Ötgólos meccsen jutott be a Magyar Kupa elődöntőjébe az Újpest

BORBOLA BENCE (összefoglaló), GAJDÁCS PÁL (percről percre)BORBOLA BENCE (összefoglaló), GAJDÁCS PÁL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 19:50
null
Hasonló párharcokban nem volt hiány a mérkőzésen (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
Alaposan megizzadt a Békéscsaba 1912 Előre otthonában a labdarúgó Magyar Kupa tavalyi győztese, az Újpest FC, de végül kiharcolta a négy közé jutást. A fővárosiak már 3–1-re is vezettek a második félidőben, ám a hazai lila-fehérek szépítettek és nem sok hiányzott ahhoz, hogy kicsikarják a hosszabbítást. 

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE–ÚJPEST FC 2
–3 (1–2)
Békéscsaba, 1920
néző. Vezette: Káprály Mihály (Becséri Gergely, Rózsa Dávid)
BÉKÉSCSABA:
Winter – Hodonicki, Farkas M., Albert, Mikló – Váradi (Farkas B., 62.), Zvara (Varga Sz., 73.), Babinyecz (Fazekas L., 62.), Gránicz (Pantovics, 62.) – Ilyés (Lukács R., 73.), Tóth D. Vezetőedző: Schindler Szabolcs
ÚJPEST:
Pajovics – Kastrati, Kutrumpisz (Kuusk, a szünetben), Kádár, Antonov – Mack (Onovo, 63.), Boumal – Croizet (Yahaya, 23.), Bjelos, Simon K. (Beridze, 63.) – Viana (Zivzivadze, 80.).Vezetőedző: Milos Kruscsics
Gólszerző:
Ilyés (17.), Tóth D. (77.), ill. Simon K. (3.), Yahaya (38.), Bjelos (57.)
MESTERMÉRLEG
Schindler Szabolcs
: Büszke vagyok a csapatomra, nagyot küzdöttek a játékosaim. Nem így terveztük, több hiba csúszott a védekezésbe. A második félidőben viszont visszajöttünk a meccsbe, kockáztattunk, azonban döntő szituációkban az Újpest fölénk nőtt. Volt néhány véleményes ítélet, ezeket vissza kell néznem.
Milos Kruscsics: Számítani lehetett rá, hogy a hazaiak nem adják fel és az utolsó percekig küzdenek, hiszen a kupameccsek során nincs vesztenivalója senkinek, Jól kezdtük a meccset, gyorsan fölényt alakítottunk ki és hamar megszereztük meg a vezető gólt. A harmadik találattal még biztosabb lett a meccs kimenetele, de itt egy kicsit visszaesett a teljesítményünk, amitől ellenfelünk erőre kapott. A lényeg, hogy nyertünk és ott vagyunk az elődöntőben!

Volt minek tapsolni. A két szurkolótábor hamar egymásra talált, a csapatok pedig pillanatok alatt elérték az üzemi hőmérsékletet, húsz perc sem telt el a Békéscsaba–Újpest mérkőzésből, máris mindkét együttes a kapuba talált. Frissebbek az újpestiek voltak, Simon Krisztiánnak két perc és negyvenhat másodperc kellett, hogy kilője a jobb alsó sarkot. A vendégek csapatkapitánya nagy erővel vágta a labdát a kapuba, a stadionban zúgott a hajrá, lilák – az más kérdés, hogy sokszor nem lehetett tudni, kinek szól a biztatás...

Békéscsabán nagy visszatérője is volt a Magyar Kupa-sorozatnak, az újpestieknél Magyarországra szerződését követően Kádár Tamás először kapott helyet a kezdőcsapatban. A válogatott védő az MK-ban csaknem nyolc esztendővel ezelőtt lépett pályára legutóbb; érdekesség, hogy a 2014-es kupafináléban a DVTK játékosaként éppen az újpestiek ellen futballozott, és szomorkodhatott a tizenegyespárbajt követően.

(Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
(Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)

Most több oka volt az örömre, csapata még az első félidő végén megszerezte a vezetést. A csabaiak Ilyés Tamás találatával ugyan kiegyenlítettek, ám a szünetre már hátránnyal vonultak, az öltözőépületbe ballagva Schindler Szabolcs vezetőedző okkal csóválta a fejét. A Kórház utcában többször is ápolni kellett a labdarúgókat, Yohan Croizet a félidő közepén kért cserét, a helyére beálló Abdoulaye Yahaya pedig igencsak hasznossá tette magát, még a szünet előtt a bal felsőbe vágta a labdát. A húszéves kameruni szép gólt lőtt, a leshatárról indulva ugrott ki, és nem sokon múlott, hogy az újpestiek a félidőre megnyugtató kétgólos előnnyel vonulhassanak.

Izgalmak a folytatásra is maradtak. A vendégek nem sokkal a fordulást követően újabb gólt szereztek – a VAR-rendszer bizony elkélt volna, hiszen az esetet Fernando Viana kezezése előzte meg –, és ekkor úgy tűnt, eldőlt az összecsapás. Főleg, hogy lendületben voltak, méghozzá szó szerint: a lendületből érkező Simon Krisztián a bal oldali kapufát találta el. Csakhogy a békéscsabaiak ezúttal sem adták fel, Miroszlav Bjelos góljára is volt válaszuk, így a hajrában izgulniuk kellett az újpestieknek. Filip Pajovicsnak akadt védenivalója, a szurkolók egyre-másra ugráltak fel a helyükről, a feszültség nemcsak a lelátókon, a pályán is egyre nőtt, többször is kemény összecsapások, reklamálások szakították félbe a játékot. Gól azonban már nem esett, így az Újpest idén is ott van a legjobb négy között.

SCHINDLER SZABOLCS ÉS TÓTH DÁNIEL A MÉRKŐZÉS UTÁN

SIMON KRISZTIÁN A MÉRKŐZÉS UTÁN

Az újpestiek örülhettek a végén (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
Az újpestiek örülhettek a végén (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: Véget ért a mérkőzés, az Újpest jutott a legjobb négy közé.

90+4. perc: Boumal és Farkas Botond fejelt össze, utóbbit rövid ideig ápolni kellett.

90+2. perc: Albert kapott sárga lapot kakaskodásért.

Négy percet hosszabbít a játékvezető.

90. perc: Tóth Dániel került helyzetbe a 16-oson belül, rávezette a labdát a kapusra, ám Pajovics az utolsó pillanatban felszedte előle.

80. perc: váltás az Újpestnél: Viana helyett Zivzivadze a pályán.

77. perc: GÓÓÓL! Pantovics lőtte rá 10 m-ről spiccel a labdát, ami a kapufán landolt, Lukácshoz került, aki kitolta Hodonickihez, ő pedig középre ívelt, a berobbanó Tóth pedig a bal alsóba fejelt, 2–3.

74. perc: Mikló kapott sárga lapot visszahúzásért.

73. perc: Ilyés helyett Lukács Raymond, Zvara helyet Varga Szabolcs.

69. perc: Boumal kaszálta el Ilyést, villant a sárga.

63. perc: Cseréltek a vendégek is, Simon, Mack jött le, Beridze ésOnovoés fel.

62. perc: Hármas csere a hazaiaknál Váradi, Gránicz, Babinyecz is lejött a hazaiaknál, Farkas Botond, Fazekas és Pantovics érkezett.

59. perc: Simon Krisztián bukkant fel a jobb oldalon a kapus mellett is elvitte a labdát, jobbal lőtt, a bal kapufát találta telibe.

57. perc: GÓÓÓL! Vianaaki mintha kézzel ért volna a labdáhozcélozta meg mintegy 16 méterről a kaput, a labda a bal kapufát találta el a visszapattanót Bjelos a kapu közepébe lőtte,1–3.

56. perc: Mack hozta helyzetbe Vianát, aki azonban elpuskázta a lehetőséget.

46. perc: Csere a szünetben a vendégeknél: Kutrumpisz helyén az észt Kuusk folytatja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45. perc: Véget ért az első félidő.

41. perc: Antonov végzett el szabadrúgást a 16 bal sarkától, veszélyesen tekeredő labdája azonban elsuhant a társak és a védők között és a jobb kapufa mellett hagyta el játékteret.

40. perc: Babinyecz állította meg szabálytalanul Yahayát, ezért járt a sárga..

38. perc: GÓÓÓÓL! Mack a félpályától tette a 16-osnál helyezkedő, csereként beállt Yahaya elé a labdát, aki jobbal, a bal felső sarokba bombázott, Winternek esélyes sem volt arra, hogy hárítson, 1–2.

30. perc: Mikló elől próbálta Kastrati a labdát, magasra emelkedett, de rosszul, a kezére esett, rövid ápolás után folytathatta a játékot.

27. perc: Ilyés dajkálgatta a labdát a pálya jobb oldalán, majd középre játszott, Tóth Dániel azonban nagy helyzetben nem találta el jól a labdát.

A hivatalos nézőszám: 1920.

23. perc: Csere az újpestieknél: a sérült Croizet jött le, akit AbdoulayeYahayaváltott.

22. perc: Gránicz kevergetett a bal oldalon, becselezte magát a 16-oson belülre, ám Luca Mack ölelésében elesett, viszont a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

18. perc: GÓÓÓL! Szöglet után Ilyés Tamás estében, jobbal közelről a léc alá vágta a labdát, 1–1.

17. perc: Váradi lőtt ballal nagy erővel, de a kapus védett.

14. perc: Croizetesett el a pálya közepén, miután Váradi visszahúzta, a vendégek játékosa elesett, fél percig ápolták, de úgy tűnik, folytatja.

Mintegy 100-120 főnyi újpesti szurkoló érkezett Békéscsabára és biztatja a vendégszektorból kedvenceit.

12. perc: Mack lőtte meg kőkeményen a labdát, mintegy 25 méterről, ám Winter nagy bravúrral hárított.

Simonnak ez a 2. gólja az idényben. Az elsőt is a Magyar Kupában lőtte, a Kisvárda ellen.

3. perc: GÓÓÓL! Az újpesti csapatkapitány, Simon Krisztián Bjelos passza után jobbal a jobb alsó sarokba bombázott,0–1.

1. perc: Megkezdődött a mérkőzés.

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy a Magyar Kupa negyeddöntőjében a két lila-fehér csapat, az NB II-ben 16. helyen álló Békéscsaba az NB I-ben 10., a kupában címvédő Újpest FC ellen.

A továbbjutás egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidő döntetlennel végződik, 2-szer 15 perces hosszabbítás következik. Ha az sem hoz döntést, tizenegyespárbaj határoz arról, hogy melyik csapat kerül be az elődöntőbe.

MINDENNAPOSNAK NEM NEVEZHETŐ, amikor egy NB II-es klub az idény második felében kétszer is élvonalbeli csapattal játszik tétmérkőzést: a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgói azonban kiharcolták maguknak ezt a lehetőséget. A Magyar Kupa nyolcaddöntőjében február 9-én a tavaszt nagyszerűen kezdő Gyirmót FC Győr ment a Kórház utcai stadionba, a hazai együttes 3–1-es győzelmének értékéből az sem von le semmit, hogy a vendégek vezetőedzője, Csertői Aurél jobbára azokat küldte pályára, akik addig a bajnokságban kevesebb játéklehetőséget kaptak. Valószínűsíthető, a címvédő Újpest FC nem tartalékol, ugyanis neki a sorozat kínál lehetőséget a nemzetközi porondra kilépésre, ráadásul a hazaiak trénerének, Schindler Szabolcsnak azt is figyelembe kell vennie, hogy a bennmaradásért küzdő csapatára vasárnap fontos bajnoki vár Soroksáron.

„Az Újpest a toronymagas esélyese ennek a találkozónak, ez nem is lehet kérdés – mondta csapata keddi edzése előtt a csabaiak 47 esztendős vezetőedzője. – A fővárosi klub jól igazolt a téli átigazolási időszakban, erős a kerete, különösen az elöl játszó négy futballistája képes extra teljesítményre.
Tény, jelenleg csak tizedik a bajnokságban, de ennél jóval előrébb van a helye. Nekünk ez a mérkőzés tulajdonképpen bónusszal ér fel, a játékosok meg tudják mutatni, több van bennük, nem az eddigi bajnoki szereplés a realitás. Sajnos nagyon hullámzó a teljesítményünk, ennek tudható be, hogy nem ott állunk, ahol szeretnénk.”

Nem kérdés, az erőviszonyok az Újpest FC mellett szólnak, ráadásul az aktuális forma is jelentős eltérést mutat. A Békéscsaba ugyan a Dorog elleni 4–1-es sikerrel indította a tavaszt, ám utána négy bajnokijából egyet sem nyert meg (két döntetlen és két vereség a mérlege), ugyanakkor a szezon első három meccsén csak egy pontot szerző fővárosi klub azóta a Mol Fehérvárt (2–1) és a Mezőkövesd Zsóryt (3–1) is legyőzte. Tegyük hozzá, a Schindler Szabolcs által irányított együttesek korábban is fel tudtak nőni a feladathoz, elegendő a sorozat 2017–2018-as kiírására gondolni, amikor a DVSC csak idegenben lőtt több góllal búcsúztatta a Dorogot, vagy arra a bravúrra, amikor az Előre 2019. december 4-én a legjobb 32 között 2–0-ra megverte a Ferencvárost.

„Ki lehet jelenteni, a Békéscsabának a bajnokság az első, de ettől még a lehető legtöbbet akarjuk kihozni az Újpest elleni meccsből – folytatta Schindler Szabolcs. – Korábban is azt mondtam, az NB II-ben tíz csapat azért küzd, hogy a nyártól is a második vonalban szerepelhessen, és ha valaki ránéz a táblázatra, láthatja, nem volt ebben semmi túlzás. A városban egyébként legalább tízen megállítottak, és azt mondták: tévés meccs következik, és azokon az Előre mindig jól játszik, a játékosok felszívják magukat. Remélem, igazuk lesz, és abban is bízom, sokan támogatnak majd bennünket – és nem csak szerdán, a bajnokságban is.”
(ZOMBORI ANDRÁS interjúja a szerdai Nemzeti Sportban.)

A Békéscsaba 1912 Előre utoljára a 2015-16-os idényben járt hasonló magasságokban a Magyar Kupa sorozatban és akkor még oda-visszavágós rendszerben megrendezett elődöntőben szintén az újpestiekkel kerültek szembe. A döntőbe a fővárosi lila-fehérek jutottak.

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, hiszen a kupa teljesen független ebből a szempontból a bajnokságoktól. Az összeállításokat böngészve kitűnik, hogy mindkettő teljesen eltér a hétvégi bajnoki mérkőzéstől. A békéscsabaiaknál Babinyecz Balázs sérülése után csaknem egy év után tér vissza a csapatába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik