Lanzafame első öngólja, Isael újabb fájdalmas belépője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 19:09
A labdarúgó NB I 5. fordulóját követően is összegyűjtöttük az elmúlt hétvége „legjeit”. Fókuszban Gazdag Dániel gólja és Davide Lanzafame öngólja, valamint Viszar Muszliu bemutatkozása a Fehérvárban, Radó András revansa volt klubja, a Puskás Akadémia FC elleni meccsen, illetve Isael piros lapot eredményező belépője az FTC–DVTK találkozón.


Lanzafame az Újpest ellen pályafutása során először öngólt jegyzett (Fotó: Tumbász Hédi)
Lanzafame az Újpest ellen pályafutása során először öngólt jegyzett (Fotó: Tumbász Hédi)

A FORDULÓ GÓLJA ÉS ÖNGÓLJA – GAZDAG ÉS LANZAFAME

Olyan megoldást választott, mint a csatárok: a kispesti középpályás, Gazdag Dániel átlöbbölte a labdát az újpesti Filip Pajovics felett, így tevékeny részt vállalt a Honvéd 3–2-es győzelméből

A FORDULÓ ELÉGEDETLENSÉGE
A DVTK szervezett szurkolói csoportjai már a 4. fordulót, a Mezőkövesdtől otthon elszenvedett 3–0-s vereséget követően jelezték, hogy határozatlan időre felfüggesztik a szurkolást, nem vesznek részt a csapat meccsein, így a Ferencváros elleni találkozóra sem kísérték el a borsodi gárdát. Az 5. forduló, a Honvéd elleni 3–2-es vereség után az újpesti Viola Fidelity jelezte, hogy határozatlan időre felfüggeszti a szurkolást a lilák meccsein. Egyébként az előző, 4. forduló két meccse is – többek között – a szurkolók elégedetlenségéről maradt emlékezetes: Kisvárdán az újpestiek, Felcsúton a ferencvárosiak „k…agyengéztek” egy jót, és hívtak ki magukhoz a játékosokat egy kis „baráti” elbeszélgetésre…

„Először a hosszú alsó sarkot akartam kilőni, de a kapus túl közel került hozzám, így inkább átemeltem felette a labdát – mondta lapunknak Gazdag Dániel, a Honvéd játékosa. – Azt nem ígérhetem, hogy gólkirályjelöltté léptem elő, de örülök, hogy végre újra gólt szereztem a bajnokságban, legutóbb még egy évvel ezelőtt, a Kisvárda ellen találtam be. Korábban rendkívül bosszantott, hogy egyáltalán nem vagyok hatékony az ellenfél kapuja előtt, de jó irányba indultam el, a Zalgiris Vilnius elleni, hazai Európa-liga-meccs után a bajnokságban is gólt rúgtam. Több önbizalommal játszom, s így gólokkal is tudom segíteni a csapatot! A legfontosabb, hogy a rossz kezdés után nyertünk az Újpest ellen, a négy vereséget követően ránk fért, hogy végre három pontot szerezzünk, s elinduljunk felfelé a tabellán. Viszont az örömünk nem lehet felhőtlen, hiszen újra gólokat kaptunk, öt forduló alatt összesen tizenhármat, ez rengeteg. De a csapat dicséretére szól, hogy a kapott gól után talpra állt és fordított. Nem roppantunk össze, ez azért jó jel a jövőre nézve. Fontosnak bizonyult, hogy a csütörtökön érkező Tomás Tujvel jól védett, bravúrt is bemutatott a kapuban.”

Gazdag Dániel pedig a válogatottban mutathatja meg magát legközelebb, a futballistát meghívta Marco Rossi szövetségi kapitány a keretbe. A válogatott szeptemberi 5-én Montenegró ellen vív felkészülési mérkőzést, míg négy nappal később a szlovákok elleni Európa-bajnoki-selejtezőre kerül sor:

„Óriási lehetőség előtt állok, remek lenne, ha bemutatkozhatnék a válogatottban. Marco Rossi kilátogatott a Honvéd–Debrecen bajnokira, szerencsére jól ment a játék. Reménykedtem benne, hogy számít rám a szövetségi kapitány. Rendkívül motiváltan várom a mérkőzéseket!”

A forduló gólja mellett a forduló öngólja is kispesti játékoshoz kötődik, méghozzá Davide Lanzafaméhoz – a 91. percben az élesen belőtt újpesti szabadrúgásnál az olasz csatár fejéről került a labda a Honvéd kapujába. A visszatérése óta a harmadik meccsén ez volt a harmadik találata, csak most éppen rossz kapuba. A Transfermarkt statisztikái szerint a 32 éves Lanzafame 328 tétmeccset játszott klubcsapataiban a pályafutása során és a múlt szombati volt az első öngólja („rendes” gólból 86-ot jegyzett).

(Megjegyzés: Iványi Zoltán játékvezető nem volt „vajszívű” Burekovic esetében, hiszen az újpesti légiós kapura tartó szabadrúgása után a labdába fejelő Lanzafame öngóljának írta be a találatot a játékvezetői jelentésbe. Így nincs mese, öngólként kell elkönyvelni ezt a gólt. Láttunk már olyat, hogy ehhez hasonló esetben a rúgó játékosnak adták a találatot, sőt más, ennél lényegesen „öngól-gyanúsabb” szituációban is… Az idény elején például az Újpest FC–Puskás Akadémia mérkőzésen Henty fejese után Pajovics a keresztlécre ütötte a labdát, amely onnan kifelé vágódva az újpesti kapusról került be a kapuba, majd a 3. fordulóban, a Mol Fehérvár–Diósgyőr találkozón Juhász Roland fejese után a bal oldali kapufáról kifelé jövő labda a vetődő Danilovicsról pattant a gólvonal mögé. Ez utóbbi két esetben hivatalosan a fejelő játékosnak, Hentynek, illetve Juhásznak írták be a gólt. Burekovicnak nem volt ilyen szerencséje… – a szerk.)

A FORDULÓ BEMUTATKOZÁSA – VISZAR MUSZLIU

Ennél tökéletesebb estéje aligha lehetett volna a Mol Fehérvárban először pályára lépő Viszar Muszliunak.

Az északmacedón középső védő nyáron szerződött Székesfehérvárra. A Kisvárda elleni bajnokin először kapott lehetőséget új csapatában, ráadásul rögtön kezdőként lépett pályára. A 24 esztendős futballista élt a bizalommal, Juhász Rolanddal közösen remekül féken tartották a vendégek első számú gólfelelősét, Gheorghe Grozavot, a szerelések mellett pedig az ellenfél kapujánál sem tétlenkedett. Az első félidő végén Huszti Szabolcs ívelt a kapu elé szabadrúgásból, a 186 centiméter magas játékos a kapuba fejelt, így hiába volt a Kisvárda az első játékrész nagy részében egyenrangú ellenfele a listavezetőnek, a Mol Fehérvár vonulhatott előnnyel a szünetre. Utána már nem engedte ki a kezéből az irányítást, s 3–0-val szerezte meg idénybeli ötödik bajnoki győzelmét.

„Elsősorban a bemutatkozásom, valamint a győzelem miatt voltam boldog a lefújás után, de természetesen örülök, hogy rögtön az első meccsemen gólt szereztem – mosolygott a lefújás után Viszar Muszliu. – A bajnokit megelőző két napon az egymás közti játéknál Marko Nikolics a kezdőcsapatnak megfelelő együttesbe vezényelt. Akkor kilencvenkilenc százalékban biztos voltam benne, hogy szombaton az első perctől a pályán leszek, a maradék egy százalékot akkor pipálhattam ki, amikor vezetőedzőnk a meccs előtt elmondta az összeállítást. Szerencsére nem idegeskedtem, a társaim sokat segítettek, hogy kellően ellazuljak és élvezzem a játékot. Ami a gólomat illeti, már korábban, egy szöglet után is betalálhattam volna, de sajnos akkor nem jött össze. Ám mivel a szögleteknél és szabadrúgásoknál rendre Huszti Szabolcs állt a labda mögé, éreztem, hogy adódik még lehetőségem. Nem is kellett sokat várni, az első félidő végén remekül érkezett a labda, s én közelről a hálóba fejeltem.”

A hátvéd nyáron az észak-macedóniai Shkëndijától szerződött Székesfehérvárra. „Nem sokat gondolkodtam, mert minden a Fehérvár mellett szólt: erős csapat, a klub stabil lábakon áll, s a vezetőség sokat dolgozik, hogy az egyesület folyamatosan fejlődjön. Juhász Roland személyében a magyar bajnokság egyik legjobb hátvédjétől tanulhatok, bízom benne, hogy idővel egyre jobban megszokjuk egymást. A kezdet mindenesetre biztató, a Kisvárdában futballozó Grozav az NB I egyik legjobb csatára, ám szombaton sikerült távol tartani a kapunktól. Az első fél óra egyébként kiegyenlített játékot hozott, akkor kevésbé találtunk fogást a Kisvárdán, de utána már úgy futballoztunk, ahogy edzőnk elvárja tőlünk.”

A FORDULÓ REVANSA – RADÓ ANDRÁS

Radó Andrásra újra érdemes figyelni. A gyors és kapura is veszélyes csatár előző klubjában, a Puskás Akadémiában két év alatt csupán 26 alkalommal kapott lehetőséget a kezdőcsapatban, s hét gólt szerzett. A nyáron megkereste az újonc ZTE FC, s a több játéklehetőség reményében örömmel mondott igent (az más kérdés, hogy Radó nevelőegyesületének, a Haladásnak a szimpatizánsai mennyire örültek annak, hogy korábbi kedvencük pont az ősellenség zalaegerszegieket választotta…), s a jelek szerint ismét magára talált a 25 éves labdarúgó: négy meccsen kétszer volt eredményes, s szombaton, az egyenlítő góljával némi revansot is vett.

„Elismerem, extra motiváltsággal léptem pályára – mondta a ZTE csatára. – Mindenképpen gólt akartam rúgni, s bár háromszor is betaláltam egykori társam, Hegedüs Lajos kapujába, ám kétszer úgy ítélte meg a partjelző, hogy lesről rúgtam a labdát a kapuba. Ugyan nem láttam a mérkőzésről készült felvételeket, de érzésem szerint talán csak az elsőnél voltam közelebb a gólvonalhoz, a második előtt Bolla Bendegúz beadására mélységből érkeztem. Na de mindegy, ez már történelem.”

Radó András elmondta, jól érzi magát új klubjában, támadó szellemben futballozik a csapat, ennek köszönhetően mélyebbről indulva kihasználhatja gyorsaságát, s így többször kerül helyzetbe, mint korábban. Abban is hisz, hogy Stieber Zoltán érkezésével még hatékonyabbá válik a ZTE játéka.

„A csereként beálló Stieber Zoltánnak már szombaton is voltak olyan passzai, amelyekből akár gólt is szerezhettem, volna, ám a Puskás Akadémia kapusa megakadályozott ebben. Jó meccset láthattak a nézők, s a döntetlent is vastapssal köszönték meg. De az igazi az lett volna, ha jobban kihasználom a helyzeteket és győzünk.”

A FORDULÓ IJEDSÉGE, FÁJDALMAS BELÉPŐJE – VÁGI KONTRA ISAEL

Alig kezdődött el a Ferencváros–DVTK bajnoki mérkőzés, a becsúszó Vági Andrást a hazaiak brazil légiósa, Isael rúgta meg. A védő a földön maradt, a ferencvárosi piros lapot kapott. A nézőtérről nem nagyon lehet ilyenkor megállapítani, mi is történt pontosan, de ijesztő volt, hogy a közelben lévők, nemcsak a diósgyőriek, hanem a ferencvárosiak is, rögtön integetni kezdtek a kispadon ülő orvosi személyzetnek: jöjjenek azonnal! A tribünről az is látszott, hogy a hazaiak labdarúgója, Sigér Dávid a mentősök felé rohan.

ISAEL KIÁLLÍTÁSA A DVTK ELLEN

Vági Andrást hordágyon vitték le a pályáról, de a nagy ijedtség után már jó hírnek számított, hogy a mérkőzés második felében, jókora kötéssel a combján, a kispadon foglalt helyet. Szerettük volna megtudni, hogy töltötte az éjszakát, és a hétfői orvosi vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak, mekkora kihagyással kell számolnia a 30 esztendős labdarúgónak, de a diósgyőri klubtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sérült futballistájuk nem szeretne nyilatkozni.

A FORDULÓ DÖNTÉSE
A DVTK-nál az újabb vereség után a vezetőség megköszönte Fernando Fernández vezetőedző és Tajti József sportigazgató munkáját. A spanyol szakembert Feczkó Tamás követheti a kispadon.

Tudósításunkban már megjelent, hogy a DVTK védője nem feltételezett szándékosságot Isael részéről. A közelben álló játékosok mondták, hogy a brazil labdarúgó stoplija felhasította Vági András combján a bőrt, mintegy húszcentis mély sebet ejtve azon: volt, aki spriccelő vérről, más az eleven hús látványáról beszélt – nem volt szép látvány… A DVTK csapatorvosa, dr. Forgács Alfréd az öltözőben összevarrta a sebet.

Úgy tudjuk, több érzéstelenítő és fájdalomcsillapító injekcióra volt szükség, azaz nem volt hétköznapi kezelés ez a helyszínen. A felépülés több hetet vehet igénybe, ám Vági András akaratos, elszánt védő, legszívesebben már hétfőn edzette volna a felsőtestét, de jó esély van rá, hogy néhány napig pihennie kell, nehogy a sebe felszakadjon.

FTC–DVTK 1–0

Az eset után Isael nyilvánosan kért bocsánatot a diósgyőri játékostól, a következőket mondta el a Fradi Médiának: „Nagyon sajnálom, ami történt. Nem volt semmilyen szándékosság a mozdulatban. Nem vagyok agresszív játékos, főleg nem olyan, aki sérülést akarna okozni. Ezúton is szeretnék elnézést kérni a Diósgyőr játékosától, Vági Andrástól. Remélem, mielőbb újra pályára léphet. Tényleg nagyon bánom a történteket.”

A brazil támadónak ez volt a második piros lapja pályafutása során. Az elsőt 2018-ban még a kazah Kajrat játékosaként kapta, akkor Európa-liga-selejtezőn a cseh Sigma Olomouc egyik játékosa bánta a fájdalmas belépőt (a csehek 2–1-re győztek, és 4–1-gyel továbbjutottak), amit ugyancsak egyből piros lappal büntetett a játékvezető, akkor a 90. percben. Miután a Fradihoz került, a Ludogorec elleni BL-selejtezőn éppen amiatt a kiállítás miatt nem szerepelhetett, mert akkor töltötte le az eltiltását.

ISAEL KIÁLLÍTÁSA A KAJRATBAN


NB I, 2019–2020, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 31., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Debreceni VSC–Kaposvár 0–1Debrecen,Nagyerdei StadionPillók Ádám
4120
Mezőkövesd–Paks 0–2Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba2362
Mol Fehérvár FC–Kisvárda 3–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBerke Balázs
3679
Újpest–Honvéd 2–3
Budapest,Illovszky Rudolf StadionIványi Zoltán
3752
Zalaegerszeg–Puskás Akadémia 1–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Bogár Gergő
4858
SZEPTEMBER 1., VASÁRNAP
Ferencváros–Diósgyőri VTK 1–0
Budapest,Groupama ArénaBognár Tamás
8055
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik