MTK: Miért lepődött meg Giovanni Costantino?

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.06. 09:35
null
Giovanni Costantino nem tudja, miért kellett ilyen gyorsan távoznia (Fotó: Szabó Miklós)
Az utóbbi években többször is meglepő időpontban, olykor indoklás nélkül váltott a kispadon a kék-fehér együttes, ám az új impulzus nem mindig hozta meg a várt eredményt.

 

Hárommondatos közlemény... Ennyiben „kötötte el” az MTK Budapest honlapja hétfő délután Givonanni Costantino vezetőedző menesztését. Az olasz szakember lapunknak elmondta, még hétfő reggel sem gondolt arra, hogy kirúghatják. Bár fociberkekben gyakran ismételt mondás szerint a szakvezetőnek mindig legyen becsomagolva a bőröndje, ettől még érthető a válogatott korábbi pályaedzőjének döbbenete. A kék-fehérek az utóbbi években többször váltottak úgy edzőt, hogy a külvilág nem feltétlenül értette a vezetőség döntését.

A 2017–2018-as évadot az NB II-ben kezdte a klub, majd pedig Feczkó Tamás irányításával úgy végzett az első helyen hétpontos előnnyel a Kisvárda előtt, hogy az utolsó három bajnokiját elveszítette. Ezután az élvonalban tizennyolc fordulót követően a hatodik helyen állt a csapat, úgy vonult a téli szünetre, hogy a harmadik helytől három, a kiesést jelentő tizenegyediktől tizenegy pont választotta el. Az újonctól ez távolról sem rossz eredmény, ám tavasszal csak hat bajnokit élt meg a szakember, a 24. fordulóban a Ferencváros elleni 3–1-es hazai vereség után megköszönték a munkáját. Ekkor sorozatban négy nyeretlen meccsnél, három vereségnél és egy döntetlennél járt az MTK, a hetedik helyen állt, a dobogó alsó fokától és az utolsó előtti helytől egyaránt hatpontos távolságra.

„A váltás olyan hirtelen történt, hogy nem is tudtam mindenkitől személyesen elbúcsúzni, de a játékosok egyenként felhívtak, elmondták, mennyire meglepte őket a döntés, és köszönetet mondtak, mert úgy érezték, sokat fejlődtek a közös munka során   – mondta Feczkó Tamás a Nemzeti Sport Online-nak három héttel a menesztése után. –  Ez a legfontosabb visszaigazolás számomra.”

A vezetőség úgy érezte, veszélybe került az NB I-es tagság, ezért a váltás mellett döntött, s érkezett Lucsánszky Tamás. Az eredmény kiábrándító volt, a hátralévő kilenc fordulóban egy győzelem és nyolc vereség volt a mérleg, az MTK pedig kiesett az NB I-ből. Hogy mi lett volna Feczkó Tamással a kispadon, sosem derül ki, ám az biztos, hogy az edzőváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s vélhetően ma már az akkori döntéshozók is felteszik a kezüket.

Ilyen tanulópénz után következett a 2019–2020-as idény, amely előtt Michael Boris vette át a csapatot. Az U19-es és az U21-es magyar válogatott korábbi szövetségi edzője Japánból tért vissza Európába, és első idényében nem okozott csalódást. A fiatal generáció képviselői közül többek között Nagy Zsombor, Mezei Szabolcs, Kata Mihály és Schön Szabolcs rendszeresen játszott, a magyar fiatalokra épülő csapat az első helyen állt, amikor a vírushelyzet közbeszólt. A 28. forduló után lefújt bajnokság végén az MTK Budapest visszakerült az élvonalba, és mivel a tabella befagyasztásánál tizenkét pont volt az előnye a harmadik helyezettel szemben, kérdés sem férhetett a feljutás kiharcolásának jogosságához. Nem mellékesen a Magyar Kupában az elődöntőig menetelt az együttes, és csak tizenegyesekkel maradt alul a Honvéddal szemben.

A német szakember a következő idényben is hű maradt a klub filozófiájához, az élvonalban sem tűzdelte tele tucatlégiósokkal a kezdőcsapatot, magyar fiatalokra épített, és a nemzetközi futballban egyre inkább alapvetésnek számító agresszív letámadást próbált játszatni velük. Schön Szabolcs olyannyira jó kezekben volt nála, hogy az Egyesült Államok élvonalába szerződött, és Marco Rossi Eb-keretébe is bekerült. Az élvonalban végül negyvenkét pont és a hetedik hely jött össze. Tény, az utolsó öt fordulóban négy vereség mellett mindössze egy meccset nyert meg a csapat, ám a jövőkép inkább tűnt ígéretesnek, mint sötétnek. Ehhez képest – legalábbis a közvélemény számára – az idény végén váratlanul közölték, hogy szerződést bontottak a német szakemberrel, mélyre ható indoklás nélkül, az új impulzusok szükségességét hangsúlyozva – rövid, szűkszavú közleményben.

Őt követte a nyáron a magyar válogatott pályaedzője, Giovanni Costantino. A szakember az Eb előtt bontott szerződést az MLSZ-szel, a nyári felkészülést már vele kezdte el az MTK. A közös munka végül nyolc fordulóig tartott.

A játék nem volt szemet gyönyörködtető, ám a nyolc meccsen elkönyvelt három győzelem, egy döntetlen és négy vereség nem számít katasztrofálisnak attól a szakvezetőtől, aki nyáron kezd el ismerkedni a kerettel. Ráadásul a tabellán elfoglalt hetedik helyezés alapján sincs ok pánikra, a csapat a harmadik helytől három, a tizenegyediktől négy pontra van.

„Reggel csörgött a telefonom, szóltak, hogy menjek ki a stadionba, majd amikor leültem az asztalhoz, Polyák Balázs sportigazgató közölte, hogy az elnök úgy döntött, mással képzeli el a jövőt... Nem különösebben magyarázták meg a lépést”  – mondta a Nemzeti Sportnak hétfő délután az olasz edző.

Az újabb váltás tükrében különösen érthetetlennek tűnik Michael Boris menesztése, és egy másik kérdés is válaszra vár: utódjának miért csak néhány hónap jutott?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik