja az El-csalódás.

„Nyertünk, ez jó, de érezni lehetett, a Maccabi elleni párharc még mindenkiben ott van – mondta Varga Roland. – Nem volt ugrabugrálás, tomboló ünneplés, örültünk, de visszafogottan. Idő kell, hogy mindenki túltegye magát a kupakiesésen.”

Külön elemzés témája, miért vall kudarcot Európában a Ferencváros immár évek óta, de Varga Roland is megpróbál előre nézni, így a bajnoki meccsen történtekkel foglalkoztunk.

„A tavaszi szezon is csalódással ért véget, nem sikerült megszereznünk a bajnoki címet – folytatta a támadó. – Elszúrtuk, megpróbáltunk tanulni a hibákból, és úgy léptünk pályára a Diósgyőr ellen, hogy meg akarjuk szerezni a bajnoki címet és a Magyar Kupát egyaránt, más célunk nem is lehet erre a szezonra.”

Különleges szituáció végén szerezhetett volna gólt az első félidőben: Dibusz Dénes a hazapasszolt labdát egyből, hosszan előrevágta, a kimozduló diósgyőri védelem mögé ívelte, Varga Roland a szélről indulva mintegy negyvenméteres sprinttel mindenkit maga mögött hagyott, ám Antal Botond érezte a veszélyt, és a diósgyőri kapus a tizenhatoson kívülre futva becsúszva mentett a támadó elől. A szélső sebességét kihasználva ez taktikai fegyver is lehetne, más kérdés, hogy a meccs után a szituációt elemezve Dibusz Dénes a felvetésre, miszerint majdnem gólpasszt adott, mosolyogva válaszolt: „Roli lassú, még ezt a labdát sem érte el…”

Aztán a félidő végén jött a tizenegyes, ez volt az FTC harmadik gólja.

„Nagyon rosszul rúgtam a büntetőt – idézte fel Varga Roland. – Elhatároztam, melyik sarkot célzom meg, de a kapus arra mozdult, nem is ment a labda közel a kapufához, ki tudta védeni. Szerencsére volt benne annyi erő, hogy fogni nem tudta, csak kiütni, és éppen elém, így tudtam belőni a kipattanót.”

A második félidőben azonban járt a taps neki: előrevetődve, látványos mozdulattal fejelt a sarokba.

„Nagyon jó volt Leandro beadása – mondta a ferencvárosi futballista. – El tudtam szakadni a védőmtől, számítottam a beadásra. A labda felpattant, nem volt idő gondolkodni: talán átvehettem volna, de nem tudtam, mennyivel vannak mögöttem a védők, úgy döntöttem, megpróbálom egyből elfejelni. Fejes gólok? Nem tudom, nem igazán jellemzőek rám, más kérdés, hogy az első válogatott meccsemen, Dánia ellen is fejeltem egyet, az is furcsa mozdulat volt, ott kissé mögém érkezett a labda. Most előrevetődve fejeltem a labdába, örülök, hogy a kapufáról a kapuba pattant a labda.

Egy évvel ezelőtt is ragyogóan kezdte a bajnokságot: a harmadik fordulóban négy gólnál tartott, szeptemberben tizenkettőnél.

„Emlékszem, sokan mondták, gólkirály leszek. Én csak minél több góllal akartam segíteni a Fradit, nem az bánt, hogy a gólkirályi cím nem lett meg, hanem az aranyérem elvesztése. Új szezon kezdődött, nem fogalmaztam meg, hány góllal lennék elégedett, szeretnék minél többször betalálni, az a fontos, hogy a csapat bajnok és kupagyőztes legyen.

A Ferencváros–DVTK mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ GÓLJA

A Ferencváros–Diósgyőr mérkőzésen a Fradi – köszönhetően többek között Varga Roland remek játékának – lehengerlően játszott, mit több, a szélső a 68. percben a forduló legszebb gólját szerezte, miután Leandro előreívelését követően előrevetődve fejelt, és a labda a jobb kapufáról vágódott a kapuba.

A FORDULÓ JÁTÉKOSA

Az MTK Budapest egy, a csapat labdarúgója, Lencse László két év után tért vissza az élvonalba. A csatár ugyanis tavalyelőtt még az NB II-es Puskás Akadémiát erősítette, és csak 2017 nyarától játszik újra a kék-fehéreknél. Huszonkét góljával sokat tett azért, hogy a patinás budapesti együttes visszakerüljön az első osztályba, és vasárnap immár az Újpest elleni idegenbeli bajnokin is bizonyította, érzi a kaput. Vezető gólt szerzett a 2–0-ra megnyert meccsen, s lapunk őt választotta a mezőny legjobbjának.

„Minden úgy történt, ahogyan elterveztük – mondta a rangadó másnapján Lencse. – Tudtuk, hogy a széleken erős az Újpest, ezért megpróbáltuk lezárni a területeket, kicsit mélyebben is védekeztünk, hogy ne legyen hely a hazai támadások kibontakozására. Sejtettük, hogy a hétközi Európa-liga-találkozójuk miatt fáradtabbak lesznek az újpestiek. Okosan, taktikusan futballoztunk, ennek köszönhettük a vezetést, meg persze a mindent eldöntő második gólt.”

Utóbbi tizenegyesből született, Lencse Lászlót meg is kérdeztük, miért nem ő állt a labda mögé.

„Mert csapatkapitányunk, Kanta József megérdemelte a lehetőséget, az egész mérkőzésen nagyszerűen futballozott. Úgyis ad majd nekem gólpasszokat, nincs bennem hiányérzet, hogy nem én rúgtam a tizenegyest.”

Lencse László elismerte: más a tempó az NB I-ben, mint a második vonalban, és biztos benne, hogy az MTK a vasárnap látottnál nagyobb sebességgel játszik majd a folytatásban. Szükség is lesz rá, hiszen a következő fordulóban a Ferencvárossal csapnak össze a kék-fehérek.

„Úgy hozta a sors, hogy egy hét leforgása alatt két nagy riválissal találkozunk – folytatta az MTK csatára. – De egyáltalán nem bánjuk, az Újpestet már kipipáltuk, most a Fradi következik. Fontos a jó rajt, közönségünk előtt pontot vagy pontokat akarunk szerezni az örökrangadón.”

Az Újpest–MTK mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ CSAPATA

Gróf (Honvéd, 6-os osztályzat) – Nego (Mol Vidi FC, 6), Juhász R. (Mol Vidi FC, 7), Kamber (Honvéd, 6), Heister (FTC, 7) – Cseri (Mezőkövesd, 6), Lazovics (Mol Vidi FC, 6), Gorriarán (FTC, 7) – Varga R. (FTC, 7), Danilo (Honvéd, 7), Lencse (MTK, 7)

A FORDULÓ FORDULATA

Akár a Mezőkövesd Zsóry–Paksi FC mérkőzés hőse is lehetett volna Kulcsár Dávid, a vendégek labdarúgója. A jobbhátvéd szerepkörben futballozó játékos ugyanis formás akció végén korábbi csatárerényeit és gyorsaságát kihasználva egalizálta az egygólos hátrányt, s bár hamarosan újra vezetést szerzett a Mezőkövesd, a védő és csapata közel állt az egyenlítéshez, hiszen a második félidőben szinte végig fölényben futballozott. A paksiaknál volt többet a labda, a vendégakciók voltak veszélyesebbek, és amikor már úgy tűnt, ismét egyenlít a Paks, akkor a 81. percben a mezőkövesdi Cseri Tamás kapu elé ívelése után a vétlen Kulcsár Dávidról a saját kapujába pattant a labda, ezzel el is dőlt a három pont sorsa.

A kétgólos hátrány a játékidő rövidsége miatt már behozhatatlannak bizonyult. Nem először pártolt el a védő mellől a szerencse, hiszen karrierje során a szombati volt a harmadik olyan labda, amelyik testéről nem a mezőnybe, hanem a saját kapujába vágódott.

„Sajnos egyik gólom sem osztott vagy szorzott – mondta megkeresésünkre Kulcsár Dávid.Tehát nem a góljaim döntötték el a meccset. Lehet, ha fejjel nem érek bele Cseri Tamás ívelésébe, a kapusunk megfogja a labdát, de nem ezen múlt, hanem azon, hogy hiába futballoztunk jobban, meddő maradt a támadójátékunk.”

Búslakodásra nincs idő, hiszen következik a bajnokság 2. fordulója, amelyben a tervek szerint a Paks fogadta volna a Mol Vidi FC-t, ám a stadion egyelőre nincs használható állapotban, ezért a klub vezetősége kéréssel fordult a szövetséghez, illetve a fehérváriakhoz, és a kérés meghallgatásra talált, így felcserélődött a pályaválasztói jog, szombat este Felcsúton rendezik a Mol Vidi FC elleni bajnokit.

A Mezőkövesd–Paks mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ KÉPE

A leghűségesebb kísérők, avagy az élvonalbeli újonc Kisvárda maroknyi, de annál lelkesebb szurkolósereg biztatása mellett kezdhette el szereplését, a társaság vidám volt, pedig a kedvencek Felcsúton nagyon kikaptak a Mol Viditől.

Kisvárdai szurkolók a felcsúti stadionban (Fotó: Tumbász Hédi)
Kisvárdai szurkolók a felcsúti stadionban (Fotó: Tumbász Hédi)

A FORDULÓ ÍTÉLETEI

Mint minden fordulóban, a játékvezetői ítéletek ezúttal is a figyelem középpontjában voltak. Más kérdés, hogy sokszor a futballisták érthetetlen megmozdulásai váltják ki a bírói közbeavatkozást: Priskin Tamás ütése, Branko Pauljevics taposása az önfeláldozóan becsúszó Kanta Józsefre is ebbe a kategóriába tartozik, azonnali piros lapot vont maga után mindkettő.

Gyorsan emberhátrányba került az újonc Kisvárda a bajnok Mol Vidi FC otthonában, Vári Barnabás meglökte Danko Lazovicsot. Lapunk is beszámolt róla, hogy a tizenegyes jogosnak tűnt, ám a várdai védő kiállítása már vitatott.

A szurkolók nem értették: hogy van az a bizonyos tripla büntetés?

Nos, nem olyan régen módosították, kiegészítették a szabályt: ha egy védő a labdát próbálja megjátszani, és eközben szabálytalankodik, legfeljebb sárga lappal büntethető a tizenegyes mellett. Csakhogy Vári Barnabás meglökte ellenfelét, ezt pedig nem lehet labdára irányuló szerelési kísérletnek tekinteni, Bognár Tamás ezért mutatta fel a piros lapot – szerintünk az a kérdés, egyértelmű gólhelyzetben történt-e a szabálytalankodás. Danko Lazovics lőhetett volna, de a labda nem a kapu felé pattant, még nem birtokolta a csatár – lehet vitázni az eseten.

Az újpesti drukkerek hasonló elv mentén vitatták Balázs Benjámin kiállítását. Az MTK csatára, Lencse László egyedül tört kapura, szemben állt a lila-fehérek kapusával, amikor a védő hátulról szerelni próbálta – buktatás, tizenegyes. A felvétel többszöri megtekintése után elképzelhető, Kassai Viktor játékvezető úgy ítélte meg, a támadó nem a szerelési kísérlettől vesztette el az egyensúlyát, hanem azért, mert azzal egy időben Balázs Benjámin kézzel meg is lökte a csatárt, azt pedig – Vári Barnabás esetéhez hasonlóan – már nem minősíthetik labda megjátszására tett kísérletnek. Ugyancsak Újpesten volt egy kézre pattanó labda, az MTK védője, Jevhen Szelin menteni akart, de közben kézzel érintette a labdát. A vb előtti szabályfinomítás során a játékvezetők erre vonatkozóan egyértelmű utasítást kaptak: ha a labda a játékos testéről pattant a kezére, az vétlen mozdulatnak tekintendő, vagyis nem szabad szabálytalanságként értékelni.

A játékvezető csak betartotta az előírásokat, akármennyire szidalmazták érte a szurkolók…

Érdekesség, hogy az NB I első hat mérkőzésén ugyanannyi piros lap volt, mint a világbajnokság 64 meccsén összesen.

Balázs Benjámint kiállította Kassai Viktor (Fotó: Földi Imre)
Balázs Benjámint kiállította Kassai Viktor (Fotó: Földi Imre)
NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Debreceni VSC 0–1Felcsút,Pancho ArénaVad II István931
Mol Vidi FC–Kisvárda 4–0
Felcsút,Pancho ArénaBognár Tamás
1744
Mezőkövesd–Paks 3–1
Mezőkövesd, Városi StadionErdős József
1977
Bp. Honvéd–Haladás 3–2
Budapest, Bozsik József Stadion
Berke Balázs
1670
JÚLIUS 22., VASÁRNAP


Ferencváros–Diósgyőri VTK 4–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6920
Újpest–MTK Budapest 0–2 Budapest,Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
2738
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Vidi FC 1 1 4–0 +4 3
2. Ferencvárosi TC 1 1 4–1 +3 3
3. Mezőkövesd Zsóry FC 1 1 3–1 +2 3
4. MTK Budapest 1 1 2–0 +2 3
5. Budapest Honvéd 1 1 3–2 +1 3
6. Debreceni VSC 1 1 1–0 +1 3
7. Szombathelyi Haladás 1 1 2–3 –1 0
8. Puskás Akadémia FC 1 1 0–1 –1 0
9. Paksi FC 1 1 1–3 –2 0
10. Újpest FC 1 1 0–2 –2 0
11. Diósgyőri VTK 1 1 1–4 –3 0
12. Kisvárda 1 1 0–4 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik