NB I: 33 éve a kilencedik forduló után sem nyert még az Újpest. Most sikerül?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.10.15. 12:07
null
Kimászik-e a gödörből az Újpest? (Fotó: Török Attila)
Kéthetes szünet után folytatódik a labdarúgó NB I, a 9. forduló is háromnapos lesz. Pénteken az MTK régi-új edzője, Teodoru Vaszilisz irányításával fogadja a Puskás Akadémiát. Szombaton az immár éllovas Ferencváros a Zalaegerszeget látja vendégül, Fehérváron pedig eldől, tudja-e folytatni győzelmi sorozatát a jó formába lendülő Honvéd. A vasárnap nagy kérdése: megszerzi-e első győzelmét Kisvárdán a mezőnyben egyedüliként nyeretlen, sereghajtó Újpest, majd Mezőkövesden bemutatkozik a kispadon Supka Attila, aki éppen egyik volt csapata, a Debrecen ellen irányítja a borsodiakat.   


 

LABDARÚGÓ NB I
9. FORDULÓ

MTK BUDAPEST–PUSKÁS AKADÉMIA


♦ Eddig 13-szor találkoztak a legfelső osztályban, 8-szor győzött az MTK, 4-szer a Puskás Akadémia, 1 mérkőzés lett döntetlen, mindjárt a legelső, még 2013 novemberében. A gólkülönbség 19–15 a házigazda fővárosiaknak.

♦ Csak két olyan meccsük volt, amikor egygólosnál nagyobb volt a differencia a két csapat között, mindkétszer az előző bajnokságban: októberben az MTK, áprilisban a PAFC győzött 3–0-ra a Pancho Arénában.

♦ Az előző négy találkozójukból hármat nyertek a felcsútiak és csak egyet a kék-fehérek.

♦ Amikor az MTK volt a pályaválasztó, még egyszer sem ikszeltek. Négyszer a fővárosiak győztek és csak kétszer a felcsútiak (2016 áprilisában, Dunaújvárosban, Zsótér Donát; majd legutóbb, idén januárban az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Géresi Krisztián góljával egyaránt 1–0-ra).

♦ A legutóbbi négy bajnokijából hármat elbukott az MTK, egyedül a Mezőkövesdet tudta hazai pályán egy szerencsés góllal (1–0) legyőzni, a Fehérvártól (1–2), a Pakstól (2–3) és a ZTE-től (0–2) vereséget szenvedett, ezután a vezetőség megvált az együttest irányító olasz Giovanni Costantinótól.

♦ A Puskás Akadémia az előző öt bajnokijából hármat megnyert – 1 döntetlen és 1 vereség mellett – , ezzel a formatabellán csak a Ferencváros és a Honvéd előzi meg.

♦ Az MTK megbízott vezetőedzője, Teodoru Vaszilisz korábban, kinevezett szakvezetőként 2016-ban 33 NB I-es mérkőzésen ült a kék-fehérek kispadján, a mérlege 10 győzelem, 12 döntetlen, 11 fiaskó. Egyszer meccselt eddig a Puskás Akadémia ellen, annak az évnek az áprilisában pályaválasztóként egy 1–0-s vereséget könyvelhetett el.

♦ Hornyák Zsolt, a PAFC mestere három élvonalbeli bajnokin irányított az MTK-val szemben, kétszer nyert a felcsútiakkal, egyszer vesztett.

♦ A Puskás Akadémia előző négy bajnokiján mindig háromnál kevesebb gól született és legalább az egyik csapat nem tudott eredményes lenni.


GYIRMÓT FC GYŐR–PAKSI FC

♦ Három meccsük van az élvonalban, a 2016–2017-es bajnokságban az első két találkozójukon nem esett gól, a harmadikon 3–0-ra győztek az otthon játszó paksiak.

♦ 2005–2006-ban a másodosztály Nyugati csoportjában csaptak össze, Gyirmóton 2–0-ra győzött a Paks, a tolnai városban 3–0-ra a győri együttes nyert.

♦ Az említett öt mérkőzésükön egyszer sem fordult elő, hogy mindkét csapat eredményes tudott lenni.

♦ A Gyirmót az előző fordulóban, Újpesten szerezte meg szezonbeli első győzelmét. Hazai pályán még nyeretlen ebben a szezonban, a mérlege 2 döntetlen és 2 vereség (az előző két találkozóját bukta el: 0–1 a PAFC, majd 2–4 a Honvéd ellen).

♦ A Gyirmót a legutóbbi otthoni diadalát még 2017. április 1-jén az MTK felett aratta (1–0) az élvonalban. A gól a most is kerettag Simon András nevéhez kötődik, aki közben két idényt – összesen hármat – húzott le a Paksnál.

♦ A Paksnak hárommeccses győzelmi sorozata szakadt meg legutóbb, amikor legutóbb 3–1-re kikapott otthon a bajnok Ferencvárostól.

♦ Csertői Aurél 2013 és 2019 között, több mint öt idény alatt összesen 175 NB I-es meccsen irányította a Paksot, amellyel egyszer nyert és kétszer ikszelt jelenlegi csapata, a Gyirmót ellen.

♦ A Paks meccsei nemcsak a leggólgazdagabbak (41, ami 5.125-es átlagot jelent), hanem a tolnai csapat talált be eddig a legtöbbször az ellenfelek kapujába (23), viszont a Zalaegerszeggel együtt a legtöbb gólt is kapta, 18-at.

♦ Csertői és Bognár György négyszer irányították egymás ellen a csapataikat – háromszor az NB II-ben –, és valamennyiszer Csertői csapata nyert.

♦ A Gyirmót legutóbbi három, a Paks előző 11 bajnokiján mindig legalább három gól esett.

♦ A Paks előző hat bajnokijából csak egy olyan volt, amelyen kettőnél kevesebb gólt kapott Bognár György együttese.

♦ A Gyirmót az egyetlen csapat, amelynek egyetlen játékosa sem jutott még a kiállítás sorsára ebben a bajnokságban.

FERENCVÁROS–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Most jön a 75. találkozójuk az NB I-ben, az örökmérleg: 39 ferencvárosi diadal, 21 döntetlen és 14 zalaegerszegi siker.

♦ A Zete csaknem 11 éve, 2010. november 6-án, hazai pályán tudta legutóbb legyőzni a Fradit, akkor egy 89. percben értékesített tizenegyes döntött a kék-fehérek javára (2–1), akik kilencmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban vannak az FTC-vel szemben.

♦ A Ferencváros pályaválasztása mellett 36 NB I-es meccset játszottak, 25-ször nyertek a fővárosiak, 8-szor ikszeltek és csak 3-szor tudtak győzni a zalaiak: 1983-ban (0–2), 1987-ben (1–3) és legutóbb 2001-ben (0–1). Ez utóbbi vendégsiker annak az idénynek a nyitó fordulójában volt, amelynek végén eddigi egyetlen bajnoki címüket nyerték meg a zalaiak.

♦ A Fradi a legutóbbi hat bajnokiját kivétel nélkül megnyerte, ez a leghosszabb aktív győzelmi széria jelenleg az NB I-ben.

♦ Az április 17-i kisvárdai 0–0 óta már 22 tétmeccsen nem játszott döntetlent a Ferencváros, eközben 16-szor győzött és 6-szor vesztett, de ebből a bajnokságban csak egyszer, még a nyitányon, szintén a Kisvárda ellen.

♦ A ZTE hárommeccses nyeretlenségét (1 döntetlen, 2 vereség) szakította meg az MTK legyőzésével (2–0). Először fordult elő ezen az őszön, hogy nullára tudott lehozni egy bajnokit, de a Pakssal együtt még így is a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 18-at.

♦ Az FTC a legutóbbi három hazai találkozóját úgy nyerte meg, hogy legkevesebb három gólt szerzett.

♦ A Zete idegenben szoros meccseket játszik, az eddigi mérlege 50 százalékos (1 diadal, 1 iksz, 1 vereség), mindháromszor rúgott is, kapott is gólt, és egygólosnál nagyobb különbség sosem alakult ki a találkozói végén.

♦ Az első félidei eredmények alapján a mezőny legjobb gárdája csap össze a legrosszabbal: a Ferencváros ezalatt 15, míg a ZTE csak 8 virtuális pontot gyűjtött.

♦ Waltner Róbert háromszor dirigálta korábbi csapatát, a Kaposvárt az FTC ellen, és mindannyiszor alulmaradt, 2–9-es összesített gólkülönbséggel.


MOL FEHÉRVÁR FC–BP. HONVÉD

♦ Nagy múltú párharc ez, hiszen 1968 óta ez lesz a 110. összecsapásuk az élvonalban. Bár ebben az évtizedben a fehérváriak az eredményesebbek, az örökmérleg a fővárosiak fel billen: 41-szer győzött a Vidi, 47-szer a kispestiek, 21 találkozó pedig döntetlenre végződött.

♦ A Bp. Honvéd 2017 tavaszán a bajnokságot záró „aranycsatában” Kispesten 1–0-ra legyőzte a Videotont, azóta azonban 12 mérkőzésből csak egyszer tudta ezt megismételni, 4 döntetlen és 7 vereség mellett.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 26-szor nyert a Vidi, 10-szer ikszeltek és 17-szer távoztak győztesen a kispestiek, mint például legutóbb idén januárban, amikor még Pisont István irányításával vitték el a három pontot (1–2).

♦ A Vidi a legutóbbi 10 bajnokijából csak egyet veszített el, a Ferencváros ellenit, ezen kívül 4 győzelmet aratott és 5 döntetlent játszott.

♦ A Honvéd az előző öt bajnokijából négyet megnyert, szintén csak az FTC-től kapott ki, így a formatabellán 12 ponttal áll, csak a címvédő előzi meg.

♦ A Fehérvár az első két otthoni mérkőzését megnyerte, a legutóbbi kettőn viszont gólképtelen maradt (0–1 a Fradi, majd 0–0 a Puskás Akadémia ellen), így nem meglepő, hogy a piros-kékek hazai meccsein született a második legkevesebb gól, mindössze hét.

♦ A kispestiek úgy nyerték meg a legutóbbi két idegenbeli találkozójukat, hogy legalább három gólt szereztek (3–1 a Zete, majd 4–2 a Gyirmót ellen).

♦ Két gólnál több egyszer sem született a Fehérvár legutóbbi három bajnokiján.

♦ A játékos-pályafutása jelentős részét a fehérváriaknál töltő, jelenleg a Honvéd kispadján ülő Horváth Ferenc edzőként 14-szer került eddig szembe a Vidivel és elég rossz a mérlege: 3 siker, 3 iksz és 8 vereség. Kétszer a Diósgyőrrel, egyszer a Győri ETO-val tudott nyerni ellene.


KISVÁRDA–ÚJPEST FC


♦ Kilenc NB I-es összecsapásuk volt eddig, az örökmérleg 3 kisvárdai győzelem, 1 döntetlen és 5 újpesti siker.

♦ Kisvárdán négyszer találkoztak az élvonalban, kétszer nyertek a hazaiak, egyszer a lila-fehérek. Legutóbb, 2020 decemberében pedig úgy végeztek 1–1-re, hogy Jelena Richárd révén a hosszabbításban egyenlítettek a nyírségiek.

♦ A szabolcsi gárda hármas diadalsorozata ért véget legutóbb Kispesten, a Honvéd ellen a ráadásban kapott góllal elvesztett mérkőzéssel (1–2). A Várda így is NB I-es fennállása legjobb idényét futja. A Kisvárdának 8 forduló után most 18, tavaly 13, tavalyelőtt 10, 2018–2019-ben pedig csak 8 pontja volt.

♦ Már csak a sereghajtó Újpest nyeretlen az NB I-ben, nyolc forduló alatt mindössze 3 döntetlent ért el, 5-ször vesztesen hagyta el a pályát. Hasonló rossz idénykezdetre legutóbb 33 éve, az 1988–1989-es bajnokságban volt példa a lila-fehérek történetében: akkor az első nyolc bajnokijukon mindössze két döntetlenre voltak képesek Kozma Istvánék, akik első sikerüket a 10. körben, a ZTE felett aratták.

♦ Hazai pályán egyedül a Kisvárda nem vesztett még pontot az NB I-ben, mindhárom találkozóját úgy nyerte meg, hogy két gólt ért el. Otthon legutóbb csaknem fél éve, április 24-én a Diósgyőrtől szenvedett vereséget.

♦ A lila-fehérek vendégként is utolsók, igaz, még csak háromszor léptek pályára (1 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Kisvárda a legszorgosabb lapgyűjtö eddig az NB I-ben: az MLSZ adatbankja szerint a játékosai 27 sárga és 3 piros kártyát kaptak eddig. (Amikor valakit két sárgával állítottak ki, akkor a másodikat nem, csak a pirosat vettük figyelembe.)
♦ Az Újpest a legutóbbi kilenc bajnokiján csak egyszer úszta meg két kapott gólnál kevesebbel: a Honvéddal 1–1-re végzett hazai pályán.

♦ A lila-fehérek legutóbbi kilenc bajnokija közül nyolcon minimum három gól esett.

♦ Az Újpest az egyetlen csapat most az NB I-ben, amely ha hátrányba került – eddig ötször volt rá példa –, még egyetlen pontot sem tudott szerezni.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–DEBRECENI VSC

♦ Tizennégyszer mérkőztek eddig az élvonalban, és a mérlegük abszolút kiegyenlített: mindkét csapat 5-ször nyert, 4 találkozójuk pedig ikszre végződött. A gólkülönbség 18–17 a kövesdiek javára.

♦ Kétgólosnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a két csapat között, az előző négy találkozójuk közül egy sem lett döntetlen, a legutóbbi kettőn pedig az aktuális vendégcsapat zsebelte be a három pontot.

♦ Mezőkövesden 2 meccs zárult hazai sikerrel, 2 iksszel, 3 alkalommal pedig a Loki győzött.

♦ Már hat forduló óta nem tudtak bajnokin győzni a borsodiak (2 döntetlen, 4 kudarc), ez jelenleg a második leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat az első osztályban, és egyben Pintér Attila leváltásához vezetett.

♦ A Debrecen két forduló óta nyeretlen, a legutóbbi hét bajnokiján csak egyszer tudott győzni, a kieső helyen álló Gyirmót ellen (5–0).

♦ Supka Attila, a Mezőkövesd frissen kinevezett mestere NB I-es vezetőedzői pályafutása első mérkőzését 2003 áprilisában is a Debrecen ellen vívta még a Békéscsabával, és hazai pályán sima 3–0-s vereséget szenvedett. Második NB I-es csapata a Loki volt, amelynek a kispadján 51 élvonalbeli bajnokin ült, és 2005-ben, majd 2006-ban is bajnoki címet ünnepelhetett.

♦ A Loki a legutóbbi három idegenbeli meccsén egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.

NB I, 2021–2022, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Október 15., péntek
20.00: MTK Budapest–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
Október 16., szombat
14.45: Gyirmót FC Győr–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer Stadion
17.00: Ferencvárosi TC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
19.30: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Október 17., vasárnap
14.30: Kisvárda–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.00: Mezőkövesd–DVSC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 6 1 17–7 +10 18
2. Kisvárda 8 6 2 13–8 +5 18
3. Paksi FC 8 4 1 3 23–18 +5 13
4. Budapest Honvéd 8 4 1 3 14–12 +2 13
5. Puskás Akadémia 7 4 1 2 9–9 0 13
6. Mol Fehérvár 8 2 5 1 9–8 +1 11
7. MTK Budapest 8 3 1 4 9–11 –2 10
8. Debreceni VSC 8 2 3 3 19–15 +4 9
9. Zalaegerszegi TE 8 2 2 4 13–18 –5 8
10. Mezőkövesd 8 2 2 4 9–15 –6 8
11. Gyirmót FC Győr 8 1 3 4 8–15 –7 6
12. Újpest FC83510–17–73
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik