Nagy-gól az NB I-ben 2016 után és egy nagy passz Bognártól

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.13. 15:24
null
Nagy Dominik megszerezte az első NB I-es gólját a Honvéd szerelésében (Fotó: Szabó Miklós)<br />
A labdarúgó NB I 28. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a reménykedő budafokiak, a hét gólpasszát jegyző paksi Bognár István és az NB I-ben 2016 után újra eredményes, a harmadik találatát elérő, kispesti Nagy Dominik.

A FORDULÓ REMÉNYE – BUDAFOK

Az igazi szurkoló a bajban ismerszik meg – nos, néhány budafoki fanatikus bizonyította, a BMTE számukra rendkívül fontos.

„Már indultunk az MTK elleni bajnokira busszal, amikor görögtüzekkel felszerelkezett drukkerek jelentek meg, és szurkolásukkal biztosították, mellettünk állnak – mondta lapunknak Oláh Bálint, a jelenleg utolsó előtti helyezett budafokiak 26 esztendős középpályása. – Meglepődtünk, de rendkívül jólesett ez a gesztus mindenkinek: ettől az érzelmi lökettől még magabiztosabban és elszántabban mentünk csatába. Erőt adott tehát, s amikor az MTK elleni bajnoki vége felé már a legtöbb játékosnál kezdett fogyni a szufla, összeszorítottuk a fogunkat, s mentünk tovább. Nagy fegyverténynek tartom, hogy ikszeltünk idegenben, igaz, el kell ismerni, hogy a hazaiak előtt több helyzet is adódott, de végül egyik csapat sem talált be. Bosszantó, hogy az utolsó tíz percben sem sikerült gólt szereznünk, pedig akkor már emberelőnyben futballoztunk. Viszont sokat érhet ez az egy pont a végelszámolásnál. Szoros hajrára számítok, végig kiélezett lesz a küzdelem. Legközelebb a Diósgyőrrel játszunk, de találkozunk még a Zalaegerszeggel és a Honvéddal is.”

Tavaly augusztus közepén, amikor elkezdődött a bajnokság, a legtöbben kiesőnek gondolták a BMTE-t, ám a csapat továbbra is versenyben van a bennmaradásért.

„Amikor lement az első kör a bajnokságból, éreztem, lehetnek kiesési gondjaink, de hittem, és most is hiszek abban, hogy megragadhatunk az élvonalban. Remek a csapategység, ez az egyik kulcsa a szereplésünknek. Szükség is van erre, hiszen betegségek és sérülések miatt több alkalommal előfordult, hogy a huszonhetes keretből mindössze tizenketten-tizenhárman edzettünk. Az MTK ellen újra bizonyítottuk, minket nem lehet leírni!” CS. A.

A FORDULÓ ÁTADÁSA – BOGNÁR ISTVÁN

Abban is nagy szerepe volt Bognár Istvánnak, hogy a Paksi FC már a 10. percben vezetést szerzett Diósgyőrben (lövése után kijött a labda Marko Malenicáról, majd a Hahn János elleni szabálytalanság miatt büntetőt rúghatott a csapata, ráadásul emberelőnybe is került), ám öt perccel később olyan passzal adott ziccerlabdát, amire nagyon kevesen képesek.

„Szeretem az ilyen átadásokat, örülök, hogy végre gól lett belőle – mondta a találkozó másnapján Bognár István. – Szabó János bedobása után éreztem, magam elé engedhetem a labdát, láttam, hogy Hahn János jó ütemben beindul, és bár lőni is lehetett volna, ilyenkor tíz esetből kilencszer megpróbálkozom a passzal. Az előző meccsünkön is volt hasonló játékhelyzet, akkor azonban kimaradt a lehetőség: nem tagadom, a diósgyőri mérkőzésnek ezt a jelenetét szívesen néztem vissza a összefoglalóban!”

A Paks az idényben kilenc pontot szerzett a DVTK ellen, fellépett a negyedik helyre, és még arra is van esélye, hogy kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést.

„Az első játékrész végén és a második elején is volt visszaesés a játékunkban, nem éreztem, hogy veszélybe lenne a győzelmünk – folytatta a 29 esztendős középpályás. – A harmadik gólt követően élveznünk kellett volna a játékot, ám sokszor feleslegesen elrugdaltuk a labdát, pedig egy idényben általában csak egy olyan meccs adódik – igaz, nekünk már a Puskás Akadémia elleni hat kettő is ilyen volt... –, amikor érzed, biztosan nyersz. Negyedikek vagyunk, ha ezt a pozíciót minimum megtartjuk, az bravúr, mert mélyről indultunk. Két hazai bajnoki következik, nagy lehetőséget kaptunk, ugyanakkor nem vagyunk sztárcsapat, ha nem rakjuk bele a száz százalékot a meccseinkbe, pofon csapnak bennünket! Egyébként haragszom magamra, ugyanis gólt szerezhettem az előző fordulóban és Diósgyőrben is, és bár az előirányzott tíz gólpasszt már elértem, a tíz gólhoz még négy hiányzik. Szeretném húsz kanadai ponttal zárni a bajnokságot, de a nemzetközi kupaszereplést azért elcserélném rá!” Z. A.

A FORDULÓ GÓLSZERZŐJE – NAGY DOMINIK

Bár matematikailag még visszacsúszhat a kiesést jelentő tizenegyedik helyre a Honvéd, könnyen megtörténhet, hogy Nagy Dominik Zalaegerszegen szerzett győztes gólja a bennmaradást jelentette a kispestieknek. A télen szerződtetett támadó első tétmeccsen szerzett gólját ünnepelhette piros-fekete színekben – mondhatni, a legfontosabb pillanatban tört meg a jég.

„Gyakran mondogatjuk, hogy minden meccs egyformán fontos, de kár tagadni, múlt héten a szakmai stáb nagyon sokat beszélt arról, mennyire meghatározhatja a hátralévő fordulókat a Zalaegerszeg elleni találkozó – mondta lapunknak a 25 esztendős futballista. – Valóban fontos gólt szereztem, ami több szempontból is megkönnyebbülést jelentett. Egyfelől a társak és az edzők mellett már én is nagyon vártam, hogy végre betaláljak, másfelől némi levegőhöz jutottunk, és hat pontra eltávolodtunk a kieső helytől. Nem most futballoztunk a legjobban, én is nyújtottam már jobb teljesítményt a Honvédban, de a győzelem mindenért kárpótol. A találat előtt nem sok időm volt gondolkozni, mivel láttam, hogy több hazai játékos próbál majd blokkolni, csak arra figyeltem, hogy erősen rúgjam meg a labdát. Szerencsére sikerült, és Demjén Patrik sem tudott hárítani. Ahogy mondtam, a győzelemnek köszönhetően most fújhatunk egy nagyot, de hiba lenne máris hátradőlni. A következő három fordulóban a lehető legtöbb pontot akarjuk begyűjteni a Fehérvár, a Paks és a Mezőkövesd ellen, utána következik a Budafok elleni bajnoki – érzésem szerint csak akkor nyugodhatunk meg, ha azt a meccset is sikerrel vesszük.”

Nagy Dominik a ZTE ellen a 70. NB I-es meccsén a harmadik gólját szerezte, viszont ez volt az első győztes gólja. Legutóbb 2016-ban talált be még a Ferencváros játékosaként, akkor a Mezőkövesd elleni 2–2 alkalmával. A középpályás 2017-bben szerződött a Legia Warszawához, majd egy évvel később a tavaszi szezonra kölcsönbe visszatért az FTC-hez, de abban a fél évben nem lőtt gólt.

B.A.B.

A FORDULÓ DÖNTETLENJE – FTC–PUSKÁS AKADÉMIA

Csakúgy, mint a bajnokság első és második körében, a Puskás Akadémia szombaton is vezetést szerzett a Ferencváros ellen, azonban előnyét harmadjára sem tudta megtartani, így meg kellett elégednie az 1–1-es döntetlennel. Persze mindenki tisztában van azzal, a Groupama Arénába nem nyerni járnak az ellenfelek, a felcsúti labdarúgóknak mégis lehet hiányérzetük, hiszen volt lehetőségük az éllovas elleni sikerre.

„Inkább félig üres a pohár, semmint félig teli, hiszen sok helyzetet dolgoztunk ki, és ez nem megszokott a Ferencváros otthonában – nyilatkozta klubja honlapjának a válogatott kerettag Tóth Balázs. – Mi megtettük, nagyon jól játszottunk, több nagy lehetőségünk volt, ám mert nem tudtuk azokat kihasználni, a teljesítményünk csak egy pontra volt elég – igaz, ez az egy is nagyon értékes. Jól futballoztunk, uraltuk a meccset, és bár mezőnyben a Fradinál volt többet a labda, a nagyobb helyzetek előttünk adódtak.”

A felcsútiak huszonhárom éves kapusa a találkozót követően mezt cserélt a hazaiak kapusával Dibusz Dénessel, mint mondta, régóta szeretett volna már erre sort keríteni. Vasárnap az MTK Budapest érkezik a Pancho Arénába, a felcsúti együttes az esetleges győzelemmel nagyot léphet a második hely megszerzése felé.

„Fel kell készülni az MTK-ból, beleadni apait-anyait, mivel csakis a győzelem elfogadható.” Z. A.

A FORDULÓ GÓLJA ÉS A FORDULÓ LEGJOBBJA – PETRJAK ÉS NIKOLICS

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

NB I, 2020–2021, 28. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 9., PÉNTEK
Mezőkövesd–Kisvárda 0–1
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
ÁPRILIS 10., SZOMBAT
MTK Budapest–Budafoki MTE 0–0Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 4–0Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia 1–1Budapest, Groupama ArénaBognár Tamás
ÁPRILIS 11., VASÁRNAP
DVTK–Paksi FC 1–4
Miskolc, DVTK StadionPintér Csaba
ZTE FC–Budapest Honvéd 0–1Zalaegerszeg, ZTE ArénaFarkas Ádám
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC28198 160–19+4165
2. Puskás Akadémia28164 840–32 +852
3. Mol Fehérvár28128 854–32+2244
4. Paksi FC281171059–54 +540
5. MTK Budapest28109 939–36 +339
6. Mezőkövesd281081031–35 –438
7. Kisvárda281081024–34–1038
8. Újpest FC281051337–57–2035
9. Budapest Honvéd28 891140–39 +133
10. Zalaegerszegi TE28 851544–51 –729
11. Budafoki MTE28 761531–52–2127
12. Diósgyőri VTK28 651729–47–1823
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik