Lesz bukéja! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.23. 23:17

A ZTE FC–Ferencváros NB I-es labdarúgó-mérkőzésnek nem csupán az a bukéja, hogy az idény második fordulójából halasztott találkozóként a tavaszi szezon nyitó meccse, hanem különleges azért is, mert a hazaiak kispadján az FTC korábbi edzője, Ricardo Moniz ül. A holland szakember már októberben is az egerszegiek kispadján ülhetett volna a Groupama Arénában, ám eltiltása miatt nem lehetett ott, a hazaiak 2–1-re győztek.

Ricardo Moniz ellentmondásos egyéniség, de nem lehet tőle elvitatni, hogy él-hal a futballért (ahogyan ez a vele készült hétfői interjúnkból is kiderül). A 2012–2013-as idényben volt a Ferencváros edzője, 2013 nyarán meg is hosszabbították a szerződését 2016-ig, ám a következő idény elején botladozott a Fradi, amely a légiós Akeem Adams halála miatt sem tudott százszázalékosan a játékra koncentrálni, s a szakvezető távozott az Üllői útról. Hozzáteszem, a tréner semmi rosszat nem mond a zöld-fehérekről, sőt, számára a Ferencváros még mindig a világ egyik legjobb csapata.

Számos állomást érintve Ricardo Moniz 2022 nyara óta ismét Magyarországon dolgozik, Végh Gábor, a klub elnöke és Dragóner Attila sportigazgató azért hívta, hogy minél több honi játékost építsen a ZTE-be. A csapat a fiatalokkal ötödik a bajnokságban, a keddi találkozó várható összeállításában csak a montenegrói középpályás, Bojan Szankovics és az amerikai-nigériai csatár, a szerződését 2025-ig meghosszabbító Eduvie Ikoba – aki az Üllői úton a vendégek gólját szerezte – a légiós. A zalaegerszegiek játékán lemérhető az 58 éves szakember labdarúgásról alkotott felfogása: menni előre és támadni.

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének februári sorsolását váró, a bajnokságban listavezető FTC-re két hét alatt négy mérkőzés vár, a kapus, Dibusz Dénes szerint az aranyérmes egyik legnagyobb erőssége, hogy télen egy futballista sem távozott, a francia Xavier Mercier egyre jobban beilleszkedik, az új igazolás, a Slovantól érkező suriname-i védő, Myenty Abena pedig már a kispadon ül.

A Fradi győzelme esetén tovább növeli tetemes előnyét az élen, a ZTE pedig egy pontra megközelíti a második helyen álló Kecskemétet, ha nyer.

Több szempontból is van tehát bukéja az összecsapásnak!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik