Magasan a léc – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 23:24

Felesleges már azon lamentálni, miért is szakadt meg a Ferencváros labdarúgócsapata és trénere, Szerhij Rebrov kapcsolata, a zöld-fehérek vezetősége szerdán bemutatta az együttes új vezetőedzőjét, Peter Stögert. Az 55 éves osztrák szakembernek nem kisebb feladata lesz, mint hogy a gárda a sorozatban megnyert három bajnoki aranyéremhez, az Európa-liga- és Bajnokok Ligája-szerepléshez méltón futballozzon.

Stöger bemutatkozása során elmondta, a támadófutball híve – elvégre a bécsi Austriában a Nyilasi Tibortól megörökölt 10-es mezben játszott –, de ez nem jelenti azt, hogy a siker érdekében a nemzetközi porondon nem változtat a stíluson: nyilvánvaló, más a honi és a nemzetközi mezőny színvonala, az a taktika, ami itthon eredményre vezet, külföldi együttesek ellen kockázatos lehet. Mindenesetre a Nemzeti Sportnak adott interjújában kijelentette, a Fradinak van a legerősebb, legjobb csapata idehaza. Ugyanakkor az is tény, a sajtótájékoztatón nem beszélt Bajnokok Ligája-szereplésről, nemzetközi szintet, nemzetközi porondot említett – ebben ki nem mondva ott van a BL-csoportkör is...

Ami Stöger pedigréjét illeti, 2014-ben a 2. Bundesligában bajnokságot nyert a Kölnnel, majd a csapatot az első osztályban az ötödik helyre vezette, ami az Európa-ligában csoportkörös státuszt jelentett. A Dortmund együttesével pedig 2018-ban negyedik lett, ami BL-csoportkörös szereplést ért. Az Austria Wiennel osztrák bajnok és Osztrák Kupa-győztes, a 2020–2021-es idényben kiharcolta a részvételt az Európa-konferencialigában.

Mindebből az következik, az a típusú szakember, akinek habitusához közelebb áll, hogy a bajnoki címért küzd – nem pedig a kiesés elkerüléséért. A kettő között óriási a különbség, az előbbi típushoz elengedhetetlen a kreativitás, míg az utóbbinál elsősorban a „tűzoltás” lehet leginkább erény.

Más kérdés, hogy az edzőnek és a játékosoknak minél előbb össze kell csiszolódniuk, nincs idő, mert jön a BL-selejtező, az együttes a múlt alapján magasra tette a lécet. Ha csoportkörbe kerül az FTC, a szurkolóknak az sem számít, hogy az edző korábban a lila Austriát erősítette – igaz, a zöld-fehér Rapid színeiben KEK-döntőn is pályára lépett.

Többek mellett Ebedli Zoltán is játszott a Ferencvárosban és legnagyobb riválisa, az Újpest színeiben, a szurkolók zöme mégis fradistaként emlékszik rá.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik