MTK: náci szimbólum? A klub tiltakozik és visszautasít

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.12. 12:28
null
Az inkriminált molinó (Fotó: MTK Twitter)
Történt egy incidens a csütörtöki Vojvodina–MTK labdarúgó Európa-liga-selejtezőn. Deutsch Tamás, az MTK elnöke a vajdasági klub első emberének, Zoran Scsepanovicsnak küldött levélben tiltakozott miatta.

 

Az alábbiakban a levél, amelyet az MTK megosztott a nyilvánossággal:

„Tisztelt Elnök Úr!

Az MTK Budapest elnökeként szívből gratulálok ahhoz, hogy csapata az Európa-liga következő fordulójába jutott!

Szeretném megköszönni azt a sportbaráti fogadtatást és vendéglátást, melyben játékosaink, a szakmai stábunk tagjai és klubunk vezetői részesültek Újvidéken.
Irigylésre méltó volt tapasztalni, ahogy az FK Vojvodina sokezres szurkolótábora, a mérkőzés első percétől az utolsóig buzdította a sajátjait, és a csapat, a közönség segítségével, többszörözött erővel küzdött a győzelemért, a továbbjutásért, amit vesztett helyzetből fordítva, sikerült kiharcolni.

Sok sikert kívánok Önöknek az UEFA Európa-ligában!

Engedje meg azonban, hogy egy sajnálatos incidens kapcsán szót emeljek!

Az újvidéki mérkőzés rendezői leszedették a vendéglelátóról a szurkolóink által kirakott egyik drapériát, tévesen azt feltételezve, hogy az náci jelképet tartalmaz. Szurkolóinknak a rendezők azt jelezték, hogy azért kell eltávolítaniuk a molinót, mert a biztonsági szolgálat szerint az azon szereplő „88”, megítélésük szerint náci/neonáci szimbólum. A rendelkezésünkre álló hivatalos információk alapján, nem a találkozón jelenlévő UEFA-ellenőr intézkedése miatt kellett eltávolítani a zászlót.

Ezzel kapcsolatban arról szeretném tájékoztatni Elnök urat, hogy a zászlón „1888” felirat volt olvasható. A dátum nem más, mint az MTK megalapításának esztendeje. Egyszerre tragikomikus, abszurd és rendkívül sértő még a feltételezés is, hogy a polgári-zsidó hagyományokat képviselő, humanista eszméket valló, 127 esztendős klubunk esetében az alapításunk évszámának utolsó két számjegye, a 88 neonáci szimbólumként lenne használatos a drukkereink által.

A második világháború vérzivataros éveiben, a magyarországi zsidótörvények faji alapon korlátozták az MTK tevékenységét, majd lényegében betiltották a klubot és rengeteg sportolónk, edzőnk, klubtagunk és szurkolónk lett a holokauszt áldozata.

Mindezek alapján kénytelenek vagyunk tiltakozni a történtek miatt, és az FK Vojvodina, illetve a szurkolói iránti tiszteletünk ismételt kifejezése mellett, határozottan visszautasítani az újvidéki rendezők túlkapását.

A klubjaink közötti jó viszony alapján bízunk abban, hogy a rendezők súlyos tévedését belátta az FK Vojvodina, és megköveti az MTK Budapest szurkolóit, a klubunk számára durván sértő valótlan feltételezés, illetve súlyos tájékozatlanság miatt bekövetkezett túlkapás miatt.

Tisztelettel,

dr. Deutsch Tamás

elnök
Magyar Testgyakorlók Köre Budapest”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik