Ivan Petrjak három év után távozott Fehérvárról (Fotó: Sahtar Doneck)

 

A Sahtar Doneck ezen a nyáron egy korábbi játékosát, Olekszandr Zubkovot már hazahívta a magyar NB I-ből, a Ferencvárosból, és ukrán sajtórétesülések szerint Ivan Petrjak is erre az útra lépett.

A champion.com.ua a ProFootballDigital értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy a Sahtar Doneck szerződtetheti korábbi játékosát, a jelenleg a Mol Fehérvárban futballozó, 28 éves Ivan Petrjakot. A támadó Mihajlo Mudrikot pótolhatja, amennyiben a szélső Angliába szerződik. Arról nem szólt a hír, milyen szakaszban tartanak a tárgyalások, de azt hozzátette, hogy Petrjak a jövő nyárig érvényes szerződése ellenére kész a klubváltásra.

Annyira kész a váltásra, hogy a Sahtar hétfőn be is jelentette a honlapján a visszatérését, és a Mol Fehérvár FC is elbúcsúzott a szélsőtől.

„A Sahtar Doneckben folytatja pályafutását Ivan Petrjak! Az ötszörös ukrán válogatott szélsőt éppen a Sahtartól vásároltuk meg 2019 nyarán, most bő három év után visszatér a 13-szoros bajnokcsapathoz. Ivan Vidi-mezben 128 tétmérkőzésen 28 gólt szerzett és 26 gólpasszt osztott ki. Köszönjük a klubért végzett munkáját és további pályafutásához sok sikert kívánunk!” – írja a molfehervarfc.hu.

Petrjak Zubkovhoz hasonlóan először kölcsönbe került a Sahtartól a Ferencvároshoz, de a kölcsönszerződés lejártával az ő játékjogát már nem a Fradi, hanem a Fehérvár vásárolta meg végleg az ukrán klubtól, 2019-ben. Petrjak az előző idényben 31 tétmeccsen nyolc gólt és három gólpasszt jegyzett Fehérváron, az új évadban pedig hat meccsen egy-egy gólt és gólpasszt ért el (mindkettőt a Petrocub elleni hazai Ekl-mérkőzésen), de legutóbb az 1. FC Köln elleni Ekl-selejtezőn már nem szerepelt a mérkőzésre nevezett keretben.

A Sahtar hivatalos tájékoztatójából az is kiderül, hogy Petrjak négy évre írt alá az ukrán klubhoz.

A Transfermarkt szerint Petrjakot három éve 1.2 millió euróért szerződtette a Vidi, arról nincs hír, hogy most mennyit fizet érte a Sahtar, a piaci értékét 1.6 millió euróra becsülik.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Claudiu Bumba (román, Kisvárda – szabadon igazolható),
Nikola Szerafimov (északmacedón, Zalaegerszegi TE FC)
Kölcsönbe érkezők:
 Kasper Larsen (dán, Odense Boldklub – Dánia), Peter Pokorny (szlovák, Real Sociedad B – Spanyolország)
Kölcsönből visszatérnek: Lyes Houri (francia, Universitatea Craiova – Románia), Kojnok Zsolt (Budaörs), Emil Rockov (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Budu Zivzivadze (grúz, Újpest FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: –
Távozók: Bese Barnabás (szabadon igazolható), Csoboth Kevin (szegedi kölcsön után Újpest FC), Elek Ákos (visszavonult), Géresi Krisztián (Vasas FC), Halmai Ádám (zalaegerszegi kölcsön után Soroksár), Kovács István (ETO FC Győr), Nikolics Nemanja (Pendikspor – Törökország, szabadon igazolhatóként), Adrián Rus (román, Pisa – Olaszország), Szendrei Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Zsóri Dániel (zalaegerszegi kölcsön után MTK Budapest), Ivan Petrjak (ukrán, Sahtar – Ukrajna)
Kölcsönbe távozók: Gundel-Takács Bence
(Budafok, legutóbb NK Jarun Zagreb – Horvátország), Kovácsik Ádám (ETO FC), Szabó Levente (Kecskeméti TE), Zeke Márió (gyirmóti kölcsön után Kecskeméti TE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Lamin Jallow (gambiai, Vicenza – Olaszország), Peter Zulj (osztrák, Istanbul Basaksehir – Törökország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Armin Hodzic (bosnyák, lejárt a szerződése)