Mezey görcsöt oldott, Heffler „lopakodókrémet” szedett - mestermérlegek

Vágólapra másolva!
2011.03.06. 10:43
null
A Videoton mindent megtett a győzelem kicsikarásáért – sikerrel (Fotó: Szabó Miklós)
Tizenhét gól az öt szombati mérkőzésen, ebből hét Pápán, a leglátványosabb találkozón – ezek a legfontosabb mutatók a labdarúgó NB I 18. fordulójában. A hazai csapatok szombaton ötből négyet nyertek, a „kakukktojás" a Győrben nyerő, tavasszal még kapott gól nélkül álló Vasas. A Videoton győzelmével kihasználta a DVSC, ZTE, Kaposvár trió botlásait (nulla ponttal zártak az említett hármas tagjai), a Paks felkapaszkodott a dobogóra, a Ferencváros pedig három pontos előnyt kovácsolhat a harmadik helyezettel szemben – már ha nyer a dél-pesti derbin a Honvéd ellen. A Videoton előnye a forduló után legkevesebb hat pont lesz az élen.

 

A Pápa látványos meccsen verte meg a ZTE-t 
(Fotó: Tumbász Hédi)
A Pápa látványos meccsen verte meg a ZTE-t (Fotó: Tumbász Hédi)

LOMBARD PÁPA–ZTE FC 4–3

A forduló (eddig) leglátványosabb mérkőzését játszották Pápán, a Lombard 1–3-ról felállva nyerte meg a mérkőzést – Csank János, a ZTE mestere szerint megint bebizonyosodott, hogy a kétgólos vezetés a legveszélyesebb...

„Ismét beigazolódott, majdhogynem az a legrosszabb, ha egy csapat két góllal vezet, mert elhiszi, hogy megvan a meccs. Aztán gyorsan jön a szépítő gól, berezel, az ellenfél egyenlít, és ott a vereség. Három egyes előnyünknél néhány játékosom nagyon visszavett, ez a fő oka a vereségnek. Az első félidőben sokkal jobban használtuk ki a helyzeteket, mint a Pápa. A másodikban viszont, igaz, a mi hibáink miatt, ellenfelünk fölénk kerekedett e téren" – nyilatkozta Csank, aki úgy vélekedett, az egyenlítő, harmadik pápai gól előtt Vlaszák Géza hibázott, feleslegesen jött ki és buktatta Goran Maricsot.

„Ha ezt a találkozót a Bundesligában, harmincezer néző előtt rendezik, és nem Pápán, teljesen más a meccs értékelése és minősítése. Döntő volt, hogy végig reménykedtünk, küzdöttünk és nem adtuk fel" – vélekedett Véber György, aki edzői pályafutása alatt először láthatta, hogy kétgólos hátrányból nyer csapata. A szókimondó pápai szakvezető nem mindenkivel volt teljesen elégedett...

„Heffler Norbert az egyik legtehetségesebb labdarúgóm, de mostanában úgymond lopakodókrémmel kente be magát, szépen elvan, és tudása tíz-tizenöt százalékát adja. Amúgy egész héten vele foglalkoztam, s a második félidőben már átesett a holtponton."

VIDEOTON FC–MTK BUDAPEST 2–1

Székesfehérváron a listavezető Videoton darált, darált, és végül megszerezte (ha nem is könnyen, és nem is jó játékkal) a három pontot az MTK ellen. Az éllovasnak persze ez a legfontosabb, az MTK pedig – bár szervezetten védekezett – ezúttal támadásban nagyon erőtlen volt, így pedig végül nem lehetett pontot szerezni.

„Küzdelmes, szoros mérkőzést játszottunk, szervezett, tudatos ellenfelet sikerült legyőznünk. Arra számítottam, amit kaptam, hiszen tisztában vagyok vele, hogy Garami József csapata sohasem adja meg könnyen magát. Nincs mit szépíteni, meg kellett küzdenünk a három pontért. Nagy teher alatt van a csapat, ha nem nyerünk két-három góllal, máris negatív felhangok vannak. Érthető, ha a labdarúgók feszültségben vannak, így elsősorban azt próbáltam levezetni" – értékelte a mérkőzést a Videoton vezetőedzője, Mezey György.

„Az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha egy csapat a félidő hosszabbításában kap gólt. Így is kiegyenlített volt a játék, akkor veszítettük el a mérkőzést, amikor már azt gondoltam, biztosan nem maradunk pont nélkül. A hazaiak második gólját megelőző szabadrúgásnál véleményem szerint nem történt szabálytalanság. Több olyan fiatal játékos szerepel nálunk, aki kevésszer szagolt puskaport, éppen ezért elkövetnek olyan hibákat, amilyeneket ezen a szinten már nem lenne szabad" – mondta Garami József, az MTK szakmai igazgatója.

GYŐRI ETO FC–VASAS 0–1

A tavasszal továbbra is hibátlanul zár a Vasas védőalakzata, ráadásul a hátvédsor nem csak „tisztán tartotta" a kaput a Videoton után az ETO ellen is, most még egy védő – Gáspár József – szerezte a győztes gólt is. A győriek pocsék héten vannak túl, az MTK elleni kupakiesés után hazai pályán alulmaradtak a bajnokságban is. A hazai közönség nem épp finom kritikával adta tudtára az ETO szakmai stábjának és játékosainak: igen elégedetlen volt a látottakkal.

„Gratulálnom kell a Vasasnak, miután hazai pályán képtelenek voltunk gólt szerezni, nem számíthattunk jobb eredményre. Akkor sem, ha a Vasas talált egy gólt szöglet után. Sajnos játékosaim főleg a támadó harmadban olyan játékot nyújtottak, amely ezen a szinten megengedhetetlen. Többen is hibáztak a gólnál, hiszen már kifejeltük a labdát, ki kellett volna üríteni a területet, de sajnos ez nem történt meg. Ezúttal ez a hiba nagyon súlyosnak bizonyult" – nyilatkozta Pintér Attila, az ETO vezetőedzője.

Kollégája, Komjáti András elégedett lehet: a Vasas védekezése látványosan javult az őszihez képest, a két meccsen, két erős ellenféllel szemben megszerzett négy pont pedig jó tavaszi start.

„Ősszel rengeteg gólt kaptunk, pocsék a gólkülönbségünk, így sokat dolgoztunk azon, hogy szervezetten védekezzünk. A futballisták fegyelmezetten, motiváltan játszottak, ennek köszönhetjük, hogy eddig nem kaptunk gólt. Az volt a tervünk, hogy masszív védekezésből kiindulva próbálunk veszélyes helyzeteket teremteni az ETO kapuja előtt, és ez az első félidőben sikerült is. A szünet után nagy nyomás alatt játszottunk, egy nagyon veszélyes helyzetet szerencsére megúsztunk, és természetesen nagyon örülünk a győzelemnek."

A fehér mezes paksiak már dobogós helyen állnak 
(Fotó: Czerkl Gábor)
A fehér mezes paksiak már dobogós helyen állnak (Fotó: Czerkl Gábor)

PAKSI FC–SZOLNOKI MÁV FC 3–1

A sereghajtó Szolnok helyzete cseppet sem javult, a Paks viszont győzelmével már dobogós – bár a mérkőzést mindössze ötszáz néző kísérte figyelemmel. Kis Károly, a Paksi FC vezetőedzője a szolnokiak gólja után zavart észlelt csapata játékában – de az eredménnyel természetesen elégedett.

„Siettettük a támadások befejezését, és negyedóra leforgása alatt két gólt is szereztünk, de pontatlan volt a futballunk. Hozzáteszem, hogy a vezetés engem nem tett elbizakodottá, sohasem becsülöm le az ellenfél erejét, még négygólos vezetésnél sem. A támadásaink nem voltak elég gördülékenyek, de mint mindenből, ebből is csak tanulhatunk" – mondta.

„A szünet után támadót küldtem pályára, mert úgy éreztem, egyenlíthetünk. A második félidő elején volt is rá esélyünk, de Zsolnai Róbert hibázott. A harmadik hazai gól után éreztem, hogy veszítünk" – kommentálta a vereséget a Szolnok trénere, Simon Antal.

SZOMBATHELYI HALADÁS–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2–0

A vasi–somogyi presztízscsatából a szombathelyi zöld-fehérek jöttek ki jobban: a Haladás igen nehéz talajon kicsikarta a győzelmet a Rákóczi ellen.

„Minden elismerésem a játékosaimé, mert sokat tettek a győzelemért. Játékra csaknem alkalmatlan pályán is igyekeztek futballozni, és ha labdabirtoklásban nem is, a helyzetek számában felvettük a versenyt a vendégekkel" – dicsérte csapatát Aczél Zoltán, a Haladás vezetőedzője.

„Labdabirtoklásban, valamint gólhelyzetek kialakításában is ellenfelünk fölé kerekedtünk. A Haladás azonban két gólt szerzett, mi ellenben egyet sem, így a szombathelyiek megérdemelten nyertek. Nulla kettő után azt éreztem, meglehet a pont. Ha jól emlékszem, volt egy helyzetünk, amelynél a gólvonalról rúgtuk fölé a labdát. Ha az bemegy, a hajrá felettébb izgalmas lehetett volna. Mivel nem ment be, a reményeinkről többet nem nagyon érdemes beszélni" – nyilatkozta a rossz tavaszi bajnoki rajt (két mérkőzés, nulla pont) után Sisa Tibor.

VASÁRNAPRA PESTI DERBI

A hangulatra nem lesz panasz vasárnap Kispesten: alighanem a hazai szurkolók is szép számban célozzák meg a Bozsik Stadiont, a Ferencváros szurkolói pedig az összes, nekik biztosított jegyet elkapkodták. No meg azt a százat is, amit pluszban adott a Honvéd – az FTC kéri, hogy jeggyel nem rendelkező drukkerei ne menjenek ki a mérkőzésre, mert a vendégszektorba már nincs belépő, a kispestiek pedig közleményben tudatták, hogy a hazai oldalra nem mehetnek be a zöld-fehérek.

SZAVAZÁS

Ön milyen eredményt vár a Bp. Honvéd–FTC mérkőzéstől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ez lesz a két csapat 185. összecsapása (a mérleg 102 FTC-győzelem, 30 döntetlen és 52 Honvéd-siker), érdekesség, hogy a Honvéd-pályaválasztással lezajlott 90 mérkőzésből csak 38 volt valójában Kispesten, lévén a rangadó évtizedekig „kirobbanthatatlan" volt különböző okokból a Népstadionból.

„Szeretnénk a dobogón végezni, de korai lenne jóslásokba bocsátkozni. A dobogós helyezéssel megelégednék, ugyanakkor ki merem jelenteni, ha lecsúsznánk róla, roppant csalódott lennék. A bajnoki cím? Az arany lehetőségéhez két feltételnek is teljesülnie kell: egyrészt el kellene kapnunk egy fantasztikus szériát, másrészt a Videotonnak és a többi riválisnak többször is hibáznia kellene. A realitás mindenesetre azt mondatja velem, csípjük meg a második vagy a harmadik helyet" – nyilatkozta a meccs előtt a Honvédot is megjárt ferencvárosi védekező középpályás, Maróti Béla.

Prukner Lászlónak nincsenek összeállítási gondjai – eltiltás és sérülés nem nehezíti a dolgát –, a kispesti trénernek, Supka Attilának viszont fejfájást okoz a jobbhátvéd posztja. Eredetileg Baráth Botond volt kiszemelve a tavaszi rajt előtt a posztra, de ő külsőbokacsont-repedéssel dőlt ki, az MTK ellen első NB I-es meccsét játszó Sergiu Mogának pedig egy jó ideig ez marad az egyetlen élvonalbeli bajnokija – a fiatal védő igen súlyos sérülést, keresztszalag-szakadást szenvedett, és hónapokra kiesett. Az FTC ellen Sebastian Remes kap helyet a védelem jobb oldalán.

18. FORDULÓ
BP. HONVÉD–FERENCVÁROS
Bozsik Stadion, 17.30 (Tv: Sport2). Vezeti: Berger (Szpisjak, Medovarszki J.)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
HONVÉD: Tóth I. – Remes, Debreceni, Lovric, Hajdú N. – Horváth A., Akassou – Fieber, Ivancsics, Sadjo – Danilo
FTC: Ranilovic – Csizmadia, Tutorics, Balog Z. – Maróti – Sztanics, Rósa D., Józsi – Schembri, Heinz, Morales
AZ ÁLLÁS
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2010/18,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik