Magabiztosan jutott be a Magyar Kupa döntőjébe az FTC

BORBOLA BENCE (összefoglaló), BÁBICS NORBERT (percről percre)BORBOLA BENCE (összefoglaló), BÁBICS NORBERT (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 19:45
A Ferencváros 4–1-re nyert Győrben az ETO FC ellen a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében, így öt év után ismét bejutott a fináléba, amelyben a Pakssal játszik május 11-én a Puskás Arénában.
Boli góljával szerezte meg a vezetést Győrben az FTC (Fotó: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Boli góljával szerezte meg a vezetést Győrben az FTC (Fotó: Árvai Károly) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

MAGYARKUPA
ELŐDÖNTŐ
ETO FC–FERENCVÁROS 1–4 (0–2)
Győr,
ETO Park, 6000 néző.Vezette: Erdős József (Kóbor Péter, Márkus Tamás)
ETO FC:
Fadgyas – Kovács K., Kiss M. (Bacsa, 62.), Csonka, Lipták, Forgács – Óvári (Vernes, 62.), Tuboly (Hanzli P., 78.), Toma, Farkas B. (Klausz M., 78.) – Vitális (Berki, 62.). Vezetőedző: Klausz László
FERENCVÁROS: Dibusz – Somália, Blazic (Kovacevic, 56.), S. Mmaee, Pászka – Esiti, Loncar (Besic, 74.) – Auzqui (Laidouni, 56.), Zachariassen, Nguen (Marin, 64.) – Boli. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Bacsa (73.), ill. Boli (23., 52.), Zachariassen (32.), Marin (78.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A kétszáz méteres tömeg árulkodó volt. Fél órával a kezdés előtt az ETO stadionjának hazai szektorainál kígyózott a sor, a győri drukkerek egymás mögött álldogálva türelemmel szotyoláztak, a Ferencváros szerdai vendégjátékára az összes áruba bocsátott belépőt eladták. A mérkőzés napján a pénztárak ki sem nyitottak, pedig ha a lezárt szektorokba is beengedik a szurkolókat, az érdeklődésre tekintettel a jegyek pillanatok alatt elfogytak volna.

Amilyen lassan jutottak be a nézők az arénába, a Fradi olyan gyorsan eldöntötte a kupaelődöntőt.

A 32. percre nem maradt kérdés, Sztanyiszlav Csercseszov együttese addigra kétgólos előnyre tett szert. Előbb Franck Boli lőtt akrobatikus mozdulattal Fadgyas Tamás kapujába, majd az utóbbi hetekben remek formába lendülő – utóbbi két bajnokiján két gólt szerző – Kristoffer Zachariassen fejelt mesterien a kapu bal oldalába. Az ETO hiába küzdött becsülettel, Dibusz Dénesnek nem sok védenivalója volt, a vendégek szakmai stábja még azt is megengedhette magának, hogy az Újpest elleni vasárnapi derbire gondolva néhány kulcsjátékosát (Aissa Laidounit, Adnan Kovacevicet, Vécsei Bálintot) a kispadra ültesse.

A Ferencváros a találkozó elejétől kezdve magabiztosan futballozott, hol a jobb, hol a bal oldalon vezetett támadásokat, a hazaiaknál a 37 éves Lipták Zoltán nem tudta feltartóztatni a lendületes támadókat. A második félidőre a ferencvárosi szurkolók is hangoltak a vasárnapi derbire, hol csapatukat éltették, hol az ősi rivális újpestieket szidták. A pályán a játék egysíkú volt, a labda továbbra is a hazaiak térfelén pattogott, Franck Boli pedig távolinak éppen nem mondható lövésből növelte az előnyt – másfél lépésről gurított az üres kapuba. A hazaiak becsületére legyen mondva, a 73. percben a csereként beálló Bacsa Patrik révén szépítettek, ám a Ferencváros a hajrában újabb gólt ért el, és erőlködés nélkül nyerte meg a győri elődöntőt.

A megyei első osztályú Hatvan és Tököl, az NB II-es Vasas és az NB I-es Honvéd után a másodosztályú ETO-t is búcsúztatta, s a május 11-i fináléban a Pakssal csaphat össze a Puskás Arénában a trófeáért – amelyet 2017 óta nem hódított el. 1–4

LIPTÁK ZOLTÁN: MÉG ÖT MÉRKŐZÉS VAN HÁTRA A PÁLYAFUTÁSOMBÓL

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: Vége a mérkőzésnek.

90+2. perc: Csonka kap sárgát, kézzel fogta meg a labdát.

90. perc: Két perc a ráadás.

84. perc: Vernes kap sárgát.

78. perc: GÓÓÓÓL! A cserék után ferencvárosi szögletkombináció jön, aminek a végén Marin lövésébe Lipták ér bele rosszul. Fadgyas tehetetlen. 1–4

78. perc: Hanzli Péter és Klausz Milán jön Tuboly és Farkas B. helyére.

Ez volt az első gól, amit a Ferenváros ebben a kupasorozatban idén kapott.

74. perc: Bassey jön Boli helyére. Besic pedig Loncar helyére.

73. perc: GÓÓÓL! Bacsa szépít. 1-3. Vernes baloldali szabadrúgását Bacsa a rövid sarokról fejeli a kapu jobb oldalába.

72. perc: Somalia kap sárgát. A bal oldali szögletzászló körül rántotta le Vernest.

71. perc: Pászka hazafelé lövi a labdát, Dibusz végül el tudja rúgni Vernes elől.

69. perc: Vernes kap labdát a bal szélen, éles szögből is a lövést választja, a labda elszáll a kapu fölött.

67. perc: Vernes lő kapura 20 méterről, a bal alsó felé tartó labdát Dibusz megfogja.

64. perc: Marin jön Tokmac helyére.

62. perc: Hármas csere az ETO-ban: Berki, Vernes és Bacsa áll be Vitális, Óvári és Kiss M. hagyja el a pályát.

56. perc: Cserélnek a vendégek, kettőt is. Blazic helyére Kovacevic, Auzqui helyére pedig Laidouni áll be.

52. perc: GÓÓÓÓL! Tokmac visszaszerzi a labdát Kovács Krisztiántól, éles szögből, balról középre passzol, a hosszún érkező Boli pedig közelről jobbal a kapuba belsőzi a labdát. 0-3

50. perc: A Liptákkal ütköző Tokmac Nguent kell ápolni.

46. perc: Folytatódik a meccs. Nem volt csere a szünetben.

A másodosztályban jelenleg 11. helyezett ETO FC a legjobb négyig két élvonalbeli ellenfelet – a Puskás Akadémiát és a MOL Fehérvárt – is búcsúztatott, míg a Ferencvárosnak az NB II listavezetője, a Vasas mellett csak egy NB I-es ellenfél, a Bp. Honvéd jutott, viszont idegenben. A győriek dicséretére szól, hogy Nagykanizsán, valamint legutóbb otthon a Vidi ellen is hátrányból, a hajrában csikarták ki a továbbjutást. Erre most az első félidő alapján nincs sok esély.

45. perc: A szögletet S. Mmaee fejeli kapu fölé. Nincs hosszabbítás, vége az első félidőnek.

44. perc: Zachariassen lövi el a labdát 17 méterről, Fadgyas tolja kapu fölé a löketet.

41. perc: Megint Zachariassen helyzetben, a jobboldali szöglet után a hosszúról lő kapura, Fadgyasról csorog ki a labda. A vendégek megdöbbenésére kirúgás jöhet.

32. perc: GÓÓÓÓL! Zachariassen fejesgóljával növeli előnyét az FTC. 02. Loncar baloldali, 23 méteres szabadrúgását elég tisztán fejelhette félmagasan a kapu bal oldalába hét méterről. Nem volt lesen, megvizsgálták.

30. perc: Vitális jobboldali beadását Estiti rosszul fejeli ki, épp Farkas Balázshoz, akinek a lövését épp blokkolja Estiti a tizenhatoson belül.

23. perc: GÓÓÓÓL! Vezet az FTC. 01 Csonka bizonytalankodik a tizenhatoson belül egy megpattanó beadás után, Zachariassen így tovább tudja passzolni a labdát, Boli pedig az ötös jobb sarkáról, bravúros mozdulattal jobbal lő a kapuba.

20. perc: Most Tokmac Mnguen kellemetlenkedik, a labdát balról, közelről, nagyon éles szögből lövi be, Fadgyas keze alatt elmegy, Liptákról meg majdnem a kapuba pattan. Szögletet rúghat az FTC. A szöglet veszélytelen.

Tokmac Nguen vezeti a labdát az ETO Parkban, Tuboly Máté üldözi. (Fotó: Árvai Károly)
Tokmac Nguen vezeti a labdát az ETO Parkban, Tuboly Máté üldözi. (Fotó: Árvai Károly)

Ebben a kupakiírásban a győriek legeredményesebb labdarúgója a 4 gólos Farkas Balázs, a Ferencvárostól a télen a spanyol Granadához szerződött Myrto Uzuni talált a legtöbbször az ellenfelek kapujába, összesen 8-szor.

17. perc: Győri helyzetecske: Forgács lövi el a labdát balról, 20 méterről. A próbálkozás pontatlan, de a győri közönség így is tud örülni neki.

15. perc: Kapufa! Blazic passzát úgy veszi át Zachariassen a tizenhatos vonalán, hogy egyből helyzetbe kerül, majd 12 méterről, középről a felső lécre bombázza a labdát.

11. perc: Elmegy a labda a győri kapu előtt keresztben, Boli beadásába nem ér bele senki.

9. perc: A vendégeknél van inkább a labda, de komolyabb helyzetig, kapura lövésig nem jutottak még a ferencvárosiak.

1. perc: Fehérben az ETO, zöld-feketében a fővárosiak. A mecset az FTC kezdi.

A meccsre várók sora. (Fotó: Borbola Bence)
A meccsre várók sora. (Fotó: Borbola Bence)

ELŐZMÉNYEK, STATISZTIKÁK

Telt házra számítanak a hazaiak, ez jelen esetben 6320 szurkolót jelent. Maga az ETO Park ugyan 14 600 ülőhellyel és 1000 állóhellyel rendelkezik, de most a két lelátó közül csak a Nyugati lelátón foglalhatnak helyet a nézők (a Keleti lelátó évek óta zárva van), ráadásul az MLSZ Fegyelmi Bizottsága két szektort lezáratott az elődöntőre. "Erre a lelátóra, a lezárt szektorokat leszámítva 5770 jegyet tudtunk értékesíteni, ezek mind elfogytak, így a mérkőzés napján már nem lesz jegyértékesítés. A vendégszektorba, 550 vendégjegyet adtunk át a Ferencvárosi TC számára értékesítésre, ezek a jegyek szintén már korábban elfogytak, így a helyszínen vendégjegy-értékesítés sem lesz" - írta a meccs előtti napon azeto.hu.

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG
ETO FC
Ferencváros
Mosonmagyaróvár (NB III) 3–0FC Hatvan (megyei I. o.) 9–0
Puskás Akadémia (NB I) 1–0VSK Tököl (megyei I. o.) 7–0
FC Nagykanizsa (NB III) 3–2 Vasas FC (NB II) 2–0
Mol Fehérvár (NB I) 2–1Bp. Honvéd (NB I) 1–0

Megjegyzés: vastag betűvel a hazai pályán lejátszott mérkőzéseket jelöltük.

A Ferencváros legeredményesebb klubként 23-szor nyerte meg a Magyar Kupát, az előző tíz évben háromszor, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben. Az ETO négyszeres kupagyőztes (1965, 1966, 1967 és 1979).

Az MK-ban legutóbb 1994 tavaszán a negyeddöntőben mérték össze erejüket, akkor az Üllői úti 3–0-s FTC-siker után Győrben nem esett gól, így a fővárosiak jutottak tovább. A visszavágó különlegessége volt, hogy a lefújás után Molnár László játékvezető Verebes József szerint melegebb éghajlatra küldte el a hazaiak vezetőedzőjét, valamint játékosát, Hajszán Gyulát, akik hasonló „jókívánságokkal” viszonozták ezt – írta akkor a Nemzeti Sport.

A három legfontosabb kupameccsüket 1967-ben és 1979-ben játszották, amikor is ez a két gárda vívta a Magyar Népköztársasági Kupa (MNK) fináléját. Miután az 1966-os kiírás 1967 áprilisában megrendezett döntőjében a 2x15 perces hosszabbítás zárultával is 1:1-re álltak a csapatok, az akkori szabályok szerint megismételt fináléra került sor a Népstadionban, ezt pedig 1:2-ről fordítva egy öngóllal 3:2-re a Győri Vasas ETO nyerte meg, majd 1979-ben ugyanott Szabó Ottó találatával már Rába ETO néven 90 perc után 1–0-ra diadalmaskodott.

♦ A Magyar Kupában eddig 12 találkozójuk volt, itt is középen áll a mérleg, 5 FTC- és 5 ETO-diadal mellett 2 meccsük zárult döntetlennel, itt viszont 19–11 a gólkülönbség a Ferencváros javára.

Először 1922-ben, éppen a Magyar Kupában csaptak össze, az FTC az Üllői úton 7:0-ra lelépte a Rába-partiakat, míg az első NB I-es találkozójukat csak másfél évtizeddel később, 1937-ben, a máig legutolsót 2015-ben játszották (5:1, illetve 3–0 a fővárosiak javára). Az utóbbin egyedül Dibusz Dénes szerepelt a mai kerettagok közül, a második gólt akkor a IX. kerületieknél már jó ideje sportvezetőként dolgozó Hajnal Tamás lőtte.

♦ Az ETO pályaválasztása mellett teljesen kiegyenlített a párharc, mindkét csapat 24-szer győzött, 18-szor pedig ikszeltek. A gólkülönbség 105–102 a győriek javára.

Ez lesz a két csapat jubileumi, 150. tétmérkőzése, beleértve az NB I-ben, a Magyar Kupában, a Ligakupában, valamint a Bajnokok Tornája keretében (1975-ben és 1976-ban) megrendezett találkozókat. Az örökmérleg jelentős ferencvárosi fölényt mutat: 43-szor nyertek a győriek, 36 döntetlen és 70 FTC-siker mellett.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ETO FC–FERENCVÁROSI TC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik