Honvéd: magyar gondolkodás, dán módszer az MFA új szakmai igazgatójától

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.23. 09:23
null
A Dániából érkező Fehér Péter pontosan tudja, milyen kihívás vár rá (Fotók: Budapest Honvéd FC)
A Magyar Futball Akadémiától 15, sikerekben gazdag év után búcsúzó Simon Miklós helyére lépő Fehér Péter 48 esztendősen lett a kispesti intézmény szakmai igazgatója. Ebben a korban némelyek még fiatalnak számítanak a pályán, ő viszont már több mint két évtizedes edzői múlttal dicsekedhet. No, meg nem akármilyen eredményekkel.

„Mondhatni, egészen véletlenül – felelte a daniasport.hu-nak adott három évvel ezelőtti interjújában a kérdésre, miként vált belőle tréner. – Kisebb csapatban játszottam egy Koppenhága közeli kisvárosban, akkor ők éppen edzőt kerestek az utánpótláscsapatukhoz. Tudták, hogy van edzői végzettségem, így elvállaltam az U19-es csapatukat.”

Hogy kerül a képbe Dánia?

Fehér Péter édesapja 1956-ban, édesanyja a hatvanas évek végén vándorolt ki az országba, ahol ő 1974. május hetedikén világra jött. Gyerekkorában gyakran járt Magyarországon, három hetet a Balatonon, egyet Budapesten nyaralt a családjával. Legalább ennyire fontosak voltak az életében azok az évek, amelyeket a Testnevelési Főiskola padjában töltött: 2000-ben már diplomás testnevelő tanárnak vallhatta magát. Nem sokkal később visszatért Dániába, ahol elkezdődött mindmáig tartó edzői pályafutása – azok után, hogy szögre akasztotta futballcipőjét.

„Gyerekként kisebb egyesületekben fociztam, illetve a TF csapatában is játszottam itthon, majd Dániában a harmad­osztályban szerepeltem – beszélt magáról a honvedfc.hu oldalon Fehér Péter. – Éreztem azonban, hogy ebből nem lesz nagy karrier, de akkor már edzettem egy U19-es csapatot, így végül ebbe az irányba folytatódott a pályafutásom. Kétezerhatban csatlakoztam a Nordsjaelland induló akadémiájához, 2013-ban pedig a pro licences diplomámat is megszereztem. Több mint kilenc évet töltöttem a Nordsjaellandnál, az utánpótlás mellett a felnőttcsapatnál is segítettem a klub munkáját.”

Az első csapatnál a 2020 óta a dán válogatottat irányító Kasper Hjulmand oldalán ténykedett Fehér Péter, méghozzá abban az időszakban, amikor a klub a saját nevelésű fiatalok beépítését részesítette előnyben. Hogy az ötlet jó volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Észak-Európa egyik legjobb akadémiájára támaszkodó Nordsjaelland hamarosan a Bajnokok Ligájában vitézkedett.

„Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy lefektessük az akadémia alapjait, kialakítsuk a klub »DNS-ét« – kanyarodott vissza a 2006-os kezdetekhez Fehér. – Eleinte a munka mellett tartottunk edzéseket, figyeltük a környék tehetségeit. Az FCN utánpótláscsapatai ekkor még a másodosztályban játszottak, 2013-ban pedig bajnokok lettünk az U19-es csapattal. Nagy titok szerintem nincsen, szervezettek, eltökéltek és szorgalmasak voltunk. Tudtuk, hol vagyunk és hová szeretnénk eljutni.”

Kispesten most abban bízhatnak, hogy Magyar Futball Akadémián is beválik a Nordsjaellandnál alkalmazott módszer, amelynek köszönhetően évente több saját nevelésű játékos került fel a felnőttegyütteshez. Egy-két esztendő múltán néhányuk játékjogát már eurómilliókért értékesítette a klub – mások mellett a Dortmund, az Ajax, a Benfica, az Aston Villa és a Sampdoria is a vevők táborát gyarapította, nem szólva a Rennes-ről, amely 2021 nyarán 17 millió eurót sem sajnált Kamaldeen Sulemanáért. Na, de vissza a Helsingörnél és a Hellerupnál vezetőedzőként, a Nordsjaelland mellett az Aalborgnál és az Odensénél másodedzőként is dolgozó Fehér Péterhez.

„Játékstílus, értékek, csapatmunka, ezekben nagyon hiszek – vallja. – Ha a csapat sikeres, a klub sikeres, akkor az egyén is sikeres. Fontos az egységes játékstílus, hogy amikor látnak minket, tudják, ez a Honvéd. A győzelem mindig része a futballnak, de mindenki győzni szeretne, ez nyilvánvaló, viszont sokkal fontosabbak a tiszta értékek és a stílus, és ha ezek szerint építjük fel a játékosokat, az eredmények is jönnek. Nem véletlenül említettem, hogy a csapatmunka híve vagyok, a közös munkát, a csapatszellemet akarom erősíteni. Nagyon fontos a szeretet, tudom, ez így nagy szó, de az igenis számít, hogy a kemény munka mellett az öröm is meglegyen.”

Fehér Péter nem titkolta, korábban is foglalkoztatta a gondolat, hogy Magyarországon vállaljon munkát – nos, az idő elérkezett.

„Mindig arra gondoltam, hogy tudnám ötvözni a magyar és a skandináv gondolkodást, és azt sem szabad elfelejteni, hogy karrieremet a TF-en tanultak alapján kezdtem el. A Honvédnak nagyszerű a történelme, nagynevű játékosai voltak a klubnak, nagy feladat az itteni munka. Különleges lesz, hogy bár magyarul beszélek, tulajdonképpen külföldön dolgozom, nagyon várom ezt a kihívást! Egy klubnak mindig sokat adhat, ha külföldi szakember érkezik, aki más kultúrából jön, más ötletei lehetnek, viszont az is fontos, hogy te hogyan viselkedsz az új környezetben, tisztelni kell egymást, egymás munkáját. Magyar származásúként jobban tudok ehhez alkalmazkodni, ismerem a magyar gondolkodást is, és ehhez hozzá tudom tenni a nemzetközi tapasztalatot, a saját elképzeléseimet. Hiszek abban, hogy sikeresek leszünk!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik