MK: az MTK vizsgálja az óvás lehetőségét – NS-információ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.04. 21:30
Annak ellenére, hogy a hármas sípszó már órák óta elhangzott az Új Hidegkuti Stadionban az MTK–Újpest MK-negyeddöntő után, könnyen lehet, hogy mégsem áll meg a pályán elért eredmény, vagyis az MTK 3–2-es győzelme és az Újpest idegenbeli gólokkal történő továbbjutása. A Nemzeti Sport értesülései szerint a kék-fehérek ugyanis vizsgálják annak a lehetőségét, hogy megóvják a találkozót, miután elképzelhetőnek tartják, hogy az Újpestnél túl sok EU-n kívül légiós szerepelt.

Az ügy hátterében az áll, hogy az MTK álláspontja szerint nincs összhangban az MK versenykiírása a labdarúgás versenyszabályzatával. A versenykiírás szerint öt főben maximálták az EU-n kívülről származó egy időben, egy csapatban szerepeltethető játékosok számát. Viszont a versenyszabályzat szerintihazai labdarúgófogalma nem egyezik meg a versenykiírásban írt, azEurópai Unióból és azzal azonos elbírálású labdarúgókkal. Véleményük szerint, ha valamelyik labdarúgó amiatt minősül hazainak, mert 21 éves kora alatt egy vagy több MLSZ sportszervezetben legalább 3 évet igazolt játékos volt, de nem szerzett magyar állampolgárságot és továbbra is például szerb állampolgár, akkor az egyéb országok labdarúgóinak minősül az MK-versenykiírás szerint, azaz beleszámít a legfeljebb 5 fős kvótába.hazai labdarúgófogalma nem egyezik meg a versenykiírásban írt, azEurópai Unióból és azzal azonos elbírálású labdarúgókkal. Véleményük szerint, ha valamelyik labdarúgó amiatt minősül hazainak, mert 21 éves kora alatt egy vagy több MLSZ sportszervezetben legalább 3 évet igazolt játékos volt, de nem szerzett magyar állampolgárságot és továbbra is például szerb állampolgár, akkor az egyéb országok labdarúgóinak minősül az MK-versenykiírás szerint, azaz beleszámít a legfeljebb 5 fős kvótába.

Az Újpest pedig hat olyan labdarúgóval – Mijusko Bojovic (montenegrói), Dzenan Burekovic (bosnyák), Alassane Diallo (mali), Nwodobo Obinna (nigériai), Vincent Onovo (nigériai), Filip Pajovics (szerb) – a kezdőben állt ki az MTK ellen, akik alapból nem felelnének meg a fenti kritériumnak.

A kavarodást akár az is okozhatja, hogy Pajovics kapus már 6 éve Magyarországon futballozik, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének adatbázisa szerint, nem sokkal 18. születésnapja után kötötte első magyarországi szerződését a Videoton II. csapatával 2011 augusztusában, így őt Újpesten már hazai játékosként vették figyelembe. (A kapussal szemben egyébként az újpestiek másik szerb játékosa, az MTK ellen ugyancsak pályára lépett Branko Pauljevics kettős állampolgár, vagyis a szerb mellett magyar útlevéllel is rendelkezik, így ő EU-s állampolgárnak tekinthető.)

Igen ám, de kikerestük az NB I versenykiírásának vonatkozó részét is, ami nem mutat lényegi eltérést a Magyar Kupához képest, vagyis ha az Újpest az MTK ellen hibázott volna, akkor a Ferencváros elleni bajnokin is hibázott, mert a derbin is ugyanazokat a légiósokat szerepeltette.

A vonatkozó MK-versenykiírás szerint:

„Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: AKupamérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. (Ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi.)

Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a fenti bekezdésben meghatározott országok körén („egyéb országok"), mérkőzésenként legfeljebb öt labdarúgó szerepeltethető egy időben.”

A vonatkozó bajnoki versenykiírás:

„Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: Abajnokimérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. (Ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi.) C) Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a C) pontban meghatározott országok körén („egyéb országok"), a sportszervezet, mérkőzésenként, legfeljebb 5 labdarúgó szerepeltethet egy időben, csapatában.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik