Kinek a cseréi lőtték a legtöbb gólt? Herczeg? Rebrov? Nem, már menesztették

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.15. 14:13
A vezetőedző elégedetlen az eredménnyel, int az oldalvonal mellett melegítő cserejátékosnak, aki a kispadhoz sprintel, ledobja a melegítőt, lepacsizik a gyepről lekocogó társával, majd pályára lépése után gólt szerez. A jelenet nem számít különlegesnek a futballban, az már annál inkább, ha az adott bajnoki forduló hat mérkőzéséből négyen is a cserejátékos szerez rendkívül fontos gólt. Ezúttal ez a nem mindennapi helyzet állt elő: a Ferencváros, a Mol Vidi és a Haladás a győzelmet, míg a Kisvárda a döntetlent köszönhette a második félidőben beálló futballistájának – a labdarúgó NB I 28. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a gólszerző cserék.
A Ferencváros cserejátékosai hét gólt szereztek ebben az idényben, az NB I-ben – a Mezőkövesd ellen Bőle Lukács találata győzelmet ért (Fotó: Micheller Szilvia)
A Ferencváros cserejátékosai hét gólt szereztek ebben az idényben, az NB I-ben – a Mezőkövesd ellen Bőle Lukács találata győzelmet ért (Fotó: Micheller Szilvia)
A Ferencváros cserejátékosai hét gólt szereztek ebben az idényben, az NB I-ben – a Mezőkövesd ellen Bőle Lukács találata győzelmet ért (Fotó: Micheller Szilvia)
A Ferencváros cserejátékosai hét gólt szereztek ebben az idényben, az NB I-ben – a Mezőkövesd ellen Bőle Lukács találata győzelmet ért (Fotó: Micheller Szilvia)
A Ferencváros cserejátékosai hét gólt szereztek ebben az idényben, az NB I-ben – a Mezőkövesd ellen Bőle Lukács találata győzelmet ért (Fotó: Micheller Szilvia)

A FORDULÓ CSERÉI – BŐLE LUKÁCS, FUTÁCS MÁRKÓ

LÉPÉSEK A BAJNOKI CÍM FELÉ – BŐLE LUKÁCS

Két perc. Ennyi időre volt szüksége becserélése után Bőle Lukácsnak, hogy győztes gólt szerezzen a Mezőkövesd Zsóry otthonában. A 29 esztendős szélsőt a hajrában Marcel Heister bal oldali beívelése után hagyták üresen a hazai védők, ő pedig mellel maga elé tette a labdát, és Szappanos Péter lábai között a kapuba lőtte – villanása három pontot ért a bajnoki címre hajtó Ferencvárosnak.

„A hajrában léptem pályára, csak az járt a fejemben, hogy győztes gólhoz segítsem a csapatot – mondta lapunknak a zöld-fehérek labdarúgója. – Amikor elindult felém a labda, láttam, hogy a hazaiak hátvédje nem tudja elfejelni, számítottam rá, hogy helyzetbe kerülök. Tudtam, hogy nincs sok helyem és időm, próbáltam minél gyorsabban, némileg ütemtelenül kapura lőni, ezért miután mellel magam elé tettem a labdát, egyből lendült a lábam – szerencsére győztes gólt lett a vége. Alaposan megszenvedtünk a három pontért, a Mezőkövesd szervezetten védekezett, rövid passzos játékával és gyors kontratámadásaival nagyon megizzasztott minket. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, ha az ellenfél egy egynél valamelyiket gólra váltja, nehéz szituációba kerültünk volna, de szerencsére megúsztuk.”

A szélső önbizalomtól duzzadva várhatja a szombati, Mol Vidi elleni rangadót, elvégre a Paks elleni 3–0-ra megnyert bajnokin kilencven percet töltött a pályán, szombaton meg három pontot érő gólt szerzett.


„A Paks ellen nekem szokatlan szerepkörben, belső középpályásként igyekeztem helytállni, ezúttal győztes gólt szereztem, bízom benne, hogy a fehérváriak ellen is lehetőséget kapok
– folytatta a listavezető futballistája. – A buszon hazafelé a telefonokon és a laptopokon többen figyeltük a Vidi meccsét. Szombaton a döntetlen sem számítana rossz eredménynek, de az este csak a győzelemmel lenne tökéletes, az esetleges három ponttal hatalmas lépést tennénk a bajnoki cím felé. Ismerjük az ellenfelet, tudjuk, mit kell tennünk a sikerért.”

EZ BIZONY IGAZI CSAPATMUNKA VOLT – FUTÁCS MÁRKÓ

Nem csoda, hogy Marko Nikolics vezetőedző megdicsérte Futács Márkót az Újpest elleni (2–1) bajnoki utáni sajtótájékoztatón, a játékos rendkívül fontos gólt szerzett. A szerb szakember jó érzékkel küldte pályára druszáját, aki alig két perccel a beállása után eredményes volt. Ráadásul az első labdaérintéséből perdített Filip Pajovics kapujába.

„Érett már ez a gól – nyilatkozta Futács Márkó, a Mol Vidi FC 29 esztendős labdarúgója a klub hivatalos honlapján. – Az edzéseken gyakoroltuk az ilyen helyzeteket Loic Negóval, mindig beszéltük a csapattársammal, hogyan kell a kapu elé érkezni, mikor a hosszú oldalra, és mikor a rövidre. Szerencsére jókor szereztem a gólt. Igaz, nem egyszerű ilyen helyzetben, döntetlennél beállni csereként, de első labdaérintésből sikerült betalálnom, és nyertünk is. Igazi csapatmunka volt.”

A labdarúgó kitért a Ferencvárossal való aranyéremért folytatott harcra is – a zöld-fehérek jelenleg nyolcpontos előnnyel vezetik a tabellát a fehérváriak előtt. Szombaton Fradi–Vidi bajnokit rendeznek, de előtte még kedden a fehérváriak a Debreceni VSC-t fogadják a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.


„Csak magunkkal foglalkozunk
– hangsúlyozta Futács Márkó. – Önbizalmat szereztünk az Újpest legyőzésével, napról napra haladunk előre. Nem lehet más célunk, mint folytatni a remek sorozatunkat.”

A Mol Vidi a legutóbbi tizenkét tétmérkőzésén tizenegyszer nyert, egyszer döntetlent ért el.

A SZÓFOGADÓ FIÚ PERCEI – GAÁL BÁLINT

Horváth Ferenc azzal küldte pályára, rúgjon egy gólt, döntse el a mérkőzést. Gaál Bálint a jelek szerint szófogadó fiú, beállítását követően 14 perccel egyedül vezette kapura a labdát, és eldöntötte a meccset.

Tartottam magam a mester kéréséhez – mosolygott a találkozó másnapján a szombathelyi futballista. – Rögtön a becserélésem után volt egy lehetőségem, és miután a mérkőzés ezen időszakában ismét mi kezdeményeztünk, éreztem, ez az én napom lehet. Néhány perccel a lefújás előtt aztán jött az indítás, kiléptem, és tudtam, mihelyst lehetőségem nyílik rá, megpróbálom elrúgni a labdát a kapus mellett. Semmiképpen sem szerettem volna variálni, cifrázni, az egyszerűség híve vagyok. Leírhatatlan érzés volt, amikor láttam, hogy a labda a kapuban kötött ki. Mindenki egy kupacban ünnepelt, és a meccs után Horváth Ferenc jó fej volt, külön odajött megköszönni, hogy hallgattam rá.”

Gaál Bálint az első félidőt a kispadról nézte végig, és nem tagadta, szörnyű volt látni, hogy sorra maradnak ki a nagyobbnál nagyobb helyzetek. A 27 esztendős támadó attól tartott, a kihagyott lehetőségek megbosszulhatják magukat, ráadásul az MTK Budapest kispadján számtalan rutinos labdarúgó ült.

Tudtam, hogy a szünetben többen is beállnak közülük – folytatta Gaál Bálint. – Ideges voltam a kispadon, hiszen a szünetig legalább két góllal kellett volna vezetnünk. Na mindegy, a lényeg, hogy végül miénk lett a három pont. El lehet képzelni, a lefújás után milyen volt a hangulat az öltözőben. Sorozatban három bajnokit nyertünk, és nem úgy érünk el sikereket, hogy egymás után »bemákoljuk« a meccseket. Jól futballozunk és bátran támadunk.”

A szombathelyi játékos vasárnap szüleivel és párjával töltötte a délutánt, volt miről beszélgetni. A támadó derűlátóan tekint a jövőbe. Néhány fordulóval ezelőtt tizennégy pont volt a lemaradásuk, ehhez képest most ismét versenyben vannak a bennmaradásért – Gaál Bálintnak is köszönhetően.

CSAK A LÖVÉS JÖHETETT SZÓBA – HUGO SECO

Hugo Seco abban különbözik három, hétvégén csereként beállva gólt szerző kollégájától, hogy gólja nem győzelmet, „csupán” döntetlent hozott csapatának. Igaz, a Kisvárda Master Good portugál szélsője időzítette a legkésőbbre védhetetlen bombáját, és a 91. percben született egyenlítő gólt (1–1) hazai részről legalább akkora tombolás követte, mintha az legalábbis győztes lett volna.

„Ugyan csak rövid időre kaptam lehetőséget, pályára lépésem pillanatában őszintén hittem abban, hogy miénk lehet a győzelem – mondta Hugo Seco, aki első magyarországi gólját szerezte. – Végül csak egy pontot sikerült megmentenünk, de ez az eredmény is jobb annál, mint ha kikaptunk volna. A beállításom előtt a szakmai stáb azt kérte, bátran vállalkozzak. Nem voltam csalódott, hogy ezúttal nem a kezdőben kaptam helyet, az előző héten negyvenfokos lázzal küszködtem, és még a Diósgyőr elleni meccs hetének első napjaiban is éreztem a hasfalsérülésemet. A hétvégére azonban játékra jelentkeztem.”

Hugo Seco már a mérkőzést követően is arról beszélt, megígérte társainak, ha pályára lép, gólt szerez. No de gondolta volna, hogy ekkorát?


„Alig volt már hátra a meccsből, és abban a helyzetben tényleg nem maradt sok időm arra, hogy a lövésen kívül bármi mást is kezdjek a labdával
– emlékezett a 30 esztendős szélső. – Nem gondoltam másra, csak arra, hogy el kell vállalnom a lövést, és szerencsére utat talált a kapuba.”

A portugál játékos góljának köszönhetően a Kisvárda kieső helyen tartotta a Diósgyőrt, amely a vezetése után, a mérkőzés jelentősebb részében az élő tabellán visszaelőzte egyik legfőbb vetélytársát. Hugo Seco korábban arról nyilatkozott, biztos benne, hogy csapata megőrzi tagságát az élvonalban. Vajon változott ez ügyben a véleménye az elmúlt hetekben?

„Nem kétséges, hogy megőrizzük élvonalbeli tagságunkat – jelentette ki határozottan Hugo Seco. – Nagyon hiszek a csapatban, több minőségi játékosunk is van.”

Hugo Secónak az első, a magyar futballhoz kötődő emléke nem volt olyan kellemes, mint amilyen emléket a szombati gólja ébreszthet benne.


„Tizenöt éves gyermekként ott ültem Guimaraesben a stadion lelátóján azon a 2004. január végi napon, amikor a Benfica csatára, Fehér Miklós rosszul lett a pályán, majd a kórházba szállítás után meghalt. Az egy szörnyű nap volt, amelyre minden portugál futballbarát örökre emlékszik”
– emlékezett Hugo Seco.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – A LEGTÖBB GÓLSZERZŐT BECSERÉLŐ CSAPATOK, EDZŐK

A Transfermarkt kimutatásai alapján azt is megnéztük, mely játékosok, edzők, illetve csapatok küldték pályára a legtöbb, csereként gólt szerző játékost ebben az évadban az NB I-ben.

Ami a játékosokat illeti, a legtöbb gólt csereként beállva az MTK-s Torghelle Sándor és a debreceni Takács Tamás szerezte, négyet-négyet. Őket holtversenyben, 3-3 csereként szerzett góllal Funsho Bamgboye (Haladás), Böde Dániel (FTC), Bacsana Arabuli (PAFC) és Simon András (Paks) követik.

Az összes, cserék által szerzett gólt összeadva az MTK áll az élen nyolc góllal, a négyszer eredményes Torghelle mellett a télen Zalaegerszegre igazoló Farkas II Balázs kétszer, Gera Dániel és Kanta József egy-egy alkalommal talált be az NB I-ben a padról beállva. Az MTK mind a nyolc gólt még Feczkó Tamás időszakában lőtte, vagyis a kék-fehérektől egy hónapja menesztett edző cseréi érték el a legtöbb gólt.

A csapatok rangsorában az MTK mögött hét-hét cserék által szerzett góllal a DVSC, a Ferencváros és a Puskás Akadémia következik, de miután utóbbi két klubnál több edző időszakára esnek ezek a találatok, így elmondhatjuk, hogy Feczkó Tamás után a Lokit irányító Herczeg András cseréi voltak a legeredményesebbek. Utána pedig holtversben áll Szerhij Rebrov (a Fradinál a cserék hét góljából egy esett Thomas Doll idejében) és Kuttor Attila (Mezőkövesd), az ő cseréik hatszor-hatszor találtak a kapuba bajnokikon.

CSEREJÁTÉKOSOK GÓLJAI AZ NB I-BEN
csapatok
gólszám
1. MTK
8
2. DVSC, FTC, PAFC
7
5. Haladás, Mezőkövesd 6
7. Bp. Honvéd
5
8. DVTK, Paks, Vidi
4
11. Újpest
3
12. Kisvárda
2

A FORDULÓ MEG NEM ADOTT GÓLJA – „NEM KELLETT VISSZANÉZNEM”

Nagyon úgy tűnt, hogy az élet ismétli önmagát. A Paksi FC–Puskás Akadémia mérkőzésen már letelt a rendes játékidő, és éppúgy döntetlen volt az állás, mint a két csapat hatodik fordulóban rendezett paksi összecsapásán. Azon az augusztusi találkozón hiába vezettek már két góllal a paksiak, a hosszabbításra 2–2-vel fordultak a felek, majd a 93. percben jött az első hazai gólt is jegyző Hahn János, és ismét betalált – így lett a vége 3–2.

Szombaton a kétperces hosszabbítás második percénél tartott a bajnoki, amikor 0–0-s állásnál Hahn János megiramodott a labdával, majd a tizenhatos előteréből a remek ütemben kilépő Egerszegi Tamás felé passzolt. Csapattársát Kamen Hadzsiev szerelte, a labda ugyanakkor újra elé került, ő pedig állítás nélkül a kapuba bombázott. Amikor azzal szembesült, hogy Kassai Viktor játékvezető lesállás miatt szabadrúgást ítél, a földre rogyott, hiszen tudatosult benne, hogy csapata a remélt három helyett csak egy pontot szerez.

Nem kellett visszanéznem a játékhelyzetet, ott a pályán is biztos voltam benne, hogy szabályos gólt szereztünk – mondta a találkozó másnapján Hahn János. – Tisztában vagyok vele: nagyon nehéz a játékvezetőnek egy ilyen helyzetet megítélnie, mégis... Egerszegi Tamás mélységből jött, jól oldottuk meg az utolsó esélyünket, de nem adták meg a gólt. Nehéz mit mondani, emlékszem, az Újpest ellen nulla nullánál sem adták meg a gólomat, igaz, az talán ennél kétesebb helyzet volt. Sajnos ilyen passzban vagyunk. Küzdünk, szerencsétlen öngólokat kapunk, mi pedig hiába találunk a kapuba.”

A meg nem adott gól

A Paks továbbra is négy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Diósgyőri VTK-t, és mert szombaton épp vele játszik, nem mindegy, hogyan jön ki a diósgyőri összecsapásból.

Nem kaptunk gólt a Puskás Akadémia ellen, sőt helyzeteket alakítottunk ki, sokat tettünk a győzelemért, ez erőt adhat a bajnoki hajrára – folytatta Hahn János. – Szombaton a meg nem adott gólon kívül volt még két helyzetem, sajnos egyiknél sem döntöttem jól. Remélem, ha Diósgyőrben is odakerülök a kapuhoz, már kihasználom a lehetőséget.”


NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 28. FORDULÓ
ÁPRILIS 13., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Debreceni VSC 1–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
2128
Mezőkövesd–Ferencváros 1–2
Mezőkövesd, Városi StadionFarkas Ádám
4030
Paksi FC–Puskás Akadémia FC 0–0 Paks, Városi StadionKassai Viktor
600
Kisvárda–Diósgyőri VTK 1–1
Kisvárda, Várkerti SporttelepVad II István
2850
Haladás–MTK Budapest 1–0
Szombathely, Haladás StadionSzőts Gergely
3440
Mol Vidi FC–Újpest FC 2–1 Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóIványi Zoltán
4457
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2820 4 461–20+4164
2. Mol Vidi FC2817 5 645–27+1856
3. Újpest FC281210 636–21+1546
4. Debreceni VSC2812 8 835–31 +444
5. Budapest Honvéd2811 71033–29 +440
6. Mezőkövesd Zsóry FC28 9 81139–37 +235
7. MTK Budapest2810 41439–45 –634
8. Paksi FC28 7111029–40–1132
9. Puskás Akadémia FC28 9 41530–41–1131
10. Kisvárda28 7 81329–43–1429
11. Diósgyőri VTK28 7 71426–49–2328
12. Szombathelyi Haladás28 7 41726–45–1925
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik