Magyar Kupa: Újpest–Mol Fehérvár döntő lesz májusban

Vágólapra másolva!
2021.04.15. 18:20
A labdarúgó Magyar Kupa második elődöntőjében az MTK 2–1-re kikapott odahaza a Mol Fehérvár FC-től, így a fehérváriak jutottak be a májusi döntőbe, ahol az Újpest lesz az ellenfelük.
Nikolics eldöntötte (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nikolics eldöntötte (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!



MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
MTK Budapest–Mol Fehérvár FC 1–2 (1–1)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette:Farkas Á.
MTK:
Somodi – Alho (Kata, 74.), Perkovic, Nagy Zso., S. Herrera (Balázs B., a szünetben) – Cseke B. (Kanta, 87.), Mezei (Dimitrov, 33.), Palincsár (Miovszki, 74.) – Varga R., Prosser D., Schön.Vezetőedző:Michael Boris
FEHÉRVÁR:
Kovács D. – Bolla B., Muszliu, Rus (Houri, 86.), Stopira – Bamgboye, Nego, R. Pinto (Fiola, 72.), Petrjak – Nikolics, Zivzivadze (Dárdai P., 86.).Vezetőedző:Szabics Imre
Gólszerző:
Schön (14.), ill. Bolla B. (38.), Nikolics (53.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Történelmi mérkőzés!

Mint arról lapunk is beszámolt, az MLSZ elképzelései szerint a következő bajnoki szezonban már a VAR-rendszer segíti majd a játékvezetők munkáját. A futballbírók a tavasszal folyamatosan képzéseken, előadásokon vettek részt, hogy minél jobban betanulják a protokollt, ezen a mérkőzésen pedig már élesben lehetett gyakorolni. A Hidegkuti Nándor Stadion egyik eldugott sarkában csendesen meghúzódott egy IVECO kisteherautó, amelynek belsejében több monitoron lehetett követni a mérkőzést, az autóban pedig néhány NB I-es játékvezető foglalt helyet – ez csak gyakorlás volt, a kisbusz egyelőre nem volt kapcsolatban Farkas Ádám játékvezetővel, de a szereplők már azt próbálgatták, mikor, miért kellene közbeavatkozni.

A csapatoknak azonban ezen az estén már nem volt lehetőségük a tesztelésre, egyetlen mérkőzés döntött arról, melyik gárda jut be a Mol Magyar Kupa döntőjébe. A nagy tét ellenére a két vezetőedző, a német Michael Boris és Szabics Imre hosszasan beszélgetett a játékoskijáróban (a fehérváriak edzője évekig futballozott a Bundesligában). Az már a kezdés előtt kiderült, hogy a vendégcsapat pontosan ugyanazzal a kezdőcsapattal vág neki a mérkőzésnek, amelyikkel az előző hétvégén az Újpest FC ellen pályára lépett, és nyert 4–0-ra, míg az MTK Budapest kapuját ezúttal is a bajnoki meccseken szinte mindig csere Somodi Bence védte.

No, de a tartalék kapus főszerepet vállalt abban, hogy a kék-fehérek megszerezték a vezetést. Régi futballigazság, hogy időnként a kapus is döntően meghatározhatja a csapat támadásának sebességét, erre láthattunk remek példát: Somodi Bence, miután megszerezte a labdát, nem dajkálta, hanem gyorsan játékba hozta, a hosszú kirúgást követően Schön Szabolcs került gólhelyzetbe, és az Egyesült Államokban Dallasba készülő támadó nem is hibázott.



A vezető gól hosszú percekre meghatározta a játék képét. A fehérváriak nem találták a ritmust, míg a kék-fehér fiatalok felbátorodtak, időnként látványosan, okosan járatták a labdát, megesett, hogy a fehérváriak egészen sokáig csak üldözték – hiába. Ám nyilvánvaló volt, hogy Szabics Imre csapata (tegyük hozzá, hogy a kispadon ülő két segítője, Juhász Roland és Torghelle Sándor egykor az MTK játékosa is volt, így nekik is különleges lehetett a mérkőzés) próbált minden követ megmozgatni az egyenlítés érdekében. Noha a pálya középső részét nagyon gyorsan átjátszották a házigazdák, a félidő derekán Nikolics Nemanja szerezhetett volna gólt, majd érkezett Bolla Bendegúz. Az MTK korábbi, a Fehérvár mostani játékosa a védősorból tört előre, végül Somodi kapuja előtt találta magát, és higgadtan a sarokba lőtt – minden kezdődhetett elölről.



Néhány perccel később az MTK kerülhetett volna kecsegtető helyzetbe, ám Cseke Benjámin beadás helyett kirúgta a labdát, hogy ápolni lehessen a földön fekvő Ruben Pintót – rendkívül sportszerű jelenet volt.

A második félidőben nem kellett sokat várni arra, hogy a vendégek megszerezzék a vezetést. Nikolics Nemanja pályafutása során száz ilyen gólt szerezhetett: sokan voltak a kapu közelében, de amikor elé került a labda, a legegyszerűbb, de leghatékonyabb megoldást választva, habozás nélkül a kapu közepébe lőtt.

Az MTK természetesen megpróbált labdát birtokolni, helyzeteket kialakítani, de igazából nem járt sikerrel, jobb csapat annál a fehérvári, mint hogy a nehezen megszerzett előnyét könnyen eltékozolta volna, így szó sem lehetett arról, hogy a házigazda könnyedén Kovács Dániel közelébe kerüljön. Ahogy telt-múlt az idő, egyre nagyobb lett a küzdelem, néhány kőkemény belépőt is láthattunk, érződött, hogy nem akármekkora a tét. Mindkét edző cserékkel próbált frissíteni, és bár a mérkőzés utolsó szakaszában az MTK Budapest birtokolta többet a labdát, mégis az lehetett a kívülálló érzése, hogy a fehérváriak akarata érvényesült.

Ezzel eldőlt, hogy a Mol Fehérvár FC lesz az Újpest FC ellenfele május 3-án a Magyar Kupa döntőjében a Puskás Arénában.1–2

A másik elődöntőben
Kisvárda–Újpest 0–1(Beridze 62.)

DÖNTŐ
Május 3., 20.00, Puskás Aréna

PERCRŐL PERCRE

Az MTK idén is megállt az elődöntőben.

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+6. perc Muszliu ellöki Miovszkit, szabadrúgás kissé balról, 26-ról. De a védőké a beadás.

90+3. perc Stopirát kell ápolni, plusz egy perc...

90+2. perc Kata jobblábas, 20 méteres lövését blokkolja a becsúszó Nikolics, Varga jobb oldali beadását 11-ről a bal sarok mellé fejeli jócskán Prosser!

Öt perc a ráadás!

88. perc Varga lábáról leperdül a labda lövés közben, Miovszki lecsapna a labdára, de kirepül a kapujából Kovács és odaveti magát a támadó lendülő lába elé. HŐS!

Az MTK eddig 12-szer nyerte meg a Magyar Kupát, legutóbb 2000-ben. Döntőt 2012 óta nem játszott. A Fehérvár 2006-ban és 2019-ben hódította el a trófeát.

87. perc Varga beadása rossz, Stopira mentése még inkább az, majd Kata lő kissé jobbról, tízről nagyon a bal sarok mellé. MECCSLABDA?

87. perc Legenda! Kanta József a pályán! Cseke ment le.

87. perc Fiola Attila előbb indítja, majd hátulról feldönti Miovszkit, sárga lap ez is.

86. perc Kettős csere: Dárdai Palkó és Lyes Houri be, Zivzivadze és Rus le. Fiola megy visszább egy sorral.

85. perc Loic Nego kap sárga lapot Varga akasztásáért.

Érdekes, Rus reklamált, aztán megindult visszafelé, tíz lépés után esett el. A bal combja is fáj már.

80. perc Bamgboye megindulhatna, de inkább visszafordul, Zivzivadze eladja, Schön megindul, Adrian Rus felrúgja, sárga lap. És a román védő begörcsöl, ápolás.

79. perc Sárga lap száll a hazai kispad felé. Farkas Attilának. Segédedző.

Boris megkavarta a lapokat, ék és középpályás be.

74. perc Kettős hazai csere: Kata Mihály be, Alho le, Bojan Miovszki meg Palincsárt váltja.

2012 tavaszán a kupaelődöntő első meccsét idegenben 0–2-ről 3–2-re nyerte meg a Fehérvár – a fővárosiak mindkét gólja Könyves Norbert nevéhez fűződött, a Vidi találatait Nikolics Nemanja (2) és Torghelle Sándor szerezte. A fehérvári visszavágón meglepetésre 2–0-ra az akkor NB II-es MTK diadalmaskodott, és 4–3-as összesítéssel került a fináléba. A gólokat Kanta József és Tischler Patrik szerezte. A döntőt 3–3 után tizenegyespárbajban a Debreceni VSC nyerte meg.

74. perc Funsho Bamgboye kap sárga lapot Schön ellökéséért.

72. perc Cseke Benjámin kap sárga lapot Bamgboye felvágásáért.

72. perc Fiola Attila be, Pinto le.

A Magyar Kupában kétszer hozta e két csapatot össze a sorsolás az elmúlt 20 évben, és a négy meccsen egyszer sem tudott nyerni az éppen aktuális hazai együttes (1 döntetlen, 3 vereség). 2005 októberében a nyolcaddöntő első, Fejér megyei felvonásában 1–1-re végeztek, majd a budapesti visszavágón 2–1-re a fehérváriak győztek és jutottak tovább. Ettől olyan lendületet kaptak, hogy később a kupát is elnyerték, mégpedig fennállásuk során először.

71. perc Alho indítását Varga jobbal 17-ről Muszliuba vágja.

70. perc Schön Szabolcs kap sárga lapot reklamálásért. Pintónak ment neki előtte.

68. perc Nego remek beadását Bamgboye jobbal 19-ről Perkovicba pazarolja. Pertjak kornere Somodié.

66. perc Schön passzát Prosser ballal 21-ről Stopirába vágja. Varga jobb oldali beadása igen rossz aztán.

63. perc Nego jobb oldali beadását Bamgboye hatalmas lesről fejeli közelről a jobb felsőbe.

Az MTK pályaválasztása mellett 50 találkozón kerültek szembe egymással, 27 alkalommal a kék-fehérek, 13-szor a a fehérváriak győztek, 10 találkozó döntetlen lett.

62. perc Schön és Bolla összekap, a román Rus csitítja a két magyart.

Eddig 101 meccset játszottak egymással az élvonalban, az örökmérleg teljesen kiegyenlített: mindkét csapat 40-szer győzött, a döntetlenek száma 21. A legutóbbi két összecsapásukon a fővárosiak diadalmaskodtak: novemberben az Új Hidegkutiban 3–1-re, februárban Fehérváron 2–1-re.

61. perc Nikolics lemarad a bal sarok előtt Petrjak beadásáról, de les, Dimitrov hatalmasat rúgott Pintóba, de nincs sárga lap...

60. perc Az előbb nagyon rosszul kapura lövő Balázs egy lépésről a lécre lő, de megússza, mert lökte előtte Kovács kapust, Varga kornere után.

55. perc Zivzivadze passzát Petrjak ballal 12-ről, kissé balról kapura vágja, balra elvetődve fogja a labdát Somodi.

53. PERC VEZET A MOL FEHÉRVÁR, Petrjak indítja a balon két csel után Stopirát, aki ballal bead, Bamgboye középen fejjel rosszul éri el a pontatlan labdát, de éppen így jó NIKOLICS NEMANJÁNAK, aki hét ballal méterről félmagasan a kapu közepébe lő. Somodi balra el: 1–2!

A két edző közül Boris jóval aktívabb az egész meccsen, folyamatosan kiabálja be az utasításokat, Szabics többnyire csendesen figyeli az eseményeket – jelenti a helyszínről az NPT-news.

50. perc
Bolla futtatja a jobbon Zivzivadzét, akit szerel a 16-oson belül Perkovic.

46. perc Szrdjan Dimitrov fellöki Bamgboyét, sárga lap.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Herrera le, Balázs Benjámin be a hazaiaknál.

LÉGIÓS-SOROZAT: Nem volt fölösleges légiós: Doll csúcsra járatta idehaza a Fradit!

Kemény kis meccs! (Fotó: Árvai Károly)
Kemény kis meccs! (Fotó: Árvai Károly)

Egyébiránt a tavalyi döntős Mezőkövesd Zsóry a negyeddöntőben esett ki, mert a Szusza Ferenc Stadionban az 1–1-es döntetlent követően tizenegyesekkel 5–4-re kikapott az Újpesttől. Ugyanakkor évek óta nem fordult elő, hogy a legjobb tizenhat között mind a tizenkét élvonalbeli klub még versenyben volt. A másodosztályból a Debreceni VSC jutott legtovább, szintén a negyeddöntőben esett ki az MTK Budapest elleni 2–1-es vereséggel, míg a harmadosztályban szereplő klubok közül egyedüliként a Keleti csoportban a mezőny második felében szerénykedő Tállya KSE menetelt a nyolcaddöntőig, ahol ugyancsak az MTK Budapest búcsúztatta 4–1-es győzelemmel.

Az elődöntő előtt is születtek érdekes eredmények a Magyar Kupában. A címvédő és a tavaly előtti sorozatban is finálét játszó Bp. Honvéd már a nyolcaddöntőben kiesett, miután hosszabbításban 2–1-re kikapott idegenben a ZTE FC-től. Mondjuk, az bravúr a kispestiektől, hogy a rendes játékidő végén 1–1-es döntetlenre álltak, mivel a lengyel Lukas Klemenz a 10., a szlovák Tomás Tujvel pedig a 77. percben kapott piros lapot – a kettős emberhátrányt azonban már nem bírták el, és Koszta Márk a 97. percben továbbjutást jelentő gólt szerzett a hazaiaknak. Szintén a nyolcaddöntőben búcsúzott a Ferencváros, mégpedig rangadónak is beillő mérkőzésen a Groupama Arénában kapott ki 2–1-re a Mol Fehérvártól, a végeredmény már a 40. percben kialakult. A zöld-foki-szigeteki Stopira a 13. percben öngólt vétett, majd az első félidő hajrájában továbbjutást érő gólt fejelt a 23-szoros Magyar Kupa-győztes otthonában.

(Árvai Károly)
(Árvai Károly)

A kupasorozatban a MOL Fehérvár a nyolcaddöntőben idegenben a Ferencvárost búcsúztatta, majd hazai pályán kiejtette a Budafokot. A korábbi szakaszban alacsonyabb osztályú csapatokkal mérkőzött, búcsúztatta a Tiszaföldvárt, a Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő alakulatát és a Vasast is. Az MTK most először játszik pályaválasztóként és most először játszik az OTP Bank Ligában szereplő rivális ellen. Korábbi ellenfelei a 43. sz. Építők, a Bátaszék, a Kazincbarcika, a Tállya és a Debreceni VSC voltak (mlsz.hu).

E két csapat között sincsen nagy különbség a helyezési számokat tekintve az OTP Bank Ligában, a kék-fehérek az ötödik, a fehérváriak a harmadik helyen állnak, öt pont a „távolság”. Az MTK, amely az előző kiírásban az elődöntőbe jutott második ligás csapatként, az elmúlt időszakban többször is tört már borsot a Vidi orra alá, a mostani bajnoki idényben mindkét eddigi találkozót megnyerte, Budapesten 3–1-re, Székesfehérváron 2–1-re nyert.

(Árvai Károly)
(Árvai Károly)

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Sőt a Vidiben is az elsőt!

Schön: 4 meccs a Vidi ellen, 3 kanadai ponttal. Bolla idénybeli első gólját szerezte, a 32. meccsén.

45. perc Bamgboye bal oldali beadása a kapusé.

43. perc Petrjak jobb oldali kornerét Stopira is rosszul éri el az ötös előtt!

40. perc Varga szabadrúgása nagyon rossz, majd Pinto jobb bokája aláfordul, ápolás. Cseke azonnal kirúgja a labdát, a légiós jobban van. Folytatja.

(Árvai Károly)
(Árvai Károly)

38. PERC EGYENLŐ, Pinto balról jobbra passzol, BOLLA BENDEGÚZ megindul, középre tör, egy csel után jobbra passzolna Petrjaknak, Herreráról azonban visszapattan elé a labda, a 16-oson belül már, Bamgboye csak beleér, nem veszi el a labdát jó érzékkel a lendületben lévő védő elől, aki az ötös elől higgadtan a bal alsóba lő. Ballal: 1–1!

35. perc Pocsék távoli lövés a bolgártól.

33. perc Szrdjan Dimitrov be, Mezei le.

33. perc Petrjak bal oldali beadását a túloldali kapufa elől, két méterről Nikolics csoda rosszan rúgja ballal középre, blokkolnak a védők.

31. perc Mezeit kell ápolni közben. Csere lesz. Dimitrov öltözködik. Hevesen.

Schön: 28 meccs az idényben, 10 gól, 4 gólpassz.

29. perc Somodi odalép Pintónak, éppen elszirénázik egy mentő a stadion mellett. De ennyire azért nem komoly szerencsére az ügy.

25. perc Jó a korner jobbról, Petrjaktól, de Pinto közeli fejese nem, ebből inkább csúsztatás lett. Petrjak jobbal kapura lő a 16-os jobb csücskétől, Herrera odalép, Somodi lesz a nevető harmadik.

24. perc Prosser ballal 24-ről feladja a labdát Kovácsnak. Stopira bal oldali beadása magas kissé Nikolicsnak, majd Zivzivadze lő ballal 14-ről kapura, de blokkol Mezei szépen.

21. perc Schön cselezget a balon, de csak míg Bolla oda nem ér, Bamgboye beadása pocsék, Nego meg elesik Alho mellett Pinto ívelésekor... tovább!

18. perc Palincsár jobb oldali beadását lekezeli az ötösön Prosser, szabadrúgás. Kezezésért.

17. perc Nego kiugratja Zivzivadzét, aki kissé jobbról, 11-ről a jól kimozduló Somodiba lő.

16. perc A balon megvillanó Petrjak lapos keresztpasszát Nego jobbal a jobb alsó mellé vágja középről, 17-ről.

14. PERC SCHÖN, VEZET AZ MTK! Somodi kirúgását Nego leveszi a felezőnél, éppen SCHÖN SZABOLCSNAK, aki Prosserhez passzol, ő sarokkal indítja a szélsőt, aki becsapja Bollát, majd Muszliut, és kissé balról, 12-ről, ballal a bal alsóba lő. 1–0!

11. perc Schön csele szép, ballábas beadása ellenben magas Palincsárnak. Alho nagyot kap közben a becsúszó Pintótól, de tovább. Kis ápolás.

9. perc Szép támadás, Alho jobbról beadja, Prosser Varga elé tolja, aki jobbal 16-ról a léc fölé lő, de Muszliu blokkolt. A szöglet rossz, kontra, Zivzivadzét szereli az ötös bal sarka előtt a visszafutó Schön.

7. perc Alho indítja a jobbon Schönt, akit szerel habkönnyedén az ötös bal sarka előtt Muszliu.

2. perc Petrjak bal oldali beadását menti Herrera a bal alsó és Nego elől. Petrjak beadását kifejeli aztán Nagy Stopira elől.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sötétkékben, a vendégek tiszta fehérben.

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, Strasszer Lászlóra, id. Kanta Józsefre és Gottreich-Horváth Józsefre emlékeztünk, írja a hazaiak honlapja.

„A célunk természetesen a MOL Magyar Kupa megnyerése, és mindent meg is fogunk tenni érte. Sportemberként kötelességünk a győzelemért harcolni, különösen úgy, hogy véleményem szerint az MTK a továbbjutás esélyese. Ha jól emlékszem, a bajnokságban oda-vissza legyőzte a Vidit az MTK, ráadásul egy meccsen dől el a továbbjutás, és ők lesznek a pályaválasztók. Ahogy mondtam, mi jól rajtoltunk ugyan, de még csak néhány közös lépésen vagyunk túl a fiúkkal, ezért gondolom úgy, hogy komoly tett lenne a csapatomtól, ha sikerülne kiejteni a kiváló játékosokból álló MTK-t. És ezért gondolom azt is, hogy a nyomás nem rajtunk, hanem rajtuk van. A célunk persze a továbbjutás, és azért bízom benne nagyon, mert a győzelmeknél semmi nem építi jobban a közösséget. Nagy lökést adhatna a bajnokság hajrájára is, ha sikerülne beverekednünk magunkat a kupadöntőbe, arról nem is beszélve, hogy mindenkinek jó visszaigazolás lenne, ha sikerülne megszereznünk a trófeát. De ennyire előre ne szaladjunk, a csapattal együtt kizárólag az MTK elleni elődöntőre fókuszálunk” - mondta a molkupa.hu oldalnak Szabics Imre.

Szabics Imre, a Mol Fehérvár FC vezetőedzője: – Elemeztük az MTK Budapest játékát, tudom, Nagy Zsombor milyen teljesítményre képes. Azt nem tudtam, hogy ugyanabba az iskolába jártunk, de örülök, hogy a Madách suliból ismét eljutott valaki az NB I-be. Személyesen nem ismerem, de bátran kijelenthetem: jó iskolába járt!

Fotó: Nagy-Pál Tamás
Fotó: Nagy-Pál Tamás

A bemutatkozás nem volt mindennapi: az 1. forduló előtt tíz perccel, a bemelegítés közben Pintér Ádám megsérült, hirtelen kellett beugrani a bajnok elleni mérkőzésre.

„Magam is úgy gondolom, ez a fokozatosság kellett ahhoz, hogy itt lehessek – értékelte pályafutását Nagy Zsombor. – Egy évet játszottam kölcsönben Dorogon, nagyon sokat fejlődtem, és amikor visszakerültem, a csapat kiesett, ami, biztos furcsán hangzik, nekem bizonyos értelemben nem jött rosszul. Még egy évet játszhattam az NB II-ben, már az MTK felnőttcsapatában, beilleszkedtem, és utólag úgy érzem, ezekben az években a tapasztalatlanságom miatt elkövethettem olyan hibákat, amelyekért nem kellet nagy árat fizetnem. A második és a harmadik osztályban is vannak erős, gyors vagy technikás ellenfelek, de az NB I-ben a legtöbb támadóra egyszerre jellemzők ezek a tulajdonságok, ezért kellettek nekem azok az évek, hogy felkészülhessek a legjobbak ellen. Senkit sem megbántva, de az NB III-ban nincs Futács Márkóhoz, Böde Dánielhez hasonló bivalyerős csatár, de mondhatom a bemutatkozásomat a Ferencváros ellen, amikor a csúcsformában lévő Tokmac Nguen vagy Isael jött szembe.”

A védő márciusban volt 23 éves, és fokozatosan épült fel a karrierje. A szegedi gyerekévek után 14 évesen lett az MTK játékosa, három évig Agárdon nevelkedett, a felnőttek között 2016 óta 42 NB III-as és 55 NB II-es bajnoki után léphetett pályára az első osztályban, amelyben eddig 23 találkozón egy gólt szerzett – a Ferencváros ellen (2–2).

Szabics Imre arról beszélt, a párharc esélyese az MTK Budapest, mert kétszer is legyőzte ebben a bajnokságban a fehérvári csapatot, és mert otthon játszik.

„A nyilatkozat a mi öltözőnkben is téma volt, de az edzőnk, Michael Boris azt mondta: Szabics Imre nyomást akar helyezni ránk, a saját csapatáról pedig le akarja venni. Persze szeretnénk döntőbe kerülni, de a keretek erőssége, a klubok költségvetése közötti jelentős különbség miatt szerintem a legtöbb szurkoló szemében a Fehérvár a favorit. Ha meg tudjuk ismételni azt a játékot, amelyre kétszer is képesek voltunk ellene, nyerhetünk, és ez is a célunk, ugyanakkor tudjuk, hogy nagyon erős csapat vár ránk.”

„Személyesen még nem találkoztam Szabics Imrével, de a suliban rengeteget hallottunk róla – mondta Nagy Zsombor. – A testnevelő tanárunk, Várkonyi Béla sokszor emlegette őt és a kézilabdázó Nagy Lászlót mint korábbi tanítványait, akik nagyon sokra vitték a sportban, példaképként tekintettünk rájuk. Ismertem Szabics Imre pályafutását, a Tisza Volánban kezdtem futballozni, ahol egykor ő is játszott, ott is sokszor hallottunk róla, és mindenki büszke volt rá, milyen sokra vitte. Érdekes lesz személyesen is találkozni.”

Fotó: Nagy-Pál Tamás
Fotó: Nagy-Pál Tamás

A szegedi Madách Imre általános iskola is érintve van a csütörtöki Magyar Kupa-elődöntőben: a Mol Fehérvár FC vezetőedzője, Szabics Imre és az MTK Budapest védője, Nagy Zsombor is ebben a tanintézményben tanult és sportolt.

„Az elődöntőig egy élvonalbeli csapatot, a Diósgyőrt kellett kiejtenünk, majd következett a Honvéd elleni kétmeccses párharc – tekerte vissza az idő kerekét Cseke Benjámin. – A hazai mérkőzésen egyértelműen jobbak voltunk, tűzijátékot rendeztünk ellenfelünk kapujánál, és bár a visszavágó kiegyenlítettebb játékot hozott, összességében megérdemeltük volna a továbbjutást. Biztosra veszem, hogy a Fehérvár vendégként is próbál majd irányítani, de erre törekszünk mi is, nem adjuk fel a megszokott futballunkat. Mindkét csapat szeret támadni, nem az lesz a célunk, hogy valahogy kihúzzuk a tizenegyesekig. Hogy adnám-e a döntetlent, azt, hogy ismét tizenegyesek döntsenek? Talán igen, de hiszek a csapatunkban, abban, hogy le tudjuk győzni a Fehérvárt.”

Hogy a Michael Boris irányította MTK ott van a sorozat elődöntőjében, nem meglepetés, újoncként ötödik a bajnokságban, nem kell a kieséstől tartania, és ha teljesítménye nem esik vissza, van esélye a mezőny első felében végezni. Egy éve nagyobb szenzáció volt, hogy az együttes NB II-esként eljutott az elődöntőig, ott kétszer is 0–0-t játszott a Budapest Honvéddal, a későbbi győztes csak tizenegyesekkel tudta legyűrni.

„Láttam a fehérváriak Újpest elleni bajnokiját, nagyon kijött nekik a lépés – mondta az ellenfélről Cseke Benjámin, az MTK középpályása. – Jól megfigyelhető volt, hogy a támadók rendszeresen visszalépnek a középpályára, erre próbálunk mi is felkészülni. Nem indulhatunk ki abból, hogy a bajnokságban kétszer is legyőztük őket, az ország egyik legjobb csapatát fogadjuk, amely a találkozó esélyese. Tavaly is eljutottunk idáig, úgy vágunk neki a csütörtöki párharcnak, hogy nekünk az az idény legfontosabb meccse!”

Egyetlen lépésre van az MTK Budapest attól, hogy 2012 után ismét a Magyar Kupa-döntőt játsszon, a remények valóra váltásához csütörtökön a Hidegkuti Nándor Stadionban a Mol Fehérvárt kell elbúcsúztatnia. Ha abból indulunk ki, hogy az együttes ebben a bajnoki esztendőben már kétszer legyőzte riválisát (az ősszel pályaválasztóként 3–1-re, februárban a Mol Aréna Sóstóban 2–1-re), az esélyei nem rosszak, ugyanakkor intő jel, hogy a Fehérvár szombaton örömfutballt bemutatva 4–0-ra kiütötte az Újpestet. Aki látta a meccset, tanúsíthatja, a játékosok régen látott jó teljesítményt nyújtottak, ráadásul a vártnál gyengébb bajnoki szereplés miatt számukra a kupa ad lehetőséget az idény kozmetikázására.

A kék-fehéreket erősítő Cseke Benjámin bízik benne, hogy csapata harmadszor is megveri a fehérváriakat.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ MTK–MOL FEHÉRVÁR FC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik