Magyar Kupa: 24 év után nyerhet újra csak magyarok alkotta csapat

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.05.11. 13:09
null
A csak magyar játékosok alkotta Paksi FC történetének legnagyobb sikerét érné el, ha első tolnai csapatként megnyerné a Magyar Kupát (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Minden idők második legnépesebb közönsége, 30 ezer néző előtt rendezhetik meg ma este fél nyolctól a Puskás Arénában a labdarúgó Mol Magyar Kupa fináléját, amelyben a Ferencváros és a Paksi FC találkozik. A fővárosiak huszonnegyedszer, a tolnaiak először vihetik haza a trófeát. A Paks révén 1998 óta először fordulhat elő, hogy csak magyar játékokból álló csapaté lesz a Magyar Kupa.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A MOL MAGYAR KUPA DÖNTŐJE ELÉ

FERENCVÁROS–PAKSI FC, Puskás Aréna, 19.30 óra (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti:
Bognár Tamás

♦ A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez lesz a 82. döntő, és a harmadik az új Puskás Arénában. A 2019-ben felavatott létesítményben két éve a Bp. Honvéd 2–1-re győzte le a Mezőkövesdet, tavaly pedig az Újpest Lirim Kastrati hosszabbításban lőtt góljával 1–0-ra megverte a Mol Fehérvárt.

♦ A Ferencváros legeredményesebb klubként 23-szor hódította el a Magyar Kupát, az előző tíz évben háromszor, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben.

♦ A Fradinak hétszer sikerült dupláznia, mostanáig utoljára 2016-ban, még Thomas Doll irányításával nyerte meg a bajnokságot és a Magyar Kupát is. A Paksi FC először döntős, a két legnagyobb sikerét 2011-ben érte el, amikor megnyerte a Ligakupát és második lett az NB I-ben. Bognár György együttese első Tolna megyei csapatként jutott el a fináléig.

♦ Legutóbb 24 évvel ezelőtt, 1998-ban fordult elő, hogy csak magyarok alkotta csapaté lett a Magyar Kupa – ezt viheti véghez most a Paks, ha nyer a Fradi ellen.

Az Újpest ellen két és fél évtizede 1–0-ra nyerő MTK Hungáriában a döntőben játszott egy nem Magyarországon született játékos, a vajdasági Szabadkáról származó, de magyar nemzetiségű Szabados Attila. Nem Magyarországon született, ám magyar nemzetiségű játékosa a Paksi FC-nek is van: a kárpátaljai Tamás Olivér, a felvidéki Medgyes Sinan és az erdélyi Kocsis Bence. Az MTK 1997–1998-as keretének tagja volt a télen szerződtetett ukrán Viktor Natorov is, de ő egyetlen másodpercet sem játszott a kék-fehérek kupameccsein, így nem is tekinthető kupagyőztesnek.

Egy évvel korábban, 1997-ben a trófeát elhódító MTK-ban a fináléban kizárólag magyar játékosok léptek pályára, de a korábbi kupameccseken szerepet kapott a román Adrian Oprisan is.

Előtte 1990-ben a Pécsi MSC nyerte meg úgy a kupát a Bp. Honvéd 2–0-s legyőzésével, hogy a baranyaiaknál csak magyar labdarúgó játszott. A PMSC-ben mindegyik játékos Magyarországon is született.

♦ A ma esti mérkőzésre több mint 30 ezer nézőt várnak. Harmincezernél többen egyszer, 1955. augusztus 20-án tekintették meg a hazai kupafinálét, akkor 40 ezren látogattak ki a két évvel előtte átadott Népstadionba, amelyben ez volt az első kupadöntő. A Bp. Vasas – többek között a közelmúltban eltemetett Raduly József góljával – 3–2-re verte meg a Bp. Honvédot, amelyből Kocsis Sándor és Budai II László talált be, de az Aranycsapatból Puskás Ferenc és Czibor Zoltán is játszott a meccsen. Érdekesség, hogy akkoriban nem minden évben rendezték meg a sorozatot, előtte 1952-ben, utána leghamarabb 1958-ban hirdettek győztest.

♦ A mai finálé két résztvevője 2007 óta összesen 38 tétmérkőzést játszott egymással, a mérleg 19 FTC-diadal, 13 döntetlen, 6 paksi siker. A fővárosi zöld-fehérek a Magyar Kupában egyszer csaptak össze a Paksi FC-vel, 2007 augusztusában az Üllői úton gól nélküli döntetlenre végeztek, az eredmény a 2006-os kizárás miatt akkor másodosztályú Ferencváros továbbjutását jelentette az élvonalbeli tolnai együttessel szemben. A vendégeknél a fiatal Böde Dániel akkor az utolsó öt percre kapott játéklehetőséget.

♦ A Ferencváros korábban is, amikor Paksnak még nem volt élvonalbeli csapata, találkozott paksi együttessel a Magyar Kupában: 1971-ben idegenben 7–2-re lépte le a megyei bajnok Paksi Kinizsit, majd 1991-ben az elődöntőben az Üllői úti 4–1-es siker után a visszavágón 2–1-re kikapott az NB II-es Atomerőmű SE-től, de 5–3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

♦ A régi Puskás Ferenc Stadionban egyszer mérték össze az erejüket, a 2014. június elsejei bajnoki idényzárón az FTC Philipp Bönig, valamint Leonardo tizenegyesből lőtt góljával 2–0-ra verte meg a Paksi FC-t.


♦ Ebben a kupakiírásban a ferencvárosiak legeredményesebb labdarúgója a télen a spanyol Granadához szerződött Myrto Uzuni, aki összesen nyolcszor talált az ellenfelek kapujába. A paksiak részéről Pethő Bence érte el a legtöbb gólt, ötöt.

♦ Budapesten legutóbb 2018 augusztusában játszott döntetlent a Paksi FC a Ferencvárossal (1–1), azóta mindig legalább háromgólos különbség alakult ki a két csapat között – háromszor a Fradi, legutóbb pedig a tolnaiak javára.

♦ Mindkét gárdában van egy háromszoros kupagyőztes, a ferencvárosiaknál Dibusz Dénes, a paksiaknál Böde Dániel, akik csapattársként a IX. kerületiekkel együtt érték el sikereiket. Böde a párharc gólkirálya, aki bajnokikon ferencvárosi színekben hatszor, paksi játékosként kétszer volt eredményes. A „madocsai Messi” legutóbb tíz éve, 2012. május 26-án talált be a Ferencváros kapujába, a Paks akkor otthon 4–2-re verte meg a fővárosiakat.

♦ A meccs üde színfoltja lehet Dibusz és Böde külön párharca, a 35 éves támadó tétmérkőzésen legutóbb 2013 novemberében, még ferencvárosiként lőtt gólt az akkor Pécsen védő kapusnak, a találkozót azonban 2–1-re a vendég baranyaiak nyerték meg a Puskás Ferenc Stadionban. Egy idénnyel korábban fradistaként Böde duplázott, a 2011–2012-es évadban pedig még paksiként triplázott a Pécs ellen, amelynek a kapuját akkor is Dibusz őrizte.

ÚT A DÖNTŐIG
FERENCVÁROS
PAKSI FC
FC Hatvan (megyei I. o.) 9–0 UFC Gyömrő (megyei I. o.) 9–1
VSK Tököl (megyei I. o.) 7–0 III. Kerületi TVE (NB II) 5–0
Vasas FC (NB II) 2–0 Csákvár (NB II) 2–0
Bp. Honvéd (NB I) 1–0 Kazincbarcika (NB III) 1–0
ETO FC (NB II) 4–1 Újpest FC (NB I) 3–0

Megjegyzés: vastag betűvel a hazai pályán lejátszott mérkőzést jelöltük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik