Javulnának a fradisták, hoppon maradt a Vasas

M. K. G.M. K. G.
Vágólapra másolva!
2010.02.17. 19:44
null
Ferenczi és Elding veszélyes csatárduót alkothat a tavasszal (Fotó: Németh Ferenc)
Bár a bajnoki rajt a Magyar Labdarúgó-szövetség hétfői döntése értelmében egy hetet csúszik, a Nemzeti Sport Online négy napon keresztül bemutatja az NB I-es csapatok téli felkészülését. A második részben a Haladással, a Ferencvárossal, a Vasassal és a Pakssal foglalkozunk.

 

HALADÁS – HALMOSI  PÉTER A PREMIER LEAGUE-BŐL TÉRT HAZA

Irigylésre méltóan telt a téli szünet Szombathelyen: a Haladással kapcsolatban nem olvashattunk sem anyagi gondokról, sem másféle problémákról, azonban szép csöndben rutinos játékosokkal erősödött a klub.

A legnagyobb fogás kétségkívül Halmosi Péter megszerzése: a magyar válogatott balszélső az angol Premier League-ben szereplő Hull City csapatától tért haza, igaz, a Haladás nem végleg, csak fél évre kölcsön szerezte meg a labdarúgó játékjogát. Róth Antal vezetőedzőnek így kellemes gondjai lesznek a középpálya bal oldalának összeállításakor, ugyanis egy másik hazatérő, Sipos Norbert is ezen a poszton érzi magát igazán otthon.

Igor Bogdanovics személyében a támadósor is rutinos játékossal erősödött, míg a szenegáli El Hadji Dioufnak egyelőre csak a neve cseng jól – bár ha játéka is emlékeztet majd névrokonáéra, akkor alighanem hamar megkedvelik Szombathelyen.

A csapat a tizenkettedik helyen zárta az őszi szezont, mindössze három ponttal többet gyűjtve a még kieső helyen állomásozó Diósgyőrnél, de a keretet elnézve aligha lesznek kiesési gondjai – bár az is borítékolható, hogy nem sikerül a tavalyi bravúros bronzérem megismétlése.

A téli felkészülési szezonban a Haladás nyolc mérkőzést játszott, és egyedül az Újpesttől szenvedett vereséget (igaz, a lilák két alkalommal is legyőzték a zöld-fehéreket), ám a győzelmeket egytől egyig alacsonyabb osztályú együttesek ellen érte el.

Az érkezőkkel kapcsolatban egyébként megjegyzendő, hogy a rossz eredmények miatt a hetedik fordulót követően lemondó Csertői Aurél (aki azóta a Kecskemétet irányítja) a Nemzeti Sportnak az elmúlt hetekben arról beszélt, nem érti, ő annak idején miért nem kapta meg az általa is sürgetett erősítéseket.

A HALADÁS FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
 

Szombathelyi Haladás–Újpest 1–2

G: Bogdanovics, ill. Simon A. (2)

Szombathelyi Haladás–Büki TK 4–0

G: Nagy G., Rácz, Simon A. (2)

Szombathelyi Haladás–Hévíz FC 5–0

G: Diouf, Skriba, Bogdanovics (2), Ugrai

Szombathelyi Haladás–FC Ajka 1–0

G: Rajos

Szombathelyi Haladás–Újpest 0–2

G: Rajczi, Tóth N.

TSV Hartberg (osztrák)–Szombathelyi Haladás 3–3

G: Diouf (2), Oross

FC Trenkwalder Admira (osztrák)–Szombathelyi Haladás 0–0
Veszprém FC–Szombathelyi Haladás 2–3

G: Tatai, Leitold, ill. Skriba, Domján, Ugrai


FERENCVÁROS – A CSAPATNAK ÉS A SZURKOLÓKNAK IS JAVULNIUK KELL

Három, másodosztályban eltöltött szűk esztendő után visszatért az élvonalba a Ferencváros, de a zöld-fehérek az ősszel nem nyújtottak olyan teljesítményt, amelyet a szurkolók vártak: a Fradi csupán a 11. helyről várhatja a tavaszi rajtot. Az elégedetlenkedő drukkerek sajnos többször is balhéztak (a klub emiatt zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani első tavaszi bajnokiját), és Kevin McCabe tulajdonos a fradisták viselkedésétől tette függővé, hogy BL-gárdává fejleszti-e az FTC-t, vagy elgondolkodik azon, megéri-e neki a befektetés.

„Ha nem tapasztalok előrelépést a szakmai munkában, és – ez a legfontosabb – folytatódik drukkereink szélsőséges csoportjainak akciója, ha nem szűnnek meg a folyamatos zavargások a stadionban, akkor nem zárható ki, hogy megelégelem a sorozatos kárt, amely erkölcsileg és anyagilag engem ér, s a kivonuláson is elgondolkozom…” – nyilatkozta McCabe a Nemzeti Sportnak.

Ami a szakmai munkában történő előrelépést illeti, ehhez minőségi játékosokra van szükség (a drukkerek is főleg a várt erősítések elmaradását kérték számon a vezetőktől), így a téli átigazolási szezonban jó néhány új labdarúgó érkezett az Üllői útra. Mielőtt rátérnénk a játékoskeret változásaira, vegyük sorra a szakmai stábot: Craig Short maradt a vezetőedző, Ron Reid a szakmai igazgatói posztot tölti be, míg Dave McCarthy a szakmai munkát fogja segíteni. (A helyzet pikantériája, hogy egyik szakembernek sincs meg a szükséges pro licences végzettsége, de valószínűleg Short ennek ellenére irányíthatja a zöld-fehéreket.)

Ami az erősítéseket illeti: a magyar válogatott hátvéd, Csizmadia Csaba nyitotta meg az érkezők sorát, őt követte a felkészülési meccseken gólerős játékkal kirukkoló Anthony Elding, és a máltai válogatott játékosaként egy szomorú emlékű mérkőzésen a mienket megtréfáló André Schembri – hogy csak a nevesebb játékosokat említsük. A távozók hiánya valószínűleg nem nyomja majd rá a bélyegét a Fradi teljesítményére, közülük talán James Ashmore nyújtotta a legjobb teljesítményt zöld-fehér mezben.  

Ami a felkészülést illeti, a Fradi előbb Máltán edzőtáborozott, majd itthon is játszott néhány előkészületi meccset, és a mérleg imponáló: a Ferencváros az összes (befejezett) mérkőzését megnyerte, igaz, legtöbb ellenfelének játékereje nem nevezhető túlzottan erősnek.

A klub vezetősége a tavaszi szezonban a stabilizációt tűzte ki célul, úgy véli, a nagy célokat a következő bajnokságban lehet elérni – ennek ellenére a hatodik hely megszerzését várja az együttestől. De McCabe szavai szerint nem csak a csapat teljesítményének, hanem a szűk balhézó rétegnek is javulnia kell, ebben segíthet a szurkolói kártya bevezetése.

 A FERENCVÁROS FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
 

Ferencváros–Málta U21 1–0

G: Elding

Mosta FC (máltai, II.)–Ferencváros 0–2

G: Rósa, Elding

Hamrun Spartans (máltai)–Ferencváros 0–0 – félbeszakadt

Gozo „válogatottja"–Ferencváros 1–8

G: Ferenczi (3), Tóth B., Elding, Vass, Yang, Mamic

Sliema Wanderers (máltai)–Ferencváros 0–1

G: Ferenczi

Ferencváros–Szolnoki MÁV 3–1

G: Elding (2), Shaw

Ferencváros–REAC 6–1

G: Ferenczi (3), Elding (2), Shaw

Ferencváros–Szigetszentmiklósi TK 4–1

G: Ferenczi (2), Shaw, Király A. (öngól)


 

Három labda – három gólt szerzett a Vasas felkészülési mérkőzéseken (Fotó: Czagány Balázs)
Három labda – három gólt szerzett a Vasas felkészülési mérkőzéseken (Fotó: Czagány Balázs)

 

VASAS – ÚJ TULAJDONOS NINCS, DE KÉT VÁLOGATOTT ÉRKEZETT

A Vasas háza táján elsősorban nem az erősítést jelentő játékosok, hanem a stabilitást biztosító tulajdonosok keresése jelentette a fő feladatot – fájdalom, hogy az angyalföldi klub vezetői nem jártak sikerrel. A Vasas-drukkerek (és alighanem minden magyar futballszerető ember) csalódottan (de valószínűleg kevésbé meglepetten) vették tudomásul, hogy fűt-fát, olasz élvonalból érkező légióst ígérgető üzletemberek ismét bohócot csinálnak egy nagy múltú klubból.

Mint ismert, az olasz Adriano Coppa által képviselt luxemburgi érdekeltségű befektetőjelölttel a klub tavaly novemberben előszerződést kötött a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság értékesítéséről, majd két nappal ezelőtt elállt a kontraktus aláírásától, mivel Coppa úr (már nem először) haladékot kért a vezetőktől.

A történet magyaros báját az adja, hogy a befektetőjelölt (hangsúlyozzuk, nem a klub tulajdonosa) döntése értelmében a klub elköszönt Mészöly Géza vezetőedzőtől, a csapat irányítását Giovanni Dellacasa vezetőedző vette át, a szakember munkáját Mauro Bressan segíti sportigazgatóként.

A korábbi Fiorentina-játékos a fejlemények ismeretében egyébként garanciát vállalt arra, hogy a csapat működési költségeit az ő általa behozott támogatók, szponzorok fogják biztosítani, és elmondta, továbbra is bízik benne, hogy a végleges aláírás meg fog történni a közeljövőben (a klubvezetők még nem tettek le arról, hogy eladják a klubot Coppának, ha az üzletember teljesíti a feltételeket).

A téli átigazolási szezonban ennek ellenére nem gyengült a játékoskeret: érkezett kölcsönbe Hrepka Ádám, aki nagy segítségére lehet a piros-kékeknek, ha ismét olyan formában játszik majd, ahogy azt hollandiai légióskodása előtt láthattuk tőle. Rajta kívül még egy olyan labdarúgó érkezett a csapathoz, aki korábban a magyar válogatottban is pályára lépett: Majoros Árpád Szigetszentmiklósról került Angyalföldre.

A Vasas a tizedik helyről várja a tavaszi folytatást, és aligha szövögethetnek merészebb álmokat a Fáy utcában – de hogy a pozitívumokról is írjunk: az olaszok százezer euróért edzőtábort szerveztek a csapatnak, és Markovits László, a klub elnöke elmondta, biztosítva van, hogy a Vasas befejezze a bajnokságot. Egy biztos, a csapat egyelőre nincs bombaformában: a felkészülési meccseken mindössze három gólt szerzett…

 

PAKS – ERŐSÖDÖTT A CSAPAT, ELÉRHETŐ A KLUB LEGNAGYOBB SIKERE

A Paksi FC drukkerei nem lehettek elégedetlenek kedvenceik őszi teljesítményével: a zöld-fehérek abszolút kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak: öt győzelmet, öt döntetlent és öt vereséget követően a tabella kilencedik helyéről várhatják a folytatást.

A folytatást, amely a jelek szerint szintén tartogathat szép pillanatokat a tolnaiaknak, ugyanis a csapat háza táján nem volt nagy jövés-menés a téli átigazolási szezonban, azonban ennek ellenére erősödött a gárda: érkezett többek között Vayer Gábor és Völgyi Dániel.

A két exgyőri labdarúgóval (a Lengyelországból hazatérő Vayer még a kilencvenes évek végén futballozott az ETO-ban, míg Völgyi az ősszel is a kisalföldi csapatban játszott) tovább bővültek Gellei Imre vezetőedző lehetőségei, aki sikeresen együtt tartotta a csapat magját.

Ami a célkitűzéseket illeti, Urbán Gábor, az együttes csatára úgy nyilatkozott, hogy az első hatba várja a csapatot, minden más eredmény csalódást jelentene neki – ha a klub valóban odaér az első hat hely valamelyikére, azzal története legjobb helyezését érné el (a zöld-fehérek a 2006–2007-es idényben szerepeltek először az élvonalban).

A felkészülési meccseken jól teljesített a gárda, mindössze a bajnoki listavezető Videotontól, illetve a horvát élvonalbeli Sibeniktől szenvedett vereséget.

A PAKS FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Paksi FC B–BFC Siófok 1–1

G: Vayer
A Paks első csapata ugyanekkor Ligakupa-mérkőzésen 1–1-et játszott az Újpesttel

Paksi FC–Kaposvölgye VSC 7–0

G: Barta, Vayer, Vári, Tököli, Fiola, Völgyi, Szabó J.

Lokomotiv Zagreb (horvát)–Paksi FC 0–2

G: Tököli, Sipeki

NK Rovinj (horvát)–Paksi FC 0–2

G: Nagy I., Tököli

HNK Sibenik (horvát)–Paksi FC 3–1

G: Éger (11-esből)

Paksi FC–Pécsi MFC 3–2

G: Gévay, Urbán, Heffler T. (11-esből)

Paksi FC–Barcs 6–0

G: Tököli (2), Böde, Mondovics, ifj. Haraszti Zs., Weitner

Videoton–Paksi FC 4–1

G: Gévay

Paksi FC–Ajka 1–0

G: Böde

 A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 15 10 3 2 36–19 +17  33
2. DVSC-TEVA 15 10 1 4 29–20 +9  31
3. Újpest FC 15 9 2 4 25–18 +7  29
4. ZTE FC 15 8 2 5 29–24 +5  26
5. Győri ETO FC 15 7 5 3 18–10 +8  26
6. MTK Budapest 15 7 4 4 28–18 +10  25
7. Lombard Pápa Termál FC 15 7 1 7 24–20 +4  22
8. Kaposvári Rákóczi 15 6 4 5 23–21 +2  22
9. Paksi FC 15 5 5 5 16–18 –2  20
10. Vasas 15 6 1 8 23–36 –13  19
11. Ferencvárosi TC 15 4 5 6 17–21 –4  17
12. Szombathelyi Haladás 15 4 3 8 21–30 –9  15
13. Kecskeméti TE-Ereco 15 4 2 9 27–35 –8  14
14. Budapest Honvéd 15 3 5 7 16–22 –6  14
15. Diósgyőri VTK 15 3 3 9 18–25 –7  12
16. Nyíregyháza Spartacus 15 2 4 9 19–32 –13  10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik