Jelesek és jeltelenek – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.11.19. 00:11

Böngészni való – ez talán a fő erénye, adottsága a labdarúgó NB I-es idényeket mindig követő összeállításunknak, a posztonkénti rangsornak, amely a Nemzeti Sport édesgyermeke, hiszen a bajnoki mérkőzéseken újságíróinktól kapott osztályzatok alapján állítja sorrendbe a játékosokat. Most persze bárki mondhatja, hogy a mércénk szubjektív, s különben is, mit értünk mi, újságírók a szakma részleteihez, ehhez képest mégis mindig kirajzolódnak olyan törvényszerűségek, igazságok, amelyekkel nehéz, vagy inkább lehetetlen vitába szállni.

Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található – mivel a címvédő két meccsel kevesebbet játszva is nyolc pont előnnyel vezeti a tabellát, azt hiszem, ez érthető. Dibusz Dénes a kapuban úgy érik, mint a jó bor, fogja a kötelezőt és közben bravúrokat is bemutat, nem véletlenül hosszabbított vele egészen 2027-ig a Fradi. Samy Mmaee a védelem tengelyében folyamatosan nemzetközi szinten teljesít, Pászka Lóránd igazi székely elhivatottsággal pótolja, sőt feledteti Eldar Civicet „balfutóként”. Középen a két vb-résztvevő, az idén Katarban szereplő Aissa Laidouni és a 2014-ben Brazíliát megjárt Muhamed Besic kemény, mint a vídia, de szervezni is tud. Elöl Kristoffer Zachariassen sokat fut és gólokat lő, Adama Traoré gyorsan fut és szintén gólokat lő, utóbbi bizonyult a teljes mezőny legjobbjának, főnyeremény volt őt a nyáron elhozni Moldovából – s eladni is főnyeremény lesz, ha itt az ideje. A többi klubból érkezők is megérdemlik a helyüket: Batik Bence kivirult Felcsúton, Nagy Krisztián és Banó-Szabó Bence a meglepetéscsapat Kecskemétet képviseli joggal, a paksi Varga Barnabás pedig holtversenyben vezeti a góllövőlistát. A lényeget tekintve tehát mondhatjuk, hogy nem lőttünk mellé.

Hat magyar és öt légiós alkotja a legjobbak csapatát, ez jó aránynak mondható, mert azt mutatja, a mieink felveszik a versenyt a külföldről érkezőkkel, utóbbiak között pedig van olyan, akit tényleg érdemes volt idehozni. A részletekben elmerülők bizonyára látják, hogy a Honvéd játékosai szinte mind a mezőny hátsó felében szerepelnek, s mivel Batik és Banó-Szabó nemrég még kispesti mezt viselt, némileg érthetetlen, mi folyik ott játékoskiválasztás címén. A vasárnap új válogatottsági csúcsot felállító Dzsudzsák Balázs harmadik a posztján, azt hiszem, ebből a szempontból is megérdemli a szép búcsút. De akad még bőven érdekesség rangsorban, csak azt tudom kívánni, jó böngészést!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik