Kedves magyar futballklub, miért szurkoljak neked? 32-ből 7-től kaptam választ

Vágólapra másolva!
2016.08.03. 18:05
null
A szurkolókat újból a magyar futball mellé kell állítani (Fotó: Mórcz-Sabján Simon)
Az esztendő második felében a magyar labdarúgás egyik legfontosabb kérdése, hogy az első és másodosztályú klubok miként profitálnak abból az (egyre lankadó) szurkolói eufóriából, amely a magyar válogatott szereplése nyomán csúcsosodott ki a 2016-os Európa-bajnokság első két hetében. A saját szemünkkel láthattuk, hogy már a legapróbb siker elsöprő hatással van a magyar nép boldogságszintjére. Ennek még a megközelítéséhez is rengeteget kell dolgozniuk a kluboknak, a menedzsereknek, az edzőknek és a játékosoknak.

 

Nincsenek szurkolók/nézők a magyar futballban, ez az egyik legnagyobb probléma. De nem ez az egyetlen, persze.

A magyar klubfutballt övező infrastruktúra folyamatosan fejlődik, a játék minősége ennél jóval lassabb ütemben, ez a nemzetközi kupaszereplés eredményein is látszik.

A kluboknak így egyéb eszközökhöz kell nyúlniuk, ha régi vagy épp új szurkolókat akarnak a televízió elé, az újonnan épülő stadionokba vagy a hivatalos szurkolói boltokba csábítani. Adódik a kérdés, mennyire vannak felkészülve az új szurkolók befogadására?

A kíváncsiságtól vezérelve elvégeztem egy apró kísérletet, amellyel arra a kérdésre próbáltam választ kapni, hogy a sikeres magyar Eb-szereplés hullámait meglovagolva a magyar klubfutball élvonalának szereplői milyen figyelmet fordítanak azokra a szurkolókra, akik a válogatott franciaországi szereplését látva ezen a nyáron úgy dönthettek, a klubfutball is megérdemel tőlük egy esélyt.

A terv a következő volt: írtam egy levelet (szóról szóra ugyanazokat a sorokat) az összes NB I-es (12) és az összes NB II-es (20) klubnak.

A levelet a saját nevemben írtam, de egy „leendő szurkolónak” adtam ki magam, aki nagyon szorítana egy magyar klubcsapatért a jövőben, de még nem tudott választani magának (a területi elvet kizártam).

Természetesen nem árultam el, hogy újságíró vagyok, s arra kértem a klubokat, hogy győzzenek meg, miért nekik érdemes szorítanom a jövőben.

Az eredmény: a 32 NB I-es és NB II-es klubból összesen 7 válaszolt az előre meghatározott egyhetes „határidőig”.

Melyik volt az a hét együttes?

A válaszok beérkezésének sorrendje szerint rendezve:

FC Csákvár (NB II), Soproni VSE (NB II), Paksi FC (NB I), Kozármisleny FC (NB II), Budapest Honvéd (NB I), Videoton FC (NB I), Ferencváros (NB I)

A többi klubtól a mai napig nem érkezett válasz a „leendő szurkoló” által írt levélre, amelyet minden egyes esetben a klubok hivatalos honlapján (ha ott nem, akkor a hivatalos Facebook-oldalán) megadott elsődleges e-mail címre küldtem.

Nézzük, milyen válaszokat kaptam!

FC CSÁKVÁR (NB II):

„Kedves Ervin! Gyere el egy hazai bajnoki mérkőzésünkre, amire a vendégünk vagy, és meggyőzünk, hogy érdemes értünk szorítani! :)”


Gyors, rövid, tömör, lényegre törő. És valóban, hol máshol lehetne a leginkább szerelembe esni egy futballklub esetében, mint a lelátón? (Bevallom, nem éltem vissza a helyzettel, nem vettem igénybe az ingyenjegyet.)

SOPRONI VSE (NB II):

Sopronból kaptam a második leggyorsabban a választ, még a küldés napján. A hűség városának első számú futballcsapata már jóval részletesebb válasszal szolgált, mondhatjuk, semmit sem bízott a véletlenre.

„Tisztelt Kerényi Úr, Kedves Ervin!

Megszólításomból láthatja, hogy a csapatunknál a tisztelet és a baráti hangulat a legnagyobb összetartó erő!

Örömteli számomra, hogy egy ilyen fantasztikus siker, amit a nemzeti válogatottunk elért, meghozta kedvét ehhez a nagyszerű sporthoz. Ez a mi közös sikerünk és újból méltóak lettünk régi nagy hírünkhöz.

Örömteli számomra az is, hogy a magyar futballt szeretné követni. Sokan kritizálták, kritizálják a magyar futballt! Én erre azt szoktam mondani: teljesen mindegy, hogy milyen, de a Miénk!

(…)

A szavak helyett beszéljenek a tettek, ezért arra szeretném kérni, hogy látogasson ki a 2016–2017-es szezon első hazai mérkőzésére, ahol Ön is átélheti, hogy mit is jelent számunkra az, hogy soproni foci.

(…)

Szeretném elkérni elérhetőségét, hogy megkeresése örömére egy ........-t küldhessek Önnek!”


A felkínált ajándékot tisztességből nem árulom el, de azt igen, hogy erre sem tartottam igényt, hiszen a kísérlet eredménye volt a cél, nem a magyar futball relikviáinak halmozása. Mindenesetre a gesztus nagyszerű és megnyerő volt a soproni csapattól, amely a fenti sorok tetejében két ütős idézettel és sportbaráti üdvözlettel búcsúzott tőlem.

PAKSI FC (NB I):

Az élvonalbeli csapatok közül elsőként Paksról kaptam választ. Ők az őszinte meggyőzés útját választották.

„Tisztelt Kerényi Ervin Úr!

Természetesen minden csapat azon igyekszik, hogy minél több szurkolója legyen. Mi is azon vagyunk, hogy bajnokságról bajnokságra egyre többen szorítsanak a PAKSI FC győzelmeiért. Így nagyon örülnénk, ha Önt is a drukkereink sorában üdvözölhetnénk!

Ugyanakkor azt gondolom, nem biztos, hogy egy levél alapján kell, illetve tudja majd kiválasztani, hogy melyik csapat lesz a kedvence. Pontosabban nem így, nem ebben a formában szeretnénk Önt meggyőzni arról, hogy bennünket válasszon. Sokkal inkább a bajnokságban mutatott teljesítményünkkel, a magyar labdarúgásban elfoglalt helyünkkel, az ott mutatott hozzáállásunkkal, magatartásunkkal szeretnénk kivívni az Ön, és természetesen mások elismerését is.
(…)”


Emellett még küldtek egy minden igényt kielégítő információcsomagot, ami rendkívül fontos, ha kedvenc csapatot választana magának az ember. Nem tudok belekötni a Paks válaszába sem.

KOZÁRMISLENY FC (NB II):

A Baranya megyei kisváros válaszlevele fiatalos, lendületes, csak úgy duzzad a lazaságtól.

„Kedves Kerényi Ervin,
Három dolog jutott eszembe:
családias légkör;
tuti induló;
erőn felüli teljesítések.
Ha bármelyikre "ráharapott", jelezze. :)
Szívesen kifejtjük.”


VIDEOTON (NB I):

A határidő lejárta előtt futott be három, nagy múlttal rendelkező NB I-es klub, a Videoton, a Bp. Honvéd és a Ferencváros válasza. Előbb a székesfehérváriak leveléből idéznék, amely ötvözte a paksiak őszinteségét és a csákváriak, soproniak nagyvonalúságát:

„Tisztelt Kerényi Ervin,

Nagyon örömteli, hogy a magyar válogatott sikere ilyen gondolatokat indított el Önben, tényleg fantasztikus eredményt értek el a fiúk és a szakmai stáb!

Bármelyik csapatot is választja végül, csak arra tudjuk buzdítani: mindig álljon a csapata mellett, és soha, egyetlen pillanatra se felejtse el, hogy öröm és bánat mindig egy kézben jár egy focicsapat esetében.

A futball az érzelmekről szól. Lesznek felemelő, különleges pillanatok, de lesznek olyan mérkőzések is, amikor legszívesebben hátat fordítana az egésznek, és elátkozza a napot, amikor egyáltalán felmerült ez a kérdés Önben :)
(…)”

A levél második felében bepillantást nyerhettem a Vidi közelmúltjának sikereibe és a jövő terveibe, amelyben egyértelműen a nemzetközi kupaszereplés állandósítását fogalmazták meg célként. Emellett megtudtam, hogy a Videoton „az egyik legstabilabb és legprofibb szakmai háttérrel rendelkező hazai klub, objektív és szubjektív vélemények alapján is kiemelkedik a hazai mezőnyből, továbbá olyan eredményeket és európai értékeket mondhat magáénak, amelyek egyedülállóvá teszik a magyar sportcsapatok között”.

A levél végén meghívást kaptam a csapat korábbi Európa-liga-selejtezős mérkőzésére, de ezúttal sem éltem a remek lehetőséggel.

BUDAPEST HONVÉD (NB I):

Bevallom, a kispestiek válasza a Spam-mappában végezte, csak később fedeztem fel. A válasz tegezéssel indult, de egyáltalán nem esett rosszul, sőt! A felsorolás módszerét választották, amely meggyőzőnek bizonyult.

”Kedves Ervin,

Remélem, nem baj, ha tegeződünk. Köszönjük leveled! Örülünk neki, hogy a válogatott szereplése meghozta a kedvedet, hogy egy magyar klubnak is szurkolj. A következő dolgok miatt érdemes a Honvédot választani:

A legtekintélyesebb történelmi múlttal rendelkező csapat, amely 1909-ben alapult. A korábbi Aranycsapat gerincét Honvéd játékosok alkották (…)

• Nekünk vannak a leglelkesebb szurkolóink az egész NB I-ben. Bárhová megy a csapatunk, a szurkolóink olyan hangulatot teremtenek, mintha hazai pályán játszana a csapat. ()

• Mi vagyunk a magyar futball jövője. Csapatunk túlnyomó részben saját nevelésű játékosokból áll, akik a Honvéd utánpótlás intézményében, a Magyar Futball Akadémián nevelkedtek. ()

• Kisebb költségvetésű klub vagyunk, de ennek ellenére jól szerepel a csapat, és izgalmas rangadókat játszunk. Az előző szezonban legyőztük a Fradit, a Videotont, az MTK-t, a Debrecent is. ()”

FERENCVÁROS (NB I):

Zárásként a zöld-fehérek frappáns válasza, amelyből azért érezni lehet, hogy örömmel fogadnak a családba, de nem kell megfeszülniük egy-egy új szurkolóért.

„Tisztelt uram, kedves Ervin!
Ez nem politika, hogy ígéretekkel győzködjük, nem egy piac, hogy a portékánk nagyszerűségét ecseteljük, egyszerűen csak önre bízzuk a választást, miközben örülünk annak, hogy magyar csapatot kíván kedvelni. Fradistának lenni nagyszerű érzés, reméljük, ön is átéli majd, milyen ehhez a családhoz tartozni.

A www.fradi.hu weboldalon mindent megtudhat erről a nagyszerű klubról, múltjáról, jelenéről, sikereiről.”

Itt a vége, ezek a levelek próbálták meggyőzni a magyar futballba bolondult leendő szurkolót, a fenti idézetekhez csak egy apró megjegyzést tennék.

Természetesen a határidő lejárta után a válaszoló kluboknak felfedtem valódi személyemet és kísérletem célját. Együttműködőek voltak, köszönet nekik, amiért létrejöhetett ez a cikk, és talán felnyit néhány szemet a magyar futballban dolgozók között.

És még valami, levelezésünk végén két klub kérdezett vissza, hogy azért nekik szurkolok-e mostantól. A Kozármisleny és a Videoton.

Apróság, de én értékeltem.

Ön kinek szurkolna a válaszok alapján? Szavazzon!


SZAVAZÁS

Melyik magyar futballcsapat levele győzte meg?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

AZ ÖTLET HÁTTERÉRŐL

Az eredeti ötlet a Reddit közösségi oldalon tűnt fel. Egy fiatal bosnyák futballkedvelő kedvenc angol csapatot keresett magának, de nem tudott dönteni, így levelet írt a Premier League-től a negyedosztályig mind a 92 klubnak. Összesen 12 egyesület válaszolt, végül az Evertont választotta. Honfitársa, Muhamed Besic köszöntötte egy videoüzenetben, és az angol sajtó is cikkezett róla, szóval egész jó sztori kerekedett belőle.

Ezt követően Németországban is elvégezte az egyik drukker a kísérletet, az élvonaltól a harmadik ligáig 56 klub volt a címzettek listáján, húsz válaszolt.

Összehasonlítva az eredményeket, azt láthatjuk, hogy az angol klubok 13 százaléka, a német klubok 35 százaléka, a magyar klubok 21 százaléka válaszolt – tehát ha innen nézzük, nem is annyira lehangoló az elsőre talán annak tűnő eredmény.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik