Még Puskáséknak is ritkán sikerült az, ami Eppeléknek!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.17. 17:08
null
Eppel Mártonék a Haladás ellen folytatták hazai győzelmi szériájukat (Fotó: Veres Viktor)
A Nemzeti Sport Online a 2017–2018-as NB I-es évadban sem szakít a hagyományokkal, Ebben a szezonban is összegyűjtjük a fordulóhoz kötődő érdekességeket, statisztikákat, legeket. Kezdjük is a sort a Puskás Ferencék rekordját üldöző Eppel Mártonékkal, majd folytatjuk a debreceni burleszkkel, Horváth Ferenc rajtjaival, az első gólok szerzőivel, no meg az Újpest-tábor üzenetével.


EPPEL MÁRTONÉK BEÁLLÍTHATJÁK PUSKÁSÉK EGYIK REKORDJÁT

Azzal, hogy a bajnok Honvéd a 2017–2018-as évad első fordulójában a Bozsik-stadionban 2–0-ra legyőzte a Haladást, a kispestiek folytatni tudták az előző idényben, 2016. október 29-én éppen a Haladás ellen megkezdett szériájukat, azóta ugyanis minden hazai mérkőzésükön győzni tudtak, immár 11. alkalommal.

A Honvédéhoz hasonló sorozatot az NB I-ben a DVSC produkált 12 éve. A Loki 2004 november 4. és 2005. július 30. között ugyancsak 11 egymást követő hazai bajnokit nyert meg, és a debreceniek szériája is átnyúlt egy meccsre a következő idényre, vagyis a 2004–2005-ösről a 2005–2006-osra. A Loki akkor egyébként a hazai veretlenségi sorozatát még hosszabbra nyújtotta: 2004 november 7. és 2006. november 6. között, vagyis két éven át nem kapott ki otthon.

A Honvéd mostani hazai győzelmi sorozata a klub történetében is ritkaság. Megnéztük a korábbi kispesti bajnokcsapatok statisztikáit, és kiderül, hogy zsinórban 11 győzelem pályaválasztóként még a „Grande Honvédnak” is csak kétszer jött össze. Puskás Ferencék 1949-ben 12 bajnoki meccset nyertek meg sorozatban pályaválasztóként, míg az 1955-ös szezonban 10-et, és ezt a félbeszakadt 1956-os idényben még hárommal toldották meg, vagyis Puskáséknak 13 egymás után megnyert hazai mérkőzés volt a rekordjuk.

Eppel Mártonék ettől a rekordtól most két meccsre vannak. Ha viszont megverik a jövő héten Kispesten a Balmazújvárost, majd utána az Újpestet és a Debrecent is, akkor meg is döntik ezt a csúcsot.

Az 1980-as, illetve 1990-es évek kispesti bajnokcsapatai egyébként még csak megközelíteni sem nagyon tudták Puskásék csúcsát, 1982–1983-ban és 1992–1993-ban volt egy-egy nyolcas hazai győzelmi szériája a klubnak.

DEBRECENI BURLESZK – ÍGY RONTOTTA EL A MEZŐKÖVESD HERCZEG ANDRÁS SOROZATÁT

A DVSC a régi-új vezetőedzőjével, Herczeg Andrással (a Szeged 2011 elleni félbeszakadt találkozót nem számolva) sorozatban hét meccsen győzött. Ebben benne van négy nyári felkészülési találkozó és három bajnoki, melyeken az előző szezonban beugróként Herczeg dirigált (egyszer épp a Mezőkövesd ellen), a gólkülönbsége pedig 23–2 volt a csapatnak ezeken a meccseken. Ezt követte aztán a hétvégi bajnoki, amelyen a tíz emberrel játszó Mezőkövesd 2–1-re győzött Debrecenben, úgy, hogy korábban bajnoki meccsen még gólt sem szerzett az élvonalban a Loki vendégeként.

A mérkőzés pedig burleszkbe illő jelentek sorát hozta, amellett, hogy Gohér Gergő és Ferenczi János is lőtt egy-egy nagy gólt.

Az első félidőben például a debreceni Takács Tamás úgy sérült meg – ami után le is kellett cserélni –, hogy gólhelyzetben elé futott a csapattársa, Kuti Krisztián, és az ő sarkába rúgott bele a csatár a labda helyett.

A második félidőben pedig a nyáron Gyirmótról igazolt kapus, Nagy Sándor labdával a kézben kisétált a tizenhatos területéről, a jogos szabadrúgást pedig gólra váltotta az ekkor már emberhátrányban játszó (Tóth Bence a 45. percben kapott piros lapot) Mezőkövesd.



HORVÁTH FERENC ÉS A JÓ RAJT

A Videoton–Balmazújváros (1–1) mérkőzés meglepő döntetlennel zárult, hiszen a bajnokesélyes fehérváriak nem bírtak a több mint fél órán át vezető újonccal, de ha a közelmúltbeli statisztikák felől nézzük a találkozót, akkor semmi különös nem történt.

Csak annyi, hogy a Balmazújváros és új vezetőedzője, Horváth Ferenc is folytatta sorozatát. Az NB I újonca sorozatban a kilencedik tétmeccsén maradt veretlen, Horváth pedig hatból hatszor szerzett legalább egy pontot első meccsén az éppen aktuális élvonalbeli csapatával.

A szakember tavaly ilyenkor a DVTK-t is éppen a Videoton ellen dirigálta először bajnokin, akkor is Felcsúton volt a meccs, és csapatával 2–1-re győzött. Horváth Ferencnek az NB I-ben a Balmazújváros a hatodik csapata, és egyikkel sem kapott még az első meccsén.

A Kecskeméti TE-t 2012 őszén a 8. forduló után vette át, és az első bajnokiján csapatával 2–1-re legyőzte a Honvédot, majd még egymás után három meccsen nyert. 2013 nyarán Paksra szerződött, ott három sikerrel kezdett, az első fellépésén Újpesten nyert 2–1-re. Azon a télen a szövetségi kapitánynak kinevezett Pintér Attila helyére szerződtették Győrbe, ott a Ferencváros ellen kezdett döntetlennel (igaz, utána kikaptak a Pécstől). Horváth 2015 őszén a Videotont vette át a 11. forduló után, és Fehérváron is győzelemmel nyitott, a Vidi 3–0-ra megverte a Honvédot.

AZ ELSŐ GÓL

A 2017–2018-as NB I-es szezon első gólját az Újpest frissen szerződtetett játékosa, Branko Pauljevics szerezte a Paks otthonában. Ennek kapcsán azt vizsgáltuk meg, hogyan teljesített az előző idényekben az első bajnoki gólt jegyző együttes.

Paks–Újpest 2–2

Az elmúlt nyolc évben kétszer is volt rá példa, hogy az első gólt szerző együttes lett a bajnokcsapat. Elég visszatekinteni az előző idényre, amikor is Hidi Patrik, a kispesti csapatkapitány – aki már nem a Honvéddal készül – nyitotta a gólok sorát a bajnokságban, az Újpest elleni 2–0-s siker pedig az első lépés volt a bajnoki cím felé.

A 2011–2012-es kiírás hasonlóan alakult, akkor az első meccsen Kulcsár Tamás indította be a Debrecen Vasas elleni hengerét (5–2-re nyert a nyitányon a Loki), majd a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett a DVSC.

Ehhez a „bravúrhoz” a Paks is közel járt, a 2010–2011-es szezonban Bartha László köszönt be elsőként az NB I-ben, ám a tolnai alakulat 2–1-re kikapott a Ferencvárostól, a bajnokságban pedig a második helyen zárt a Videoton mögött.

A 2014–2015-ös idényben szintén a Debrecen szerezte a bajnokság első gólját, Nyíregyházán L'Imam Seydi találat a kapuba (a meccs 1–1-es döntetlennel zárult), a hajdúságiak pedig a 4. helyen végeztek a pontvadászatban.

Mielőtt azonban elégedetten hátradőlnének az újpesti drukkerek, hogy csapatuk biztosan a dobogón vagy annak közelében végez, meg kell említeni, hogy nem mindig teljesített ilyen jól az első gólt szerző gárda.

A 2015–2016-os szezonban a Vasas játékosának, Lázok Jánosnak a góljával indult a bajnokság, az angyalföldi együttesnek azonban csak az utolsó fordulóban sikerült biztossá tennie a bennmaradását. A még 16 együttes részvételével rendezett 2013–2014-es bajnokságban Eszlátyi István kezdte meg a gólgyártást – a Lombard Pápa 1–1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémiával a nyitányon –, csapata a középmezőny alján, a 12. helyen végzett.

Két alkalommal a szezon első bajnoki gólja nem hozott szerencsét: a 2012–2013-as kiírásban Igor Pisanjuk hiába szerzett vezetést a Haladás ellen, az Eger 4–2-re kikapott, majd utolsó helyezettként búcsúzott az élvonaltól. A 2009–2010-es kiírásban hasonló volt a helyzet, akkor Andorka Péter rezegtette meg először a hálót. A Nyíregyháza azonban hiába nyert 5–1-re a Vasas ellen az első fordulóban, a 15. helyen végzett, és kiesett a másodosztályba.

Érdekes továbbá, hogy az első gólt szerző játékos a legutóbbi öt szezonban egyszer sem szerzett négy gólnál többet, ellenben kétszer is előfordult, hogy többször már nem talált a kapuba az adott szezonban.

A SZEZON ELSŐ GÓLJÁT JEGYZŐ JÁTÉKOSOK GÓLTERMÉSE
2009–2010
Andorka Péter (Nyíregyháza)
5 gól(lal zárt)
2010–2011Bartha László (Paks)
8 gól
2011–2012Kulcsár Tamás (DVSC)
7 gól
2012–2013Igor Pisanjuk (Eger)
1 gól
2013–2014Eszlátyi István (Lombard Pápa)
2 gól
2014–2015
L'Imam Seydi (DVSC)
4 gól
2015–2016Lázok János (Vasas)
1 gól
2016–2017
Hidi Patrik (Bp. Honvéd)
3 gól

TOVÁBBI LEGEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

A hét kiakadása a Haladás vezetőedzőjéhez, Mészöly Gézához kötődik, aki kapott hideget-meleget Kispesten.

„Már megszoktam, hogy Kispesten nem vagyok nagy kedvenc, bár igazából nem értem, hogy miért– így Mészöly.– Bosszant, hogy miért foglalkoznak velem, de becsületemre legyen mondva, egyszer sem reagáltam arra, amit mondtak. Pedig néhányat elküldtem volna melegebb éghajlatra, hogy miért foglalkozik velem ennyire teátrálisan. Nagyon csúnyán viselkednek velem mindig, amikor ide jövök. Tűröm, tűröm, csak nehogy egyszer elszakadjon a cérna, remélem, megállom. Egyszerűen nem értem az okát, mert sosem bántottam a Honvédot. Az, hogy végig velem foglalkoznak a mérkőzéseken, nagyon felháborít.”

A sajtótájékoztatóról adott élő közvetítésünkben 3.30-tól hallható a nyilatkozat.

A hét legszerencsétlenebb játékosa „versenyben” hármas holtversenyt hirdetünk, ugyanis George Ikenne-Kinget (Honvéd, 4. perc), Leandrót (FTC, 15. perc) és Takács Tamást (DVSC, 19. perc) is nagyon korán le kellett cserélni, mint jeleztük, utóbbi úgy sérült meg, hogy csapattársa sarkába rúgott bele…

Ikenne-Kinget le kellett cserélni (Fotó: Veres Viktor)

A hét legijesztőbb sérülése a ferencvárosi Hajnal Tamásé volt, aki egy ütközés következtében elveszítette az eszméletét is a Puskás Akadémia elleni meccsen. Már jobban van, de legalább két hetet biztosan ki kell hagynia.

A hét fotója és üzenete. Ez a cím a Roderick Duchatelet tulajdonosnak az új címer kapcsán véleményt formáló Újpest-táborhoz köthető.

Fotók: Török Attila

A hét cseréje Bobál Dávid volt, aki az új edzőnél, Erik van der Meernél az eddigi két tétmeccsen ne volt kezd, viszont mindig beállt, az 1. bajnoki fordulóban Ikenne-King helyére, és az ő fejes góljával szereztek vezetést a kispestiek. A hét góljának pedig a második kispesti találatot, Davide Lanzafame csavarását választottuk meg. A forduló játékosa a mezőkövesdi Gohér Gergő lett, aki góllal és gólpasszal vette ki a részét a DVSC legyőzéséből.

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Újpest FC 2–2Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
1330
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
4401
Budapest Honvéd–Haladás 2–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
2090
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
2514
Videoton–Balmazújváros 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
1782
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6087
Az 1. forduló teljes nézőszáma: 18 204; meccsenkénti átlag: 3034
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
NB I, 2017–2018, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
18.00: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi Stadion
18.00: Budapest Honvéd–DVTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik József Stadion
20.30: Haladás–DVSC (Tv: M4 Sport/Duna World)*Sopron, Városi Stadion
JÚLIUS 23., VASÁRNAP
18.00: Puskás Akadémia–VideotonFelcsút, Pancho Aréna
18.00: Balmazújváros–VasasBalmazújváros, Városi Stadion
18.00: Újpest–Ferencváros (Tv: Duna World)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
*ha a női vízilabda-válogatott a vizes vb-n csoportelső lesz, az NB I-es meccs az M4 Sporton lesz. Ha pólócsapatnak játszania kell a negyeddöntőbe jutásért, akkor a futballmeccs a Duna Worldre kerül át.
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik