A Magyar Kupa (Fotó: Árvai Károly)

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A MOL MAGYAR KUPA DÖNTŐJÉHEZ

MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST FC, Puskás Aréna, 20 óra (Tv: M4 Sport), Vezeti: Bogár Gergő

♦ A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez lesz a 81. döntő, és a második az új Puskás Arénában. Tavaly a Bp. Honvéd 2–1-re verte meg a Mezőkövesdet.

 
„Csúszni-mászni kell!” – a Vidi a 3., az Újpest a 11. sikerére készül

♦ A székesfehérváriak hetedszer játszhatnak a trófeáért, és kétszer – 2006-ban és 2019-ben – sikerült elhódítaniuk. Az első alkalommal a Vasast győzték le tizenegyesekkel, míg tavalyelőtt a Honvéd ellen az utolsó negyedórában fordítva nyertek 2–1-re.

♦ Az újpestiek tizennyolcadik alkalommal döntősök, és eddig 10-szer nyerték meg a kupát. Az elmúlt egy évtizedben ez kétszer sikerült nekik, 2014-ben a Diósgyőr (1–1), majd 2018-ban a Puskás Akadémia (2–2) ellen is tizenegyespárbajban diadalmaskodtak.

♦ A  két csapat párharca 1968 óta 114 meccsre nyúlik vissza az élvonalbeli bajnokságban. A Fehérvár javára billen az örökmérleg, mely jelenleg 50–24–40-en áll, Nikolicsék április 10-én hazai pályán érték el a jubileumi, félszázadik Újpest elleni győzelmüket. A gólkülönbség 181–163 a piros-kékeknek, a mérkőzésenkénti gólátlag  a 3.0-at is meghaladja.

♦ Az Újpestnek van miért visszavágnia a Fehérvárnak, a 2020–2021-es bajnokságban ugyanis mind a háromszor méretes zakóba szaladt bele a fővárosi együttes (1–5, 0–5 (a Szusza Ferenc Stadionban), 0–4), az összesített gólkülönbség így 1–14 a lila-fehérek szemszögéből.

♦ A januári Megyeri úti 0–5 egyben rekordbeállítás is volt, hiszen a fehérváriak 2002 májusában a Sóstói Stadionban verték meg ugyanilyen különbséggel a lilákat, ennél jobban még sosem. A IV. kerületiek 6:1-es rekordgyőzelméig egészen 1968-ig kell visszalapozni.

A Puskás Arénába várják a szurkolókat
A hétvégi bajnokikhoz hasonlóan a hétfői Magyar Kupa-döntőt is szurkolók előtt rendezik, amelyre a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt álló kiskorúak válthatnak belépőt. A találkozóra négy árkategóriában – 2000-től 5000 forintig –, kizárólag online, a meccsjegy.mlsz.hu oldalon lehet jegyet vásárolni, a beléptetőkapuknál a védettségi igazolvány mellett a személyi igazolványt vagy az útlevelet is be kell mutatni. Mindkét csapat drukkerei nyolcezer belépőt kaptak a szövetségtől, a fehérvári szurkolók az aréna Dózsa György út felőli oldalát, míg az újpestiek a a Stefánia út felőli oldalt tölthetik meg, a kapunyitás 18 órakor lesz.

♦ Kupadöntőben eddig egyszer, 1982. április 4-én, Szekszárdon találkoztak, a Népsport tudósítójának becslése szerint 18 ezer néző előtt. Akkor is az újpestiek számítottak az esélytelenebbnek: egyrészt mert előtte a bajnokságban a Vidi kétszer 1–0-ra legyőzte a lila-fehéreket, másfelől két veszélyes csatáruk, Törőcsik András és Kiss Sándor nem léphetett pályára. Az Újpesti Dózsának volt viszont egy Birkás Pétere, akinek két góljával a fővárosiak nyerték meg a kupát (2–0).

♦ Ezenkívül még összesen ötször kerültek szembe egymással a Magyar Kupában, háromszor a fehérváriak, kétszer az újpestiek jutottak tovább. 1973-ban a Vidi a fővárosban 2–1-re nyert, három évvel később az oda-visszavágós nyolcaddöntőből idegenben lőtt gólokkal (0–0 és 2–2) az Ú. Dózsa lépett tovább. A 2009–2010-es negyeddöntőben mind a kétszer a lila-fehérek győztek 1–0-ra. A 2015-ös elődöntőben a fehérváriak otthon 1–0-ra, a Szusza-stadionban 4–1-re nyertek. A tavalyi nyolcaddöntőben az Újpest Szegeden fogadta ellenfelét, ezen a találkozón nem esett gól, majd a visszavágón Muszliu 89. percben elért  találatával a fehérváriak harcolták ki a továbbjutást.  

♦ Az Újpest az előző nyolc tétmeccsén nyeretlen (2 döntetlen, 6 vereség) a Vidi ellen, legutóbb 2019 szeptemberében Onovo és Feczesin góljával Fehérváron, bajnokin győzött 2–0-ra.

♦ A Fehérvár a Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztályú Tiszaföldvárnál kezdte a menetelését, majd az NB III-as Gárdony ellen folytatta, ezen a meccsen szenvedett olyan térdsérülést válogatott kerettag kapusa, Kovácsik Ádám, ami miatt fél évet ki kellett hagynia és csak pár hete kezdhette el újra az edzéseket. Így a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságról is lemaradt.

A Vidinek ezután két fővárosi csapathoz kellett utaznia a kupában, de a jelenleg az NB II-ben éllovas Vasast, majd az élvonal bajnokát, a Ferencvárost is sikerült a rendes játékidőben elbúcsúztatnia. A negyeddöntőben ugyan ismét élvonalbeli gárdával került szembe, ám az újonc Budafok ellen már otthon játszhatott és magabiztosan vette ezt az akadályt. Az elődöntőben a tavalyi elődöntős MTK Budapest következett, amelyet hátrányból felállva búcsúztatott az immár Szabics Imre irányította piros-kékek. 

♦ Az Újpest az első két körben NB III-as ellenfeleket kapott – Iváncsa és Dunaújváros –, majd az NB II-es Szolnoki MÁV következett. A 16 között és a negyeddöntőben élvonalbeli együttesek – Puskás Akadémia idegenben, majd Mezőkövesd otthon – ellen kellett kivívnia a továbbjutást. A borsodiak ellen ez a tizenegyespárbajban sikerült a lila-fehéreknek. Az elődöntőben a szintén NB I-es Kisvárda volt az ellenfél, ismét idegenben. Ezt a párharcot Beridze találatával megint a rendes játékidőben nyerte meg a tavasszal már Michael Oenning vezette lila-fehér együttes.  

 ♦ A fináléig vezető úton a fehérváriak összesített gólkülönbsége 17–4, az újpestieké 16–2. A legeredményesebb játékos az egyik oldalon Nikolics Nemanja 5 gól (290 játékperc alatt), illetve a grúz Giorgi Beridze 6 találat (431 játékperc alatt).

♦ Michael Oenning az első külföldi edző, aki két különböző csapattal is eljutott a Magyar Kupa döntőjébe. A német szakember négy év után játszhat újra a trófeáért, hiszen 2017-ben a Vasas együttesét vezette a fináléba, ám a Groupama Arénában tizenegyesekkel alulmaradtak a Ferencvárossal szemben. Érdekesség, hogy az angyalföldieknél akkor hibázó északmacedón Kire Risztevszki most is ott lehet a döntőben, és ezúttal is Oenning játékosaként.
(Bár a magát bunyevácnak valló Szivics Tomiszlav is eljutott két csapattal az MK-döntőjébe – előbb a Kecskeméti TE-vel, majd a Diósgyőrrel – viszont a második alkalommal már magyar állampolgárságú is volt.)

♦ Nikolics Nemanja két Magyar Kupa-döntőben is játszott már, de még egyszer sem nyerte el a trófeát, idehaza ez az egyetlen cím, amely hiányzik még neki.

  ÚT A DÖNTŐIG
 MOL FEHÉRVÁR FC ÚJPEST FC
 Tiszaföldvár VSE (megyei I. o.) 5–0 Iváncsa KSE (NB III) 4–0
 Gárdony (NB III) 4–1  Dunaújváros (NB III) 6–0
 Vasas FC (NB II) 2–1 Szolnoki MÁV (NB II) 2–0
 Ferencváros (NB I) 2–1 Puskás Akadémia FC (NB I) 2–1
 Budafoki MTE (NB I) 2–0  Mezőkövesd (NB I) 1–1, 11-esekkel 5–4
 MTK Budapest (NB I) 2–1 Kisvárda (NB I) 1–0

Megjegyzés: vastag betűvel a hazai pályán lejátszott mérkőzéseket jelöltük.

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
20.00:
Mol Fehérvár FC–Újpest FC, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!