MTK: Schön Szabolcs az FC Dallasban folytatja – hivatalos

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 18:32
null
Schön Szabolcs az FC Dallashoz szerződik (Fotó: Árvai Károly)
Májustól az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben futballozik tovább a tehetséges szélső, Schön Szabolcs.

 

Amit lapunk korábban már jelzett, valósággá vált: Schön Szabolcs, az MTK Budapest játékosa az amerikai profi ligában szereplő FC Dallashoz szerződött. Az átigazolás szerda délután vált hivatalossá, a budapesti és az amerikai klub honlapja is ekkor erősítette meg a transzfer létrejöttét. Az amerikai klub azt is bejelentette, Schön hároméves szerződést kötött – ahogy azt korábban jeleztük is –, de további egyéves hosszabbítási opciója is van a Dallasnak.

Schön Szabolcs szeptemberben lesz 21 éves, 2019 tavaszán az amszterdami Ajax utánpótlásából érkezett a kék-fehérekhez, s az első osztályban 27 NB I-es bajnokin nyolc, az NB II-ben 17 találkozón négy gólt ért el.

Az MTK Budapest honlapja szerint a kék-fehérek arra törekedtek, hogy a tavasszal még náluk futballozzon a szélső, ami érthető, hiszen a télen Gera Dániel és Katona Máté már elköszönt a klubtól (a Ferencvároshoz távoztak, ahonnan Varga Roland érkezett). Lapunk úgy értesült, hogy Polyák Balázs, a kék-fehérek sportigazgatója és André Zanotta, a Dallas brazil szakmai igazgatója már 2021 elején megállapodott az átigazolásról (a vételár üzleti titok, de úgy tudjuk, az elmúlt évtized legnagyobb összegéről van szó, amelyet magyar játékosért egy NB I-es klubnak kifizettek, mintegy 1.2 millió euróról), és végül sikerült elérni, hogy az NB I-es évad végén, az MLS rajta után, de az átigazolási határidő lejárta előtt, még májusban költözzön a futballista Dallasba.

André Zanotta nem rutintalan tárgyalópartner, korábban hazájában a Santos, a Sport Recife és a Gremio sportigazgatója volt. A Santosnál akkor tevékenykedett, amikor 2013-ban a Barcelona megvette a klubtól Neymart, míg a Gremio vezetőjeként 2017-ben Libertadores-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

„Amikor az MTK-ba szerződtem, akkor sem titkoltam, szeretnék még külföldön futballozni – mondta Schön Szabolcs, aki legutóbb Pakson szerzett remek gólt. – Sohasem volt kérdés, hogy jó döntés volt-e ide szerződnöm, nagyon vonzott, amit a klub ígért, és amivel kecsegtettek, meg is valósult. Megkaptam a felnőttek között a játéklehetőséget, a bizalmat, nekem csak jó teljesítménnyel kellett ezt viszonoznom – minden edzésen úgy dolgoztam, hogy a csapat hasznára lehessek. Tudtam, hogy az MTK-ból lesz lehetőségem továbblépni, itt meg tudom mutatni magam. Sokat köszönhetek az MTK Budapestnek, rengeteg segítséget kaptam.”

Nem Schön Szabolcs lesz az első, aki az amerikai bajnokságban futballozik. Az elmúlt években többek között Baráth Botond, Németh Krisztián, Stieber Zoltán is szerepelt ebben a bajnokságban, Sallói Dániel most is a Sporting Kansas City labdarúgója.

„A Dallasszal kötött szerződés remek lehetőség – mondta Schön Szabolcs. – Az MLS az elmúlt néhány évben nagyon sokat fejlődött, míg korábban főként a tapasztalt játékosokat keresték a klubok, ma már fiatal játékosokat is felfedeznek, akik közül egyre többen kerülnek az Egyesült Államokból a legerősebb európai bajnokságokba.”

Ez a Dallasra is igaz. André Zanotta nevét akkor hallhatták a futballszurkolók, amikor a texasi együttes 19 éves jobbhátvédjét, Bryan Reynoldsot hatmillió euróért megvette az olasz AS Roma, Justin Che pedig a Bayern München játékosa lett, ami akkor is nagy szó, ha egyelőre a bajorok U19-es csapatában számítanak rá. Szóval, nagy lépés a mostani Schön Szabolcs karrierjében, de a fiatal támadó egyelőre nem foglalkozik az amerikai álommal.

„Boldog vagyok, hogy lezárult az átigazolás, de még itt vagyok, és az MTK sikereiért dolgozom – mondta. – Gólokat szeretnék lőni, gólpasszokat adni, nagyon motivál, hogy a bajnokságban minél előrébb végezzünk, és bekerüljünk a Magyar Kupa döntőjébe. Vezetem a házi góllövőlistát, ami fontos nekem, és szeretnék is az élen végezni.”

You can read the article in English here!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik