Videoton: „Sz…pjatok le!” - kiabálta Szivics a kispad felé

Vágólapra másolva!
2014.05.14. 15:37
null
A Videotonnál úgy vélik, Szivics alpári stílusban hergelte a közönséget (Fotó: <a href="http://dvtk.eu/galeria/ligakupadonto-dvtk---videoton/522/12087/">dvtk.eu</a>/Szabó Gábor)
Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a Diósgyőrrel szemben elbukott Ligakupa-döntő után a klub honlapján árult el részleteket arról, min húzták fel magukat Tomiszlav Szivics viselkedése kapcsán. Garancsi szerint a helyzet a DVTK tulajdonosának egyetértésével és az MLSZ asszisztálásával jutott el erre a mélypontra.

„A trófea elnyeréséhez személyesen gratuláltam a DVTK sportigazgatójának, Kovács Zoltánnak. Rúgtak két gólt, mi csak egyet, tehát a pályán győztek, és fejet kell hajtani a teljesítményük előtt. Még akkor is, ha igencsak erőt kell vennie magán az embernek a gratuláláshoz egy olyan helyzetben, amikor tisztán látszott, hogy néhány perccel a vége előtt vezetőedzőjük alpári stílusban kezdte hergelni a közönséget, pörgette a feje fölött a zakóját, és „Sz...pjatok le" rigmust kiabálva fordult a Vidi kispadja felé, és ugyanezt látványos kézmozdulatokkal is kifejezte. Ez a viselkedés teljesen ellentétes azzal, amire a klubok többsége és a szövetség is minden erejével törekszik, hogy a magyarországi labdarúgó mérkőzések kulturált közegben zajló, kulturált, családi eseményekké váljanak. Na, ezt a sportszerűtlen magatartást kérték számon a stábtagok a lefújást követően a diósgyőri vezetőedzőn” – magyarázta Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a vidi.hu-n.

„Ezek után nagyon szeretnénk látni, hogy mindebből mi került be a játékvezetői jelentésbe, és azt szeretnénk, hogy a jelentésnek ez a része nyilvánosságra kerüljön. Az ilyen sportszerűtlen viselkedés, az ellenfél nyílt gyalázása mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az egész helyzet sajnos csak a DVTK tulajdonosának jóváhagyó egyetértésével, és Vági Mártonnak, a szövetség főtitkárának, valamint Berzi Sándor alelnöknek a hathatós asszisztálásával juthatott el erre a mélypontra. Itt azonban már valóban el kellene gondolkodniuk a döntéshozóknak. Ezért most nagyon kíváncsian várjuk, hogy az MLSZ vezetősége megint megpróbálja-e eltussolni ezt az ügyet, vagy meglesznek a megfelelő retorziók".

Mint korábban beszámoltunk róla, a döntő után nemcsak az ünnepléstől volt zajos az öltöző és a folyosó, hanem az edzők verbális csatájától is. Jorge Mendonca fehérvári másodedző ugyanis számon kérte a DVTK vezetőedzőjén – nem éppen irodalmi stílusban –, hogy tiszteletlenül viselkedett a fehérváriakkal szemben.

Garancsi a meccsel kapcsolatban kifejtette, az ilyen találkozók vihetik előbbre a magyar labdarúgást:

„Az azonban hogy egy ilyen színvonalas és látványos meccsen alulmaradunk, benne van a fociban. Az ilyen hangulatú mérkőzések vihetik előbbre a magyar labdarúgást. Ami viszont a pályán kívüli eseményeket illeti, azok rendkívül elszomorítóak. Játékosaink és a stábtagok a felfokozott hangulatban, a sportban nem megengedhető, de emberileg érthető felindultságukban, valóban igen indulatosan tették szóvá Tomiszlav Szivics viselkedését. De vajon mitől fajulhattak eddig a dolgok? Egyenes következményeként annak, hogy a Diósgyőr vezetőedzője korábban olyasmiket engedhetett meg magának mindenfajta következmény nélkül, mint hogy nyilvánosan csalással vádolja meg az MLSZ-t, és ezzel szemben se a szövetség, se a diósgyőriek tulajdonosa ne lépjen fel. Nem véletlen, hogy most már úgy érzi, bármit megengedhet magának.”

A Vidi tulajdonosa kitért Szivics meccs utáni tévés nyilatkozatára is, amikor a fehérvári klub hátteréről fogalmazott meg provokatív véleményt:

Egy olyan klub alkalmazottja beszél a háttér erősségéről, amelynek az ország egyik leggazdagabb embere a tulajdonosa. Köztudott, hogy a DVTK 2010 óta Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe került. Ha abból indulunk ki, hogy az ő vagyonát mekkorára szokták becsülni, akkor elég egyértelmű, hogy melyik klubnak jobbak a gazdasági lehetőségei. Nagyon szomorú, hogy miközben egyre többet próbálunk tenni a sportágért Magyarországon, oda jutunk, hogy már nem is a pályán megy a legnagyobb háborúskodás, hanem a különböző nyilatkozatokban. Hogy engedheti meg egy tulajdonos, hogy a vezetőedzője más klubok belügyeivel foglalkozik és olyasmiket nyilatkozzon, hogy a szövetség dönti el a helyezések sorsát? De ha már a gazdasági hátteret hozta szóba Tomiszlav Szivics, emlékezzünk csak rá, hogy melyik klub engedhette meg magának anyagilag, hogy hazahozza a horribilis fizetést kérő Rudolf Gergelyt. Hogy aztán nem sokkal később szinte ingyen szabaduljon meg tőle. De tőlünk, a Videoton FC-től is nem egy játékost vásároltak. Igaz, aztán nemegyszer fordult elő, hogy nem fizették ki a szerződésben foglalt összeget. Többször indult a DVTK-val szemben tartozásbehajtási eljárás. A klublicencük is veszélybe került. Érdekes, hogy mindez belefér a klub mögött álló befektető imázsába, és ő is úgy érezte, mindezt megengedheti magának.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik