MK: mindkét NB I-es csapat fölényesen nyert

FÜZESI BÁLINT, CSERHÁTI ANDRÁSFÜZESI BÁLINT, CSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.11.03. 14:22
Mindkét élvonalban szereplő csapat, a Mol Fehérvár és a Paks is fölényesen győzte le ellenfelét a 2021–2022-es labdarúgó Magyar Kupa 4. fordulójának utolsó két mérkőzésén. Előbbi az NB III Nyugati csoportjának listavezetőjét, a BVSC-t múlta felül 5–2-re, utóbbi az NB II-ben szereplő III. Kerületi TVE-t ütötte ki 5–0-ra.
Nikolics megállíthatatlan volt (Fotó: Török Attila)
Nikolics megállíthatatlan volt (Fotó: Török Attila)

 

Az élvonalban várakozások alatt teljesítő Mol Fehérvár számára kiváló alkalomnak tűnik a Magyar Kupa a kiugró szereplésre. Tudja ezt Szabics Imre vezetőedző is, akinek kezdőcsapatán látszott, hogy komolyan veszi a sorozatot, hiszen az előző fordulóbeli, Paks elleni kezdőhöz képest „csak” hat helyen változtatott és így is olyanok kerültek be a kezdőbe, mint Nikolics Nemanja, Budu Zivzivadze, Kovács István, vagy Hangya Szilveszter. Az NB III Nyugati csoportjának góllövőlistáját 15 forduló után 21 találattal vezető BVSC-támadó, Kokenszky Norbert pedig arról beszélt a találkozó előtt klubja honlapján, hogy csapata számára ajándékkal ér fel a Fehérvár elleni mérkőzés – a gólerős csatár viszont nyilvánvalóan nem arra gondolt, hogy már a 3. percben gólt ajándékoznak az NB I-es riválisnak. Pedig így történt, Dárdai Palkó szöglete után alaposan elaludtak a zuglói belső védők, így Nikolics Nemanjának csak a hálóba kellett passzolnia a Jevgenyij Makarenko által adott labdát. Nikolics két perccel később második találatát is megszerezhette volna, de Kovács István passza után nyolc méterről a lécre emelt. A 25. percben aztán a hazaiak is eljutottak Kovácsik Ádám kapujáig, egy Visar Musliuról lecsorgó labdát Kokenszky lőtt estében kapura, de Kovácsik Ádám védett.

Az ilyen típusú mérkőzéseken szükséges kellő agresszivitás sokáig hiányzott a BVSC játékából – az persze dicséretes, hogy támadásban szépen próbáltak építkezni –, így a fehérváriak gyakorlatilag tetszés szerint alakítottak ki újabb gólhelyzeteket. A 29. percben ennek látványos jeleként Loic Nego egyedül tört kapura, Ladányi Lőrincről Dárdai elé pattant a labda, aki éles szögből a hosszú sarokba gurított. Kilenc perc elteltével aztán Nikolics váltotta gólra Zivzivadze passzát, így az első félidő végére gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás kérdése – a játékrész zárásaként még Kokenszky gurítását a gólvonal előtt állva Rus Adrián rúgta ki.

A folytatásban aztán összejött a harmadik Nikolics-gól is, sőt, Kenan Kodro is betalált, a cserecsatár remekül csúsztatott a hálóba Kojnok Zsolt beadása után. A hazaiak lelkesedése nem hagyott alább, a hajrában megcsillogtattak valamit abból, amit tudnak; először Szalánszki Gergő rúgott egyéni akció után bombagólt a léc alá, majd Fisli András lőtt 23 méterről Kovácsik hálójába. A Fehérvár így könnyedén teljesítette célját, a továbbjutást, míg a BVSC számára marad az NB III, amelyben jelenleg listavezető és egyértelmű célja a feljutás.

III. KERÜLETI TVE (II.)–PAKSI FC 0–5

Nem sok arra utaló jelet lehetett látni a Kalap utca környékén szűk egy órával a kezdés előtt, hogy hamarosan a III. Kerület és a Paks méri össze erejét, mégpedig azért, hogy egyikük bejusson a Magyar Kupa legjobb tizenhat együttese közé – igaz, a délután fél egyes kezdés sem éppen nézőbarát időpont... Valaki a kutyáját sétáltatta békésen, más kerítést festett.

Szerencsére az óbudai pálya is szépen festett, pedig a felek tartottak attól, hogy a keddi eső megviseli a gyepszőnyeget – nos, a ragyogó napsütés és a lengedező szél megtette hatását, úgyhogy a talajra semmit sem lehetett fogni.

Na meg arra sem, hogy a felek ne ismernék egymást – a hazaiak közül többen is futballoztak korábban Pakson, a kezdőcsapatból Fejes András, Remili Mohamed és Tamási Zsolt is szerepelt a zöld-fehér klubban, sőt Kemenes Szabolcs vezetőedző is védett a tolnai csapatban. Csábi József, a Szolnoki MÁV FC vezetőedzője egyik együttesben sem futballozott, de feltűnt a lelátón. Nem is csoda, hiszen vasárnap épp Kemenes Szabolcs együttesével méri össze erejét Óbudán.

A 2013-ban az Andorra elleni mérkőzés erejéig szövetségi kapitány jó néhány hazai hibát láthatott, a 13. percben már háromgólos (!) előnyre tett szert Bognár György együttese. A vendégek erődemonstrációt tartottak, s hamar jelezték, melyik a jobb csapat: Szabó János parádés mozdulattal, sarokkal talált a kapuba. Kemenes Szabolcs nem is nézte sokáig csapata vergődését, már a 16. percben (!) hármas cserére szánta el magát. De ez sem hozott érdemi változást, olyannyira, hogy Bori Gábor tizenegyest érően szabálytalankodott Nagy Richárddal szemben, Bognár István pedig higgadtan értékesítette is a büntetőt. A középpályás a folytatásban kis híján parádés gólt szerzett: 45 méterről jutott szabadrúgáshoz a Paks, senki sem számított arra, hogy Bognár kapura lövi, de bizonyítja ösztönös tehetségét, hogy mégis ezt tette. Remek ívben szállt a labda, de a kapuba Horváth Tamás esett be, nem a labda.

Az a lécen csattant...

Csattant a pofon a kerületi arcokon is, de legalább a második félidőt hozták kapott gól nélkül.

„Úgy vágtunk neki a meccsnek, hogy minél hamarabb dűlőre vigyük, szerencsére ez sikerült is– mondta lapunknak Szabó János, a paksiak 32 esztendős, hatszoros válogatott védője. –Mindettől függetlenül nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar jelentős előnyre teszünk szert. A gólomat sarokkal szereztem – máshogyan nem lehetett a kapuba találni, ezért választottam ezt a megoldást. Nagyon kellett a lelkünknek ez a siker, hiszen a bajnokságban, ha nem is gödörbe kerültünk, de négy bajnoki óta nyeretlenek vagyunk, így minden sikerélmény fontos számunkra. Hét végén következik a Mezőkövesd elleni meccs, idegenben is győznénk, vissza akarunk térni a helyes útra.”

MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ
BVSC-ZUGLÓ–MOL FEHÉRVÁR FC 2–5 (0–3)
Szőnyi út
, 300 néző. Vezette: Zierkelbach Péter (Berényi Ákos, Márkus Péter)
BVSC: Kovács B. – Komódi F., Takács Zs., Balogh M. (Fisli, a szünetben), Ladányi L., Pintér N. – Filipovics M. (Frőhlich R., a szünetben), Géringer T. (Nádor, 64.), Szilágyi M. (Erdélyi L., a szünetben) – Szalánszki, Kokenszky (Májer, 64.). Vezetőedző: Buzsáky Ákos
FEHÉRVÁR: Kovácsik – Bamgboye (Kojnok, a szünetben), Rus (Lüftner, 64.), Musliu, Hangya – Dárdai P. (Csoboth, a szünetben), Nego, Makarenko (Nyári P., 72.), Kovács I. – Zivzivadze (Kodro, 62.), Nikolics. Vezetőedző: Szabics Imre
Gólszerző: Nikolics (0–1) a 3., Dárdai P. (0–2) a 29., Nikolics (0–3) a 38., Nikolics (0–4) a 63., Kodro (0–5) a 69., Szalánszki (1–5) a 80., Fisli (2–5) a 90+1. percben
MESTERMÉRLEG:
Buzsáky Ákos
: Az álmunk szertefoszlott, mivel azt terveztük, hogy kimegyünk Európába... Sajnos ez még várat magára. A viccet félretéve: az, hogy egy ilyen együttes ellen, mint a Vidi, helyenként jó játékot tudtunk mutatni, optimizmusra ad okot. A csapatnak van stílusa, olyan játékosaink vannak, akik törekvőek, ambiciózusak, tehát olyan erényekkel rendelkeznek, amik nekem fontosak. Ha ezt a fejlődést tovább tudjuk folytatni, akkor szép jövő előtt állunk.
Szabics Imre: – Hat poszton változtattunk a kezdőcsapaton az előző bajnokihoz képest. Örülök a magabiztos sikernek, voltak jó teljesítmények, de holnap regenerálódunk, és már a hétvégi, ZTE elleni mérkőzésre készülünk.

III. KERÜLETI TVE–PAKSI FC 0–5 (0–5)
Kalap utca, 500 néző. Vezette:Molnár Attila (Punyi Gyula, Vörös Dániel)
III. KERÜLET:Horváth R. – Rédei (Horváth O., 16.), Erdei, Szalai V., Fejes A., Bekker – Tamási, Rabatin, Köböl (Sili, 16.; Angyal-Tóth, 69.) – Barczi (Schuszter, 81.), Remili (Bori, 16.). Vezetőedző:Kemenes Szabolcs
PAKSI FC:Rácz G. – Kulcsár D., Szélpál N. (Lenzsér, a szünetben), Kinyik (Debreceni Á., 59.), Szabó J. – Papp K. (Kesztyűs, a szünetben) – Pethő, Szabó B., Bognár I. (Gyurkits, a szünetben), Nagy R. (Medgyes, 59.) – Böde. Vezetőedző:Bognár György
Gólszerző:Böde (0–1) a 4., Pethő (0–2) a 11., Szabó J. (0–3) a 13., Bognár I. (11-esből, 0–4) a 18., Nagy R. (0–5) a 30. percben
MESTERMÉRLEG
Kemenes Szabolcs:
– Keserű a szám íze, hiszen több lehetőségünk is adódott a gólszerzésre, de egyet sem használtunk ki. A Paks simán nyert, jobb csapat, negyedóra alatt eldöntötte a meccset. Edzői pályafutásom során sosem cseréltem hármat tizenhat perc alatt, de úgy éreztem, történnie kell valaminek, fel kell ráznom a csapatomat. Ezután jobban is futballoztunk.
Bognár György:– A terv bevált, hamar eldöntöttük a továbbjutás sorsát, így több játékosomat is pihentethettem. A második félidőben látottakkal viszont elégedetlen vagyok, nem értem, hogy a fiatalok miért nem élnek az adódó eséllyel. Mert ha így teljesítenek, akkor nem mostanában verekszik be magukat a kezdőbe. Leginkább soha.

MOL MAGYAR KUPA
5. FORDULÓ

Kecskeméti TE (NB II)–Bp. Honvéd
Vasas (NB II)–Ferencváros
Szeged-Csanád GA (NB II)–Mol Fehérvár FC
Aqvital FC Csákvár (NB II)–Paksi FC
Ceglédi VSE (NB III)–Kazincbarcika SC (NB III)
Békéscsaba 1912 Előre (NB II)–Gyirmót FC Győr
Újpest FC–Kisvárda Master Good
FC Nagykanizsa (NB III)–ETO FC Győr (NB II)
A nyolcaddöntő mérkőzéseit 2022. február 9-én rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik