Korábbi elnöki tanácsadó tárgyal az Újpestről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.28. 10:38
null
Új kézbe kerülhet az Újpest (Fotó: NS-archív)
Mint arról a Nemzeti Sport Online már novemberben beszámolt, az Újpest tulajdonosa, Roderick Duchatelet tárgyalásokat kezdett az Újpest eladásáról, melyek azóta is folynak. Úgy tudjuk, az első számú érdeklődő Győri Tibor, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tanácsadója.

Tavaly novemberben elsőként a Nemzeti Sport Online adta hírül, hogy Roderick Duchatelet egyeztetéseket kezdeményezett az Újpest labdarúgócsapatát működtető kft. eladásáról. Ezt később a belga üzletember és felesége, Valerie Gys, a fővárosi klub gazdasági igazgatója sem cáfolta. Elmondásuk szerint nem minden áron akarnak megszabadulni a magyar klubtól, de van az az ajánlat, amelyiken már érdemes elgondolkodni…

A LEHETSÉGES VEVŐRŐL
Az Újpest-drukker hírében álló Győri Tibor a második Orbán-kormányban a miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára volt, de a 2014 tavaszán felálló új kormányban már nincs tisztsége. A 2010-2014.kormany.hu-n megtalálható önéletrajza szerint korábban vezérigazgatóként irányította a Nézőpont Intézetet (2006–2010), előtte a Mahir Zrt.-t (1995–2003), 2004 és 2006 között pedig elnöki tanácsadó volt Orbán Viktor mellett a Fideszben.

A Duchatelet családhoz közel álló belga forrásból úgy tudjuk, ez az ajánlat máig nem érkezett meg, de a tárgyalások folyamatosak, és mára odáig jutottak, hogy van egy érdeklődő, akivel már a vételárról egyezkednek. Roderick Duchatelet konkrét ajánlatot kapott, amit azonnal visszautasított, de a kapcsolat nem szakadt meg a vevőjelölttel, aki több helyről megerősített információink szerint Győri Tibor.

Belgiumi forrásaink állítják, Roderick Duchatelet nem egészen azt kapta Magyarországon, amire számított. Úgy érzi, az NB I-ben nem egyenlők a versenyfeltételek, mert amíg ő jelentős mennyiségű saját tőkét invesztál a klubba és próbálja piaci alapon működtetni, addig a fő versenytársak olyan jelentős önkormányzati és egyéb háttértámogatásoknak is köszönhetően működnek, melyekre ő nem számíthat. Ráadásul sok esetben a Magyar Labdarúgó-szövetség döntéseivel sem ért egyet, legyen szó akár a televíziós pénzek elosztásának szabályairól vagy milliós büntetéseket kiszabó fegyelmi határozatokról.

Éves szinten az Újpest FC nagyjából egymilliárd forintos költségvetésének valamivel több mint felét (a másik ötven százalékot teszik ki a tv-s pénzek és egyéb kisebb bevételi források) állja Duchatelet a saját, belgiumi bankszámlájáról, vagyis nem offshore cégeken keresztül. A klubot 2011 októberétől működtető üzletember újpesti befektetése eléri vagy talán meg is haladja a tízmillió eurót (3.1 milliárd forint). Mivel ma már látja, hogy a jövőben sem lesz képes nyereséget termelni, szeretne minél kisebb veszteséggel, esetleg minimális haszonnal kiszállni. Ezért 10 és 15 millió euró között van az az összeg, amelyért cserébe szeretné átadni a tulajdonrészét, de az első ajánlat informátoraink szerint ezzel köszönő viszonyban sem volt.

A tárgyalások egyik problémáját állítólag éppen az jelenti, hogy pontosan nem lehet tudni, Duchatelet mennyit költött eddig az Újpestre. A 2013-ban létrehozott, a labdarúgócsapatot 2014 tavaszán átvevő új kft. (Újpest 1885 Futball Kft.) már úgy működik, hogy Duchatelet ingatlanbefektetési cége kölcsönt nyújt a csapatot működtető társaságnak, így forintra pontosan nyomon követhetők a befektetések. A korábbi, csődbe jutott társaságnál azonban nem voltak ennyire átláthatók a viszonyok – a belga ezt az előző tulajdonosi kör számlájára írja, állítása szerint olyan pénzügyi követelésekért is vállalnia kellett a felelősséget, melyekről nem is tudott, sem az eredetük, sem a pénz útja nem volt nyomon követhető.

Mivel a „kért” és a „kínált” oldal egyelőre messze van egymástól, kérdés, mikorra születhet megállapodás az Újpest eladása ügyében. Ugyanakkor elképzelhető – és ez az út tűnik járhatóbbnak – olyan megoldás, illetve javaslat, amelyben nem a konkrét pénzmozgás játssza a főszerepet, hanem az üzleti haszonszerzés. Ez alatt érthetjük például, hogy ingatlanokat vagy különböző érdekeltségeket, kedvező befektetési lehetőségeket ajánlanak fel Duchatelet-nek. Ezzel együtt nehéz megjósolni, mikorra várható érdemi előrelépés az ügyben.

Értesülésünkkel kapcsolatban természetesen megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot Győri Tiborral, és amint lesz fejlemény az ügyben, beszámolunk róla.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik