NB I: 5–0 és ezüstérem – történelmi eredmények Felcsúton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.11. 13:46
A labdarúgó NB I utolsó, 33. fordulójára visszatekintő cikkünkben fókuszban az első osztályú története során először ezüstérmes Puskás Akadémia, a játékvezetők mérkőzésrangsorában élre ugró Solymosi Péter, az önkritikus fehérvári Ivan Petrjak és szó lesz a meglehetősen bizonytalan diósgyőri helyzetről is.  
Így ünnepelte a hétvégén a Puskás Akadémia az ezüstérmet (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
Így ünnepelte a hétvégén a Puskás Akadémia az ezüstérmet (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ DICSŐSÉGE – PUSKÁS AKADÉMIA

Ezüstös konfettieső, ezüstszínű egyenöltözet, felszabadult hangulat, pezsgőlocsolás és sokat mondó, hosszú ölelések sora – aki látta a Puskás Akadémia játékosainak és stábtagjainak vasárnap esti örömét, azt is hihette volna, hogy aranyérmet ünnepelnek a felcsútiak. Nem is csoda: arannyal felérő ezüstérmet nyertek, klubtörténeti sikert érve el, ráadásul abból a szempontból is történelmi mérkőzésen, hogy a Budafok elleni találkozón eddigi élvonalbeli krónikájuk legnagyobb különbségű győzelmét aratták (5–0). Ahogyan Hornyák Zsolt vezetőedző is érzékeltette a bravúr mértékét a meccs utáni sajtótájékoztatón: a liga két legtehetősebb klubja, a Ferencváros és a Mol Fehérvár közé tudtak beékelődni, igencsak magasra is téve ezzel a lécet.

A bajnoki második helyért járó trófeát elsőként magasba emelő csapatkapitány, Szolnoki Roland a székesfehérváriaktól tért vissza 2018-ban nevelőegyesületéhez, és talán maga sem gondolta, hogy három évvel később a felcsútiakkal ilyen sikerben lesz része, éppen a fehérváriak elől elorozva az ezüstérmet.

„Hihetetlen idény van mögöttünk, igazi hullámvasút volt nekünk ez a bajnokság – mondta lapunknak a 29 esztendős csapatkapitány. – Az elején alaposan meg­gyötörte a csapatot a járvány, tizenöt játékos esett ki, szinte mindenki elkapta a vírust. Ennek ellenére a vészmegoldásként bevetett fiatalok több meccset is megnyertek, októberben viszont hullámvölgy következett, sorozatban öt vereséggel, amelynek mélypontja a Paks elleni hat kettes fájó vereség volt. Viszont tavasszal nagyon beindultunk, egymást követték a győzelmek, erős túlzással minden bement, amit kapura lőttünk, szaladt velünk a szekér. Az előző idényben is jól szerepeltünk, hiszen bronzérmesek lettünk, és azt hiszem, az új évad előtt mindenki aláírta volna annak a megismétlését. Nem hiszem, hogy sokan gondolták, hogy még feljebb tudunk lépni. Én is csak akkor kezdtem elhinni, amikor már nyolcpontos előnyünk volt a harmadik helyezett Vidi előtt.”

Ez az előny azonban elolvadt, miután a Budafok elleni meccset megelőző három találkozóját elbukta a csapat. A záró fordulóban azonban mindenki ünnepelni készült, és érezhető volt, hogy ezúttal a PAFC nem engedi ki a kezéből a mérkőzést.

„Szerintem az első perctől nem volt kérdés, hogy ezt a mérkőzést mi nyerjük meg, azonnal támadásba lendültünk, jöttek a gólok, rengeteg helyzetünk volt – folytatta Szolnoki Roland. – Végre kinn lehettek a szurkolók is, miként a családtagjaink is a stadionban, fantasztikus volt előttük nyerni és utána együtt ünnepelni, nem is sikerülhetett volna szebben a bajnokság vége. A hamarosan ötéves kisfiam is ott volt velem a gyepen a kupaátvétel utáni pillanatokban, ő várta már a legjobban, hogy újra lehessen meccsre menni, reggel korán felkelt, egész nap meccslázban égett, nagyon élvezte.”

Érthetően hasonlóan boldog volt a csapat kapuját az utolsó mérkőzésen védő 18 éves Auerbach Martin is.

„Én kezdtem az idényt a kapuban, én is fejeztem be – mondta a fiatal kapus a Puskás Akadémia honlapjának az ünneplés mámoros pillanataiban. – Szerintem csodálatos idényünk volt, úgyhogy nagyon fényesen csillog az ezüst.”

Megszólalt a csapat első számú kapusa, a Budafok ellen sérülés miatt hiányzó, már a válogatott bő Eb-keretéhez tartozó Tóth Balázs is, aki tavaly a bronzérmes együttesben mutatkozott be az első osztályban, most pedig már ezüstérme is van.

„Reméljük, sorminta lesz belőle – nyilatkozta a klubhonlapon Tóth Balázs. – Komolyra fordítva a szót: tényleg óriási eredmény, hogy a tavalyi eredményünket felül tudtuk múlni. A téli szünet után nagyon jól szerepeltünk, és ennek meg is lett az eredménye. A végén még beleestünk a kisebb hullámvölgybe, de fel tudtuk tenni az i-re a pontot, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk.”

A történelmi helyezésen túl az is az idei felcsúti sikersztori lélekemelő jellemzője, hogy az ezüstérmet tizenegy saját nevelésű játékossal érte el a csapat. Egyikük, az együtteshez tavaszra visszakerülő Géresi Krisztián most ugyan megint sérüléssel bajlódik, de voltak olyan kritikus időszakok az évben, amikor ő segítette át az együttest az akadályokon.

„Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni a csapatot olyan helyzetekben, amikor szükség volt rám – fogalmazott Géresi Krisztián a meccs utáni videóban. – Ez lesz a célom az ősszel is, hogy az európai kupában jó eredményt tudjunk elérni, és a következő bajnokságban is jól tudjunk kezdeni.”

BODNÁR Zalán

A FORDULÓ CSÚCSA – SOLYMOSI PÉTER

Solymosi Péter 324. mérkőzését vezette az NB I-ben, ezzel Kassai Viktort megelőzve az örökranglista élére ugrott.

Mérföldkőhöz érkezett vasárnap Solymosi Péter, a Diósgyőri VTK–Mol Fehérvár FC bajnoki volt a 324. mérkőzése az NB I-ben, amelyen játékvezetőként dirigált, ezzel pedig megdöntötte Kassai Viktor rekordját.

„Nagyon szép szám, de nem gondolom, hogy ettől több vagy jobb bíró lennék. Mindenesetre nagyon örülök neki” – mondta az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn Solymosi Péter.

A Veszprémből induló spori 1995-ben tett sikeres játékvezetői vizsgát, először 2001. április 21-én ténykedett első osztályú meccsen, a Videoton–Vasas (2–3) összecsapáson volt tartalék. A 2002. április 10-én vezetett első élvonalbeli bajnokija keserédes emlékű neki, mivel az MTK–Sopron (1–0) találkozó egyetlen gólját az azóta elhunyt Zavadszky Gábor szerezte, a vendégek kispadján pedig Simon Tibor ült, aki tizenhárom nappal a mérkőzés után halt meg. A bemutatkozást további 323 NB I-es meccs követte játékvezetőként, emellett négyszer asszisztensként, 131-szer alapvonaliként, 17-szer pedig tartalékként vették számításba, így összesen 476 küldés van a háta mögött. A bajnokikon összesen 1298 sárga lapot osztott ki, 71 játékost kiállított. A legtöbbször, 59 alkalommal az Újpestnek vezetett, míg a labdarúgók közül Balajcza Szabolcsnak, összesen 39-szer.

„Talán kicsit sokat is beszélek a játékosokkal. Labdarúgóként megyei első osztályig jutottam, renitens típus voltam, lehet, hogy ezért értek szót a hasonló futballistákkal” – válaszolt a játékvezetési filozófiáját firtató kérdésre. B. L.

A FORDULÓ ÖNKRITIKÁJA – IVAN PETRJAK

Remekelt, adott két gólpasszt és szerzett egy gólt a Diósgyőr ellen (4–0), de Ivan Petrjak öröme nem lehetett felhőtlen, hiszen csapata, a Mol Fehérvár FC csak a harmadik helyen zárt az idényben, ez pedig egyértelműen csalódást keltő.

„Nehéz napok vannak mögöttünk, hiszen elveszítettük az Újpest elleni kupadöntőt – mondta Ivan Petrjak, a székesfehérváriak 27 esztendős szélsője a klub hivatalos honlapjának. – Nagyon fontos volt nekünk a Diósgyőr elleni vasárnapi győzelem, megmutattuk, hogy sohasem adjuk fel, úgy érzem, mindenki önbizalmának jót tett ez az idényzáró meccs. Biztos vagyok abban, hogy az új vezetőedzővel és szakmai stábjával a következő idényben erősebbek leszünk. Egyelőre nem tudom, meddig tart a nyári szünetünk, de az biztos, hogy mindenkinek szüksége lesz némi pihenésre, mielőtt elkezdjük a felkészülést. Az elmúlt két hónapban sokat változott és javult is a csapat, hiszek benne, hogy az előttünk álló időszakban tovább fejlődünk, és a következő idényben sokkal jobb Vidit láthatnak majd a drukkerek. A csapat nevében elnézést szeretnék kérni szurkolóinktól az összességében csalódást keltő idény miatt. A legfájóbb a kupavereség volt mindannyiunknak.”

Nem csoda, hogy a szélső elégedetlenségének adott hangot, hiszen a bajnokságban a Mol Fehérvár FC két ponttal maradt le a második helyen záró Puskás Akadémia mögött, míg az éllovas Ferencváros huszonkét ponttal szerzett többet, mint a piros-kékek. CS. A.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ KÉRDŐJELE – DIÓSGYŐR

Diósgyőrben, a Fehérvár elleni – egy ideig biztosan – utolsó, 4–0-ra elveszített NB I-es meccs után egyelőre csak az biztos, hogy a DVTK tíz idényt követően búcsúzott az élvonaltól – minden más képlékeny.

Ki irányítja a csapatot az NB II-ben? A vezetőségben lesz-e változás? Hogyan alakul a keret, ki távozhat, ki maradhat a nyáron? Ezek a kérdések egyelőre kérdések is maradnak, hivatalosan ugyanis egyelőre semmit sem kommunikált a klub, de úgy értesültünk, a héten több mindenben dönthetnek. Úgy tudjuk, Zoran Zekic szinte biztosan búcsút int Diósgyőrnek, információnk szerint a vezetőedző helyét Csizmadia Csaba vagy Kuttor Attila veheti át. Mint korábban megírtuk, könnyen megtörténhet az is, hogy a légiósok zöme, így Sztefan Drazsics (szerb), Alen Grgic (horvát), Gheorghe Grozav (román), Mirko Ivanovszki (északmacedón), Marko Malenica (horvát), Luka Marin (horvát), Goran Milovic (horvát), Augusto Max (argentin), Hysen Memolla (albán), Artur Pikk (észt), Odise Roshi (albán), Szerhij Sesztakov (ukrán), Vinko Soldo (horvát), David Vanecek (cseh) és Diego Zivulic (horvát) is távozik.

Jelentős változásra van szükség a DVTK-nál, hiszen az egyértelműen látszik, az NB II-ből visszakerülni közel sem egyszerű feladat. Ha nincs koncepció, nincs eredmény sem – márpedig a mögöttünk hagyott bajnoki idényben három vezetőedző irányította a diósgyőrieket, Feczkó Tamás, Geri Gergely és Zoran Zekic. A klub évek óta szenved az élvonalban, így benne volt a pakliban, hogy egyszer a DVTK húzza a rövidebbet – ez a 2020–2021-es idényben megtörtént. Kérdés, ebből a gödörből miként lép ki az egyesület. CS. A.


NB I, 2020–2021, 33. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
MÁJUS 7., PÉNTEK
Mezőkövesd–MTK Budapest 5–1
Mezőkövesd, Városi StadionKáprály Mihály
600
MÁJUS 8., SZOMBAT
Budapest Honvéd–Ferencvárosi TC 1–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
1892
Újpest FC–ZTE FC 5–4
Budapest, Szusza Ferenc StadionAndó-Szabó Sándor
1510
MÁJUS 9., VASÁRNAP
Puskás Akadémia–Budafoki MTE 5–0
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
600
DVTK–Mol Fehérvár FC 0–4
Miskolc,DVTK StadionSolymosi Péter
520
Kisvárda–Paks 5–1
Kisvárda, Várkerti StadionBogár Gergő
1850
Az NB I góllövőlistája itt!
A VÉGEREDMÉNY
1. Ferencvárosi TC3323 9 169–22+4778
2. Puskás Akadémia3318 41152–42+1058
3. Mol Fehérvár3316 8 968–38+3056
4. Paksi FC3314 81176–64+1250
5. Kisvárda3312101130–36 –646
6. Újpest FC3312 61546–67–2142
7. MTK Budapest3311 91344–49 –542
8. Mezőkövesd3311 91340–46 –642
9. Zalaegerszegi TE3310 71658–58 037
10. Budapest Honvéd33 9101446–48 –237
11. Diósgyőri VTK33 9 61834–53–1933
12. Budafoki MTE33 7 62034–74–4027
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik