MLSZ: azért nincs Szuperkupa-meccs, mert a klubok nem támogatják

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.08. 13:18
null
A klubok nem támogatják a Szuperkupát, amelyet legutóbb az FTC nyert meg (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az elmúlt napokban több szurkolói fórumon is téma volt, hogy ebben a szezonban nem rendezik meg (a versenykiírásban sem szerepel) a bajnok és a kupagyőztes összecsapását a Szuperkupáért. A Nemzeti Sport Online ennek okairól a Magyar Labdarúgó-szövetséget kérdezte.

 

 

„A klubok évekkel ezelőtt jelezték, nem támogatják a Szuperkupa-meccset, mert nem illeszkedik a nemzetközi porondon szereplő csapataink felkészülésébe, és a helyszínválasztás is minden évben problémákat okozott” – mondta el kérdésünkre Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

„Sokakban ezzel együtt úgy él, hogy mivel tavaly a Ferencváros nyerte el a bajnoki címet és a Magyar Kupát is, ezért nem volt 2016-ban Szuperkupa-meccs, ám valójában az MLSZ elnöksége – a klubok korábbi kérését meghallva – már tavaly törölte a mérkőzést a versenyprogramból, s mivel szeretjük, ha kiszámítható a lebonyolítási rendszer, idén sem változtattunk a határozaton. Öröm ugyanakkor, hogy a Szuperkupa-mérkőzés gondolata június elején előkerül, hiszen ez annak a jele, hogy szurkolók már most, röviddel a bajnokavatás után nagyon várják az újrakezdést” – tette hozzá a Sipos Jenő.

A Szuperkupáért először 1992-ben írtak ki mérkőzést, akkor a bajnok Ferencváros 3–1-re kikapott a kupagyőztes Újpesttől.

Azóta viszont csak 14 alkalommal rendezték meg a bajnok és a kupagyőztes csatáját. 1994 után hosszú szünetet követően 2002-ben játszottak újra a Szuperkupáért. Aztán 2005 és 2007 között már nem is egy, hanem két meccsen (oda-vissza vágós alapon) dőlt el a kupa sorsa. 2005-től általában megrendezték a mérkőzést, kivéve, ugye, amikor a Loki duplázott (bajnok és kupagyőztes is lett) 2010-ben és 2012-ben. A legutóbbi Szuperkupa-mérkőzést 2015-ben 3–0-ra a kupagyőztes Ferencváros nyerte meg a bajnok Videotonnal szemben.

A legtöbb Szuperkupa-csatát a DVSC nyerte meg – a hajdúságiak négyszer emelhették magasba a serleget. Az Újpest és a Fradi három-három alkalommal győzött a Szuperkupáért kiírt meccsen, az MTK kétszer, a Győri ETO és a Videoton egyszer-egyszer nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik